Tyrkysové oko

Tyrkysové oko https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317229/bmid_tyrkysove-oko-CLr-317229.jpg 4 145 48

Náramek s ozdobou v podobě tyrkysového oka osudově spojil dvě sestřenice – Elišku Abrhámovou a Justýnu Jansovou. Co se vlastně skrývá za příběhem rodiny, jejíž předci byli zlatníci? Kdo k nim i po letech upíná svou nenávist a proč? Detektivka s názvem Tyrkysové oko rozkrývá staré rodinné křivdy, které měly zůstat zapomenuty… avšak nezůstaly. Ožily ve chvíli, kdy se Eliška a Justýna – vnučky prvorepublikové šperkařky – rozhodly prodat vzácnou sochu z tyrkysu, která byla jejich dědictvím. Mohly ji zpeněžit až ve chvíli, kdy se ocitnou v krizi a budou nutně potřebovat peníze. A to se právě stalo… Jedna z nich porodila nemanželské dítě, druhá se rozvádí, obě jsou na životním rozcestí a hledají směr. Jenže jejich cesty životem někdo bedlivě sleduje… a nic dobrého jim nepřeje. Napínavé kriminální drama se odehrává v moravském městě Přerov a rozplétá potemnělé osudy členů jedné navenek normální rodiny.... celý text

Přidat komentář

xena2711
25.03.2024 4 z 5

Detektivka se spoustou postav a rodinných propletenců. Autorčin styl psaní mám moc ráda. Knihy mají spád a čtou se skvěle.

zdenaR
18.02.2024 4 z 5

Příjemný detektivní román, dobře napsané.
Ovšem na trilogii autorky nemá.


tittanie
02.02.2024

Neuvěřitelný spletenec postav a jejich příbuzenských vztahů, který se mi pletl, ale musela jsem číst neustále dál, abych věděla jak to dopadne.
Jinak souhlasím s ostatními komentáři na začátku mohl být rodokmen,.....
Autorku mám ráda a těším se na další její knihu.

prochajda
11.10.2023 4 z 5

Kniha mě bavila, opravdu, dobře napsaná. Zpočátku jsem se sice trochu ztrácela ve vztazích komplikované rodiny, ale byla jsem napnutá až do konce. Chování některých postav bylo fakt nepochopitelné....

TinaFr
05.10.2023 3 z 5

Autorčiny knihy mám ráda, protože se dobře čtou, práci se slovem zvládá výborně. Nemohu si ale pomoct, posledních pár desítek stran příběh vždycky spolehlivě "zabije". Ne jinak tomu bylo i v Tyrkysovém oku, zakončení bylo opravdu těžce uvěřitelné. Asi bych taky ocenila, kdyby byl na začátku (nejen této) knihy rodokmen, v prvních kapitolách mám, vzhledem k množství postav, problém se v nich vyznat.
Hodnotím 3,5*/5

kkouzlo
20.04.2023 4 z 5

Není to detektivka, není to krimi, není to romantika..... je to od všeho něco a nic. Prostě život jedné rodiny, propletený a motající se kolem dědictví. Zajímavé, nelituji, že jsem si knihu vybrala náhodou v knihovně podle obálky :)

Máca216
11.01.2023 4 z 5

Knížka se četla dobře, jako většina od Lenky Chalupové. Příběh byl zajímavý, byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Avšak v těch rodinných vazbách jsem se maličko ztrácela, kdo je čí neteř,milenec, sestřenice, nevlastní bratr a nevlastní otec...bylo toho na jednu knihu dost.

loolee
19.12.2022 3 z 5

Ze zatím přečtených knížek autorky mi tahle přišla nejslabší. trochu překombinované, postava Alfréda tak nějak "moc", vlastnosti oka taky (i když o ně vlastně nejde), rodinné konstelace a průniky taky. Neříkám, že se to nemůže stát, ale tohle už je pro mě za hranicí. Dočetla jsem se zájmem, ale ...ale prostě úplně ne.

jasnyj
12.12.2022 5 z 5

Jsem spokojený Lenka nezklamala :)

Hakl54
03.10.2022 3 z 5

Klasickou detektivkou bych zrovna tuto knihu nenazvala. Rodina podivná na mě až moc zapletená a neskutečná. Jinak se dobře četlo.

ferdada
25.07.2022 4 z 5

Druhá kniha od paní Chalupové. Znovu zaujala, přečetla jsem ji hnedle. Zvláštní slovo "čtivá", ale klidně se tak o knize vyjádřím, protože každý chápe, co ten přívlastek znamená. Příběh je neotřelý, řekla bych, že má spád, neplácá se v balastu (ač to může leckdy působit jednoduše, chudě - jak jsme již uvyklí na natahování děje a s tím související přibývání počtu stránek).

Ála1968
22.05.2022 4 z 5

Přestože detektivky nečtu,dostala jsem se k této úplnou náhodou a byla jsem mile překvapená.Bylo to super

Toňula
10.10.2021 4 z 5

Po Kyselých třešních, které mě hodně oslovily hlubokým příběhem jsem zvolila úplně jiný žánr. I tento příběh z pera stejné autorky nebyl špatný, nedosahoval sice takové hloubky jak u zmíněné předchozí knihy, ale i tak byl čtivý, napínavý a opět odhalující lidské slabosti i silné stránky v rámci propletence vztahů v jedné rodině.

Kanimůra2
09.08.2021 4 z 5

Moje seznámení s autorkou. Nebyla jsem nadšená, ale spokojená, proto za 4*. Určitě přečtu další. Dobrá česká detektivka.

Kerberos
25.06.2021 4 z 5

Rodinné drama s detektivní zápletkou. Msta jejíž kořeny sahají do minulosti přes několik generací.

Kakho-Oto
16.06.2021 4 z 5

Kromě prvních dvou knih jsem od Chalupové přečetl všechno (tj. "od Utopené po Kyselé třešně"). Tyrkysové oko jsem přečetl jako osmou knihu v pořadí, takže mě styl autorky či typ příběhu nemohly moc překvapit. Kvalitou řadím tento román na páté místo z osmi, tudíž se podle mě jedná o průměrné dílo L. Chalupové. Rozuzlení příběhu mě však přece jen překvapilo, strůjkyně zla v tomto příběhu je skutečně šílená, stejně jako celý příběh (byť to u autorky není skutečně žádnou výjimkou).

Dela111
28.03.2021 4 z 5

Tyrkysové oko je román s detektivní zápletkou a navíc s thrillerovými prvky. Je to příběh dvou rodin vzájemně propletených příbuzenskými, přátelskými a navíc milostnými vztahy. Zpočátku dá docela zabrat se ve všech postavách zorientovat, kdo je v jakém vztahu ke komu, ale po složitějším začátku se rozjede poutavý a výborně promyšlený děj.

Je to jeden z těch příběhů, kde zároveň se současným dějem se postupně odkrývá dávná historie rodiny, všechna jejich tajemství, komplikované vztahy a staré křivdy.
Přesně takové příběhy, pokud jsou dobře napsané, si vychutnávám a tento mě bavil, za mě spokojenost.

raty
11.03.2021 4 z 5

Propletému rodinnému příběhu z této knihy bych úplně neříkala detektivka. Čekala jsem něco trochu jiného, prostě jsem se zase nechala nachytat anotací. Nicméně, detektivní zápletka nechyběla, dramaticky propletené osudy jedné rodiny mě celkem bavily, takže další česká spisovatelka, od které si určitě přečtu i něco dalšího.

Kopretina
04.03.2021 3 z 5

Ráda jsem si přečetla knihu z Přerova a detektivku k tomu. Čtivé, ale ne moc uvěřitelné.

certik003
13.10.2020 3 z 5

Knížka mě zaujala nápaditou obálkou, anotace zněla hodně slibně a i vysoké hodnocení tady na DK mě přesvědčilo, že tuhle detektivku si musím přečíst. Bohužel knížka se mi vůbec nelíbila. Nesedí mi styl psaní autorky, její text na mě působí strašně negativně, i dialogy jsou divné, negativní a chladné, viz první rozhovor mezi Eliškou a Alfrédem nebo rozhovory detektiva s manželkou. Proč?! A pokud se mi text špatně čte, postavy jsou tak nesympatické, že je mi jedno, co s nimi bude, nemůžu si užít i tu sebelépe vymyšlenou zápletku.