Šikmý kostel 3

Šikmý kostel 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533189/bmid_sikmy-kostel-3-65e02586d9bd1.jpg 5 700 700

Šikmý kostel série

< 3. díl

Románová kronika ztraceného města, léta 1945–1961. Jak dlouho trvá válka po tom, co skončí? Navždy, pokud jí člověk prošel. Ptejme se spíše, jak může zaplnit prázdnotu po zavražděných blízkých nebo po uneseném dítěti. Čím bude zahánět vzpomínky na děsivý teror Němců nebo nechtěnou tělesnou lásku Rusů. Někdo všechno zamkne na dno duše a ráno co ráno si namlouvá, že co bylo, bylo, teď je prostě třeba jít dál. Jiný se nechá zahltit žalem; další přetaví prožité v nenávist. A ještě jiný ve víru, že to bude právě on, kdo pomůže vytvořit nový, lepší svět. Jak dlouho trvá, než člověk přijde o iluze? Tím déle, oč horoucněji se k nim upínal. Možná začne váhat při prvních soudružských podlostech, možná prozře až poté, co kvůli zběsilému plnění plánu začnou umírat lidé a následný monstrproces přenese vinu na ty, kteří se nesmyslné honbě za tunami uhlí snažili zabránit. Pak už bude záležet jen na něm, jestli zahořkne, uchýlí se k prospěchářství, anebo se pokusí znovu nalézt společnou řeč s těmi, kteří věděli (nebo přinejmenším tušili) od samého začátku. Jak dlouho trvá, než člověk uteče do rezignace? Dokud nezjistí, že už mu zbyla vůle a síla jen na to, aby se uzavřel do čtyř zdí vlastního života. Tam si může zpočátku nalhávat, že na něj vnější svět nedosáhne, pokud zásadně neporušuje jeho pravidla. Aby nakonec zjistil, že právě v této úvaze se dopustil největšího omylu. A jak dlouho trvá, než se ztratí dvacetitisícové město?... celý text

Přidat komentář

Kristynka.dr
včera 5 z 5

Moc hezké čtení, i když těžké a smutné. Jen si přeji, aby autorka brzy napsala něco dalšího, stejně skvělého.

Ladis777
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Začátek třetího dílu mě vyděsil, že si už nepamatuju postavy, ale postupně to zase naskočilo, mj. i díky rodokmenu na předsádce. Dvojka se mi asi líbila víc, ale i tak jsem byl spokojený. Projít těžkou dobou padesátých let a nevyvolat přitom ve čtenáři naprostou beznaděj, to už byl kumšt. Posiluje se faktografie, posiluje se zjevně přímé vyprávění pamětníků i autenticita. Vývoj postav k tomu, jak přežít dobu a přitom si zachovat tvář, je docela zajímavý, ať už je to vystřízlivění Vojtka ze stranických ideálů na pozadí procesů a likvidace průmyslu i hospodářství či drobné vzpoury Žeňky a její plné dospění k víře a církvi. Postavy stále narážejí na sny a cíle, ale něco se náhle plní a pokračuje, jak má, takže starý Ludwig má co vyprávět své ženě tam nahoře, když na konci umírá - dozvídá se o osudu Leona, Žeňka se nakonec zákonitě musí sejít se Štěpánem coby "přestárlým" pétépákem a budoucím horníkem a další a další. I tak ale je pro postavy štěstěna velmi vrtkavá. Nemohl-li Ludwig jít na studium kvůli finanční nouzi a nezabezpečení, musela-li Ženka z podobných důvodů zanechat gymnázia, dostává Julka možnost odmaturovat, ale pokračovat coby premiantka nemůže kvůli kádrovému profilu. A do toho všeho zasahuje postupná likvidace staré Karviné, starého sociálního systému, starých hodnot. To vše odchází s Ludwigem, protože ostatní generace už v Karviné nebudou - postupně se chystají odejít do paneláků do Havířova. Smrtí Ludwiga končí kniha, ale dodatky nás ještě provádějí osudy skutečných postav a faktografickou smrtí Karviné. Zbývá šikmý kostel a otázka, zda i teď odolá současným územním plánům.


evvva
předevčírem 5 z 5

Abych mohla přečíst trojku, musela jsem to vzít znovu od jedničky, abych měla na co navázat. Třetí díl i přes to, jak moc pohnuté osudy měli hlavní hrdinové v předchozích dílech, byl pro mě nejtěžší. I když letopočtem k mému narození nejblíž, stejně se lehčeji četla sága v předválečných letech...Každopádně klobouk dolů před autorkou, takhle uceleně sepsat život v jednom z nejneutěšenějších regionů..to zní divně, tak po našem...prostě žít na tak blbé adrese a nezcvoknout se z toho ...to by se pak jeden měl zamyslet nad tím, jak nadáváme a pinožíme v době dnešní.

Evkaha
předevčírem 5 z 5

Zvláštní doba. Samé politikaření, vše "pro lid". Je smutno z příběhu lidí, kteří ztratili své blízké, své domovy, kvůli chamtivosti jiných a ještě za to byli "pochválení", že to dělají pro vlast. Je hezké, že aspoň na konci příběhu byli hrdinové šťastní... Já nevím co dál napsat... Kniha vezme za srdce... Měl by si ji přečíst (celou sérii) každý, kdo tvrdí, že dneska je zlá doba ( možná je, ale úplně jinak) , ten kdo si dnes neváží toho co má... Nevím, je mi smutno:(

Kory98
24.07.2024 5 z 5

S přečtením posledního dílu trilogie jsem si dala na čas. Asi to bylo tím, že jsem četla každé ráno jenom půlhodinku, než jsem jela do práce. I po delší pauze od přečtení prvních dvou dílů, jsem se začetla úplně v pohodě a hned jsem si začala vybavovat dříve přečtené. Ano, souhlasím, kniha byla dlouhá, ale na to všechno, co tam autorka vměstnala, ještě nestačila. Pořád jsem si říkala, jak si hlavní hrdinové začali ke konci relativně spokojeně žít. Kdyby tak věděli, co všechno ještě bude následovat... Ale zažili toho dost, po válce to bylo pro některé z bláta do louže. Další komentář nemá smysl, chvílemi mi srdce usedalo, nad tou marností, chvílemi jsem zatínala pěsti. Autorce se bravurně podařilo vetknout do děje skutečné osoby, které tehdy žily a jejichž životy a hrdinství by nemělo být zapomenuto. A dobové fotografie knihu nádherně doplnily. Hluboce se skláním paní Lednická.

ropotamo
24.07.2024 5 z 5

Krásná, čtivá série. Tento díl se mi četl nejhůře ze všech a to díky pasážím o politice. Chápu, že to tam patří kvůli objasnění děje. Líbila se mi na konci knihy pasáž o lidech i s fotografiemi, dává to po přečtení ještě trochu jiný rozměr knize.
Autorce děkuji a bude se těšit na její další počin.

daja51
23.07.2024 5 z 5

Je zbytečné se rozepisovat, co ve mně kniha zanechala - podepisuji se pod většinu níže uvedených komentářů - i poslední díl fantastické ságy byl super super - autorka opět nezklamala - paní Lednická, díky Vám.

roman9276
23.07.2024 5 z 5

Tenhle díl jsem si vyloženě užil, je to teda pořádná bichle, takže prokousat se mi trvalo nějakou chvíli. Byl jsem hodně zvědavý na další osudy postav. Bohužel celá kniha je jedna velká depka, světlých momentů bych ve tři čtvrtě knihy napočítal na prstech jedné ruky. Mrzelo mě, že některé události byly zbytečně zdlouhavé a naopak mě překvapilo, že někde byly jen letmo zmíněny a my se posunuli o delší dobu dopředu. Bylo cítit, že je zde už hodně hlavních postav, některé byly upozaděny a některé se dostaly nově do popředí, což bylo někdy na škodu. Klidně bych bral čtvrtý díl, protože autorka píše opravdu čtivě a na Světě knihy, když jsem byl na její besedě působila skvělým a milým dojmem. Kniha neskončila vyloženě otevřeně, ale i další postavy by si zasloužily řádné ukončení.

Evaho73
23.07.2024 5 z 5

Šikmý kostel 3 je tretím dielom rozsiahlej historickej ságy, ktorá sleduje osudy obyvateľov Karvinej a okolitých oblastí v priebehu 20. storočia. Autorka v tomto diele pokračuje v rozprávaní príbehov rodín, ktoré čelia nielen osobným výzv0am, ale aj širším spoločenským a politickým zmenám, ktoré ovplyvňujú ich životy. Táto časť série sa sústreďuje na obdobie od druhej svetovej vojny až po obdobie komunistického režimu, pričom detailne mapuje, ako tieto udalosti formovali životy jednotlivcov a celej komunity.
Karin Lednická je známa svojím dôkladným výskumom a schopnosťou verne zachytiť atmosféru doby. Jej písanie je charakteristické živými opismi a hlbokým ponorom do psychológie postáv. V Šikmém kostele 3 autorka pokračuje v tomto štýle, pričom dôkladne mapuje historické udalosti a ich dopad na každodenný život obyčajných ľudí. Jej rozprávačský talent umožňuje čitateľovi cítiť sa súčasťou príbehu a prežívať udalosti spolu s postavami.
Pre čitateľov zaujímajúcich sa o históriu a ľudské príbehy je táto kniha neoceniteľným dielom.

Horal123
22.07.2024 5 z 5

Nedokážu slovy ani vyjádřit, jak moc je celá trilogie skvělá. Nejlepší sága jakou jsem kdy četl. Osudy reálných osob autorka velmi citlivě zapracovala do této serie. Tím kniha dostala další, skutečný, rozměr.

elenai
22.07.2024 5 z 5

Na třetí a závěrečný díl jsem se velmi těšila. Období po roce 1945, nástup komunismu k moci a vše s tím spojené mě zajímá čím dál víc. A u této paní autorky jsem věděla, že mě čeká zevrubný, podrobný a přitom velmi čtivý popis této doby v Karviné, a to pod zemí i nad zemí. Jelikož se jedná o kroniku, opět se vracíme k rodině Pospíšilových - Barce, Ludwikovi a jejich dětem, přičemž hlavní prim hrají Ženka s Wojtkem, Halka má svou kapitolu pouze na začátku knihy, ostatním dvou dětem - Leonovi a Olze - jsou věnovány pouhé stránky, případně jen pár vět. Na Žence a Wojtkovi můžeme pozorovat vývoj jejich vztahu ke komunismu - zatímco Žence jsou zpočátku házeny klacky pod nohy, Wojtek se s chutí a ideály vrhá do práce pro stranu. O tom, že bude nejspíš všechno trochu jinak, nelze pochybovat. Velmi oceňuji umné napasování reálných osob do tohoto už tak dost složitého příběhu. Kniha tím u mě stoupla opět o další stupeň nahoru. Když jsem ji totiž poprvé spatřila, říkala jsem si, že je to už pěkný špalek a o čem se tam proboha píše. Ale všechno mělo svůj smysl, všechno do sebe krásně zapadlo. Opět se objevuje retrospektivní vyprávění, ale ačkoliv jsem vůči tomu měla v druhém dílu výtky, tady to bylo naprosto v pořádku. Příběh stále putoval kupředu. Při dočítání na mě padla jakási chmurná deka. Nejsem člověk, který by se nutně upínal na nějaké místo nebo město, ale v tomto případě jsem fyzicky cítila ten neskutečný smutek nad zkázou jednoho města, města hornického, z něhož zbyl jen ten šikmý kostel. 100%

BlueMind18
20.07.2024 5 z 5

Za mě nejlepší série, a snad vůbec nejlepší autorský český beletristický počin, který jsem v poslední době (letech) četla. Zvláště se mi líbila příloha na konci třetího dílu.

veronika8887
20.07.2024 5 z 5

Naprosto bezkonkurenční série jakou jsem kdy četla. Jsem ráda , že můj rodný kraj Karin Lednická takhle úžasně popsala. Slzy , mráz po zádech i radost. Historie karvinská by neměla být zapomenutá a díky knihám si hodně lidí uvědomí proč je tenhle kraj takový jaký je. Pocházím z Havířova a jsem na to hrdá. Děda byl taky PTPák a nikdy o tom nechtěl mluvit. Díky knize si už dokážu představit proč. Moc děkuji za zpracování

petula22
19.07.2024 5 z 5

Krásně sepsaná kronika. Dlouho jsem čekala na závěrečný díl a musím poděkovat autorce za rodokmen uvedený v úvodu knihy, který mi leccos připomněl. Je až neuvěřitelné, co vše lidé v padesátých letech museli prožívat, čemu všemu museli čelit. Velké díky, že jsou mezi námi lidé, kteří si dají tu neskutečnou práci, věnují spoustu a spoustu času, aby upozornili a osvětlili určitou část minulosti. Určitě se jednou k trilogii s radostí vrátím. Bylo to krásné čtení.

amanek
18.07.2024 5 z 5

Z celé série byl za mě tento díl, nechci říct nejhorší, jelikož špatný rozhodně nebyl, jen se mi četl nejhůř. Některé politické pasáže moc zdlouhavé, ale chápu, že tam jsou nutné.
Určitě stojí za přečtení.

Věruška994
18.07.2024 5 z 5

Konečně spisovatelka, která má bohatou slovní zásobu, umí pracovat s českým jazykem, nepíše na efekt ale srdcem, umí pravopis, a to i psaní čárek, dokonale propracuje psychologii postav, používá skvěle stylistické postupy, plynule naváže jednotlivé dějové linie. Knize nemám co vytknout. Po dlouhé době jsem se začetla do skutečně mistrovsky napsaného díla.

nycol
17.07.2024 5 z 5

Za mě nejlepší díl. Hrůzy té doby je potřeba si stále připomínat. Autorce velký dík za všechny 3 díly.

Vakalik
17.07.2024

Miluju cist knihy z obdobi prelomu 19-20. stoleti. Jelikoz jsem se ctenim trilogie zacala hned po vydani prvniho dila, nepamatovala jsem si uz vsechny postavy, a tak jsem si pred zactenim se do trojky precetla i oba predchozi dily. Vyrazne doporucuji, nebudete se v deji ztracet.

Nebudu prozrazovat dej, jen zminim, ze cela trilogie rozhodne stoji za precteni, je zalozena na realnych faktech, doprovazena fotkami a neodtrhnete se od ni. Karin Lednicka umi zazivne vypravet, vecne, bez slozitych kudrlinek, ktere cloveku akorat brzdi oci. Doporucuji precist jeste i Zivotice.

rumova_kulicka
17.07.2024 5 z 5

Čekání na třetí díl se vyplatilo. Děkujeme, paní Lednická, muselo to dát ohromnou práci. Celé trilogie je velmi cenný přínos a jak už bylo zmíněno, literárně násobně převyšuje ostatní díla ze stejného období.
Foto příloha mě rozsekala. Ačkoliv z kraje pocházím, historii jsem znala, tak fotky jsem nikdy neviděla.

Finn69
16.07.2024 4 z 5

Celá tahle trilogie stojí za přečtení, a spolu s Bílou Vodou Kateřiny Tučkové můžu jen doporučit všem, které zajímá příběh tohohle zapadlého koutu republiky. Možná bychom Šikmý kostel mohli přirovnat k románům o městech Edwarda Rutherfurda, i tady sledujete osud města na životních příbězích generací jeho obyvatel. Je to zajímavé, působivé, a muselo to autorce dát neskutečnou práci. Hodně zajímavá je také závěrečná obrazová příloha, uvidíte na vlastní oči, co za hrůzu se z pěkného městečka v pohraničí během minulého století stalo, ukáže vám místa o kterých jste četli a uvědomíte si, že jste četli o skutečném městě a příbězích skutečných lidí.