Společenstvo Prstenu

J. R. R. Tolkien

Pán prstenů série

Nechme se okouzlit strhujícím příběhem kouzelného prstenu, který hraje klíčovou roli v boji dobra a zla v dávné Středozemi. Nechme se pohltit Středozemí, obdivujme se zoufalému hrdinství malého hobita, který jediný se může pokusit donést temný prsten tam, kde bude možné ho zničit, strachujme se, že by snad svůj úkol splnit nedokázal a nezachránil Středozemi před přílivem tmy, která by její obyvatele uvrhla do otroctví a beznaděje. Nechme se okouzlit – Pán prstenů nám tu možnost dává, nezávisle na tom, jestli jsme seriózní dospělci nebo dychtivé a naivní děti. První díl trilogie.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2006 , Argo
Originální název: The Fellowship of the Rings, 1954

Komentáře knihy Společenstvo Prstenu

Andrée
01.01.2026

Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou skvěle namluvil pan Aleš Procházka a to byla nádhera tohle poslouchat. Ten propracovaný svět, postavy, děj. Neskutečně mne to vtáhlo do děje a to zdaleka nejsem fanynka tohoto žánru. Inu, zvědavost zvítězila a já jsem moc ráda, že jsem knize dala šanci.

cotaholkacte
16.12.2025

„Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže.“

V prvním díle trilogie sledujeme začátek výpravy hobita Frodo Pytlíka, který je pověřen odnést nejsilnější z prstenů moci do Mordoru, aby ho zničil. Ochranu mu nabídnou zástupci spojenců z řad elfů, trpaslíků i lidí a společně čelí na cestě různým hrozbám a tajemstvím.

Já byla až dosud pouze filmovým fanouškem téhle série, ale už dlouho jsem chtěla přečíst knihu. Vzhledem k času a nekonečnému TBR jsem zvolila audioknihu – udělala jsem dobře?

Knihu čte Aleš Procházka, který má naprosto podmanivý přednes a jeho čtení jsem si nesmírně užívala. Dokáže přidat na hlase nebo naopak zjemnit hlas tak, jak to příběh vyžaduje. 5

Kniha má spoustu popisných pasáží, které možná ne všem sednou v té tištěné formě a pro někoho by to mohlo být místy nudné. Když Vám to ovšem někdo čte, jsou i tyhle zdlouhavější pasáže snesitelnější

Takže pokud si nejste jistí, jestli se Vám kniha chce číst, ale chtěli byste, tak rozhodně neváhejte a dejte si Pána prstenů do uší

Jsem ale moc ráda, že jsem jako první viděla film, mám tak k postavám lepší vztah, než jaký bych si udělala jen na základě knihy

Filmy jsou prostě geniální a udělané akčněji a líbivěji oku sledujícího.
Mrzelo mě, že v knize je Arwen zmíněna pouze letmo a Froda před Nazgûly zachrání elf Glorfindel (ale oproti Hobitovi jsou v PP alespoň nějaké ženské postavy). Naopak mě potěšilo, že slavná věta „Nemůžeš projít!“ je i v knižní předloze

Vím, že si knihu i tak jednou potřebuju přečíst. Prozatím jsem si ji ale pustila podruhé do sluchátek a jsem už zase téměř v polovině

5*/5* je to geniální.
Děkuji @audiolibrix za audioknihu v rámci #spoluprace

PS: *spoiler* Boromir se dožije druhého dílu! Seana Beana asi nechtěli v druhém filmu platit

fantasyyloverr
11.12.2025

nesmrtelná klasika, příběh o bezmocnému půlčíkovi, který se obětuje, aby zachránil svět

KaLiBi
01.12.2025

Nikdy jsem nebyla fanouškem této slavné ságy a tak jsem šla do knihy jako téměř nepopsaný list. Nejprve musím smeknout nad genialitou celého vytvořeného světa. Ze stránek je cítit, že má autor vše do detailu promyšlené, osud každého hrdiny se pojí s jasnou legendou a historicky se pojí s dalšími postavami. Myslím, že Tolkien si vytvořil celý vlastní svět. Po dlouhé době jsem byla nadšená i naprostou bezchybností textu. Tady za mě patří velký dík i českému překladu. Krásný a bohatý slovník. Kniha je chvílemi velmi napínavá, chvílemi klidnější, ale vždy udrží čtenářovu pozornost. Jediné, co ruší můj celkový dojem je obrovské množství jmen, názvů, míst a jazyků kvůli orientaci v ději.
"Neznám vás ani polovinu tak, jak bych rád, a ani polovinu vás nemám rád tak, jak si zasloužíte."
"Nechoď se ptát elfů na radu, protože ti řeknou ano i ne."
"Ne každé zlato třpytívá se, ne každý, kdo bloudí, je ztracený."
"Ať ten, kdo neviděl padat noc, ještě neslibuje kráčet tmou."
"Nikdy jsem neslyšel o žádné lepší zemi, než je tahle. Je to tu zároveň jako doma a jako na prázdninách, jestli mi rozumíte."

Filomena1961
22.11.2025

Kniha plná různorodých bytostí, svět fantasy, v popředí stojící hobit Frodo se kterým prožíváme úžasné dobrodružství, neskonale mu fandíme, aby úkol, který na sebe vzal se mu podařilo splnit. A potom něco, co nemá ani počátek, ale ani konec, malý kouzelný kroužek, prstýnek, který hraje v příběhu vedle přátelství a odvahy, podstatnou roli a je ztělesněním zla. Z knihy vyplývá myšlenka, že nic na světě nevlastníme mimo čas, který nám je vyměřen a záleží jen na tom, jak s ním naložíme. Jelikož jsme jenom čtenáři a nemůžeme fyzicky vstoupit do děje, podporujeme Froda za všech sil svými myšlenkami, aby se mu podařilo prsten zničit v předem určeném místě a tím zachránit Středozem před temnotou a beznadějí. Tolkien byl třída.

LittleK
02.11.2025

Určitě nepřijdu s ničím, co už tu nebylo řečeno. Trvalo mi několik let a pravidelné sledování filmového zpracování, než jsem se pustila do knih. Film je dynamičtější a celkem věrně se drží předlohy. Kniha je autentičtejší a lépe dává nahlédnout do mysli a světa stvořeného JRRT. Nemám co dodat :-)

Iwíček
30.10.2025

Devátá kniha, kterou jsem v rámci své čtenářské výzvy Rok s Tolkienem četla, je zároveň prvním dílem ze slavné série Pán prstenů. Filmové zpracování znám již dlouhou dobu a patří k mým oblíbeným. Před četbou jsem si říkala, jaké knižní zpracování bude. Tentokrát mě docela překvapilo, že se filmové zpracování od knižní předlohy tolik neodklání, jako tomu bylo v případě Hobita. Kniha je čtivá a Tolkienův styl rozhodně nezklamal. Miluji jeho obraznost a práci s jazykem, kterou umně do českého jazyka převedla Stanislava Pošustová. S ohledem na to, že jsem byla odkázána nejen na fyzickou, ale i na elektronickou verzi, jsem byla docela překvapená, že v elektronické verzi byly i ilustrace, které ve fyzické knize nebyly. Kniha překypuje dobrodružstvím a napětím. Už teď se těším na pokračování, které začneme číst 1. listopadu.

pazdy15
21.10.2025

Co více dodat k tomuto velkolepému dílu než to, co již zde bylo mnohokrát napsáno. Je to prostě a jednoduše vynikající literatura od neskutečně nadaného autora ;)

Evkaha
05.10.2025

Byl to první dlouhý film na který nás vzali na základce. Dodnes si pamatuju jak jsme ho z dlouhé chvíle komentovali:-D. Po čase z toho vznikla klasika, kdy si pravidelně pouštím maratón všech a konečně jsem se dostala k tištěné knize. Samozřejmě je lepší, ale i film mi zůstane na vrcholu žebříčku. Kdyby to bylo obráceně, tak je to asi úplně jinak. Stejně jako u Hobita, by mě ta kniha stejně před 20 lety prostě nebavila, i k fantasy "pohádce" musí člověk dospět ;).

Syphoon
26.09.2025

Co dodat k Hobitovi a sérii Pána prstenů celkově? Pro mě je Hobit praotec fantasy, první seznámení se s tímto žánrem před více než 25 lety a od té doby jsem zároveň tímto stylem i pohlcen. Není lepšího úniku z reálného světa a života plného starostí a problémů než utéct prostřednictvím knížek do světa fantasy, ve kterém je Tolkien mistrem svého oboru. Do světa plného kladných a záporných postav různých ras a národností, čímž Tolkien předběhl svou dobu a upozornil na problémy s nimiž se teď potýkáme v současnosti.
Skvělé zpracování jak světa, tak postav doplněné o výborné vykreslení mapy. Propracované a promyšlené charaktery jednotlivých hrdinů včetně antihrdinů a dokonale probíhající dobrodružství hobita Froda a jeho společenstva prstenu. Není to čtení pro každého, ale pro každého snílka rozhodně ano.

Stipec231
15.09.2025

Stydím se, že jsem tohle čtení, tak dlouho odkládal. Vice než 20 let mi to trvalo ale konečně. Miluju ten svět od prvního filmu v kině, kdyz jsem byl ještě dítě. Mistrovské dílo! Jsem rád, že Argo vydalo knihy v krásných boxech a mám všechno komplet. Společenstvo je první kniha, kterou jsem přečetl za pouhé dva dny.

Gimli
01.09.2025 audiokniha

Po nějakých pětadvaceti letech jsem se opět vrátil ke knize, tentokrát v audiopodobě výborně načtené Alešem Procházkou. Bylo skvělé si opět připomenout, o kolik je kniha oproti filmům, které mám moc rád, bohatší. Spoustu jsem toho zapomněl a často jsem byl překvapen.

Mruskulka
26.08.2025

Nečetla jsem knihu poprvé, ale četla jsem ji po několika letech. A bylo to opět jiné :) Fantazie pana Tolkiena je neuvěřitelná. A musím i pochválit film, protože ten se hodně drží knižní předlohy. Opět zážitek.

zuzana4291
25.08.2025

Díky této knize jsem objevila kouzlo fantasy, které mě od té doby nepustilo. Nyní jsem se k této knize vrátila, díky čtenářské výzvě. A velmi mě překvapilo, že kniha byla poprvé vydaná v roce 1954. Kniha, která má nyní 71 let a stále neztratila své kouzlo.

11191
23.08.2025

Knihu jsem poprvé četla v době největšího boomu filmové verze jako dítě, kdy mě naprosto pohltila i přesto, že jsem tehdy spoustu věcí nepochopila. Teď jsem si ji přečetla znovu a jsem opět nadšená. Příběh si plyne vlastním pomalým tempem a čtenář má tak mnoho prostoru navázat vztah ke všem postavám. Zároveň se nedokážu odpoutat od porovnávání knihy se filmem. Kniha má oproti filmu úplně jinou hloubku, co se týče příběhu i co se týče osobností hlavních postav. Trochu mě vůči knize mrzí, že znám film tak dobře, protože mi při čtení úplně nefungovala vlastní fantazie, pletly se mi do ní scény z filmu.

ItalianManiac
13.08.2025

Společenstvo prstenu je první částí hlavní fantasy trilogie Pán prstenů, v níž hraje hlavní roli kouzelný prsten, který našel Bilbo v Hobitovi. Bilbo odkáže tento prsten svému oblíbenému synovci Frodovi a odebere se na odpočinek do Roklinky. Čaroděj Gandalf prsten blíže prozkoumá a ukáže se, že se jedná o Jeden prsten, mocnou zbraň Temného pána Saurona. Frodo se proto rozhodne, že se vydá na cestu za zničením prstenu, která nevyhnutelně vede až do Mordoru...
První díl začíná poměrně zvolna a postupně nás uvádí do děje. I když volně navazuje na předcházejícího Hobita, nejdůležitější události této knihy se dozvíme z prologu nebo z Gandalfova vyprávění, takže není zcela nutné ji znát. Text je rozdělen na Knihu první a druhou, vše uvádí předmluva autora a prolog o hobitech a Kraji. Přílohou je i mapa Středozemě, po níž můžete putovat společně s hlavními postavami. V Knize první sledujeme cestu Froda a jeho hobitích společníků Sama, Smíška a Pipina do Roklinky. Tato část mi přišla místy až příliš zdlouhavá, avšak přesto je pořád čtivá. Kdo zná pouze filmy a s knihou se seznamuje poprvé, může být překvapen vsuvkou s Tomem Bombadilem, který byl z filmové verze vyškrtnut. V Knize druhé je pak popsán vznik Společenstva prstenu a jejich společná cesta na jih až do okamžiku, kdy se Společenstvo musí rozdělit. Tato část je dle očekávání již akčnější a dobrodružnější. Vyprávění opět dokreslují nádherné barvité popisy, které v tomto vydání rovněž doplňují propracované ilustrace Alana Leea. I když má příběh oproti Hobitovi spíše vážnější a temnější základ, vším prostupuje laskavý humor, ať už ve vtipkování mezi hobity, nebo při špičkování trpaslíka Gimliho a elfa Legolase.
I když může kniha na poměry moderního fantasy působit trochu rozvlekle a důkladní hnidopichové si mohou najít i další mouchy jako např. nedostatek ženských postav, pořád se jedná o kultovní dílo od zakladatele žánru, které doporučuji jako povinnost pro všechny milovníky fantasy!
Hodnocení: 4,5*

Tento komentář také najdete na mém bookstagramu @knihy_a_kava :)

Dym
04.08.2025

Tak se mi konečně podařilo dočíst první díl pána prstenů v originále. Je vidět, že byl Tolkien mistr jazyka a posisů. Je to zajímavé, i když pro mě trochu náročné čtení. Hrozně mě baví porovnávat si děj knihy s filmem a ty informace k lóru co jsou v knize navíc.

andrew8woods
02.08.2025

Tak jsem se poprvé pustil do Pána Prstenů. Předtím jsem samozřejmě četl Hobita, který mi přišel hodně dětský a ač měl dost dobrých okamžiků, vím, že se k němu už nevrátím.
Společenstvo Prstenu mi díky přečtení hned po Hobitovi přišlo dost podobné. Jakoby se jednalo o dva podobné příběhy, které jsou však psané pro lehce jiné publikum. Společenstvo mi přišlo psáno pro starší a tím pádem zmizelo to, co se mi hodně líbilo u Hobita, taková ta pohádkovost. Svět se tady rozšiřuje a čtenář ho může více poznat. Bohužel musím říct, že mě nezaujal styl psaní. Možná to bylo překladem, nevím.
Nějak nemám potřebu číst další díly, i když bych chtěl být stejně nadšený jako ostatní čtenáři a prozkoumávat tento svět skrze i třeba nedokončená díla. Jenže to se zřejmě nestane...

ilonaKNjF
22.07.2025

Knihu- Pán prstenů jsem,si koupila spolu s dalšími díly z této úžasné fantasy série, v Knihobotu. Z druhé ruky doporučuji z Knihobotu nakupovat. Knihu jsem včera začala číst a děj je strhující a moc se mi líbí. Moje oblíbená post. Je Aragorn.

Calinda
09.07.2025

Krásný fantasy příběh, s jehož čtením jsem dlouho otálela a jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala. Těším se na pokračování.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi