Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522247/bmid_marek-dvorak-mezi-nebem-a-pacientem-658c43ba648a3.png 5 703 158

Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky Marek Dvořák takové situace zažívá denně a teď i vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk. Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít? Je to vyprávění, při kterém se občas tají dech. Chvílemi je dojemné a jindy vás naopak rozesměje. Taky vás naučí, že při první pomoci se není čeho bát, a možná i přiměje víc přemýšlet nad tím, co v životě děláte. Dvořák je mezi českými doktory svéráz. A to nejen kvůli mnoha tetováním, která má po těle. Pro kontroverzní názor nejde daleko, má osobitý smysl pro humor, ale zároveň je na každé jeho větě znát, jak moc medicínou žije. Když vypráví o pacientce, která ho po několika měsících od těžkého úrazu překvapila návštěvou a u které si myslel, že nemohla přežít, dojde i na slzy.... celý text

Přidat komentář

Karoll_ina
včera 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, dá se řict, že i poučná. Doktor je sympaťák a je vidět, že to dělá rád. Víc takových lidí bychom potřebovali ve zdravotnictví. Každopádně doporučuji každému člověku si knihu přečíst, aby v daných situacch věděli jak reagovat. Taková rychlá první pomoc, co dokáže pomoci.

Iva64
23.04.2024 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Smekám před panem doktorem. Je to člověk na svém místě. Děkuji za spoustu poučení, které se kdykoliv a komukoliv mohou hodit.


lenikhor
22.04.2024 5 z 5

Výborně napsaná kniha. Čtenářům laikům přibližuje práci lékařů a záchranářů a myslím, že pro mnohé z nás může být poučná. Když si každý zapamatuje aspoň nějakou radu týkající se první pomoci, tak to určitě nebude na škodu. Líbilo se mi, jak popisuje příběhy pacientů, které dopadly dobře, ale i ty, které dopadly hůř, přesně tak, jak to chodí v životě...

Veve131
21.04.2024 5 z 5

Další skvělá kniha od tohoto autora. Dostala jsem darem kurz kryjemevamzada, kde Marek Dvořák vše krásně vysvětluje společně s Nikol Leitgeb a moc jsem se těšila až si knihu přečtu. Je opravdu skvělá!

cukrovka
20.04.2024 5 z 5

Opět skvělá knížka od tohoto autora. Formou rozhovoru nás seznamuje s prací a životem lékaře letecké záchranky a urgentu Markem Dvořákem. Skvěle zpracované téma kde nechybí humor, lidskost, ale i jednoduché a zajímavé poučení o první pomoci.

Kuci12
20.04.2024 5 z 5

Víc takových Marků v našem zdravotnictví, ale i v běžném životě. Je skvělé, když najdete co milujete a díky tomu činíte svět lepším.
"Medicína je výrazný žrout času, ovšem já jsem ji ani na minutu svého života nebral jako práci. Vždycky to byl koníček."

mari.seri
17.04.2024 5 z 5

Další skvělá kniha od Martina Moravce.
Skvěle zpracované, nechybí humor ani drsnost, která k medicíně a obzvlášť k záchrance a urgentu patří. Oceňuji i nenásilně podanou první pomoc, tipy co dělat a co nedělat. Je vidět, že pro Marka Dvořáka není práce na záchrance a urgentu ani tak práce, jako životní náplň a poslání. Klobouk dolů před ním, co vše stíhá a chce stíhat.
Už se těším na další knížku od Martina Moravce.

skark
14.04.2024 5 z 5

Zajímavé téma, skvěle zpracované, občas až surově realisticky vylicene situace, ale to k práci záchranáře asi prostě patřit musí. Přesto nechybí lidskost, humor a spoustu zajímavých informací z první pomoci.
Přečetla jsem jedni dechem, až mi bylo líto, že už je konec.
Skvělý počin a doufám, že brzy bude někde v okolí mít Marek svou přednášku.
A brzy se pustím i do dalších knih pana Moravce.

Mishi
12.04.2024 5 z 5

Skvěle vedený rozhovor s velmi zajímavým a navíc sympatickým člověkem. Pro Marka je medicína opravdu ne práce, ale poslání. Smekám před ním i jeho dalšími kolegy a kolegyněmi ze záchranek.
Moje první kniha rozhovorů od pana Moravce určitě ne poslední...

LooneyCZ
12.04.2024 5 z 5

Knížku mi doporučila a půjčila kamarádka a já byla nejdříve trochu skeptická. Rozhovor na tři sta stran mě moc nelákal. Jakmile jsem ovšem knihu otevřela, hned mě zaujala a jen těžko jsem se od ní odtrhávala. Spousta zajímavostí, příběhů, trocha černého humoru a hlavně dost užitečných informací, které by měl vědět každý pro případ, že se dostane do situace, kdy jde někomu o život.
Nejzajímavější mi připadala první část o letecké záchrance. Ke konci už mě pan doktor začínal rozčilovat, protože to snad ani není normální člověk: jak to všechno stihne, proboha? To jeho nadšení pro věc mu zkrátka a dobře závidím. A tak jsem ho začala sledovat na Instagramu.
Ve srovnání s knihami Adama Kaye taky musím říct, jak jsem ráda za úroveň zdravotní péče v Česku. Občas člověk nadává, ale buďme rádi za to, jak nám to tu funguje. Čest všem dobrým doktorům, sestrám, záchranářům i first responderům!

asam
09.04.2024 5 z 5

Pan Dvořák je v mých očích hrdina. Ne každý by to dokázal. A autor Martin Moravec nám leteckého záchranáře a práci doktora ve vrtulníku představil, za co mu dík . Pěkně se to čte, i když to někdy končí smrtí. Ale takový je život. Teď když slyším houkat sanitku, nebo vrtulník ,držím palce.

Vivetkav
08.04.2024 4 z 5

Moc krásně sepsané a zpracované.. doporučuji i když to asi nebude kniha pro každého .. je to realita života záchrany a smrti a pan Dvořák se s tím moc nepáře, navíc má i specifický humor, který také každému nemusí sednout, ale je to zajímavé vidět věci i z té druhé strany..i když mi trochu zatrnulo, že ne každý doktor je stejně ochotný.. ale tak člověk musí doufat, že pro každého se dělá maximum..doporučuji

MiraRunaway
08.04.2024 4 z 5

Zajímavá a zároveň poučná kniha formou rozhovoru.

Kira283
05.04.2024 5 z 5

Jestli jsem si myslela, že nejde popsat první pomoc, tak jsem se šeredně spletla :) Knihu jsem přečetla jedním dechem a 100% se k ní v budoucnu ještě vrátím.

leny.wood
03.04.2024 5 z 5

Brilantní, a to bez výjimek! Víc nemám co dodat. Marek Dvořák je sympaťák a pan Moravec z něj dostal ještě víc, než jsem čekala.

Fifineek
02.04.2024 5 z 5

„Vy, pacient a málo času.“

Marek Dvořák, lékař letecké záchranné služby v Hradci Králové, urgentního příjmu v pražském Motole, osoba šířící osvětu z pohledu lékaře na Instagramu a také otec dvou dětí.
V knize se dozvíme, co ho k záchrance vedlo, čím chtěl být jako dítě, jaké úskalí tato práce má nebo kdo to jsou „first respondeři“. Všechny tyto informace jsou proloženy historkami z pracovního ale i osobního života.

Pana Marka Dvořáka sleduji na sociálních sítích již nějaký ten měsíc a že s ním bude vycházet kniha jsem se dozvěděl hned při jejím vydání, kdy jsem ji viděl naprosto všude - na internetu, na sociálních sítích, v obchodních centrech i samotných knihkupectvích, kde mě vždy vítala hned u vstupu (skvěle odvedený marketing!). Tehdy jsem si řekl, že to bude určitě zajímavé čtení a bez přemýšlení si ji pořídil a ke čtení se dostal až teď po několika měsících.
Kniha mi naprosto sedla – jak stylem, tématem tak i čtivostí a během jejího čtení jsem si nedokázal představit usínání bez přečtení alespoň několika desítek stran a věřte mi, že bylo opravdu složité zůstat jen u několika desítek!
Některé historky mě rozesmály, u jiných mi zase ukápla slza ale všechny měly jedno společné – poučily mě a dozvěděl jsem se díky něm opravdu spoustu zajímavých a užitečných informací. Dozvěděl jsem se například jak jednoduše poskytnout první pomoc při nejčastějších úrazech (a že to není žádná věda!), jak se zachovat když se mnou není něco v pořádku, jak to u záchranky a na urgentu funguje, jak o sobě dát vědět před příjezdem sanitky nebo, že existuje něco jako systém vyšetření ABCDE, o kterém jsem doteď nikdy neslyšel.
Po nějaké době opět kniha, kterou budu doporučovat kudy projdu a těším se i na předchozí počiny autora M. Moravce, které doplní moji knihovnu.
Každopádně bych to nebyl já, kdybych knize nevytknul nějaký ten překlep a chybu v i/y, která byla do očí bijící, ale na kvalitě knihy to určitě neubralo, nemusíte se bát!

Marfulka007
02.04.2024 5 z 5

Tak tahle kniha... ta se tak krásně četla od začátku až do konce. Absolutně bez chyby. Doporučuji všem.

roxy9413
01.04.2024 5 z 5

Do každé rodiny jednoho knižního Marka a hned by byl svět krásnějším místem. Kniha je vtipná, dojemná a velmi poučná. Knihy Martina Moravce už vnímám jako záruku kvality a mají čestné místo v mé knihovně. Autor pokládá dobře mířené otázky a nemám během čtení nutkání se doptávat, protože je Martin Moravec zvědavější a doptá se za čtenáře. Už přesně vím co budu všem kupovat místo vína a bonboniéry!

Doubravka1975
28.03.2024 5 z 5

Další vynikající kniha Martina Moravce napsaná formou rozhovoru tentokrát s Markem Dvořákem, lékařem letecké záchranné služby v Hradci Králové a urgentniho příjmu ve fakultní nemocnice Motol.
Urgent jsem doteď vůbec nevěděla co to je:)
Obrovský respekt všem lékařům a záchranářům !
Doporučuji !!!

Michaela91
27.03.2024 5 z 5

opět skvělé počtení, už mi chybí přečíst jen knihu s panem Benešem a pak budu netrpělivě čekat, s kým bude další rozhovor. Bude že jo? :D