Petra_V Petra_V komentáře u knih

☰ menu

Dokonalá pohádka Dokonalá pohádka Elísabet Benavent

(SPOILER) Jako oddechovka to nebylo vůbec špatné, určitě by ale knize jen prospělo zkrácení o 100-150 stran. Z mého pohledu by neuškodilo vynechat "druhý konec", protože příběhů s dobrým koncem máme v knihách spousty, ale realita je mnohdy jiná, tak by bylo fajn si občas i přečíst, že vše není jen Dokonalá pohádka. ;-)

01.04.2024 3 z 5


Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Několik dějových linek příběhu jedné rodiny, stejně tak jako československé historie a potažmo společnosti Baťa. Pan Čapka dokázal vytvořit příběh, který by si měl přečíst každý, koho alespoň trochu zajímá naše historie z pohledu obyčejných lidí.

23.03.2024 5 z 5


Sedm manželů Evelyn Hugo Sedm manželů Evelyn Hugo Taylor Jenkins Reid

Knihu jsou začala číst i díky velkému množství kladných recenzí, díky kterým se jí snad ani nedalo uniknout. Velké očekávání však dle mého názoru nenaplnila, naopak, myslím, že jí spíše uškodilo. Kniha byla čtivá, to ano, ale Evelyn mi byla od začátku nesympatická a bohužel se to s počtem přečtených stran neměnilo.

03.03.2024 3 z 5


Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Moje čtvrtá kniha od pana Moravce. Jako u předchozích knih výborný výběr respondenta. Každý je úplně jiný, stejně jako jejich profese, přesto se pan Moravec dokáže ptát takovým způsobem, že máte pocit jako byste s nimi seděli u jednoho stolu. Pana Dvořáka jsem již znala a musím přiznat, se u mě během čtení vystřídaly snad všechny emoce. Moc děkuji za to co děláte.

17.10.2023 5 z 5


Před svatbou Před svatbou Julia Quinn

Tempo první poloviny knihy nic moc. Až jsem přemýšlela jestli má ráda autorka Harryho Pottra tak moc, že využije v knize více jmen než Hermione a Neville (prosím, řekněte, že jsem nebyla sama). Ale druhá polovina knihy už měla spád. A tak konec? Super :) Až mě mrzí, že se jedná o posledního Brigertonovic sourozence :(

18.08.2023 3 z 5


Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků Julia Quinn

Kdo by to byl řekl, že mě bude příběh Hyacinth tak bavit. V předchozích šesti knížkám mi k srdci vůbec nepřirostla a abych řekla pravdu, její příběh mě moc nezajímal. Ale to, co jsem právě dočetla bylo super. Úplně něco jiného než předchozí knížky (dobře, pořád to jsou Bridgertonovi), bylo to napínavé, mělo to spád a i ta romantika tam byla ;-)

08.08.2023 4 z 5


Vévoda a já Vévoda a já Julia Quinn

Po shlédnutí 2 řad seriálu jsem se konečně pustila i do knih. Jsem zastáncem názoru, že knihy jsou lepší než filmy/seriály, ale vždy se najde nějaký výjimka. Ano, Bridgertonovi jsou tou výjimkou. To, že už od začátku víme, jak kniha dopadne nemusím zmiňovat, přece jen, víme, jaký žánr knihy čteme... Největším zklamáním pro mě ale bylo, že se kniha soustředila výhradně na ústřední dvojici. Moji oblíbení sourozenci ze seriálu jsou v knize pouze zmíněni a tím jejich příběh končí, naopak v seriálu můžeme vidět i vývoj vedlejších postav, což je za mě velké plus, uvážíme-li, že se právě těmto postavám budou věnovat další knihy série.

30.05.2023 3 z 5


Cukrárna v Paříži Cukrárna v Paříži Julie Caplin

Moje třetí kniha od autorky. Podle mého názoru zatím nejslabší vztahová linka, kterou pro mě ale vyrovnávalo prostředí cukrárny (sladkosti můžu kdykoli a v jakémkoli množství) ;-)

14.06.2022 3 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Kavárna v Kodani je moje druhá kniha od autorky, jako první jsem četla Pekárnu v Brooklynu. Nevím, jak je to u ostatních knih, ale protože se v těchto dvou knihách vyskytují stejné postavy, doporučuji číst knihy ve správném pořadí, jinak si zkazíte celý příběh (teda zkazíte asi není ten správný výraz, protože Vám je stejně od začátku jasné, jak vše dopadne) ;-)

16.05.2022 4 z 5


Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Příjemné romantické čtení, ideální letní oddechovka. Předvídatelný závěr na který se ale těšíte celou knihu, takže Vám vůbec nevadí. :)

01.05.2022 4 z 5


Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Láska je.

21.12.2020 5 z 5


Holka ze sekáče Holka ze sekáče Tereza Kratochvílová

Před nějakou dobou je narazila na Terezčino video o adopci, ale protože ji aktivně na sociálních sítích nesleduji, celý její příběh jsem neznala. Z videí mi však přišla velmi sympatická. Knihu jsem si ale koupila hlavně proto, že moje sestřenice, je ze strany otce osvojená a s manželem, vychovává dva adoptované syny, jejichž příběh částečně znám a zajímal mě příběh někoho, kdo si prošel něčím podobným.
Kniha je psaná velmi čtivým způsobem a pohled maminky celému příběhu dodává určitou přidanou hodnotu. V určitým pasážích jsem si říkala, že Terezka skáče od jedné věci ke druhé a že by kniha mohla být psána více systematicky, ale chápu, že kniha je její osobní terapií a psala přesně to, co potřebovala napsat, aby se cítila lépe.
Na závěr bych chtěla vyzdvihnout nádhernou obálku knihy, která už jen podtrhuje těžký životný příběh, který má však šťastný konec.

29.03.2020 5 z 5


Třináctkrát proto Třináctkrát proto Jay Asher

Naprosto úžasné! Ke knize jsem se dostala, až po shlédnutí seriálu s tím, že jsem věděla, že se bude mírně lišit. Musím však říct, že se mi nestává moc často, abych dala přednost seriálu/filmu před knihou. Tady se to však stalo (kniha byla i tak úžasná), protože seriál nám, díky délce jednotlivých dílů - příběhů, odkrývá skutečnosti, které v knize nejsou. A my tak můžeme nahlédnout do, knize skrytých, souvislostí.

29.12.2017 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Kniha opět skvělá. Jen teda nesouhlasím s názorem většiny, že je to jejich nejoblíběnější kniha z celé série. I přes to, že se toho v knize opět odehrává mnohonásobně více než ve filmu mi děj přišel u předcházející knihy napínavější.
!!Spoiler!! Gratulace Ronovi a Hermioně k získání prefektského odznaku :-)

21.08.2017 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Jak je možné, že o osudu Titanicu ví každý, ale skoro nikdo už neví, že existavala loď Wilhelm Gustloff? Vždyť na této lodi zemřelo mnohonásobně více lidí než na Titanicu. Je to snad tím, že Gustloff převážel uprchlíky a tragédie se stala za války, kdežto Titanic byl postaven pro "britskou smetánku"?

Začátek příběhu se nečte zrovna snadno, vzhedem k tomu, že je příběh vyprávěn z pohledu 4 různých osob. Jakmile však překonáte prvních pár stran, knihu nebudete chtít odložit.

02.08.2017 5 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Jedenáctá kniha v pořadí a zase mě Jo Nesbø dokázal překvapit. Na začátku knihy jsem si říkala, jestli nemám knihu odložit a nejprve si znovu přečíst Policii, protože jsem se ztrácela ve velkém množství postav a díky době co uplynula od poslední knihy, jsem si úplně přesně nepamatovala, jak poslední kniha končila. V polovině knihy jsem si říkala, že je přece jasné kdo je pachatel, jenže stačila jedna věta a už jsem si tím nebyla tak jistá, dokonce jsem si chvíli myslela, že tito dva spolupracují. Ale jak je u autora zvykem, konec opět překvapil a to nejen tím, že navnadil na další díl. :-)

05.07.2017 4 z 5


Továrna na sny Továrna na sny Anie Songe

Kniha je určená pro všechny snílky. "Kroky" díky kterým máte dosáhnout štestí jsou prokládány vtipnými zážitky ze života Anie a Lukyho. Jejich příběh i přes všechno zní jako pohádka, takže jim všichni můžou jen přát aby našli to své "šťastně až na věky". A taky doufat, že i oni poznají někoho, kdo se k nim bude hodit přesně tak jako Luky k Anie. PS: Ke kapitole o surfování se určitě budu pravidelně vracet, když budu mít špatnou náladu. :-)

02.07.2017 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Zdlouhavý děj, který by se dal zkrátit a přitom by nepřišel o důležité a vtipné pasáže. Motiv knihy podobný jako u Stoletého staříka, což způsobilo, že jsem se místy musela ke čtení nutit, abych knihu vůbec dočetla. Škoda :-(

19.06.2017 2 z 5


Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Stejně jako předcházející díl, se kniha vůbec nedá srovnat s filmem. Kniha je o několik stupňů výše. Například Mistrovství světa ve famfrpálu představuje téměř čtvrtinu knihy, ale ve filmu je zmíněno pouze okrajově. S tím souvisí i fakt, že se Harry v knize seznámí s celou rodinou Rona, tedy i s bratry Billem a Charliem, kteří se ve filmu neobjeví. Stejně jako se ve filmu neobjeví boj Hermiony za práva domácích skřítků, kteří jsou z filmu vypuštěni a tedy se tam neobjeví jak Dobby, tak ani Winky. Neville je v knize stále popisován jako nemotora, ale ve filmu se z něj stává nejlepší tanečník a dokonce poradí Harrymu jak zvládnout druhý úkol v turnaji Tří kouzelnických škol.
A taková otázka na závěr :-) Vážně nikomu nepřipadalo vtipné, že na všechny „schůzky“ týkající se turnaje Tří kouzelnických škol dorazil Harry vždy jako poslední?

01.04.2017 5 z 5


Konec řetězce Konec řetězce Fredrik T. Olsson

Přirovnání k Šifře mistra Leonarda je velmi nadsazené. Byl to důvod, proč jsem si knihu přečetla, protože všechny předcházející recenze říkaly, že tato kniha je ještě lepší. Není!! Námět knihy sice super, první polovina knihy také, i když zdlouhavé popisování nepodstatných detailů knize taky moc nepřidá. Celou druhou polovinu knihy mi ale bylo jasné, jak celý příběh skončí. Škoda, námět by se dal určitě zpracovat lepším způsobem.

18.03.2017 1 z 5