Největší show pod Sluncem přehled

Největší show pod Sluncem
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77766/bmid_nejvetsi-show-pod-sluncem-xkq-77766.jpg 5 101 101

Podtitul: Důkazy evoluce. Biologická evoluce není „pouhou teorií“, ale skutečností. Probíhá po miliardy let a vedla ke vzniku tolika podivuhodných životních forem, že si zaslouží označení za největší show na Zemi; a toto velkolepé představení přitom nepotřebovalo žádného režiséra. Současně se ale evoluce odehrává i přímo před našima očima, můžeme ji zaznamenat na sloních klech i ve vrtění psího ocasu. Kniha známého britského biologa a popularizátora vědy nám ukáže fungování evoluce z mnoha pohledů, od paleontologického záznamu přes molekulární genetiku a vývoj embrya až po domestikaci zvířat či to, jak se historie života promítla do geografického rozšíření současných druhů. 32 stran barevné přílohy.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

The Greatest Show on Earth. The Evidence for Evolution , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Největší show pod Sluncem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

vlkodlaq
12.07.2024 5 z 5

Facka do xichtu všem kreacionistům, jenže ti nastaví druhou tvář..

Teď vážně, Dawkins je borec s neutuchající trpělivostí, který se snaží poměrně jemným a přitom smysluplným a obhajitelným způsobem vysvětlovat, proč jsou veškerá náboženství nesmysl.
Přesto odmítači kritického myšlení budou zatvrzele tvrdit, že když nemůžeš prokázat existenci boha, tak nemůžeš prokázat ani jeho neexistenci a s biblí v ruce a slzou v oku vykřikovat "kniha knih", i když bylo nejednou prokázáno, že bible jsou z větší části vykradené texty z jiných starších děl, jako epos o Gilgamešovi, egyptské knihy mrtvých atd. (viz recenze bible).

Adam84
15.12.2023 4 z 5

Obdivuji s jakou grácií a chutí se Dawkins neustále pouští do křížku s takzvanými "popírači pravdy". Já bych na to prostě neměl trpělivost, neustále vysvětlovat zjevné. Proto mi k dokonalosti této knihy chybí pouze to, aby se dala po kreacionistech házet, načež by se po odrazu (bez toho, aby jim jakkoliv fyziky ublížila) vždy otevřela na začátku kapitoly, které by se můj spor týkal a já bych jen dodal: Čti, lépe už to vysvětlit nelze!

Dawkins navíc nejen, že dokáže evoluční problematiku podat jednoduše a přístupně, ale je schopný i v krátkých tematických odbočkách, či v poznámkách pod čarou, přidat trochu toho Britského humoru.

Faktem zůstává, že přezdívce "Darwinův rotvajler", v této knize (zřejmě více než v kterékoliv jiné) dostojí beze zbytku.


reillycarty
05.02.2021 4 z 5

U Dawknise nemůžete šlápnout vedle. Zajímavé čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Největší show pod Sluncem v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených132x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených18x
v Knihotéce89x
v Chystám se číst111x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

evoluce

Autorovy další knížky

Richard Dawkins
britská, 1941
2009  81%Boží blud
1998  88%Sobecký gen
2002  88%Slepý hodinář
2011  92%Největší show pod Sluncem
2008  94%Příběh předka