Svatojánské ořechy

Svatojánské ořechy https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515358/bmid_svatojanske-orechy-GbU-515358.jpg 5 247 71

Kyselé třešně série

< 3. díl

Lidi ten dům lákal – a současně děsil. V jeho zahradě rostly letité ořešáky, kterým nebylo nikdy dopřáno, aby svůj plod ve skořápce vydaly v čase zralosti. Pro Dluhonické byl svatojánský dům prokletý. „Vždyť je to proti Pánubohu,“ křižovali se, „shazovat ořechy z větví ještě nezralé Je to jako vytlouct nedonošené dítě z lůna matky. Hřích, jenom hřích!“ Jenže Juliana Paukrtová se synem Hanušem a vnučkou Vilemínou neuměli jinak. Stejně jako všichni jejich předci, o svatém Janu ze všech stromů strhali zelené ořechy a naházeli je do sudů. Léta 1958 a 1959 však přinesou dramatické změny. Třináctiletá Vilemína se musí vypořádat s novou životní cestou, během jediného roku se z dětské bezstarostnosti přenést do světa starostí dospělých a bojovat o své místo. Je tíživou situací v rodině vinna její máma Albína, zdatná agitátorka JZD, kterou místní nemají rádi pro její minulost pošpiněnou kolaborací s nacisty? Nebo za všechno může ten prokletý svatojánský dům? Strhující román Lenky Chalupové volně navazuje na úspěšné tituly Kyselé třešně a Páté jablko a završuje tak trilogii z poválečného Přerovska.... celý text

Přidat komentář

bookcase
předevčírem 5 z 5

Výborné. Skvělé zakončení volně provázané trilogie. Nejprve trochu pomalejší tempo, ale pak to vyústění.... Nutí vás přemýšlet o vině a odpuštění.

Vivetkav
17.04.2024 5 z 5

Dočtena poslední kniha a měla jsem co dělat na konci.. dojatá i překvapená zároveň.. všechny 3 byly úžasné..už dlouho mě příběhy tak nepohltily.. moc děkuji za všechny a budu se těšit na další krásné i když třeba smutné pochmurné nebo takto navíc poválečné období, ale i to je důležité nezapomínat a dá se to takto bravurně zpracovat do příběhu, který doslova pohladí


Pivka1
14.04.2024 5 z 5

Právě jsem dočetla tuto nádhernou trilogii a mohu říct jenom ááách. Krásné, zajímavé, čtivé, dojemné. Vše ostatní tu již bylo napsáno, takže snad jenom.... Vřelé díky paní Chalupová!

ArwenAragorn
09.04.2024 5 z 5

90%

I závěrečný díl trilogie se autorce moc povedl. Týká se hlavně Dluhonic opět u Přerova a to v padesátých letech minulého století. Vypráví nejvíce o rodině Paukrtových, Justýně s jejím typickým nářečím, hodném Hanušovi, jeho manželce Albíně a její šikovné dceři Míně. V jejich zahradě rostou svatojánské ořechy. Ale dozvíme se tam hodně i o dalších obyvatelích vesnice.
Román je opět nesmírně čtivý, opět dost smutný a s takovou detektivní zápletkou.
Doporučuji, doporučuji, doporučuji.

Kanimůra2
02.04.2024 5 z 5

Ještě se mi nestalo, že bych byla knihou od této autorky zklamaná.
Krásný příběh, krásná zápletka, překvapivé rozuzlení.
Doporučuju

misssicccka
01.04.2024 5 z 5

Porad jsem nadsena. Mela bych byt o to vice, ze hlavni detska hrdinka ma jmeno stejne jako ma dcera, ktera ma take "prdel" na brade, take po otcí
Ale tentokrat to na me uplne nefungovalo. Asi je to tim, ze ctenarem jsem byla tentokrate ja a ne pani Dana Cerna, ktera prvni dva dily cte dokonale. Take mi uz trosku vadi ty mordy. Pro me by ta kniha byla skvela i bez tolika mrtvych, ma pro me dokumentarni hodnotu. A svatojanske orechy jsou tak skvele, jsem narozena 24.6., takze tato kniha bude asi srdcova.

Eicherik
31.03.2024 5 z 5

Zhoubné důsledky války, klučičí parta zvaná Dluhonická pětka, svatojánské ořechy, nešťastná láska, rodinné tajemství, dusná padesátá léta, touha po obyčejném lidském štěstí, prokletí svatojánského domu a lidská zášť, to jsou jen některé ingredience tohoto napínavého románu. Postavy byly velmi zajímavé, bylo jich hodně, ale nepletly se. Příběh se mi velmi líbil a dočkal jsem se i epilogu z roku 1990, který jsem toužebně očekával. Jestli se jedná o závěr volné trilogie, tak se opravdu povedl. Ale pokud by se objevilo ještě nějaké pokračování nebyl bych proti, protože rostlinných plodů je ještě hodně a lidských příběhů nepočítaně. Knihu doporučuji.
Citace: To samé Řehoř - od dětství chtěl být četníkem, dnes je hrdým slouhou režimu, který z příslušníků SNB udělal spíš práskače nežli spravedlivé hlídače pořádku. Nedávno se v hospodě chvástal, jak odhalil v Přerovských strojírnách záškodníka, který na plakát k RVHP, který měl být oslavou Rady vzájemné hospodářské pomoci, připsal: Radujme se, veselme se, hovno máme, podělme se. A těšil se, že za hloupý protirežimní vtípek půjde jakýsi chudák frézař k soudu.

sweeney
24.03.2024 5 z 5

Ani jsem nečekala nic jiného, nežli skvělý čtenářský zážitek...ostatně i jako u dvou předchozích dílů :) Skvěle propletené osudy všech aktérů, na povrch vyplouvající události dob minulých. Doporučuji všema deseti :)

Eva398
22.03.2024 5 z 5

Autorka opět nezklamala. Krásný, zajímavý příběh vesnické rodiny. S překvapivým koncem.

orinka3
20.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Ráda jsem si přečetla knihu z oblasti, kterou dobře znám. I Přerov, i Dluhonice. Zajímavý příběh o rodinných strastech, které způsobila neuvážená chvilková láska ke konci druhé světové války. Jedna osudová chyba, a ovlivnila celé další dění. Postavy v knize jsou živé, situace opravdu ze života. Na vesnici se znali všichni a pokud se někdo provinil proti morálce, nikdy mu to nezapomněli. Albína a její dcera Vilemína bojují s narážkami na minulost, přičemž malá Mína, jak Vilemíně říkají, netuší, oč vlastně jde. Stejně kruté pravdě neuteče. Když do běhu události nečekaně zasáhne Mínin biologický otec, to, co už mělo být milosrdně zapomenuto, vyvřelo na povrch. Nastávají nové vážné problémy, Karl Wolf se urputně snaží svou dceru Vilemínu si naklonit. Jenže naráží na odpor své tehdejší Maličké, která po tragické smrti dobráckého manžela volí společnou cestu s věkově bližším Otakarem. Z její strany jde o touhu po normálním životě. Jenže ani to se jí nemůže splnit. Konec je docela překvapivý, vrahem je člověk, kterého bych netipovala. Tedy tipovala, kdyby to nebyl vlastně někdo docela jiný. Jenom jedno mi vadilo: babiččino nářečí. Vidět ypsilon po ř atd. mi trhalo oči.

Bedřich63
11.03.2024 4 z 5

První třetina knihy mi plynula pomalu a nějak se tam toho až tak moc nedělo. Aspoň mi to tak připadalo. Pak se to ale rozjelo, děj začal být zajímavý a plný zvratů. Vlk vše oživil. Musím uznat, že se mi nakonec kniha líbila a přečtu si i další knihy od této autorky. Toto byla moje třetí kniha od ní a ve všech jsem našel pro sebe zajímavé příběhy a popis lidských osudů v nelehkých dobách.

HH77
10.03.2024 5 z 5

Opět velmi napínavá kniha autorky, kterou si řadím mezi své oblíbené. Obdivuji, jak je příběh rozehran a jak se napětí stupňuje a jak je konec nečekaný.

slečna.k
23.02.2024 5 z 5

Ačkoli pravidelně vyhledávám a čtu knihy českých autorek, Lenka Chalupová mi bohužel dlouho unikala. Pak se ke mně náhodně dostala tato volně navazující trilogie z mé literárně oblíbené válečné a poválečné doby a byla jsem z ní nadšená. Všechny tři díly jsou zasazené do prostředí malých vesniček na Přerovsku, a vypovídají o životních osudech obyčejných lidí, kteří se narodili do divoké doby. Postavy jsou skvěle vykreslené, situace plné emocí a zvratů a historický vývoj je jen nenásilně na pozadí. U všech tří knih můžete počítat s překvapivým koncem aniž by se autorka snažila jen prvoplánově šokovat. Knížky není nutné číst v tomto pořadí, protože každá má své vlastní postavy a určitě zaujmou všechny čtenáře, kterým se líbila série Šikmý kostel a podobné knihy. Na závěr bych jen podotkla, že v tomto případě platí, že se nemá kniha soudit podle obalu, protože ty jediné mě bohužel nezaujaly.

zdenaR
18.02.2024 5 z 5

Závěrečný díl, opět plný emocí.
Autorce za trilogii tleskám - skvělá práce.
Určitě si přečtu i její další knihy.

xena2711
16.02.2024 5 z 5

Lenku Chalupovou ukládám do oblíbených autorů. Její knihy stojí určitě za přečtení. Skvělý styl, pěkně vykreslené postavy a závěr je vždy velké překvapení. Doporučuji.

douchova11
16.02.2024 5 z 5

Paní Chalupová má svoje společenské romány lepší a lepší - už se těším na další :-)))). To, že charaktery hrdinů nejsou úplně jasně propracované - spíš naznačené, člověka po dočtení nutí přemýšlet o tom, jací vlasně byli. Krásné, čtivé, smutné, pravdivé... prostě a jednoduše řečeno za mě 1*.

Han-nah
07.02.2024 4 z 5

Celou tuto sérii mohu jen doporučit. U této knihy mi maličko něco chybělo. Doplnění života některých postav, takové neuzavřené, přesto krásné. I tak autorka završila tuto sérii, která se dá číst i samostatně, z poválečné doby a osudů lidí v okolí Přerova.
Každá z postav a, že jich tam není málo, je dobře psychologicky rozebrána. Některá se čtenáři líbí víc, některá méně.
Dluhonický svatojánský dům - prokletí generací, ale s pýchou dodržována tradice, která je násilně ukončená nařízením strany, tak jako plno dalších tradic.
Dnes některé žijí ve vzpomínkách, některé se snažíme obnovit a připomenout jak práci, ale i dobu.
A, jako vždy, jde i o charakter lidí.

Kuci12
28.01.2024 5 z 5

Kdo je dobrý a kdo zlý a jak může touha po pomstě ovlivnit životy lidi, kteří jsou zdánlivě mimo. Mám ráda styl autorky, která píše, tak nějak jinak, bez zbytečného patosu a silných frází - díky tomu, tak lidsky a opravdově.

"Vždycky budeš špatný, když tvůj příběh bude vyprávět špatný člověk."

Martina157
01.01.2024 5 z 5

Opět silný příběh.

Kopretina_aku
31.12.2023 5 z 5

Asi nejlepší kniha Lenky Chalupové. Opět plná těžkých osudů. Téměř každý měl svého kostlivce ve skříni, ukázka toho, co dokáží pomluvy, předsudky, touha po pomstě...a jak dospělí umí dítěti rozbít život a jistotu rodiny.