Bílá Voda přehled

Bílá Voda
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459542/bmid_bila-voda-JVk-459542.jpg 4 2740 2740

Dlouho očekávaný přelomový román o ženách, víře a zlu. Bílá Voda. Takto poeticky se jmenuje pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Právě sem o několik století později přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim zosobněný démonickým páterem Plojharem odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů. Mladičká Evarista tehdy dostala na výběr: vrátit se do civilního života, nebo s ostatními sdílet jejich příští osud. Nezaváhala ani na okamžik. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a vystavena ponižování v komunistickém kriminálu i mučení, aby se vzdala víry v Boha. Marně. Lena však zjistí, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a brzy pochopí, že démoni obcházející minulost bělovodských řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá Voda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (576)

dominika8192
23.07.2024 5 z 5

Tohle bylo silné a velkolepé. Nejdřív mě trochu zarazila tloušťka knihy, a když jsem ji prolistovala, všimla jsem si kopií různých oficiálních listin a právních dokumentů, a říkala jsem si, že to bude něco, co příběh stáhne dolů, ale chyba lávky, přátelé! Přečetla jsem to jedním dechem, naprosto ponořená do příběhů nebohých řeholnic, které prostě jen chtěly pomáhat a být užitečné, a bolševik jim to ztěžoval, jak jen mohl. Nemám co dodat.

majáček
11.07.2024 5 z 5

Kniha Bílá Voda je velmi silným zážitkem. Četla jsem knihy s podobným tématem, ale spisovatelka píše do hloubky a připadáte si, jak by jste v té době žili. Ty krutosti a lstí, kterých tam je, je opravdu velmi mnoho. Knihu jsem musela číst po částech. Lidská krutost nezná mezí. Autorka to píše stylem, že vám to někdo podrobně vypráví, tak proto má tolik stránek a dala si opravdu na ni záležet.
Vážit si života a nikomu slovem či fyzicky neubližovat to je pro některé lidi asi nadlidský výkon. Krutosti se dějí i v těchto časech.


Akneris
10.07.2024

Musím říct, že když jsem knihu začala číst, děsila mě její tloušťka :-). Půjčila mi ji sestřenice, ale po půlce už jsem si ji musela pořídit. Je to úžasná kniha. Četla se velmi dobře, ale říkala jsem si, že jak už docela dost pamatuji, vyděsilo mě, že i církevní hodnostáři se propůjčili k šílenostem předchozí doby. Vůbec by mě nenapadlo, že věřící lidé, kteří mluví o desateru, Bohu, lásce k bližním... dokázali žít s vědomím jak moc dokáží ublížit. Nějak se s tím stále nemohu vyrovnat. Před paní spisovatelkou smekám a děkuji za krásnou knihu.

všechny komentáře

Související novinky (60)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


Loď plná nevěst, Naděje v nás a další knižní novinky (18. týden)

30.04.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (9)

Lepší je pohnout se pozdě než nikdy. Ostatně i na konci slepé uličky se většinou najde škvíra pro kočku.


Přání často plodí sebeklam.


Copak lze vzít život jednomu, aby se jinému dařilo lépe?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (3)

2022 - Kniha roku Lidových novin
2022 - Český bestseller (Česká beletrie pro dospělé - hlavní kategorie)
2022 - Státní cena za literaturu


Kniha Bílá Voda v seznamech

v Právě čtených200x
v Přečtených3 564x
ve Čtenářské výzvě1 275x
v Doporučených232x
v Knihotéce783x
v Chystám se číst1 448x
v Chci si koupit358x
v dalších seznamech19x