Janca007 Janca007 komentáře u knih

Obálka knihy Odložená spravedlnost Odložená spravedlnost Petr Čepek

Celkem povedená česká detektivka. Do konce jsem nevěděla, kdo "za to" může. Ale už se těším na poslední detektivku od Cartera.

16.09.2025

Obálka knihy Zůstat s Lucy Zůstat s Lucy Tammy Greenwood

Příběh Lucy a její rodiny se mi líbil. Dítě s postižením a péče o něj je vždy složitá, někdy plná etických otázek.

16.09.2025

Obálka knihy Zahrada v měsíčním svitu Zahrada v měsíčním svitu Corina Bomann

Po delší době jsem si chtěla přečíst něco oddechového, kde se nemusí moc přemýšlet. Byla to klasická červená knihovna, příběh psaný ve dvou časových liniích - líbil se mi. A co ta zahrada v měsíčním svitu? Nechte se překvapit :-)

20.07.2025

Obálka knihy Nacistova snoubenka Nacistova snoubenka Barbara Wysoczańska

Knížka se mi líbila, ač nevím, jestli to byla válečná literatura, nebo milostný román. Nicméně otázka po přečtení - co všechno je zamilovaný člověk podstoupit, vydržet, obětovat?

04.06.2025

Obálka knihy Doktorova dcera Doktorova dcera Shari J. Ryan

Knížku jsem přečetla jednim dechem. Příběh dvou rodin, jejich prožívání/přežívání válečných let, krátký popis let poválečných. Akorát ten konec byl dost navodny a od začátku očekávaný.

02.06.2025

Obálka knihy Obhajoba Britty Steinové Obhajoba Britty Steinové Ronald H. Balson

Přečteno jedním dechem. Přes imaginární postavy oceňuji popis válečného Danska, o kterém jsem neměla vůbec tušení. A poučení po sté - pravda vyjde najevo, lež podložená další lží nemá smysl.

30.05.2025

Obálka knihy Sudetský dům III: 1959–1968 Sudetský dům III: 1959–1968 Štěpán Javůrek

Není mnoho knih, u kterých bych závěr probrecela. Ale toto byla jedna z nich. Popis, jak to fungovalo v lágrech s politickými vezmi, zakoušení rodin komunistickým systémem, celkové osudy lidí a posun doby. Silné čtení. A ten závěr - kruh se uzavřel.

24.05.2025

Obálka knihy Sudetský dům II: září 1947 - květen 1950 Sudetský dům II: září 1947 - květen 1950 Štěpán Javůrek

Čtení jsem si užila, doba je autorem zmapována perfektně. Některé části se mi četly fakt špatně. Dobu komunismu jsem nezažila, a dle popisu autora bych v ní fakt žít nechtěla, muselo to být opravdu těžké. Idea byla pěkna, ale to provedení ... Tak jdu pokračovat a dočíst tuto trilogii

22.05.2025

Obálka knihy Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Sudetský dům jsem měla ke čtení vyhlédnutý již delší dobu, ale dostala jsem se k němu až teď. První díl byl pro mě složitý čist - ne jazykem, ale emočně. Předtím jsem přečetla spoustu knih o holokaustu a vnímám v ději paralelu. Jak se uvádí - kolektivní vina, to je to, oč tu běží. Jdu pokračovat ve čtení dalšího dílu.

21.05.2025

Obálka knihy Dvojčata paní Karoliny Dvojčata paní Karoliny Ronald H. Balson

Brečela jsem jak želva... Krásný příběh

30.03.2025

Obálka knihy Eliho slib Eliho slib Ronald H. Balson

Knížku jsem četla po Houslistce z Berlína a ta mě teda zaujala víc. Příběh byl celkem pěkný, ale v mnoha místech se mi to táhlo. Eli si dal slib a za tím šel. Popis jeho života byl fajn, neměl ho lehký. A já si říkám - když má člověk cíl, má pro co žít.

18.03.2025

Obálka knihy Houslistka z Berlína Houslistka z Berlína Ronald H. Balson

Jedním slovem nádherný příběh. Od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Teze osudy v téže době...

14.03.2025

Obálka knihy Poslední restaurace v Paříži Poslední restaurace v Paříži Lily Graham

Knížka mě zaujala svým obalem, tak jsem si ji koupila. A neudělala jsem chybu. Příběh se mi líbil. Říkám si, že mnohdy je třeba přemýšlet nad důvody jednání, nic nemusí být tak, jak se na první pohled může zdát.

03.03.2025

Obálka knihy Bouře na Labi Bouře na Labi Miriam Georg

Děj knížky navazoval tam, kde skončil díl první. Příběh jsem přečetla jedním dechem. Zaujalo mě postavení žen, myšlenka rozvodu, pohled na homosexualitu. Lily byla z mého pohledu neuvěřitelná žena, která se nebála vyjádřit svůj názor. Její těžký osud ji opravdu nezávidím. Knížka zůstala z mnoha pohledů otevřená...

25.02.2025

Obálka knihy Světla na Labi Světla na Labi Miriam Georg

Příběh Lily byl pro mě silný, zajímavý. I ostatních postav. Pěkné je popsáno období konce 19. století v Hamburku. Nerovnosti mezi lidmi, chudoba a bohatství, žen a mužů... Jsem zvědavá, co mě čeká v pokračování.

15.02.2025

Obálka knihy Vteřiny života Vteřiny života Katharina Fuchs

Příběh se mi líbil, i když jsem se že začátku nemohla začíst. Nesouvisí s předchozími třemi díly. I tak je dobré popsána etapa německé historii v souvislosti s berlínskou zdi. A taky příběhy obou silných žen mě oslovily.

06.02.2025

Obálka knihy Nový život Nový život Katharina Fuchs

Po Dvou hrstech života jsem plynule přešla k tomuto pokračování. Dej se mi líbil, i nastínění života dál po válce v obou částech rozděleného Berlína. Nevím, jak dlouho si budu dej obou knih pamatovat, nicméně během čtení jako kdybych byla s postavami. Uvidíme, jak mě osloví třetí část série.

28.01.2025

Obálka knihy Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Na začátku čtení jsem s knížkou fakt bojovala, ale nakonec jsem se začetla tak, že nešlo přestat. Příběh a osudy Charlotte a Anny byly radostné i smutné, hezký popsaná doba, kdy žily. Pokračuju ve čtení dalšího dílu.

21.01.2025

Obálka knihy Hodinář z Dachau Hodinář z Dachau Carly Schabowski

Přemýšlím nad tím, jak i v krutých nelidských podmínkách byly vztahy to nejdůležitější, co člověk má.

12.01.2025

Obálka knihy Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

Příběh se mi moc líbil, o těžkostech, krutostech, ale i hledání naděje... Grace přeju hodně štěstí

10.01.2025

Zavřít