Kouzelník z Osvětimi

Kouzelník z Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483616/bmid_kouzelnik-z-osvetimi-lUf-483616.jpg 5 53 13

Kouzelník z Osvětimi série

1. díl >

Román, který vznikl podle skutečného příběhu, začíná na jaře roku 1939, kdy do Prahy napochodovali němečtí vojáci a někdejší Československo se proměnilo v takzvaný protektorát Čechy a Morava. Jeho hlavní hrdina Herbert Levin, známý ve světě jako „Kouzelník z Osvětimi“, se narodil v Německu a až do nástupu nacismu působil jako nejmladší člen berlínské burzy. Když nacisté Židům zakázali pracovat na burze, vydal se Levin na kouzelnickou dráhu. Po emigraci do Československa si v Praze otevřel kouzelnický obchod a po čase začal se svou ženou pod uměleckým jménem „Velký Nivelli“ pořádat kouzelnická vystoupení. Jeho kouzelnická kariéra se slibně rozvíjela a jeho věhlas rostl, a to i mezi nacisty, kteří byli vším, co byť jen vzdáleně souviselo s magií a okultismem, přímo posedlí. Jenže ani „Velký Nivelli“ nemohl uniknout údělu ostatních Židů a v roce 1941 byl deportován spolu se ženou a synem do Terezína. A v následujícím roce do Osvětimi Právě o tom, co v táborech zažil a jakou roli přitom sehrálo jeho kouzelnické umění, vypráví strhující román Kouzelník z Osvětimi. Souběžně s osudem židovského kouzelníka autor rozvíjí příběh portugalského vojáka Francisca Latina, který bojuje v řadách španělské Modré divize po boku německé armády na půdě Sovětského svazu, kde se zamiluje od ruské dívky. Když se dozví, že byla převezena do osvětimského koncentračního tábora, je odhodlán pro svou vyvolenou udělat cokoli, jen aby ji vypátral a zachránil. Právě v táboře smrti se osudy obou protagonistů příběhu protnou. A stane se tak v době, kdy se v táboře připravuje povstání sonderkommanda, v němž oba sehrají svou roli... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

O Mágico de Auschwitz , 2020


více info...

Přidat komentář

VladkaBU
15.01.2024 5 z 5

...co si Němci myslí o okultismu, bylo pro mě nezáživné, stejně tak co se děje na frontě. Pak se ale začal příběh rozvíjet. Levinova rodina mě zaujala hned, stejně jako příběh Franciska a Tanuši. Těším se na pokračování.

Mruskulka
06.01.2024 5 z 5

Velmi silný příběh. Kniha velmi dobře napsána. Začátek mě úplně nezaujal, ale pak už jsem se nemohla odtrhnout. Doporučuji


_Knihomolka_
31.08.2023 4 z 5

Po přečtení Hany a Černé a purpurové, jsem nevěřila, že narazím na román, který jim bude schopný konkurovat. Nyní ale otevřeně uznávám, že jsem se hluboce, ale hluboce mýlila. Kouzelník z Osvětimi je spolu se dvěma výše uvedenými knihami jeden z nejlepších příběhů pojednávající o druhé světové válce. Všechny tři totiž skýtají krásný jazyk, mají svou osobitost, potrpí si na kvalitu a zahrnují i faktické informace.

Janca007
27.08.2023 5 z 5

Pro mě to bylo těžké čtení. Zajímavé je propojení dvou linii. Dej neprozrazuji, knížku doporučuji k přečtení. Tak a jdu na pokračování Rukopisy v Březince.

Morana107
26.07.2023 4 z 5

Jeden z nejsilnějších příběhů holocaustu!

Většinou se jedná pouze o ždímání již tisíckrát ždímaného. Zde ne.
Dobrý nápad vystavět děj na samých kořenech nacistické ideologie, magii. Přesto mě víc než dějová linie kouzelníka Levina zaujala role portugalského vojáka Francisca. Tvrdý, a přesto tak něžný muž, který našel zalíbení v krásné Rusce.
Děj však není žádná harlekýnka, naopak je velmi naturalistický, neštítí se vylíčit to, před čím by jiní spisovatelé raději zavřeli oči a napsali to zaobaleněji. Nevynechává se smrt na bojišti, sex, prostituce, pálení těl v krematoriích, týrání vězňů, jejich každodenní rutina včetně vyměšování a jiné podoby ztráty důstojnosti a degradace na primitivní úroveň poddruhu.
Jen takto se dá šířit historie, pokud nás nebude šokovat, tak se nám nezaryje do paměti.

Těžké, ale potřebné čtení!

Jirinamac
11.07.2023 5 z 5

Román je fikcí, ale rodina Herberta Levina byla skutečná. Při čtení 1. dílu se mi události nečetly dobře, ale pokračování je ještě mnohem horší a drastičtější.
Předlohou pro Francisca byl autorem vybrán příběh portugalského vojáka, aby se vědělo, že to byl boj nejen Němců, ale i legií. První díl je trošku nedokončený, protože události pokračují dále.

nula87
13.06.2023 4 z 5

Zajímavé propojení dvou linií, které se postupně přibližují až do setkání v Osvětimi. Těžké a bolestné téma, které Santos podává čtivou formou, která nás nutí soucítit a pocházet s hrdiny jejich strastiplnou pouť.
Pečlivé studium historických pramenů a autorova schopnost je podat přináší silný zážitek.

helena842
17.01.2023 5 z 5

Úžasný román, který jsem přečetla jedním dechem. Autorovi se výborně podařilo zasadit příběh kouzelníka z Osvětimi do ostatních událostí, které se v táboře děly. Velmi obdivuji jeho znalost historických souvislostí a toho, jak to v táboře opravdu fungovalo (toto některým knihám opravdu chybí). Zároveň se mi moc líbila první část knihy, která ukazuje, čemu židé museli čelit před deportacemi. Je zde velmi pěkně přiblížen nelehký život na Starém Městě. Knihu určitě doporučuji, je skvělá, stejně tak její druhý díl.

Kaja1
08.12.2022 5 z 5

Byla to síla. O zapojení legií, jsem nevěděla. Popisování transportů je tak opravdové, že člověk má husí kůži. Jsem zvědavá jak se budou další osudy hlavních hrdinů vyvíjet. Mám ráda příběhy skutečných hrdinů.

Petra285
26.11.2022 5 z 5

Těžké čtení, ale nutné. O holokaustu se musí mluvit a na oběti se nesmí zapomenout. Knihu rozhodně doporučuji.

evask
01.11.2022 5 z 5

Oba díly jsou velmi dobré. Zaujaly mě dva aspekty, jaký význam přikládaly špičky SS magii a nadpřirozenu a jakou důležitost měl rozkaz vůdce. Ty můžeš nesouhlasit, ale vůdce, ten ví, co dělá.

AlbionFoxyFox
31.03.2022 5 z 5

Oba příběhy mě neskutečně bavily, kniha byla napsaná velmi čtivě, jen jsem si měla předem ujasnit, že se jedná jen o první díl, závěr jsem totiž hltala, a když bylo na poslední stránce napsáno, že se jedná o konec první části, byla jsem rozčílená :)

Atara16
07.03.2022 5 z 5

Kniha má dvě linie- zamilovaný člen legie a Židovská rodina, která se přestěhuje do Prahy a postupně i tady zažívá ovládání země. Přesouvají se do Terezína, kde se objevuje pohlednice z "arbitslager birkenau" kterou se podaří dešifrovat, přesto nerozumí, stejně tak i když odjedou do Osvětimi. Člen legie se zapíše, jako ssman aby našel svoji milovanou židovskou dívku odvezenou do Osvětimi. Kniha má dva díly,což se dozvíte na konci, co je škoda.