vlkodlaq profil

☰ menu
vlkodlaq

vlkodlaq Iustus

1984 · muž · Moravskoslezský kraj · statistiky

Aktivní: včera v 13:46 (poprvé 24.04.2014)
Body:2 365
Palce za komentáře: 1 930 · 283 ostatním
Hodnocení v bazaru: 5/0

Odznaky 20 z 64

9x
6x
4x
1x

Nové knihy v seznamech

Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě
Svět ve stínu démonů: Věda ...
Carl Sagan
Poklad na ostrově
Poklad na ostrově
Robert Louis Stevenson
Největší show pod Sluncem
Největší show pod Sluncem
Richard Dawkins
Kurz zázraků (úplné vydání)
Kurz zázraků (úplné vydání)
Jakob Thor

Kdo jsem

Aby člověk mohl žít kvalitní život, musí odolávat manipulaci a podvodům. Zde je návod, jak se ubránit jednomu z těch největších.

Desatero kritického myšlení náboženství:

1) Jak je možné, že se věřící narodí do té správné víry a doby? Je víra pouze geografická? V Indii se narodí hinduista a v Turecku muslim? Člověk narozený před tisícem let na našem území by uctíval Perena a Velese?

2) Je popsáno na tři tisíce bohů. Takový křesťan nevěří žádného z nich, kromě jednoho. Není to trochu arogantní? Tihle všichni jsou úplně mimo, jen já mám pravdu, když věřím v tohoto XY boha. Ale ateistu budou kritizovat, že nevěří ani v toho jednoho. Klasický omyl mnoha lidí je, že člověk MUSÍ nečemu věřit.

3) Jestli je bůh všemohoucí a vševědoucí, jak ho popisuje bible, proč nestvořil vesmír, kde nikdo netrpí a všechno je v pořádku? A jestli tohle je ten nejlepší možný vesmír, který dokázal stvořit, pak bych řekl, že neodvedl dobrou práci. Jak může být věřící někdo, kdo byl na dětské onkologii? Čím se prohřešili malé děti, že zaslouží tak potrestat?

4) Pokud by snad bůh existoval a měl svůj plán, jaký má smysl se k němu modlit? Jaký smysl má v něj věřit a uctívat ho? Pokud bůh existuje, jak by mohl mravenec změnit názor velryby? Je to jako byste si založili vzorek bakterií pro zkoumání pod mikroskopem, pak vás to přestalo bavit a nakonec na to zapomenete úplně, ale ty bakterie by se k vám modlily, coby svému stvořiteli..

5) V bibli se píše, za co všechno zasloužíte smrt a za kdejakou drobnost půjdete na věčná muka do pekla, ale bůh nás miluje. Takový poměr viny a trestu? To je jako by můj malý syn rozlil limonádu na koberec a já mu za to pomalu uřezal obě uši, ale přitom mu říkal, jak ho miluji. Není pravděpodobnější, že to celé má sloužit jen vyvolání strachu a pocitu viny?

6) Existuje stejný počet důkazů o existenci boha jako o existenci Lochnesky. Kdyby Bůh existoval, dal by o sobě dávno vědět a neschovával by se. Už třeba proto, abychom ho uctívali a modlili se k němu, když to je podle věřících něco, co ocení. Pokud snad nějaký nadpřirozený stvořitel existuje a neukazuje se, není to proto, protože chce mít klid a nějací lidi ho vůbec nezajímají?

7) Pokud potřebujete Boha, aby vám řekl, že máte být hodní, pak nejste hodní. Jste jen poslušní. Pravá morálka vychází z empatie, ne ze strachu z trestu nebo touhy po odměně. To největší zlo často vzniká tak, že někdo věří, že dělá správnou věc. Příklad za všechny, upalování čarodějnic. Mnozí z těch, kteří tzv. čarodějnice upalovali, opravdu věřili, že dělají dobrou věc, že plamen očistí jejich duše a ty pak mohou do nebe. Inteligentní člověk dnes už chápe, že pouze zabili nevinnou ženu, která byla jen nějak jiná, například měla nějakou vrozenou vadu, nebo se jen někomu zprotivila.

8) Proč náboženství slibují všechny ty krásné odměny pro smrti? Protože to nic nestojí a těžko si někdo přijde ztěžovat. Ještě si nikdo nikdy nepřišel ztěžovat. Úžasný business plán, že?

9) Věda nám dala léky, technologie a pochopení vesmíru. Náboženství nám dalo hodně válek, dogmat a zastaralých pravidel. Přínos vědy je tak naprosto neporovnatelně větší, než přínos náboženství. Přesto jsou tací, kteří své nemocné dítě svěří raději do "rukou božích" než do rukou doktorů.

10) Podle Bible stvořil Bůh Zemi za šest dní. A co dinosauři? Kde jsou ti v tomhle příběhu? Věda nám ukázala a nezpochybnitelně dokázala, že dinosauři existovali miliony let před lidmi a nebylo jich zrovna málo. Takže buď bůh zapomněl zmínit dinosaury, nebo někdo při psaní bible prostě neměl zdaleka všechny informace. Přesto někdo bude vykřikovat "kniha knih!" a jakoukoliv kritiku bible brát jako útok na svou osobu.

# Dovětek: Buď uvažujete logicky, nebo jste věřící. Uvažovat logicky a přitom být věřící prostě nejde dohromady. Ze stejného důvodu není náboženství slučitelné s vědou. Buď hledáte fakta založená na experimentech, důkazech a sylogismu, nebo chcete věřit něčemu nadpřirozenému bez důkazů.

***

Vtipná věc, ten náš letopočet. Letopočet AD byl zaveden v 6. století mnichem Dionýsiem Exiguem, který jej použil při sestavování křesťanského kalendáře. Tedy 600 let po údajném životě Ježíška Dionýsia napadlo počítat roky a začal na 600. Asi by bylo trapné začínat od nuly, tedy od jedné. Podobně, jako některé hotely se dvanácti pokoji mají číslování 201-212.
Prostě si vymyslel letopočet od údajného narození Ježíše jako důkaz pravosti křesťanství.
A tak je to se vším.

Křesťanství vzniklo přibližně ve třetím století a bible, inspirovaná jinými, staršími texty, v šestém, nebo sedmém století. Jak mohlo lidstvo žít bez toho jediného pravého boha dvě stě tisíc let před křesťanstvím? Co dělal bůh do té doby? To si válel šunky a ve třetím století si řekl "ok, teď se do toho vložím" ?

"Nechápu ty pokrytce, kteří o sobě tvrdí, že jsou ateisté, ale zastávají se bible jako nadčasového díla plného inspirace pro život. Bible je jeden velký podvod s cílem zmanipulovat člověka strachem a pocitem viny. Hlavně strachem. Bible samotná je vykradená z jiných, starších děl jako Epos o Gilgamešovi, knihy mrtvých a dalších děl a tak je originálního textu a myšlenek v bibli jen poskrovnu. Je v ní schvalování otroctví, bití i popravování žen a vůbec smrt je oblíbeným trestem za kdejakou blbinu. Viz recenze bible svaté.
Respektuji svobodu jednotlivce věřit, čemu chce, ale žít podle bible je nebezpečné, ne-li přímo hloupé" Vlkodlaq

"Náboženství nabízí iluzi posmrtného života, čímž věřícím brání v přijetí lidského údělu, vlastní smrtelnosti a konečnosti existence." Vlkodlaq.

"Proč mě bible a náboženství tak irituje? Vás by neštvalo, kdyby Vaši rodinu, sousedy nebo kamarády někdo podvedl s potenciálně doživotními následky??" Vlkodlaq

„Nesouhlasím s náboženstvím a jsem proti všem náboženstvím, protože nás učí být spokojeni s nepochopením světa.“ Bertrand Russel.

"Náboženství brání jako každá pověra pravdivému poznání skutečnosti a nezaslouží si onu posvátnou ochranu před kritikou, jaké se mu dostává." Dawkins.

"Náboženství je víra bez důkazů, ale když je věřící obviněn ze zločinu, i on požaduje důkazy své viny." Vlkodlaq

"Někdo se nechá zmanipulovat bludy, které nabízí různá náboženství, jiný urputně hromadí majetek, další zase sbírá víčka od piva.
Ani jeden z nich si do hrobu nevezme nic. Iluze zmizí s ukončením funkce mozku, majetek dostane někdo jiný, víčka od piva se zrecyklují na nová víčka a atomy tvého těla se vrátí do oběhu" Vlkodlaq

"Náboženství je urážka lidské důstojnosti. Bez něj bychom měli stále dobré lidi dělající dobré věci a zlé lidi dělající zlé věci. Ale aby dobří lidé dělali zlé věci, k tomu je třeba náboženství." Christopher Hitchens.

"Náboženství je podle mě jeden z nejhorších jedů na světě. Je jako organizovaný kult, který potlačuje intelekt, zabíjí vědu a šíří se po světě jako jedovatý mor." Dawkins

"Je bůh ochoten zabránit zlu, ale není schopen? Pak není všemocný. Je schopen, ale neochoten? Pak je zlomyslný. Je ochoten i schopen? Odkud potom pochází všechno zlo?" Epicurus (4 století př. n l.)

„Víra je zlo právě proto, že nevyžaduje ospravedlnění a neakceptuje kritiku.“ Dawkins

„Náboženství je nejstarší forma lidského pokusu o vysvětlení skutečnosti. Bylo to naše první a nejhorší vysvětlení. Teď máme vědu.“ Carl Sagan

„Všude, kde je Bible a kde je kazatel, tam je i zuřivost a násilí, tam jsou i oběti.“ Mark Twain.

„Téměř každé velké pokrokové hnutí, které bylo v historii lidstva učiněno, bylo původně odsouzeno církvemi.“ Arthur C. Clarke

//

Čtu.
Mám rád fantazii a humor. Proto preferuji sci-fi a fantasy a nemám rád náboženské knihy jako bibli a korán (a podobný brak), protože ty bláboly autoři myslí vážně a vůbec nemají smysl pro humor. Pokud ovšem ty knihy nemysleli jako satiru, která zůstala nepochopena a pár lidí bez smyslu pro humor to vzalo příliš vážně. To stojí za úvahu..
Mám rád dobrodružnou literaturu, kde jsou vlastnosti jako inteligence, čest a odvaha vyzdvihovány a dané slovo něco znamená, protože v dnešní společnosti mi jaksi chybí. Stejně tak respekt k přírodě, ohleduplnost a skromnost.

Už jsem mnohokrát řekl "žij tak, jakoby každý den byl poslední, protože jeden bude."
Dnes bych to rád doplnil o "a pokud možno za sebou nenechej potopu."


Mnoho čtenářů dočítá i nekvalitní knihy, protože nemají rádi nedočtení knihy, nedokončenou práci, případně jiný podobný důvod. Já s nedočtením špatné knihy nemám vůbec žádný problém, život je příliš krátký, než abychom ztráceli čas čtením špatné knihy. I kdyby druhá polovina knihy byla potenciálně skvělá, opravdu to stojí za ten čas čtení první, špatné poloviny? Věc druhá, jak pokrytecké je dát 100 procentní hodnocení knize, která měla velmi špatné první dvě třetiny a úžasnou poslední třetinu? Jak může být něco stoprocentní, když 66,6% knihy nestálo za nic?