Páté jablko

Lenka Chalupová

Kyselé třešně série

Rodinná sága, odehrávající se v Předmostí u Přerova. Anděla a Fabián Francovi vlastní v srdci úrodné Hané ovocný sad, mají kousek od kostela svaté Máří Magdalény obchod – a spoustu plánů do budoucna. Skončila druhá světová válka, a oni se nadechují svobody. Chtějí pozvednout své sadařské řemeslo i krámek s ovocem, jenže synové Teodor a Eduard mají jiné představy… a ani doba takovým záměrům nepřeje. Nenaplněné sny, bouřlivý osmačtyřicátý rok a nastupující padesátá léta divoce míchají kartami jejich osudů. To, že přijdou o půdu, nasycenou potem a krví předchozích generací, se nakonec v sérii životních událostí ukáže jen jako malá hořkost. Osud pro ně přichystal něco mnohem děsivějšího…... celý text

Komentáře knihy Páté jablko

Ajina76
08.02.2026

Opět velmi čtivé. Přečteno za dva dny. Nemohla jsem se os knihy odtrhnout. Už se těším na třetí díl.

marli58
05.01.2026

Pokračování rodinné ságy je opět velmi povedené. Čtivé, drsné a také smutné... Doporučuji.

Jana512
26.12.2025

Kniha krásně a výstižně zachycuje nelehké období odebrání rodových majetků poctivě pracujícím lidem v socialismu. Lidé se s tím snažili vyrovnat různým způsobem, ale ne vždy to bylo šťastné.
Kniha popisuje historii rodu majitele sadu, který s rodinou žil v Předmostí u Přerova. Moc krásně napsáno. Doporučuji!¨
Jana "- 29. 9. 2023

petula22
15.12.2025

Druhý díl série, pojednávající o rodině Francových. Příběh s poměrně smutnými osudy jedné rodiny, jejichž život byl značně ovlivněn nástupem komunismu. Název knihy je pochopen až na konci knihy. Nádherně napsaná kniha.

Aseverova
06.12.2025

Knížka se mi moc líbila i když veselé čtení to zrovna nebylo, člověk si aspoň uvědomí, jaké má štěstí, že žije v této době. Určitě stojí za přečtení.

MedvedBrtnik
28.11.2025

Také se mi Páté jablko líbilo o malinko více než Kyselé třešně, ale opravdu jen o trochu.
Audioknihy jsou výborně načteny a příběh prostě plyne.
Nikdy by se nemělo zapomínat na tyto doby, protože jakkoli si to nepřipouštíme, mohou se vrátit.
Valinka je naprosto výjimečná, ale uvěřitelná bytost, kupodivu nikoli bezvýhradně submisivní a velmi dobře vykreslená, což lze vlastně říci i o ostatních osobách v příběhu, nicméně tato statečná a zároveň celoživotně "kletbou poznamenaná," ženská je největší hrdinkou.
V hodnoceních zmiňovaný závěr pro mě překvapující nebyl - od určitého momentu jsem ho předvídala, víceméně v téže podobě, jak byl popsán. Proto tak obdivuji dokonalou psychologii postav.
Rozhodně doporučuji!

Januli
27.11.2025

Asi kyselé třešně pro mě byly zajímavější a líbily se mi více, avšak neumírám knize čtivost a zase pokračování jednoho rodu v nelehké době. Hodně se mi líbila myšlenka s jablky a přikázáním. Nevím jestli je to běžné, nebo si to autorka vymyslela, ale fakt mě to zaujalo.

Knihomura
23.11.2025

Další dávka životních osudů. I díky době ve které žili to neměli vůbec lehké.

Lucissia
11.11.2025

Knížka, která se mi ze série od Přerova líbila asi nejvíce. Dobře vystavěný příběh. :-)

boeink
08.11.2025

Druhý díl rodinné ságy odehrávající se na poválečném Přerovsku, jde však o jinou rodinu než v prvním díle, o Francovy, kteří hospodaří v ovocném sadu. Opět je to krásné čtení, přestože se příběh odehrává v nelehké době nastupujícího komunismu a s ním spojeného znárodňování...V závěru pochopíte, proč Páté jablko, mě z toho až mrazilo. Kniha se mi moc líbila, těším se na závěrečný díl.

m_martina
25.10.2025

Paní spisovatelku jsem si oblíbila hned potom, co jsem si přečetla její knihu Kyselé třešně. Ta ve mně zanechala opravdu hlubokou stopu, a proto jsem si chtěla přečíst také tuto další knihu. Příběh je to jiný, ale také silný. A velkou roli tady hraje ovocný sad a lidské osudy s ním spjaté. Na závěr dávám opět všech pět hvězd a určitě si přečtu i poslední knihu z této trilogie.

Lucciella_L
14.10.2025

Historický příběh jedné obyčejné rodiny z Přerovska, který by mohl být příběhem kterékoliv rodiny ve vašem okolí.

Děj se odehrává po druhé světové válce a zasahuje až do padesátých let minulého století – do doby, kdy v Československu nastoupil komunistický režim a začala kolektivizace venkova. Velké dějiny zde výrazně ovlivňují život obyčejných lidí.

Manželé Anděla a Fabián Francovi vlastní ovocný sad a malý obchod. Jsou poctiví a pracovití, po válce věří, že přichází lepší časy. Mají dva syny – Teodora a Eduarda –, kteří jsou každý jiný, a mezi nimi proto vzniká napětí. Po roce 1948 se však všechno mění. Stát začíná znárodňovat půdu a rodina se ocitá v nebezpečí. Francovi jsou označeni za „kulaky“, tedy za nepřátele nového režimu, a musí čelit udáním, závisti i nátlaku místních úředníků.

Fabián se odmítá vzdát a snaží se chránit rodinný majetek, zatímco Eduard se přizpůsobuje novým poměrům, aby alespoň něco zachránil. Tyto rozdílné postoje vedou k rozkolu v rodině. Anděla se snaží rodinu udržet pohromadě, ale situace je stále těžší. Nakonec Francovi přicházejí o všechno – o půdu, dům i jistoty –, přesto se snaží neztratit čest a víru v lidskost.

Důležitou roli v příběhu hraje i Valinka, schovanka, která to v životě nemá jednoduché. Postupně se zaslíbí oběma bratrům, ale její srdce nakonec zůstává opuštěné – až do okamžiku, který symbolicky představuje páté jablko.

Román ukazuje, jak politická doba dokáže změnit charakter lidí, rozdělit rodiny a zničit sny. Zároveň však připomíná, že ani v těžkých časech by člověk neměl ztratit morálku, víru a naději.

Kniha se mi velmi líbila. Je napsaná čtivě a emotivně, postavy působí skutečně a jejich osudy čtenáře zasáhnou. Na příběhu rodiny Francových je vidět, jak těžká byla doba po roce 1948 a jak snadno mohla politika zničit život obyčejných lidí.

Páté jablko ve mně zanechalo silný dojem, protože ukazuje, že i v době zla a nesvobody se dá zůstat člověkem.

MalaMa
02.10.2025

(SPOILER) Po prvej časti série som sa na túto druhú časť veľmi tešila. A vôbec ma nesklamala.

Veľmi pekný príbeh, v ktorom sa okrajovo stretávame aj s postavami z predošlej časti.

V tomto príbehu sa zoznamujeme s rodinou Fabiána a Andělky Francových.

Ich život je ťažký, doba v ktorej žijú je náročná. Ich starší syn sa ožení a má dieťa nie s veľmi vhodnou ženou (podľa jeho rodičov) a tak tá, ktorú mu vyberú sa musí uspokojiť s mladším.

Avšak ani ten nesplní ich želanie a zapletie sa s inou.
Doba je náročná a každý prešľap je trestaný. Inak to nie je ani v tejto rodine.
Brat dopláca na chyby otca a brata...
Bratranec dopláca na chyby sestrníc...

Takto sa žilo v 1948-1950, bolo to ťažké obdobie, obdobie plné zákazov, príkazov, ktoré nám má určite pripomenúť v súčasnosti to, za čo môžeme byť vďační.

rilajaan
26.09.2025

Opět výborný pohled do života jedné rodiny. Byť jsem věděla, co se stalo, vůbec to nevadilo.

Božka_
16.09.2025

Nečekala jsem, že se mi Páté jablko bude líbit víc než Kyselé třešně, ale je to tak. Moc mě bavilo sledovat osudy jedné vesnice na pozadí utahování šroubů komunisty, kdo bojoval proti režimu a kdo se přizpůsobil, a zároveň vidět, jak naivní revoluční víra v lepší zítřky se soudruhem požírá své vlastní děti. Konec mě velmi překvapil, a mně osobně přinesl pocit alespoň částečného zadostiučinění.

Moncele
26.08.2025 audiokniha

I když jsem u komentáře ke Svatojánským ořechům napsala, že se mi líbily o chlup víc než Páté jablko, hodnota přidělených hvězdiček mluví o malinko o něčem jiném. Tady rozhodl určitě závěr románu, který jsem nečekala, i když nápověda se tam objevila, byla jsem dějem tak pohlcena, že jsem ji ignorovala. Byla tady snaha udržet rodinu pohromadě, hlavně ze strany maminky, ale doba tomu nepřála a kluci měli svou hlavu...

ANDY28
23.08.2025

Až při čtení této knihy jsem si uvědomila kolik rodin má tragické osudy protože na vsi se vědělo o všem. Město tohle schová.

SumýšIrena
24.07.2025

Tak to byla paráda. A epilog knihu povznesl ještě výš.

Čmeláček
12.07.2025

Knihy tohoto typu se mi vždycky dostanou pod kůži a taky jsem z nich dost smutnej. První díl byl sice o kousek lepší, ale i tento se četl hodně dobře. Děj se odehrává až po skončení druhé světové války, kdy se k moci dostávají komunisti. A tak je jasný, že to nebude dobrý, to teda fakt ne.
No nic, víc už psát nebudu, dám pět stars a určitě si přečtu i poslední díl.

oldriskaa3h4
08.07.2025

Vůbec nevím co napsat...kniha je opět skvělá a čte se sama. Popisuje život rodiny Francových, která se snaží vypořádat s životnímy překážkami, které se vynořili po druhé světové válce s nástupem komunismu. Tato těžká doba poznamenala spousty lidí a je dobré si jí připomínat.... děkuji a doporučuji

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi