Kyselé třešně

Kyselé třešně
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449536/bmid_kysele-tresne-pd1-449536.jpg 5 633 633

Kyselé třešně série

1. díl >

Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů.... celý text

Přidat komentář

zimolka
předevčírem 5 z 5

Úžasně napsaný příběh těžké doby ,hned otevírám druhý díl.

Jirinamac
24.07.2024 5 z 5

Knížka se čte dobře, příběh má spád, střídá se radost i smutek v těžkém životě, pak válka skončí a čekají se už jen radostné chvíle. Jenže dochází k masakru, který citlivý člověk neunese. Příběh je to do určité části smyšlený a docela mě mrzí, že tomu pravdivému z naší historie není věnována větší vzpomínka. Zase je tady kus pravdivé historie, která není moc známá a měla by se dostat mezi veřejnost. Masakr na Švédských šancí asi v učebnicích dějepisu nenajdeme. Kolik nám toho ještě bylo z naší historie utajeno? 4½ *


Terezaazeret
21.07.2024 5 z 5

Ta obálka je příšerná. PŘÍŠERNÁ! Ta kniha si ji vůbec nezaslouží. Je to moc krásný příběh, skvěle napsaný, lehce se čte, přesto je strhující. Těším se na další autorčiny knihy.

soupik2012
20.07.2024 audiokniha 5 z 5

Každodenní život na pozadí konce válečného období. Paní Chalupové se podařilo dokonale vystihnout atmosféru tehdejší doby a také povahové rysy jednotlivých postav z tohoto románu. Příběh má jednu dějovou linku a v ději se posouvá filmovým způsobem. To znamená, že jsou zde krátké kapitoly, ve kterých se při právě probíhajícím chronologickém ději, mění vypravěč, podle toho jak se změnila kulisa příběhu. Ve filmu se tomu říká střih. Díky tomu nenajdeme v knize žádná hluchá místa. Podobných knih již vyšlo mnoho, ale většina z nich má dosti předvídatelný děj. Tak tato ne. A to je jedním z hlavních důvodů, proč jsem se rozhodla tuto knihu zařadit na seznam těch, které doporučuji. Bylo to mé první seznámení s autorkou a dopadlo nejlépe jak mohlo. Jsem ráda, že ani audiokniha nic na tomto zážitku nepokazila a opravdu velice dobře ji načetla paní Dana Černá.

pavčape
13.07.2024 5 z 5

Příběh odehrávající se na konci 2. světové války. Všichni obyvatelé Lověšic, kde se příběh převážně odehrává, i nedalekého Přerova, s očekáváním vyhlížejí konec ... Když nastane, boje utichnou, neutichne ovšem nenávist v srdcích lidí. S malou Helenkou, která je pamětnicí těchto událostí, se dopracujeme až k roku 2022, kdy s bratrem Vavřincem, už jako stará žena, vystoupá na kopec Švédské šance. Co se zde před více jak 70 lety odehrálo, co zasáhlo do života spousty rodin i té její, se čtenář dozví v poslední části knihy. Mohu jen konstatovat, že válka je vůl.

Zuzvil
12.07.2024 5 z 5

Moje tuším třetí kniha od autorky a zase úplně jiná, především žánrem a vlastně i stylem vyprávění. Toto je první díl trilogie z téměř konce válečného období, dostáváme se do jara 1944 a končíme v létě 1945, kapitoly jsou velmi krátké a to já mám obzvlášť ráda, nutí mě to stejně číst dál a dál, přitom můžu kdykoliv rozvolnit. Každá je označena datem a místem, kde se daný děj v tu chvíli odehrává. Fascinace knihou u mě byla především tím, že Přerov je velmi blízko a vůbec jsem netušila, co se na kopci Švédské šance událo, zase jsem si neskutečně rozšířila obzory a dohledávala jsem si další informace. Autorka pracovala se skutečným příběhem, které poupravila a zasadila do románové podoby. Byla jsem velmi spokojená a čtení jsem si nadmíru užila. Za mě můžu rozhodně doporučit a snad se co nejdříve dostanu k dalšímu dílu - Páté jablko.

SumýšIrena
10.07.2024 4 z 5

Na plný počet hvězd to nevidím. Kniha je krásná, dozvěděla jsem se nový střípek z naší minulosti, ale v průběhu čtení mě rušily časté změny osob, o kterých se právě vypravuje. Myslím, že větší ucelenost by dynamice příběhu rozhodně pomohla.

1alena1
24.06.2024 5 z 5

Krásné přiblížení těžké doby konce války, moc se mi líbí jak se dříve ve vesnici žilo. Všichni se znali, dobří všem pomáhali - "hajzlíci" všem škodili - lidi se znali a věděli, co od koho čekat. Dnes si mezi sebou na vsi staví vysoké zdi, neprůhledné ploty a nechtějí komunikovat často ani se sousedy natož s ostatními občany.
Jsem ráda za ságy rodin z vesnic v těžkých dobách, paní Lenka Chalupová to opravdu umí přiblížit. Válka nikdy nemůže přinést nic dobrého, je dobře si to připomenout. Skvělá knížka, i všechny ostatní od autorky.

Januli
06.06.2024 4 z 5

Třešně už budou mít u mě vždy příchuť smutku, hrůzy, neštěstí... Další knížka do mě čtenářské sbírky z této doby, jen tentokrát Přerovsko... Vůbec jsem neměla ponětí co se tam stalo (Švédské šance) takže jsem hleděla s pusou otevřenou a slzy V očích,) kniha však nevypráví jen o tom, ale o osudech lidí, kteří tam žili a jak jsou ty osudy propletené... Jak jedna věc dokáže ovlivnit spousty životů. Je mi z toho smutno.

Kacased
05.06.2024 5 z 5

Krásné, ale je mi z toho úzko. Konec jsem oplakala. Další díl si určitě přečtu, ale teď jdu na nějakou oddechovku.

Jana283
24.05.2024 4 z 5

Četlo se to jako venkovská kronika. Finále však bylo antické drama...
Dobrý počin. Doporučuji a otvírám druhý díl série.

cornetka
04.05.2024 5 z 5

“Střípky štěstí musí člověk sbírat i ve válce.

Autorka hezky popsala, jak byl život lidí ovlivněn druhou světovou válkou. Dokázala skvěle popsat atmosféru doby, náladu lidí a jejich vztahy. I když zuřila válka, museli své životy žít dál, nebylo na výběr.

Čtení to bylo tíživé, nelehké a smutné - obzvlášť konec byl hodně silný. Příběh je postavený na pravdivých základech a o to víc je děsivější.

Obálka není příliš výrazná, ale po obsahové stránce kniha dokáže zaujmout. Čtení stojí za to a určitě není pro každého. Pro mě to byl příběh z války, při jehož čtení mi nejednou šel mráz po zádech.

kaca1530
24.04.2024 4 z 5

Už se mi do podobné tématicky nechtělo, jelikož jsem podobně smutných knížek v poslední době přečetla až až. Jelikož mám babičku z Lověšic, nedalo mi to. A jelikož mám dědu z Dluhonic, budu v sérii i pokračovat. Knížka je hezky napsaná a je i obohacující, jen to budu muset proložit nějakým lehčím žánrem.

Janaves
20.04.2024 5 z 5

Krásný příběh, zároveň drsný a smutný. Konec se u mne neobešel bez slz.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem si vybrala na základě žebříčku k výzvě na databázi knih, konkrétně u tématu knih odehrávající se za druhé světové války. Líbilo se mi, že jí napsala česká autorka a navíc se odehrává na Přerovsku, takže si člověk doplní rozhled českých válečných a poválečných dějin. Autorka navíc jako zdroj použila místní kroniky, takže Vás stejně jako mě na konci zamrazí. Mám ráda takovéhle knihy s přesahem.

Příběh je vyprávěn z pohledu několika postav a nejvíc z pohledu malé Helenky. Krásně se tu snoubí osudy několika rodin z Lověšic a Moštěnic. Poznáme mladého učitele Petra Skálu, který se postupně seznamuje nejen s dětmi, ale i s jejich rodiči, zalíbení nalezne v Helenčině mamince Lottě, která nejen před Helenkou skrývá totožnost Helenčina otce. Na pozadí romantického příběhu se ovšem skrývají i krutosti, které přináší válka.

Postavy jsou vykresleny uvěřitelně, musím říct, že mě překvapilo, jak mi některé přirostly k srdci i s jejich chybami. Některé jsem ale ráda neměla, a těšila jsem se, že dostanou co proto, ale jak už to tak v životě bývá, trest si spolu s nimi ve finále odpykali i ti, kteří si to nezasloužili.

Závěr knihy je naprosto dech beroucí, přiznávám, že jsem uronila nejednu slzu a doteď ve mě příběh rezonuje. Pokud jste už slyšeli o tom, co se stalo na Švédských šancích, tak nebudete tolik šokováni, ale přesto Vám to vezme dech.

Kyselé třešně dostály svému názvu a já už se na ně nikdy nepodívám stejně.

Určitě si je přečtěte a dejte mi vědět, co na ně říkáte.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

Jaru79
08.04.2024 5 z 5

Moc dobré... Byla to má první kniha této spisovatelky. Píše krásným jazykem, květnatým, s bohatou slovní zásobou, zajímavými přirovnáními. Celé je to takové "laskavé" (to slovo vystihuje můj pocit z většiny postav).
Mám ráda, když se v románu kromě příběhu i něco dozvím. Zde tedy trocha historie - přerovské povstání a masakr na Švédských šancích.
Děkuji a doporučuji

klokan.1905
05.04.2024 5 z 5

Kyselé třešně...
Moji knižní přátelé, opět mi nezbývá než Vám poděkovat za Vaše komentáře a hodnocení ke knihám... Bez Vás a Vašich komentářů ke knihám by se ke mně tento čtenářský skvost nedostal... Takže moji milí knihomolové mockrát Vám za komentáře děkuji a jsem rád, že Databáze knih existuje a já se tu s Vámi mohu už řadu let dělit o čtenářské zážitky...
K samotné knize...
Autorka Vás zavede do roku 1944, do malé obce u Přerova , která se jmenuje Lověšice... Zde se seznámíte zejména s Petrem Skálou - venkovským učitelem a dále s dětmi okolo něj a s jejich rodiči... Nebudu Vám nijak více prozrazovat k ději knihy... Snad jenom, kniha si rozhodně zaslouží Vaši pozornost... ;-)
Kniha Lenky Chalupové pro mě byla velice milým, neuvěřitelně čtivým, překvapením... Jediné, co mě zamrzelo byl počet stran... Prostě bych jich uvítal o hodně víc... ;-)
Na druhou stranu... Kniha je zařazena do série, čeká na mě tedy Páté jablko a poté Svatojánské ořechy... ;-)

Lucie401
05.04.2024

krásný smutný příběh. jdu na pate jablko .

ArwenAragorn
30.03.2024

90%

...Když přicházejí k třešňové aleji, začíná se mírně smrákat a Lověšičtí se otočí, aby se podívali na Přerov, je to jejich zvyk, skoro až povinnost shlédnout z výšky na město. Jakmile se vrátí očima zpět, vidí stát u aleje nějaké lidi, není jich pár, ale hodně - možná tři stovky. Jdou blíž a neujde jim, že to jsou převážně starci a ženy s dětmi. Mluví mezi sebou německy, ale taky maďarsky a slovensky, vyčkávají v jakési strnulé póze - dokonce i děti, které už chápou vážnost situace, se pevně drží u žen, asi svých matek. Ty nejmenší pláčou.
_______________________________________________________________________
Skvělá knížka, těšila jsem se na každou chvilku s ní. Velice poutavě napsaná a citlivě zpracovaná. Seznámíme se tady s událostmi od roku 1944 až do června roku 1945 v Přerově a okolí. Konec je hodně drsný a tragický. Opravdu Kyselé třešně. Brečela jsem.
Klidně bych dala víc než pět hvězdiček. Knížka má moje velké doporučení a už se chystám na Páté jablko.

JezinkaJ
27.03.2024 5 z 5

5* (a s tímhle počtem dost šetřím)
Skvělý příběh, české reálie - konkrétně Přerov a okolí a roky 1944, 1945 se závěrečným odskokem do současnosti.
Já jsem si to dobrečela do konce a jsem moc ráda, že jsem konečně tuhle knihu vzala do ruky. Zdánlivě obyčejné životy všedních lidí, jejich osudy z těžšího období českých dějin, celou dobu jsem v napětí čekala, co se stane, proč jsou třešně kyselé.
Ááách jo, to teda zase bylo!