Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě přehled
Jak se máme inteligentně rozhodovat ve světě stále více ovládaném technologiemi, když nechápeme rozdíl mezi pseudovědeckými mýty a ověřitelnými vědeckými hypotézami? Carl Sagan, laureát Pulitzerovy ceny a významný astronom, zastává názor, že vědecké myšlení je kritické nejen pro hledání pravdy, ale i pro dobro našich demokratických institucí. Sagan komentuje naši historii a kulturu, zkoumá a s podloženými fakty vyvrací klamy z dob minulých jako je čarodějnictví, léčení vírou, démoni i UFO. Přes to všechno se v dnešním takzvaném věku informací až znepokojivě daří pseudovědám s příběhy o mimozemských únosech, vyvolávání zemřelých a společných halucinacích, které si vyžadují pozornost a respekt. Jak Sagan jasně a výmluvně dokazuje, zpěv Sirén nerozumu není jen nesprávnou odbočkou naší společnosti, ale nebezpečný pád do temnoty, která může ohrozit naše základní svobody.... celý text
Originální název: The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 8 komentářůSouvisející novinky - Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě (1)
Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)
27.08.2023
Kniha Svět ve stínu démonů: Věda jako svíčka v temnotě v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 5x |
| v Přečtených | 28x |
| ve Čtenářské výzvě | 2x |
| v Doporučených | 4x |
| v Mé knihovně | 36x |
| v Chystám se číst | 37x |
| v Chci si koupit | 16x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Carl Sagan také napsal(a)
| 1997 | Kontakt |
| 1998 | Kosmos |
| 2000 | Draci z ráje |
| 1998 | Stíny zapomenutých předků |
| 1998 | Testament: Miliony milionů |

92 %
66 %

Velká obhajoba kritického myšlení, kterou budou pravděpodobně číst jen ti, jež kritické myšlení úspěšně používají.
Z knihy je patrná dobovost, ale s trochou snahy se fenomény jako U.F.O. a televize, které byly v době jejího vzniku v kurzu, dají převést na ty současné, jež vznikly s příchodem internetu. V tom bych problém neviděl. Jen na mne Carl Sagan v této knize nepůsobil jako poutavý popularizátor. Má neuvěřitelné nadšení pro vědu, které je citelné z každé věty a vědu obhajuje ve všech směrech, toho si cením. Jen to mnohdy dělá nepříliš atraktivně. U témat v první polovině knihy dokázal setrvat zbytečně dlouho, psal rozvláčně a omílal dokola jedno. A v druhé půlce jakoby přepl a velice stroze přešel některá důležitá témata, což působilo trochu arogantně.
A tak bych si přál, aby knihu četli ti, kteří nad častým používáním kritického myšlení váhají, těm by byla prospěšná a mé výtky by jim vadily nejméně. Ti ostatní mohou být z četby lehce zklamaní.