Šikmý kostel

Šikmý kostel https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428618/bmid_sikmy-kostel-3Jk-428618.png 5 6744 1608

Šikmý kostel série

1. díl >

Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Podtitul knihy lapidárně shrnuje příběh o někdejší pastevecké vesnici, která vystavěla svůj rozkvět na těžbě uhlí, aby o století později zašla na úbytě – také kvůli těžbě uhlí. Dnes už z výstavných budov a vznosné katedrály nezbylo nic. Jen šikmý kostel, který strmě a varovně ční do pusté krajiny. Kniha začíná obrovským důlním neštěstím roku 1894, které drsně zasáhlo do života obyvatel celého kraje. Patří mezi ně i hrdinové této knihy, jejichž pohnuté osudy můžeme po následující čtvrtstoletí sledovat. Barbora, Julka a Ludwik jsou představiteli tří naprosto odlišných dějových linií, které se však na mnoha místech proplétají a vytvářejí plastický obraz polozapomenutých časů, jejichž drsnost je pro dnešního čtenáře v mnoha ohledech téměř nepředstavitelná. Každý z hrdinů čelí životním výzvám po svém: někdo se jim trpně poddává, jiný se snaží uchopit šance, které mu kvasící doba nabízí. Do všech osudů však opakovaně a nemilosrdně zasahují velké dějiny, které úsilí obyčejného člověka mohou snadno proměnit na prach. Anebo ne. Příběh je vystavěn na skutečných událostech, z nichž mnohé doposud nebyly v české románově tvorbě zpracovány. Vyprávění ubíhá v dramatickém tempu a natolik autenticky, že se děj před očima čtenáře mnohdy mění na film zaznamenávající i to, co donedávna zůstávalo skryto ve třinácté komnatě české historie.... celý text

Přidat komentář

Momana
dnes 5 z 5

Moc hezky a čtivě psaná kniha přibližující život obyčejných lidí na přelomu 19 a 20 století. Moc se mi líbilo, že jsem mohla jako čtenář "růst s postavami" a sledovat jejich osudy. Každá postava je jedinečná a všechny dějové linky jsou zajímavé a bádají k dalšímu čtení.

Hall3006
včera 5 z 5

Při druhém čtení jsem musel zvýšit hodnocení na plný počet. To kvůli pořízení třetího dílu jsem si dal četbu znovu a užil si jí ještě víc. Nyní ještě si zopakovat druhý díl a pak se pustit do třetího. Smekám před paní autorkou.


Karammela
20.04.2024 5 z 5

Celá série by měla být povinnou literaturou ve školách!

SmisekIvuska
19.04.2024 5 z 5

Kniha je hodně čtivě napsaná. Nečekala jsem od ní nic a i díky tomu si myslím, že se mi tak líbila. Velmi ráda si přečtu i další díly.

TrueBookworm
19.04.2024 3 z 5

Půjdu svým názorem proti proudu. Nejprve musím uznat, že kniha je pěkně napsaná. Příjemný jazyk, živé obrazy, zajímavě zvolené historické období a lokace. Bohužel mi ale nevyhovovala forma. Chyběl mi dramatický oblouk. Sledujeme životní příběhy jednotlivých postav, které vedou tak trochu od nikud nikam. Postrádám pointu, přesah, skrytou zprávu, nebo aspoň silný dozvuk emocí. Možná bych se dočkala v navazujících svazcích, ale jejich přečtení mě neláká.

terryaknihy
13.04.2024 4 z 5

Příběh se těší velkému úspěchu u většiny čtenářů a jak už to tak bývá, když je něco v jeden čas všude, pořídím si tu knihu, ale hned se do ní nepustím
Nakonec jsem se k příběhu dostala ve formě audioknihy a jsem za to moc ráda, ono by se v papírové podobě možná stalo, že bych knihu odložila, ale byla by to ve finále škoda. Hodně dlouho mi totiž trvalo si uzpůsobit to, že příběh je kronika. Nečeká mě nějaké velké boom, žádný napínání strun, ale prostě “obyčejný život lidí v těžké době.
Když se s tím moje hlava spokojila, ponořila jsem se do jednotlivých postav a snažila se sledovat jejich vazby a prolínání. Mrzelo mě, že se tu válka pouze mihla v pozadí, čekala jsem, že to bude stěžejní téma nějaké části. Přesto mě poslech nakonec bavil, zajímal mě vývin každé postavy a myslím, že se brzy pustím do pokračování.

Lalina3
13.04.2024 5 z 5

Tak tohle mě vážně moc bavilo. Sice jsem ji četla dlouho, protože některé události jsem potřebovala trochu zpracovat, ale i tak jsem si čtení moc a moc užila. Tomuhle se říká kvalitní četba. Doporučuji.

Veromika
12.04.2024 5 z 5

Rereading, první čtení jsem hodnotila plným počtem a dnes nemůžu jinak. Bylo mi ctí se vrátit do staré Karviné a znovu prožít osudy postav. Za mě to je jedna z nejlepších knih současné doby, která odkrývá kus zapomenuté historie. Je až s podivem, že to co původně autorka zamýšlela jako povídku vyústilo v něco tak velkého, že si kniha podmanila snad celé Česko.

Knihomura
12.04.2024 5 z 5

Třetí díl vyjde příští týden, tak to jsem začala číst akorát. Jdu na druhý. ;-) Krásné, drsné, dnes už asi nepochopitelné /jaká dřina, podmínky k žití, osudy,.../. Nemáme si nač stěžovat.

Aiden888
10.04.2024 5 z 5

Musím uznat, že tady autorka odvedla mistrovskou práci a už se těším, jak se vrhnu na dvojku, než vyjde třetí díl. Výborně vykreslené postavy a doba, ve které žily. Občas mi některé pasáže přišly zdlouhavé, ale nemůžu říct, že by to knize jakkoliv ubralo na atraktivitě.

Kanylka
09.04.2024 5 z 5

Brzy vyjde díl č. III. tudíž bylo naprosto nutné si ty dva díly znova přečíst a osvěžit si paměť. Děkuji p. Lednická

Téra
05.04.2024 4 z 5

Krásně a čtivě napsaný historický román. Moc mě zaujalo vyprávění o poválečné situaci v této oblasti, o které jsem neměla tušení. Život Barbory a její rodiny byl nelehký, v dnešní době nepředstavitelný, ale rozhodně obdivuhodný.

LéňaM
31.03.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem četla teď podruhé. Opět mě chytla a jen nerada jsem od ní odcházela.
Nádherné čtení.
Hned navazu na druhý díl a než doctu, tak vyjde díl třetí na který se mooooc těším

jituliste
27.03.2024 5 z 5

Nádherná kniha, čtená většinu času s knedlikem v krku. Psaná tak autenticky, že jsem všechnu tíhu nastalých situací prožívala naplno s postavami příběhu. Netušila jsem nic o solných poutích ani o tom, jaké panovaly v této oblasti po válce vyhrocené vztahy, takže i díky za to paní autorce, že tato opomíjená historická fakta jsou v knize zmíněna. Pouštím se do 2. dílu hned...

Tedíkpikolík
27.03.2024 4 z 5

Kdyby měli příběhy v knihách barvy, tenhle by měl 50 odstínů uhelně černé. Jen zdánlivě se tu nic neděje a čas běží pomalu. Ve skutečnosti se toho ale děje hodně a čas běží velmi rychle. Čte se to sice lehce, ale lehké čtení to zrovna není. Oceňuji především připomenutí zapomenuté historie tohoto kraje, především události následující po válce.

Další dva díly zahrnuji do kategorie Přečíst i když asi ne hned. Bude to chtít trochu odstup.

AdamB.
21.03.2024 5 z 5

Starou Karvinou znám. Teda okolí Šikmého kostela... před lety jsme se tama procházeli s přáteli a před očima nám mizely poslední domy, které v bývalých koloniích kdysi vznikly... Teď už je tam opravdu jen louka a prázdné cesty... Ani ve snu by nás nenapadlo, že za pár let se této oblasti někdo chytne, napíše o ní knihu a ta se stane totálním bestellerem. Děkujeme.

Ať už znáte karvinské dějiny anebo ne, je to zážitek... Nechápu jak tak knížka na mě mohla čekat čtyři roky v knihovně...ostuda... Až oznámení o vydání třetího dílu mě donutilo si ji přečíst. Karin Lednická dokáže postavám dát život. Opravdu jsem děj prožíval s protagonisty příběhu a ne každý autor tohoto dosáhne.

čtenář017
19.03.2024 5 z 5

Kniha je, stejně jako 1.díl zajímavá a velmi čtivá, zároveň se člověk dozví hodně věcí z historie daného kraje. Škoda jen, že mezi vydáním jednotlivých dílů jsou velké rozestupy a člověk zapomene kdo byla která postava. To je ovšem problém většiny knih na pokračování, lepší je číst celou sérii najednou.

veronika4937
15.03.2024 5 z 5

Miluju, jak autorka dokonale vykreslila život v oblasti staré Karviné, jak mi dokázala velmi detailně přiblížit, jak lidé na začátku 20. století žili, jaké řešili problémy, čím se živili. Vlastně mám pocit, že ti lidé doopravdy žili. Že na konci najdu obrazovou přílohu, kde bude fotka Barbory, Julky, Barky a všech dalších. Knížka je postavená na velmi detailním historickém průzkumu, na hodinách a hodinách rozhovorů autorky s každým, kdo měl k tématu co říct. Jak sama zmiňuje v doslovu, některé části naší historie, například solné pouti, nejsou moc známé a existuje k nim velmi málo historických podkladů. Proto jí patří velký dík za to, že se i takovéto zajímavosti dostanou do povědomí a neztratí se v propadlišti dějin.

Klaton
14.03.2024 5 z 5

Knížka mě od prvnich stranek bavila, jsem z druheho konce republiky a i proto me moc bavilo číst o Karvine, kniha je napsana krasne čtivě a blbe se odklada, kdyz potrebujete neco udelat nebo jit spat. Určitě v blizke době budu cist druhy dil

Leník95
04.03.2024 5 z 5

Na úvod musím říct, že celý život žiju 30 km od Karviné, takže tuto oblast znám. Můj děda byl také horník, který fáral v Ostravě. Téma knihy pro mě tedy nic neznámého a navíc mě k tomu poutá i osobní příběh. Já knihu hodnotím velmi pozitivně. Autorka si dala záležet na podrobnostech a celkovém zpracování. Postavy jsou s vámi od začátku do konce příběhu. Jakým krásným stylem dokázala autorka vložit nářečí a propojit jednotlivé příběhy, je úžasné. Moc se těším na další díly, a věřím, že je nenechám dlouho čekat, abych se znova mohla ponořit do historie našeho území.