Slepý hodinář přehled

Slepý hodinář https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21519/bmid_slepy-hodinar-XTm-21519.jpg 4 60 60

Podtitul: Zázrak života očima evoluční biologie. Jak vznikl člověk a proč tady vůbec jsme? Na tuto nejzákladnější lidskou otázku odpovídá významný britský zoolog a myslitel. Brilantním způsobem vyvrací řadu rozšířených představ o evoluci člověka a dalších organismů. Ukazuje oprávněnost evolučního pohledu na vznik živého světa, aniž by přitom umenšoval náš údiv nad jeho tajemstvími a složitostí. Dawkinsovy inspirativní myšlenky vedly k plodné změně pohledu na evoluci a staly se základem dnešního chápání evoluce. Kniha patří spolu s jeho Sobeckým genem k nejzákladnějším publikacím o darwinismu vůbec.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Blind Watchmaker: Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe without Design , 1986


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepý hodinář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

ladaol
04.01.2023 5 z 5

S dovolením bych použila citaci z poslední kapitoly od Jaroslava Flegra, která toto dílo, podle mně, dokonale vystihuje:
"Dawkins má vzácnou schopnost vyhledávat zajímavé problémy a k těmto problémům nacházet elegantní řešení. Má i dostatek odvahy, že dokáže velkoryse přehlédnout případné nedostatky daných řešení a nezatěžovat jejich složitým vysvětlováním čtenáře. Dawkins vždy zjednodušuje na správných místech a s citem.
Když představuje zjednodušenou verzi jednotlivých teorií, nevyhne se určitému zkreslování názorů jejich autorů. Sám přitom někdy upozorňuje na obvyklý zlozvyk kritiků evolučních, a nejen evolučních, teorií: představit názory druhé strany ve zploštěné, až zkarikované podobě a následně takto zkarikované názory s velkou slávou vyvrátit."

SputnikV
10.05.2021

v podstatě nechápu odpůrce teorie evoluce, když má k dispozici tykovéto skvělé knihy


Fcelicka_maja
10.04.2021 4 z 5

Společností vynucená genderová korektnost ubírá knize na lehkosti, hlavně na začátku. Zajímavé biologické fenomény jsou hezky vysvětlené tak, aby je strávil i laik, avšak pro zkušeného je vysvětlování jasného (biomorfa) poněkud zdlouhavé. I když velmi nápadité přirovnání. Hezké a propracované bylo vysvětlení fyzikálních jevů (doppler.efekt) u netopýrů pohledem biologa. V této době se mi dostala do rukou kniha od Hawkinga, který tento jev popisuje z jiného hlediska. Doporučuji pro srovnání :) kniha je zajímavá a čtivá. Místy hodně vysvětlování pro natvrdlé šťouraly stran opozice :D Autor mj tvrdí, že kladistika je velmi zábavná. O tom mě nepřesvědčila ani moje zkušenost, ani tato kniha.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1987 - Los Angeles Times Book Prize (Current Interest)


Kniha Slepý hodinář v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených8x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst113x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech4x