Vyhnání Gerty Schnirch přehled
Kateřina Tučková

Noc z 30. na 31. 5. 1945. Gerta Schnirch, matka několikaměsíční dcerky, je jen s osobními věcmi odsunuta společně s ostatními brněnskými Němci směrem na Vídeň. Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne epidemii tyfu a úplavice. Gerta a některé další německé ženy se zachrání při nucených pracích na jižní Moravě, kde setrvají i po ukončení transportů. Po znovuzískání československého občanství se Gerta vrací do Brna, v němž prožívá další bouřlivé události druhé poloviny dvacátého století.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhnání Gerty Schnirch. Přihlašte se a napište ho.

Těžké téma těžké doby s těžkými osudy lidí. Mocenský boj nikdy nekouká kolem sebe,protože vidí jen svůj cíl.
Bezmoc,strach,pomstychtivost,nespravedlnost,ale i naděje a doufání v lepší zítřky.

Opět musím konstatovat, že Kateřina Tučková je pro mě nejlépe psající současná autorka. Její popisy událostí, postav, jejich postojů a nálad jsou úžasné. Bezmoc a neschopnost jistých skupin lidí se jakkoli bránit proti nespravedlnosti je stará jako lidstvo samo. Stržení davem a opuštění zdravého rozumu je v dějinách zapsáno mnohokrát. Proto je nesmírně důležité tyto události stále připomínat, i když úplné vymýcení je, bohužel, nemožné.
20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018
27.12.2018
10 právě čtených knih podle uživatelů (srpen)
15.08.2018
„Domov je tam, kde Tě vítají, když vstoupíš.“
Ocenění knihy (1)
2010 -
Magnesia Litera
(Knižní klub cena čtenářů)
Kniha Vyhnání Gerty Schnirch v seznamech
v Přečtených | 6 365x |
ve Čtenářské výzvě | 1 603x |
v Mé knihovně | 1 151x |
v Chystám se číst | 1 537x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
druhá světová válka (1939–1945) Brno ženy pro ženy venkov sudetští Němci odsun, vysídlení Němců Němci Češi a Němci vyrovnání se s minulostíAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2022 | ![]() |
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2018 | ![]() |
Tato knížka je mimořádná a čtenář na ni jen tak nezapomene.Příběh Němců po skončení 2. světové války,jejich odsun a následný život v socialistickém Československu, které jim to v ničem neusnadňovalo, vyprávěný z pohledu nejen Gerty,ale i dalších postav z jejího života,je autorkou dokonale zpracován i s historickými podrobnostmi.Kniha se čte velice dobře a zanechává silný dojem.