Šikmý kostel 3 přehled

Šikmý kostel 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533189/bmid_sikmy-kostel-3-65e02586d9bd1.jpg 5 700 700

Šikmý kostel série

< 3. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961. Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šikmý kostel 3. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (158)

Kristynka.dr
včera 5 z 5

Moc hezké čtení, i když těžké a smutné. Jen si přeji, aby autorka brzy napsala něco dalšího, stejně skvělého.

Ladis777
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Začátek třetího dílu mě vyděsil, že si už nepamatuju postavy, ale postupně to zase naskočilo, mj. i díky rodokmenu na předsádce. Dvojka se mi asi líbila víc, ale i tak jsem byl spokojený. Projít těžkou dobou padesátých let a nevyvolat přitom ve čtenáři naprostou beznaděj, to už byl kumšt. Posiluje se faktografie, posiluje se zjevně přímé vyprávění pamětníků i autenticita. Vývoj postav k tomu, jak přežít dobu a přitom si zachovat tvář, je docela zajímavý, ať už je to vystřízlivění Vojtka ze stranických ideálů na pozadí procesů a likvidace průmyslu i hospodářství či drobné vzpoury Žeňky a její plné dospění k víře a církvi. Postavy stále narážejí na sny a cíle, ale něco se náhle plní a pokračuje, jak má, takže starý Ludwig má co vyprávět své ženě tam nahoře, když na konci umírá - dozvídá se o osudu Leona, Žeňka se nakonec zákonitě musí sejít se Štěpánem coby "přestárlým" pétépákem a budoucím horníkem a další a další. I tak ale je pro postavy štěstěna velmi vrtkavá. Nemohl-li Ludwig jít na studium kvůli finanční nouzi a nezabezpečení, musela-li Ženka z podobných důvodů zanechat gymnázia, dostává Julka možnost odmaturovat, ale pokračovat coby premiantka nemůže kvůli kádrovému profilu. A do toho všeho zasahuje postupná likvidace staré Karviné, starého sociálního systému, starých hodnot. To vše odchází s Ludwigem, protože ostatní generace už v Karviné nebudou - postupně se chystají odejít do paneláků do Havířova. Smrtí Ludwiga končí kniha, ale dodatky nás ještě provádějí osudy skutečných postav a faktografickou smrtí Karviné. Zbývá šikmý kostel a otázka, zda i teď odolá současným územním plánům.


evvva
předevčírem 5 z 5

Abych mohla přečíst trojku, musela jsem to vzít znovu od jedničky, abych měla na co navázat. Třetí díl i přes to, jak moc pohnuté osudy měli hlavní hrdinové v předchozích dílech, byl pro mě nejtěžší. I když letopočtem k mému narození nejblíž, stejně se lehčeji četla sága v předválečných letech...Každopádně klobouk dolů před autorkou, takhle uceleně sepsat život v jednom z nejneutěšenějších regionů..to zní divně, tak po našem...prostě žít na tak blbé adrese a nezcvoknout se z toho ...to by se pak jeden měl zamyslet nad tím, jak nadáváme a pinožíme v době dnešní.

všechny komentáře

Související novinky (19)

Žebříček nejprodávanějších knih (29. týden)

24.07.2024


Žebříček nejprodávanějších knih (28. týden)

19.07.2024


10 nejprodávanějších eknih (červen)

17.07.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (5)

Když sám sobě položil otázku, jestli je šťastný, odpověděl si, že je spokojený. To je víc, uvažoval dál. Štěstí je pokaždé jenom na chvilku. To, co mám teď, může být nafurt.


Tehdy s naprostou nezlomností pochopila, že život je dobrý. Že je dobrý, i když se v něm občas dějí nedobré věci...


Tělesná bolest vzešlá z užitečné práce může být příjemná, když má člověk klid v duši. Nebo spíše v hlavě. Když se aspoň na chvíli zastaví řeka myšlenek a událostí, na jejíž hladině obvykle pluje spousta těžkých klád.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Šikmý kostel 3 v seznamech

v Právě čtených182x
v Přečtených1 007x
ve Čtenářské výzvě362x
v Doporučených67x
v Knihotéce431x
v Chystám se číst556x
v Chci si koupit148x
v dalších seznamech4x