Šikmý kostel 3
Karin Lednická
Šikmý kostel série
< 3. díl
Románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961. Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

Obdivuji autorku za zpracování o velmi náročných tématech a životech lidí v tomto kraji. Na tento díl jsem se těšila, ale nečetl se právě lehce. Mnohé osudy lidí byly velmi těžké až tragické. Dozvěděla jsem se mnoho informací, které jsem neznala a pochopila co dokáže moc a ideologie.

Celou sérii jsem si velmi užila, je napsaná čtivě, zajímavě, postavy jsou jasně rozeznatelné a celkově si myslím, že toto je jedna ze serií, která je vysoko nad tím, abych ji hodnotila.
Je podle mě prostě skvělá a stojí za přečtení.
Po dočtení jsem si udělali výlet k šikmému kostelu, což doporučuji i vám, jestli ho máte v rozumné vzdálenosti.
No a musím říct, že po přečtení se mi otevřely oči, co se týká regionu, ve kterém sama žiji.
Nicméně když budu úplně poctivá, ten poslední díl se mi nečetl úplně nejlíp, ale to je jen faktem, že éru komunismu vážně nemusím. Stále byla ale řeknu, že je skvěle napsaná a důležitá k zakončení celé serie.

(SPOILER)
Třetí díl miluju stejně jako dva předchozí. Tematizuje především osudy našich z minulých knih známých obyvatel Karvinska v období po druhé světové válce až do počátku 60. let. Je to strašné zvláštní, když se Barbora na začátku prvního dílu v roce 1894 vydávala na solnou pouť, vůbec bych si nepomyslela, že její zeť se dožije šedesátek, vždyť to je úplně jiná doba. Je neuvěřitelný, co všechno se za tak krátký časový úsek stalo.
Lednická ve třetím díle Šikmého kostela zachycuje poválečné uspořádání a národnostní napětí, složité vztahy mezi Čechy, Poláky a Němci v regionu, včetně důsledků poválečných odsunů. A pak nástup komunistického režimu a jeho dopady. Wojtkovo vystřízlivění z komunistických ideálů, a vůbec odstup celého regionu, který jako „uhelný“ schytal důsledky zvýšené potřeby těžby z první ruky. V důsledku intenzivní těžby postupně zaniká celá původní Karvinná, která se propadá kvůli poddolování, a to včetně školy a kostela.
Jednotlivci opět čelí osobním tragédiím, ztrátám a deziluzím, a snaží se najít nový smysl života v měnícím se světě. Zmínila jsem Barčina syna Wojtka Pospíšila, který je nejdříve, hned po válce, nadšeným stoupencem nového komunistického režimu, věřícím v budování lepší společnosti. Postupně však jeho idealismus naráží na realitu, včetně nekonečného schůzování, politických procesů a důlních neštěstí. Wojtek nakonec ustoupí z předních pozic ve straně, nicméně zůstane v ní, aby měl on a jeho nová rodina klid. Osobními těžkostmi nespojenými s režimem pak prochází dvě jeho sestry. Mladší Halka je rozpolcená dilematem, jestli udělala správně, když se vdala a zamlčela při tom, že možná čeká dítě ruského vojáka. Starší Ženka je moje vůbec nejoblíbenější postava, i když má život následkem zbrklého rozhodnutí z mládí strašně těžký, najde odvahu opustit násilnického manžela, a i v téhle době se prostě vrátit k rodičům a být svobodnou, ale nerozvedenou matkou. A i když to ani s tím rozvodem hned nevyjde a zdá se, že je sama v morálním bahně, ona vždycky dokáže nad podobnými trably po chvíli mávnout rukou, prostě je to tak, jak to je, a člověk si nemůže navždycky upírat radost ze života. Já s jejími volbami nesympatizuju, ale její způsob vyrovnávání se s těžkostmi je inspirující. Jsem ráda, že jí to v osobním životě napodruhé vyšlo. A mimochodem její přátelství s knězem Sobkem a jeho osud byla jedna z nejsilnějších příběhových linek z celé knihy, hned vedle vykonstruovaného procesu s důlními zaměstnanci.
Četla bych klidně další dva díly Šikmého kostela, všechny ty knihy jsou napsané úžasně a tak poctivě, opírají se o historická fakta, jejichž studiu musela autorka věnovat moře času. Chápu, že jí to stačilo a že příběh je vlastně ucelený v podobě trilogie, ale další knihu z Karviné bych brala všemi deseti.

Do knihy jsem se nemohla nejprve začíst, protože jsem samozřejmě předchozí díly četla už dříve a nemohla jsem se do děje dostat. Navíc se mi pletly všechny postavy a pořád jsem listovala na počáteční rodokmen. Určitě každému doporučuji si radši jedničku a dvojku přečíst znovu, protože ten příběh pak bude ucelenější a čtenář si bude držet strejné emoce po celou dobu. Takto to pro mě bylo takové "odtržené", což samozřejmě neubírá na kvalitě díla. Neskutečně široký záběr všemi směry - historie, charakteristiky postav a jejich množství, reálie...prostě obrovský kus práce a znalostí na jedné hromádce. Je zřejmé, že autorka tou knihou žije, respektive je součástí celého příběhu a její pohled do historie a její nasazení v problematice tamního kraje je obdivuhodné.

Skvělá kniha. Poutavý, silný příběh je čtivý a plný zajímavých historických informací. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Doporučuji.

Byla to velká síla. Zaprvé se skláním před paní Lednickou, která musela před napsání knihy nastudovat spoustu historických materiálů.
Skvěle se jí podařilo převyprávět životní příběhy a zasadit je do kruté doby 50.let. Vím, jak bylo mnoho kněží pronásledováno. Komunisté byli zločinci. Nedbalo se v dolech na bezpečnost, pouze na výkon. Člověk jako jedinec nic neznamenal.
Kéž by si tuto knihu přečetlo hodně lidí. Ale ti zaslepení a hlupáci většinou nečtou

Pro mě je třetí díl velké zklamání. Jednička a dvojka byly úžasné. Strašně jsem se těšila na trojku a jsem smutná, že v knize je hlavně popis schůzí a politiky. Chybí mi příběhy postav. Jsou pouze okrajově a více se kniha věnuje politice. Chápu, že doba byla taková, ale v předchozích dílech se autorce podařilo popsat dopad těžké doby na lidi a jakým způsobem je to ovlivňovalo. Musela jsem se velice nutit do čtení.

(SPOILER)
Fenomenální zakončení trilogie, kterou doporučuji každému, kdo hledá hluboký a nezapomenutelný příběh. Šikmý kostel se pro mě stal jednou z těch ság, které mi v srdci zůstanou navždy.
Moc oceňuji, že se v současné době vydává tolik beletristických knih o komunismu, době, která minimálně v hodinách dějepisu zůstává zahalena rouškou tajemství a jejíž skutečnou tvář je třeba odhalovat a hlavně nezapomenout. Některé knihy na toto téma však zůstávají poměrně plytké a dotýkají se jen části problémů doby, nebo dokonce tyto problémy pro větší čtenářskou líbivost zjednodušují či zlehčují. Karin Lednická dokonale popsala, co mohlo připadat některým mladým lidem na komunismu tak lákavé, z knihy byla jasně cítit touha účastnit se budování po všech těch hrůzách válek a národnostních sporů. Budovatelské snahy a boj o velikost ale zatemnily komunistickým pohlavárům mozky a vyloučily rozumné uvažování. Už během prvních zmínek o tom, jak řídící osoby tlačily na těžbu a obcházely bezpečnostní nařízení, bylo jasné, že si koledují o neštěstí. Hrůzný dojem na mně zanechaly přesné a do detailu popsané monstrprocesy, kde ti, kteří soudili, nehledali pravdu, ale umetali si cestu k odsouzení (jak bylo krásně v knize napsáno). Během čtení mi opravdu běhal mráz po zádech a autorce jsem vděčná, že před tímto těžkým tématem neuhnula.
I když není možné se od aspektu komunismu v příběhu zcela oprostit, moc se mi líbily menší a větší životní radosti hlavních hrdinů. Nad příběhem Ženky a Štěpána jsem se několikrát dojatě zastavila a cítila spolu s nimi vděčnost nad tím, jak se nakonec jejich životní cesty opět protnuly. Části s vyprávěním Julky ve mně vyvolaly melancholii a stesk po té „původní“ Julce. Moc však oceňuji, že v trilogii autorka dala prostor dětem, aby nám svět ukázaly jejich očima – prostřednictvím vyprávění Ženky, Halky a nakonec i Julky. No a koho by nedojalo to, jak Ludwik chodil po světě a sbíral dobré zprávy pro svou ženu do nebe!
Třetí díl Šikmého kostela představuje nádhernou tečku za téměř sedmdesáti lety osudů jednoho města a jeho obyvatel. Město už dnes sice není, ale lidem kolem nás v žilách koluje krev jejich předků, kteří toto město ve všech těžkých i krásných dobách zažili.

Velmi důstojné zakončení trilogie. Lednická opět velmi precizně pracuje se zdroji a reálnými postavami té doby, a přirozeně je začleňuje do příběhu rodiny.
Její členové opět převážně procházejí strastmi a bolestmi své doby, ale nachází i malé radosti na jejich pouti.

Trilogie Šikmý kostel je naprosto fenomenální a v žánru historických románů se jí nic nevyrovná. Karin Lednická odvedla fantastickou práci, dokázala čtenářům předat obrovské množství informací velmi přístupnou formou a i díky tomu mají její knihy obrovskou hodnotu. Myslím, že by si je měl přečíst každý, komu nejsou naše dějiny lhostejné.
Závěrečný díl se odehrává v letech 1945 - 1961, což byla neméně náročná doba než ty předchozí. Odsun Němců, nástup komunistů, vykonstruované procesy... A do toho běžné starosti obyčejných lidí. No, bylo to opět velmi silné čtení.
Ve srovnání s předchozími díly byl ten třetí ale přece jen slabší. Vyprávění bylo místy zdlouhavé, do příběhu jsem se nedokázala tolik ponořit a na mě tu bylo zkrátka moc politiky. Na konci jsem také čekala větší uspokojení z toho, že jsem dočetla něco tak velkolepého. Ale popravdě jsem měla spíš pocit, že ten příběh jaksi "vyšuměl". Přesto knihu hodnotím velmi kladně a celá série bude navždycky patřit k tomu nejlepšímu, co jsem v životě četla.

Nádherná i když strašně smutná trilogie. Po prvním a druhém díle jsem si musela dát pauzu a dobře jsem udělala, tolik neštěstí je na jednu rodinu, i na jeden kraj, nějak moc a při čtení jsem se strachovala o všechny. Nesmírně jsem si oblíbila postavu Ludwika. Doba musela být příšerná a je dobře že paní spisovatelka odkryla zase kousek historie. Moc se mi líbí její styl psaní. Jen teď si nutně musím přečíst nějakou červenou knihovnu, potřebuji něco hodně pozitivního :-)

Třetí díl Šikmého kostela je smutný, děsivě upřímný a zahalen temným hávem komunistického zmaru, z něj pramenící nejistoty, strachu, nemohoucnosti a nedobrovolné odevzdanosti. Procesy 50. let jsou obrovskou jizvou našeho národa, kdy tupé, vypočítavé zrůdy byly schopni obětí nejvyšších a to bez jakýchkoliv skrupulí. Najdou se ale i světlé okamžiky v lidských životech, kdy bez ohledu na okolní dění, můžeme s hlavními hrdiny prožívat ty světlé, slunečné dny na jinak zamračeném nebi.
Více k tomu asi ani psát nechci, je tam mnoho věcí, ke kterým bych se sice rád vyjádřil, ale nechci spoilerovat, tak nechám na tobě, budoucí čtenáři, jak se s tím popasuješ.

Ano tento kraj je svérázný ale krásný…znám hodně lidí kteří zemřeli při důlních neštěstích ale i v hutích…jeden z nich byl můj otec…Čest jeho památce

Tento třetí díl byl naprostá pecka a jsem moc ráda, že jsem se do série pustila. O Karviné jsem toho dosud moc nevěděla (snad jen to že Karviňáci jsou velice háklivý na nesprávné skloňování "z Karviný" :)
Osud havířů a propadajícího se města, kostela propadnutého o 30 metrů mě velmi zaujal. Opravdu si to skoro nedokážu představit. Škoda, že kniha končí těsně před neštěstím na Dukle a my se musíme zamýšlet jestli jedna postava ze závěru se neštěstí vyhne nebo ne. Doporučuji výborný film o tomto důlním neštěstí "Dukla 61".

První dva díly Šikmého kostela jsem doslova zhltnul na jaře 2022. Tato poslední, třetí část trilogie je neméně poutavá. Navíc se týká snad nejhoršího období, které oblast Karviné postihlo. Léta komunistické tuposti, brutality a neúcty ke kulturnímu dědictví po předchozích generacích.
A tak opět skládám velkou poklonu autorce, která má úžasnou schopnost vžít se do vnitřního světa a mentality jednotlivých velmi odlišných postav a strhujícím způsobem psát o obyčejných lidských touhách, bolestech i štěstí.

Krásně napsané, jen mě narušovala ta přidaná politika. Hůř se mi četlo a udržovala pozornost. Ale k příběhu doby to určitě patřilo. Závěr knihy doplněn fotkami a popisem. Super. Opět musím i u tohoto dílu vyslovit autorce poklonu. A doufám že přijdou i další díla do budoucna takto Krásně propracované.

Krásná trilogie. Krásně smutná trilogie. Krásně těžká trilogie.
Nevím, zda je vhodné používat v tomto případě slovo krásná, ale jinak své velké a silné pocity z knih nedokážu vyjádřit.
I po přečtení tohoto třetího dílu jsem cítila obdiv ke Karin Lednické s jakým uměním dokázala spracovat tyto všechny těžké éry a složité a bolavé osudy lidí... Tleskám a klaním se!
Hodně stran, hodně silných chvil a hodně přemýšlení mám za sebou.
Nelituji! Děkuji a doporučuji všem!

Je pravda, že po dílu 2 se mi nechtělo jít do 3, ale pak jsem se k ní dostala a jsem ráda, že jsem si ji přečetla.. ono ani tohle období nebylo příjemné samozřejmě, ale četlo se to líp. Osudy lidí vtáhly do děje a prožívala jsem s nima radosti i strasti té hrozně doby..a myslím, že ty havíři to měli ještě těžší díky té dřině pod zemí i všichni pak nad zemí, která se jim propadala.. jsem ráda za náhled do minulosti této doby, kterou by jsme si měli připomínat, ale být vděčný za to co máme teď
komunismus česko-polské vztahy hornictví podle skutečných událostí Lebensborn Karviná důlní nehody pronásledování církve Karvinsko monstrprocesyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
Skoro jako bych v Karvinné s postavami třetího dílu žil, tak dobře napsané. Celá trilogie je parádním památníkem zmizelému místu, tamějším obyvatelům a obecně celému hornictví.