Bílá Voda přehled

Bílá Voda
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459542/bmid_bila-voda-JVk-459542.jpg 4 3091 3091

Dlouho očekávaný přelomový román o ženách, víře a zlu. Bílá Voda. Takto poeticky se jmenuje pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Právě sem o několik století později přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim zosobněný démonickým páterem Plojharem odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista tehdy dostala na výběr: vrátit se do civilního života, nebo s ostatními sdílet jejich příští osud. Nezaváhala ani na okamžik. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a vystavena ponižování v komunistickém kriminálu i mučení, aby se vzdala víry v Boha. Marně. Lena však zjistí, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a brzy pochopí, že démoni obcházející minulost bělovodských řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.

bookworm86
15.04.2025 3 z 5

Já jsem s touto autorkou asi skončila, bohužel. Průběh čtení stejný jako u Žitkovských bohyň. Na začátku zaujetí tématem, dpbře se to čte a pak postupně víc a víc vkladů ve formě dopisů, dokumetů a podobně, což mě při čtení rušilo a i zápletka začne vyznívat úplně "uhnutě". Pro mě to není, ale dávám tři hvězdy, protože to bude spíše mým vkusem než tím, že by kniha sama o sobě nebyla dobrá.
Zařadímji aspoň do čtenářské výzvy pod položku šestá kniha zprava - přesně tím pro mě bohužel zůstane - knihou, která leží v knihovně a nikdo se ani neobtěžuje přečíst její název, prostě je to ta šestá zprava, která tam už navždycky zůstane

Psímáma
14.04.2025 5 z 5

Jsem tou knihou fascinovaná. Nic lehkého, nic k popukání. Pravý opak - náročné, neveselé téma. Celé je to v tak velkém protikladu k dnešní době, snad proto se mi to tolik líbilo. Silní lidé, kteří měli oporu ve své víře. Ve víře, které se nevzdali ani za cenu šílených útrap. Děkuji za nadějeplný konec.

Loxias
05.04.2025 5 z 5

Dobre poskladany pribeh, i kdyz jsou tam casti, ktere by z meho pohledu bylo mozne vypustit. Osobne by mi vyhovovalo, kdyby postava Leny nebyla do pribehu zaintegrovana tak hluboce a pusobila spis jako vypravecka. Jinak ale vyborna ilustrace zla.

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2023)

01.09.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.

Přání často plodí sebeklam.

Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (5)

2022 - Kniha roku Lidových novin
2022 - Kniha roku Deníku N (Beletrie - hlasování veřejnosti)
2022 - Kniha roku Deníku N (Beletrie - hlasování odborné poroty)
2022 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)
2022 - Státní cena za literaturu (S přihlédnutím k dosavadní literární tvorbě)

Kniha Bílá Voda v seznamech

v Přečtených4 060x
ve Čtenářské výzvě1 407x
v Mé knihovně860x
v Chystám se číst1 466x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)