Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522247/bmid_marek-dvorak-mezi-nebem-a-pacientem-658c43ba648a3.png 5 947 947

Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky Marek Dvořák takové situace zažívá denně a teď i vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk. Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít? Je to vyprávění, při kterém se občas tají dech. Chvílemi je dojemné a jindy vás naopak rozesměje. Taky vás naučí, že při první pomoci se není čeho bát, a možná i přiměje víc přemýšlet nad tím, co v životě děláte. Dvořák je mezi českými doktory svéráz. A to nejen kvůli mnoha tetováním, která má po těle. Pro kontroverzní názor nejde daleko, má osobitý smysl pro humor, ale zároveň je na každé jeho větě znát, jak moc medicínou žije. Když vypráví o pacientce, která ho po několika měsících od těžkého úrazu překvapila návštěvou a u které si myslel, že nemohla přežít, dojde i na slzy.... celý text

Přidat komentář

Ísačop
předevčírem 5 z 5

Moc zajímavé čtení.
Doporučuji všem, koho zajímá jak se na svět okolo a potencionální i stávající pacienty dívá lékař.
Panu doktorovi přeji hodně sil, zdraví a co nejméně vzletů se špatným koncem.

Theliel
24.07.2024 5 z 5

Jako zdravotní sestra na mateřské, byla pro mě jasná volba sáhnout po téhle knize. Užila jsem si to. Pana doktora Dvořáka sleduji i na instagramu a líbí se mi jeho přístup k práci, a že to vážně dělá od srdce. Dokonce jsem se dozvěděla dost zajímavých věci co jsem ani nevěděla. Člověk se občas diví, co se doopravdy všecko stalo. Naprosto doporučuji!


VasnivaCtenarka
24.07.2024 audiokniha 5 z 5

Nejedná se o příliš dlouhý poslech – má jen 8 hodin a 52 minut a já se od něj nemohla odtrhnout, takže za jeden den bylo poslechnuto! No co vám budu povídat – zajímavé, poučné, dojemné, smutné, ale také veselé to bylo. Zkrátka to mělo všechno, co dobrá audiokniha má mít.

V audioknize se tak dozvíme, jakou cestu od dětství musel Marek Dvořák ujít, aby si splnil svůj dětský sen létat jako lékař v záchranářském vrtulníku. Pustí nás nejen do svého soukromí, ale také do svého pracovního života, který je, pro nás obyčejné smrtelníky, z jedné strany velmi fascinující a z druhé natolik děsivý, že citlivější povahy mohou cítit snad až lehkou formu úzkosti, protože tato audiokniha nás konfrontuje s vlastní smrtelnosti, s vlastní zranitelností a s v vlastní nevědomostí, která se nám můžeš velmi, velmi ošklivě vymstít.

Velmi pozitivně hodnotím na příběhu to, jak nám Marek Dvořák předkládá, jak bychom měli některé situace řešit, než přijede záchranář za námi. Jsou to velmi jednoduché rady, které bychom měli znát všichni – a většinou je nejspíše i známe, ale protože je Opakování matka Moudrosti, je moc fajn si to touto formou zopakovat. Všichni se totiž můžeme ocitnout v situaci, kdy budeme muset někomu pomoci.

Celému poslechu ještě dominuje naprosto úžasný hlas pana Martina Stránského, který tuto audioknihu pozvedl na vyšší level. Díky jeho intonaci se do poslechu zaberete tak snadno, že budete mít problém dělat cokoliv jiného. K audioknize se budete vracet v každé volné vteřině a vlastně vám bude až líto, že to končí. Skvělý však byl také Josef Pejchal a Petra Bučková, které jsme mohly v audioknize také slyšet.

Tuhle !naprosto úžasnou! audioknihu najdou k poslechu všichni členové Audiotéka Klubu. A věřte mi, že tahle audiokniha spolu s ostatními audioknihami z pera Martina Moravce (autora) opravdu za členství stojí!

Já si jsem naprosto jistá, že si tuto audioknihu poslechnu opakovaně.

Njangu
24.07.2024 5 z 5

Knížka plná emocí a přitom samá akce. Ale tak takový je pravděpodobně život záchranářů. Některé příběhy jsou úsměvné, některé smutné a někdy mně běhal mráz po zádech. Nicméně tohle byl kousek, na který jsem se extrémně těšila a nezklamal. Sleduji pana Dvořáka na IG už dlouho a i jeho příspěvky jsou úžasné.
Knížka splnila moje očekávání a jsem ráda, že jsem se na ní konečně dostala.

Dejvid
24.07.2024 4 z 5

Zajímavé vyprávění instagramové celebrity (který ovšem zůstal nohama na zemi a zůstal skromný a "normální") pana Dvořáka. Na můj vkus ale kniha tak trochu postrádá logickou strukturu (je málo strukturovaná). Sice nějaký náznak kapitol tam je, ale obsah byl vlastně všude tak nějak stejný a některé věci se i tak trochu opakují.

MatBla
23.07.2024 5 z 5

Úžasná kniha o úžasném člověku, dala mi hodně nového o první pomoci.
Doufám, že se k nehodě nikdy nedostanu, ale když už se dostanu tak doufám, že budu schopna pomoct.
Zkrátka přečteno jedním dechem...
Všechny čtyři knihy této série už obývají mou knihovnu. Ještě mi zbývají přečíst dvě, na které se taky moc těším.

Mojepočteníčko
20.07.2024 5 z 5

Cesta ke knihám Martina Moravce i ke sledování Marka Dvořáka byla pekelně dlouhá, a pokud by vás zajímala, celé povídání najdete na mém instagramovém profilu, který uvedu na konec :)

Knížka byla skvělá od začátku do konce. Popřemýšlela jsem si o životě, dozvěděla se spoustu informací a utvrdila se v tom, že vždycky je lepší udělat něco, než nic.

Sbírku nemám kompletní, dvě knihy mi chybí, ale tuhle skutečnost rozhodně brzo napravím :)

(IG profil: moje_poctenicko)

Lka
20.07.2024 5 z 5

Audiokniha :
Skvělá kniha. Dozvěděla jsem se hodně zajímavých věcí a jednotlivé příběhy mě moc bavily. Panu doktorovi fandím, takových lidí víc.

Kackac77
19.07.2024 audiokniha 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. A poslouchalo se to hezky. Pan doktor to má srovnané. I když je poměrně mladý, tak jsem v jeho názorech vnímala určitou pokoru. Několikrát to tam i řekl.. dřív jsem bych řekl to a to, ale dnes už to neřeším...apod. Jinak mě v knížce asi nic moc nepřekvapilo. Bylo tam i pár dojemných příběhů. Hlas pana Stránského to možná trošku posunul do takového frajírkovského tónu.

Ivanka0070
19.07.2024 5 z 5

Důkaz toho, že když se sejde skvělý spisovatel, který se umí psát a zajímavá osobnost, vznikne naprosto úžasná kniha. Doporučuji všemi deseti přečíst každému, i když vás toto téma třeba úplně nebere, věřím, že vás naprosto pohltí. Já knihu přečetla za den a půl. Občas si u ní i pobrečela ať už nad tragickými příběhy nebo nad těmi se šťastným koncem.
Pan Dvořák je velký sympaťák a vyprávěl naprosto barvitě své zážitky ze zdravotnického prostředí i z osobního života. U knihy jsem si uvědomila, jak neskutečně důležité je reagovat u různých nehod apod., jak tenká hranice je mezi životem a smrtí a jak obrovsky důležité je pomoci člověku v nouzi.
Nekonečně moc obdivuji všechny zaměstnance nejen v nemocnicích, ale i hasiče, policisty, dobrovolníky a zkrátka všechny, kteří dennodenně vystavují svůj život riziku pro záchranu života jiného.
Važme si toho, že u nás zdravotnictví funguje alespoň na tak vysoké úrovni a nebuďme lhostejní ke světu kolem.
V knize se člověk dozví mnoho zajímavostí, těžkých chvil a i šťastných momentů lidí, kteří se podruhé narodili díky takovým machrům jako je pan Dvořák a všichni kolem.
Opravdu povedená kniha, pan Moravec je mistr svého oboru a těším se na další knihy.
Děkuji mnohokrát za tak úžasné čtení.

Verčule88
19.07.2024 5 z 5

Nemám ráda články, a knihy už vůbec ne, psané formou rozhovoru. Ale Martin Moravec to prostě umí. A Marek Dvořák je pro mě hustej týpek, který ví o čem mluví, protože svou práci dělá srdcem. A to se pozná. Tahle kniha mi toho dala fakt hodně, zažila jsem s ní chvíle smutku, radosti a poznání. Tohle by měla být povinná četba. :)

Jirinamac
15.07.2024 4 z 5

Knížku jsem poslouchala a nevím, jestli je to přednesem M.Stránského, ale jak píše čtenářka Tída, tak mi také přijde, že se pan doktor trošku povyšuje proti svým kolegům. Já mám zkušenost se sanitkou, která mě s úrazem vezla 2x do Motola na urgent a smekám před všemi zdravotníky na které jsem natrefila. Díky Nikol a sociálním sítím je pan doktor populární a je dobře, že vznikla i tato knížka rozhovorů, kde je spoustu rad o poskytnutí rychlé pomoci. Díky.

Tída
09.07.2024 4 z 5

Chvílemi mi připadalo, že se pan doktor lehce povyšuje nad ostatní a nějak mi u něj chybělo víc skromnosti. A to je škoda, protože je dozajista velmi šikovný a zachránil spoustu lidí.

Kiruška
07.07.2024 5 z 5

Smekám , tak náročná práce. Práce s lidmi v ohrožení života , kdy rozhodují vteřiny. Děkujeme , že Vás záchranáře a zdravotníky máme na takové úrovni. Člověk to ocení , až když má svou zkušenost.
Poslouchala jsem jako audioknihu , určitě po čase poslechnu znovu .Přiblížení lidem první pomoci , super .

ŽabákDokvákal
06.07.2024 5 z 5

DOPORUČUJI!
Toto čtení jsem si neskutečně užil, dozvěděl se důležité věci ohledně první pomoci a zároveň jsem se ještě víc utvrdil v tom, že lidé pracující ve zdravotnictví, jako hasiči apod., jsou skuteční hrdinové, kteří ale svoji práci dělají s pokorou. Alespoň takový pocit si z této knihy odnáším. Velmi oceňuji upřímnost a otevřenost pana Dvořáka. Krásný životní příběh člověka, který už na základní škole měl jasno v tom, co chce dělat a šel si za tím.
DOPORUČUJI!

Aliii
06.07.2024 5 z 5

Jasně, slíbila jsem si, že už nebudu kupovat další knížky, protože se mi nikam nevejdou. Taky jsem přemýšlela několik hodin, jestli si ji mám koupit nebo jen půjčit v knihovně. Srdce nakonec zvítězilo nad rozumem :-)
Šetřila jsem si každou stránku a brzdila se, abych knížku nezhltala moc rychle a jsem nadšená. Opět díky autorovi Martinovi Moravcovi za krásný čtenářský zážitek a Markovi Dvořákovi za to, že se nechal zpovídat.
Smích, slzy, úžas, pochopení, rozčarování, dojetí, poučení - je tam všechno, VŘELE DOPORUČUJI !

Dandy1
05.07.2024 4 z 5

Všechny knihy pana Moravce stojí za to. Panu Dvořákovi přeji, aby mu radost z práce vydržela a časem nevyhořel.

Lenoulinka
01.07.2024 5 z 5

Je fajn dozvědět se, jak vnímá pacienty doktor. Bylo to zajímavé a poučné. Nejen kniha, ale i instagram doktora Dvořáka šíří osvětu.

Ovecka_Saki
01.07.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Některé popisy první pomoci mi jako zdravotnikovi přišly naprosto jasné, že se o tom snad ani nemusí mluvit,když to všichni víme… ale pak jsem si vždycky uvědomila, že se na to ptá pan Moravec záměrně, aby to pochopil i laik, který o první pomoci nikdy neslyšel. Chystám se na další knihy autora, tak snad mě budou také bavit, jako tento rozhovor. Díky za ochotné lékaře, kteří si zachovávají lidský přístup a mají svou práci stále rádi.

Lenka276
01.07.2024 audiokniha 4 z 5

Moc hezky napsáno, pan Dvořák mi jasně vysvětlil, jak dát první pomoc. V knize nechybí důležité informace, vtip, příběhy ze záchranky. Moc zajímavé čtení.