Liščí tanec

Liščí tanec https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386835/mid_lisci-tanec-vpT-386835.jpg 4 195 65

Byla přesvědčená, že její dospělé děti mají mezi sebou pěkné vztahy. Ale mýlila se. Nebo si to namlouvala, Dost možná si své děti jen slepě idealizovala… K 80. narozeninám si bývalá učitelka Hermína Foretová přála jediné: strávit se syny a dcerou týden v hájence pod svatým Hostýnem, kam s nimi jezdila v čase jejich dětství. Jenže právě tam se všem oživí vzpomínky na tragédii, při níž rodina přišla o svého nejmladšího člena – pětiletého Prokopa. Jeho červená plyšová liška, kterou dostal v roce 1975 od rodičů k 5. narozeninám, začíná po letech rodinu děsit. Čeká na ně v hájence, aby sourozencům i jejich matce připomněla hrůznou minulost. Stará, vypelichaná hračka – která před 24 lety nedobrovolně tancovala liščí tanec – je provokuje, dráždí a rozděluje. Se svou minulostí se pak musí všichni naučit žít, i když se rozjedou zpět do svých domovů. A stejně jako v dávných 70. letech, i teď platí, že někdo z nich za to zaplatí životem…... celý text

Přidat komentář

Magrata15
17.03.2024 5 z 5

Zajímavá, tajemná detektivka, která zpočátku vypadá jako obyčejný příběh jedné rodiny.
Závěr mě hodně překvapil, i když se to asi celou dobu nabízelo.

Hani77
13.02.2024 5 z 5

Tohle byla vážně BOMBA. Knihu jsem přečetla za 1 den, protože se od ní nedalo odejít. Žádné dlouhé okecávání ani odbočky, kniha se krásně čte. Je to velice zamotaný rodinný příběh. Ale nechci spoilerovat, přečtěte si jej sami!


Alienn
28.12.2023 4 z 5

Dobrá kniha, úplně bych jí nenazvala detektivkou. Autorka umí skvěle vykreslit postavy, dobře se to čte, místy méně uvěřitelné, kdy si u situací řeknete “to jako fakt? Ale rozhodně stojí za přečtení.

99jana99
18.12.2023 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Perfektně napsané. Těším se na další knihu paní Chalupové.

Janaves
05.11.2023 5 z 5

Psychologický román (trochu drsný, napínavý,smutný)o rodině, kde každý má nějaké tajemství. Kniha se mi moc líbila, budu číst další knihy paní Chalupové, líbí se mi její styl vyprávění.

Chytuš
29.09.2023 4 z 5

Liščí tanec je spíš psychologický román, než detektivka - vykreslení postav autorce opravdu jde (trpím jen u těch jmen, hrdinové jejích knížek mají úplně nezvyklá jména, což podle mého skromného názoru trochu zabíjí uvěřitelnost celého příběhu). Příběh rodiny, kde každý má nějaké své tajemství, které s ostatními nějak moc nechce sdílet (nakonec ale všechno tak jak tak vyleze na světlo boží)... Místy jsem měla problém i s chováním jednotlivých postav - nevím, jestli ve skutečnosti můžou být dvojčata tak moc rozdílná (i když nebylo přesně řečeno, že by šlo o jednovaječná dvojčata, bylo jen zmíněné, že si byli fyzicky podobní, obzvlášť jako děti), nevím, jestli by se Kristýna chovala zrovna tak, jak se zachovala... A podobně je to i s dalšími postavami - místy mi přišlo jejich chování už prostě moc přitažené za vlasy... Nicméně pokud přistoupíte na tuhle hru "že by se to takhle mohlo stát", určitě si čtení užijete :-)

Hakl54
28.09.2023 5 z 5

Nahlédneme do podivné až neskutečné rodiny, kde se postupně rozkrývají charaktery jednotlivých osob a skrytá tajemství. Dobré až trochu mrazivé čtení.

m2056
25.09.2023 4 z 5

Kniha je dobře napsaná dobře jsou popsány charakter jednotlivých osob příběhu příběh je vyprávěn pomalu vláčné ale stojí za to číst.

Sarah01
10.08.2023 4 z 5

Knížka mně nepřišla až tak výborná jako volně na sebe navazující trilogie Kyselé třešně, zápletka mi připadala hodně přitažená za vlasy, ale každopádně se velice dobře četla a tedy před fantazií autorky, kdy zřejmě příčinou jejího vzniku byla úplně obyčejná a oblíbená hračka jejích dětí, klobouk dolů.

Vilma232
18.07.2023 4 z 5

Více než jen příjemný čtenářský zážitek. Kupodivu jsem odhadla "pachatele", nicméně není to klasická detektivka. Všechny postavy jsou živoucí, jejich chování pochopitelné a srozumitelné.

packlik
12.06.2023 5 z 5

Mrazivý příběh o jedné ztrátě, která ovlivnila osud celé rodiny.
Doufala jsem v boží mlýny, ale nečekala jsem, kdo jím nakonec bude. Jo a fandila jsem Erně.

tittanie
27.05.2023

Nevím, jak je to možné, ale až letos jsme zjistila, že autorka napsala více knih, tak jsem v rychlém sledu, asi tři týdny, přečetla čtyři její knížky.
Musím říct, že autorka píše opravdu dobře. Jenom u této knihy jsem ji nějak nemohla dočíst. Nevím, jestli jsem třeba nechtěla vědět, jak to dopadne, nebo jsem měla moc variant, jak by kniha mohla dopadnout... nevím. Jo a nakonec jsem si stejně netipla dobře.

lalela
16.05.2023 5 z 5

Nádherná knížka o jedné rodině, o bolesti a vztazích, o vyrovnání se s minulostí. Četla se jedním dechem a je tak skvěle napsaná, že budu muset sáhnout po dalších knížkách autorky.

malýčtenář
05.04.2023 4 z 5

Nový autor, nové téma. Zkrátka osudy jedné rodiny, které se prolínají a po zdánlivě poklidném životě každého z nich, dojde po jedné rodinné návštěvě ke zvláštním událostem. Napínavý příběh z běžného života běžných lidi. Doporučuji.

evask
07.03.2023 5 z 5

Knížka je zařazena do žánru detektivky, krimi, tak jsem od začátku čekala, kdy k nějaké kriminální události dojde, ale ona to klasická detektivka není. Zajímavé pěkné čtení, řekla bych tak čtyři a půl *.

Nunynka
22.01.2023 5 z 5

Knihu jsem měla přečtenou velice rychle. Moc mě bavila a chtěla jsem vědět,jak to všechno bylo a jak to dopadne. Od začátku jsem si říkala,že je to přece jasné a konec mě teda fakt překvapil a to si myslím,že jsem takových knih přečetla dost. Určitě knížku doporučuji.

loolee
12.12.2022 5 z 5

Tohle byla jízda. Nemohla jsem se od knížky odpoutat. Reálný příběh, jeho vývoj jsem neočekávala, takže závěr byl překvapení. A charaktery postav skvělé vykreslené, obdivuji, jak do celkem útlé knížky lze vměstnat tolik lidských příběhů. Jen ji nevnímám úplně jako detektivku, byť tato dějová linka tam je. Výborné čtení.

FoxFox
04.11.2022 4 z 5

Po Kyselých třešních moje druhá kniha od paní autorky a opět hodnotím velmi pozitivně. Tentokrát se mi víc líbil styl, jakým byla kniha napsaná, vyprávění na mě působilo víc plynule a konzistentně. Spíš než za detektivní bych román označila za psychologický. Krimi zápletka se odehrávala v pozadí, zatímco jsme se víc zabývali psychologií a osudy postav, které byly opravdu věrohodně vykreslené. Nic není černobílé a nikdo není jen hodný nebo zlý, v podstatě každé jednání má svůj důvod, ať už více či méně očividný. Pěkné čtení, určitě časem sáhnu po další knize paní Chalupové.
Jako bonus mě kniha inspirovala k výletu na Svatý Hostýn, kde je opravdu nádherně.

jasnyj
07.10.2022 5 z 5

Až do letošního roku mi byla autorka neznámá. O to víc bylo moje překvapení po přečtení první knížky Ledové střepy spíše krimi směru, přes Kyselé Třešně literatury faktu až po právě přečtený Liščí tanec, který bych zařadil k psychologickým thrillerům. Brilantně napsaná kniha s perfektními popisy jednotlivých postav a jejich vztahů. Děj se nádherně přelévá z poznávání hlavních postav k osudovému setkání rodiny, až po gradaci v závěru knihy, kdy jsem čekal na rozuzlení. Žádná hluchá místa ani dlouhé popisy okolí. Konec uvěřitelný bez nesmyslných vykonstruovaných zvratů. Děj skvěle plyne a je vážně těžké se odtrhnout. Nejen skvělé počtení, ale i možnost sebereflexe nad sebou samým - udělal jsem vždy všechno správně?
Lenka Chalupová má můj obdiv. Věřím že další z knih bude neméně čtivá :)

PájaHája
30.08.2022 5 z 5

Skvělé počtení s detektivní zápletkou. Již jsem měla možnost se setkat s autorcčinou tvorbou, v podobě Kyselých třešní (mimochodem doporučuji). Je vidět, že má ráda oblast kolem Olomouce a Přerova.
Zdánlivě obyčejný příběh jedné rodiny, který se pěkně rozjede během týdne stráveného v hájence. Na povrch se dostanou vzpomínky a tajemství, která ovlivní další vývoj všech postav.