Cesta na sever
kniha od: Virginie Grimaldi
KoupitKoupit eknihu
Co když máme štěstí, které hledáme, přímo na očích? Sedmatřicetiletá Anna, matka dvou dospívajících dcer, se hroutí pod tíhou práce a nesplacených dluhů. S dcerami se potkává jen při snídani, celé dny a večery tráví v restauraci, kde pracuje jako servírka. Život jí utíká přímo před očima a ona ho pozoruje z bubliny, do níž se uzavřela. Sedmnáctiletá Chloé je velmi citlivá dospívající dívka. I když by ráda odjela do Austrálie, cítí povinnost najít si práci a začít pomáhat matce. Láska, kterou hledá u chlapců, nikdy nevydrží. Vždycky se nějak záhadně promění, jako Popelčin kočár po půlnoci. A pak je tu Lily. Je jí 12, je hrozně chytrá, ale lidi příliš nemusí. Mnohem líp se cítí ve společnosti svého potkana, kterého pojmenovala po svém nepřítomném otci. Hlodavci přece opouštějí loď jako první. Když Anna nečekaně dostane výpověď a vysoké odstupné, má dvě možnosti. Splatit všechny dluhy, najít si novou práci a zůstat ve svojí bezpečné bublině. Nebo naložit dcery do karavanu a vydat se na okružní cestu po Skandinávii....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412660/big_cesta-na-sever-v5t-412660.jpg 3.996Literatura světová, Novely
Vydáno: 2019, Cosmopolis
Il est grand temps de rallumer les étoiles, 2018
Komentáře (31)
Kniha Cesta na sever

(+ SPOILER) Příjemně zábavný příběh o matce, která moc pracuje, má hodně dluhů a hodně málo času na své dvě dcery. Chloé je 17 let a jejím snem je žít v Austrálii, ale ví, že tu mamku nemůže nechat. Také si píše online blog, kde se pod anonymním profilem svěřuje se svými pocity a doufá, že aspoň takhle je bude někdo poslouchat a možná se něčemu od ní i přiučí. Lily je 12 a je jak se patří kouzelná a nechápavě vtipná. Píše si svůj deník, který pojmenovala Marcel (většina pasáží u kterých jsem se smála pocházeli práce od Lily), nemá se moc ráda s lidmi, ale nakonec si vytvoří krásný kamarádský vztah s autistou. Jo a taky má potkana, kterého bohužel potká špatný osud. Anna si vypůjčí karavan od svého otce a s děvčaty jsou procestovat Skandinávii. To, co se že začátku jeví jako špatný nápad, se na konci ukáže jako nejlepší nápad s krásnými vzpomínkami. Odpočinková, místy vtipná knížka, která mě i příjemně překvapila. 4,5*

Tato kniha mě nejprve zaujala tím, že se jedná, jak už sám název napovídá, o cestu na sever takže jsem ji jako milovník Skandinávie musela mít. A i když se zde nakonec nejednalo o nějaký podrobnější popis severu natož pak cestopis, pouze zde byly okrajově zmíněna místa kudy se projíždí, tak se mi kniha líbila. Nebyl to ani žádný romantický příběh dvou zamilovaných lidí jako to bývá běžné, ale v popředí zde byl vztah mezi matkou a dcerami tedy mateřská láska se všemi jejími starostmi a radostmi. Kniha je o tom jak Anna, matka Chloé a Lily, se nečekaně rozhodne změnit životní plány a místo vyřešení své svízelné finanční situace, raději investuje peníze právě do cesty na sever, kterou chce obnovit a vylepšit vztahy se svými dcerami, jelikož sedmnáctiletá Chloé jí začíná přerůstat přes hlavu jedním průšvihem za druhým, a dvanáctiletá Lily je naopak uzavřená ve svém vlastním světe.
Moc mě bavilo sledovat vývoj nejen jejich cesty ale hlavně jejich vztahu. Velmi se mi líbilo, že se v knize střídaly kapitoly, kdy byly psány pokaždé jednou z nich - tedy Annou a jejím praktickým starostlivým mateřským pohledem, naopak velmi kritickým a expresivním pohledem Chloé v jejím pubertálním věku, přičemž její kapitoly byly psány formou jejích příspěvků na blog, no a nejmilejší pro mě byly kapitoly malé introvertní ale velmi bystré Lily, kdy byly její kapitoly psány formou zápisků do deníku, který pojmenovala Marcel, to bylo vážně neskutečně vtipné, roztomilé a přitom věcné.
Kniha mě tak nakonec okouzlila svojí reálností života a upřímností hrdinek, které se tak zdály být opravdu skutečné. Kniha byla vážně dobrodružstvím a to nejen ve smyslu cestovatelském ale hlavně lidském. Doporučuji ji jako zase trochu jiné čtení, které je prostě o životě, a to jak s jeho hezkými chvilkami, tak i s problémy, které s sebou nese.

Moc příjemné čtení.
Vedla u mě samozřejmě malá Lilly:).
Ta mě dokázala rozesmát hodněkrát a nejen rozesmát.Ukazuje tu dětskou čistotu,kterou jsme mnozí z nás mnohdy v jejich letech už dávno stratili.
A její starší sestra? Dala mi toho hodně na zamysleni a vlastně i pochopení.
Líbil se mi pohled ze tří stran.
Konec malinko uspěchaný a i malinké zklamání,lehké podvedení jak už se zde i jedna čtenářka zmínila.

Nenadchlo, neurazilo, přečetla jsem, vkládám do čtenářského deníku. A s odstupem času dodávám, dobré to bylo, neb se mi k té knížce
myšlenky vrací

Moc krásný a čtivý příběh jedné rozpadající se rodiny, které mi bylo opravdu líto. Zadlužená matka Anna a její dvě dcery se vydávají na cestu po Skandinávii, tedy na takový únik z reality. Příběh je vyprávěn z pohledu všech tří žen a mě asi nejvíc bavily deníkové zápisky bláznivé Lily. Další, co mě zaujalo, byl právě popis Skandinávie, kam bych se jednou moc ráda podívala. Příběh byl milý, vtipný ale taky jsem si při jeho čtení leccos uvědomila. Rodina je prostě základ! Určitě se k této knize někdy vrátím!

Kniha o rodině, která se snaží znovu stmelit. Příběh se mi líbil, je čtivý. Děj se odehrává z pohledu matky, a dvou dcer, jedna píše blog - tato část není nijak extra odlišná od běžného vyprávění a mladší dcera si píše deník. Nevím proč, ale pár situací mi přišlo moc rozněžnělých, až přehnaných. Nicméně proč ne, kniha se mi i tak líbila, ale závěrem jsem si přišla trochu podvedená. V posledních dvou stranách přijdete na to, že cesta na sever nebyla taková pohádka, jak se zdá. Prostě pěkná oddychovka.
Štítky
rodina mateřská láska Skandinávie polární záře vztahy samota láska cestování
Autor a jeho další knihy
2022 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
Kniha Cesta na sever je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 115x |