Komentáře knihy Svatojánské ořechy
Krásné zakončení celé trilogie, první díl byl tedy nejlepší, ale i další dvě byli krásné.
Mína s babičkou a otcem Hanušem mi neskutečně přirostli k srdci. Konec byl hodně překvapivý a pohled po letech mi vehnal slzy do očí. Paní spisovatelka píše moc hezky a čtivě, toto byli moje první knihy od ní a určitě ne poslední.
Třetí díl volné trilogie Lenky Chalupové.
Za mě je třetí díl nejslabší. Sice se četl dobře, to ano, ale neoslovil mě tak, jako první dva díly - Třešně a Jablko.
Děj se tentokrát odehrává na konci padesátých let.
Hlavní postavou je třináctiletá Vilemína, přezdívaná krátce Mína. Její matka měla kdysi pletky s nacistou, Mína je jeho dcerou. Po válce je obě vyhledá bývalý milenec a teď už i otec Karl, do dívky se bezhlavě zamiluje a vezme si do hlavy, že si ji vezme k sobě -do Rakouska.
Všichni víme, jak těžké bylo dostat se za komunismu do západních zemí....
Matce Albíně přitěžuje i to, že je na ni pohlíženo skrz prsty pro své milostné pletky s nacistou.
Obě žijí ve Svatojánském domě, který je prokletý. Místní pranostika praví, že strhávat nezralé zelené ořechy ze stromů je hříchem a dotyčného postihne trest.
Těch trestů bylo neuvěřitelně mnoho....
Kniha píše o těžké době na konci 50. let, vyprávní o lidech na malém městě nedaleko Přerova. O jejich osudech.
Co dodat...
Komplikované osoby a osudy jsou v každé době.
Celou serii rozhodně doporučuji.
Pěkné zakončení trilogie. Škoda, že není další pokračování, dalo by se pokračovat dál a dál. Miluju ty nečekané konce, kdy vám spadne brada a ono to do sebe tak nějak zapadá..
"Vždycky budeš špatný, když Tvůj příběh bude vyprávět špatný člověk. " Albína
.................................
Jak dokáže osud zamotat lidské životy. Kniha je svým stylem pohlazením. Je to, jakoby jste poslouchali babičku, která vypráví o letech dávno minulých, která vy pamatovat nemůžete.
Autorka v tomto třetím díle ještě více používá nářečí a archaismy. Ale co víc, popisuje různé činnosti i věci běžného života tak skutečně, až vás to přenese snad přímo do těch časů a na ta místa. Cítíte, vnímáte, slyšíte. Zvuky, vůně... Opět jde o příběh z Přerovska let poválečných. Tentokrát úplný konec padesátých let.
Místy mě až napadalo, na co všecko jsem se svojí babičky nestihla zeptat. Autorka má prostě dar psát. Škoda že jde o poslední díl trilogie. Posloucháno jako audio, načtené příjemným hlasem paní Dany Černé.
Další skvělý příběh této autorky. Nemohla jsem přestat poslouchat, pro mě překvapivé rozuzlení. Paní autorce tleskám.
Celá trilogie byla naprosto skvěle napsaná. Poslední díl přibližuje kolektivizaci a snahy režimu ukrást lidem majetky, pole i hospodářská zvířata. Výskyt amerického imperialistického brouka, mandelinky bramborové, která požírá socialistickou úrodu. Na vybrané školy se dostávají jen děti uvědomělých rodičů, sloužící režimu. Strana hlídá své lidi, aby nepláchli ze socialistického blahobytu do prohnilého kapitalismu. Hnusná to byla doba. A opět překvapivý závěr, doporučuji k přečtení a paní autorce skládám pomyslnou poklonu.
Tak tohle byla zase fakt hodně dobrá kniha! Měl jsem ji sice přečtenou za chvilku, ale trvalo mi, než jsem byl schopný vůbec něco napsat. A budu dnes stručný, vidím to na pět stars a doporučení jak hrom! :)
Krásná knížka. Příběh rodiny Vilemíny, který se odehrává v 60. letech minulého století, kdy se vlády ujali komunisté a život na vesnici nebyl vůbec jednoduchý. Nečekaný závěr knihy mě dost překvapil.
Nádherná trilogie.
Do knihy jsem se loni nemohla několikrát začíst a proto jsem ji odložila. Tentokrát jsme se s Albínou, Mínou a Julianou potkaly ve správný čas a příběh odehrávající se v poválečných letech se mi plně otevřel. Řekla bych, že ženské postavy jsou v tomto románu klíčové a bylo snadné se do nich a jejich jednání vcítit. Ten konec mě zas tak úplně nepřekvapil. Nuzák mi byl "podezřelý" už asi od půlky knihy a čekala jsem na záměr autorky s touto postavou. Autorka nezklamala a předložila nám sice trochu neuvěřitelný konec, který by ale klidně reálný být mohl. Vždyť i život píše příběhy, které nevymyslíš. Nejméně sympatický mi byl Karl a naopak Juliana byla žena, kterou bych za babičku brala všemi deseti. Jo a svatojánský dům bych moc ráda viděla na vlastní oči i se zahradou s velkými ořešáky...
Začátek mě nějaká nebral, ale potom příběh dostal grady a já na konci jen hleděla. Závěrečná trilogie je pro mě dost smutná, ač bY člověk po posledních stránkách neřekl, ale za mě byl konec hořky jako ty svatojánské ořechy (jinak zajímavé pro mě poučení jak se s těmi ořechy nakládá a co se z nich dělá) . Závěrem chci říct, že celá trilogii je dobrá a stojí za přečtení.
Tak u třetího dílu poslouchané série jsem na konci i uronila nějakou tu kroupu.
Toto vyprávění na mě zapůsobilo asi nejvíc, jakkoli předchozí dvě jsou také na pět hvězdiček.
Postava Albíny je možná nejzajímavější. Po nelehkém dětství s těžce depresivní a apatickou matkou (na niž kupodivu s láskou vzpomíná) a nijak úžasným otcem, není divu, že nalítla jako mladistvé tele prvnímu, kdo na ni něco zkusil. K nějakým morálním hodnotám ji zjevně nikdo hlouběji nevedl - kdo také? Rodiče, kteří raději zničí vlastní dceři život, než by v polovině 20.století zvládli vnouče-panchartka?
Albíně bylo fuk, jestli chodí s náckem nebo pravověrným komoušem, nic takového neřešila. A ještě ke všemu naivně každému důvěřovala, což bylo fatální pro více lidí.
A jakkoli měla asi ráda svou dceru, nedokázala zabránit pokusu o zničení života jejího.
Wolf, další rozporuplná figura. Mládenec, fanaticky, šíleně adorující "Vůdce" se přerodil v milujícího otce schopného zajistit dětem budoucnost. Důstojnou, skvělou budoucnost, dle jejich schopností, nikoli dle dopisů částečně anonymních udavačů.
Detektivní zápletka je úžasná! Včetně celého rozuzlení, které je však dosti skličující.
Babička, Hanuš...archetypy venkovského lidu (když se Juliána zamýšlí nad svými prarodiči, čtenáře to donutí spočítat si, že pamatovala lidi narozené cca 1820/30), hodní, laskaví, ukotvení, ale konzervativní.
Nuzák, udavačka, její dcera, bývalá řeznice, Lógrovka, vlastně celá venkovská "Pětka" kamarádů, kteří prožívali dětství na začátku století...
A mezi těmi všemi se proplétá třináctiletá Mína, které se nikdo na nic neptá. "Chudák holka!", napadne čtenáře asi tak 100x. Přerod puberťačky v mladou ženu jsem tedy během toho roku nezaznamenala. Je to stále dospívající dítě, se všemi atributy.
Knihu rozhodně doporučuji.
P.S. Mnozí si vzpomenou na nadšení z dětské filatelie :)
Pokud bych mohla, tak čtu a čtu bez přestání až do konce :). Tak moc mě příběh chytil a nepustil. Opět těžká doba a zlo prosakuje i z minulosti. Babička Juliana byla takové povzbuzení a pohlazení. Nevím jak může pořád někdo vzpomínat, jak bylo dobře... Doporučuji celou trilogii.
Nejdříve jsem měla pocit, že mě tento závěrečný díl nezaujal jako ty dva předchozí, ale potom jsem se ponořila do příběhu a přiznávám, že opět mě autorka dokázala strhnout.
Tentokrát se píšou léta 1958 až 1959, komunismus vzkvétá a v Dluhonicích na Přerovsku vyrůstá ve svatojánském domě Mína. O tom, jak se její život během jediného roku převrátí naruby vypráví tento krásný román. Jak jeho děj nejdříve klidně plyne, najednou vnímáte, jak se blíží nějaké tragické vyústění, jen napjatě čekáte, co se stane...
Velmi jsem si oblíbila vedle Míny její babičku Julianu, její moudrost a rázné nářečí.
Celou trilogii můžu jen doporučit, je skvělá.
Mám ráda takové obyčejné neobyčejné lidské příběhy. Krásně se mi četla poslední knížka ze série. :-)
Ve světě, kde obyčejné listí spadne bez povšimnutí, tady padá každý ořech jako malý zázrak plný překvapení a šťavnatých tajemství. Přesně ten druh čtení, který vás nutí zpomalit, nadechnout se a pak zase rozesmát, protože humor se tu vkrádá nenápadně, ale s grácií mistra tanga. Jiskřivá elegance slov jako by tančila mezi řádky a nechala čtenáře zároveň pocítit teplo i šimrání na jazyku, které snadno přemění obyčejný den na něco výjimečného. Nepotřebuje okázalost, protože krása spočívá v jednoduchosti a upřímnosti, kterou by ocenila každá duše, co ráda hledá světlo i v malých věcech. Trocha nostalgie, trochu odvahy a hlavně spousta něhy, která nechá srdce tlučit trochu rychleji, aniž by zapomnělo dýchat. Čtení, které by si zasloužilo být schované do kapsy, protože občas je přesně tohle ta nejlepší investice do nálady a sebe sama. Když se odloží, zůstane pocit, že svět může být mnohem krásnější, když mu trochu pomůžeme naslouchat.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
rodina ořechy a mandle socialismus nešťastná láska Přerov Přerovsko historické romány oběti nacismu české rományLenka Chalupová také napsal(a)
| 2020 | Kyselé třešně |
| 2022 | Páté jablko |
| 2025 | Když se trhá nebe |
| 2014 | Pomněnkové matky |
| 2023 | Svatojánské ořechy |

81 %
78 %

Kniha se mi zcela náhodou dostala do ruky v knihovně z poličky "právě vrácené". Teprve doma jsem zjistila, že se jedná o závěrečný díl trilogie. Nicméně jsem se do knihy začetla s tím, že když bude dobrá, seženu si i díly předchozí..... Rozjezd jsem tedy měla pomalejší, ale postupně mě příběh zcela pohltil a závěr považuji za velmi zdařilý. Moje první setkání s touto autorkou tedy dopadlo na výbornou a podle ostatních komentářů se už nemůžu dočkat, až se začtu do dalších příběhů vyprávěných paní Chaloupkovou.