adel_pe adel_pe komentáře u knih

☰ menu

Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Četla jsem ji v originále a musím říct, že ačkoliv se mi knížka četla lehce, poetičnost jí rozhodně nechyběla. Líbilo se mi to propojení s přírodou, témata samoty a opuštění a zaznamenání vývoje postav. Nicméně byly tam části, které mě úplně nenadchly, proto dávám hvězdičku dolů, ale i tak knihu určitě doporučuji!

06.09.2022 4 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Souhlasím, že vzhledem k hodnocením (ať už tady nebo v mém okolí) jsem čekala od knihy víc, začátek i konec byly super, ale prostředek (takže tak 400 stran :D) se nesmyslně táhl.

01.09.2022 2 z 5


Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Já si nemůžu pomoct, ale vůbec jsem z knížky necítila takové nadšení, jaké tu hodně lidí popisuje. Určitě souhlasím, že se to četlo lehce, ale ten příběh se odehrával tak zvláštně nepřirozeně a nějak mi to nesedlo.

10.08.2022 2 z 5


Valčík na rozloučenou Valčík na rozloučenou Milan Kundera

Kunderovské a zkrátka skvělé.

06.08.2022 4 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Možná jsem ji nečetla správně nebo ve správnou chvíli, ale musím říct, že jsem ji dočetla jen proto, že jsem se pro to zkrátka rozhodla, ale byla to pro mě dost louskačka. Určité části byly opravdu silné, ale jinak jsem ji nedokázala bohužel ocenit.

05.08.2022 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Já jsem nadšená, kniha byla mrazivá, smutná, silná a opět (jak je u paní Mornštajnové zvykem) neuvěřitelně čtivá a do detailu promyšlená!

31.07.2022 5 z 5


Hlas kukačky Hlas kukačky Hana Marie Körnerová (p)

Mně osobně tam něco do plného počtu hvězd chybělo, ale to nic nemění na tom, že je to opravdu skvělá kniha se spoustou zajímavých myšlenek.

06.06.2022 4 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Já jsem tušila, že se mi bude líbit, ale páni! Miluju ten příběh, ty postavy, humor, emoce, všechno.

09.05.2022 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Velké díky Karin Lednické za to, jakým způsobem nám přibližuje a zprostředkovává naši vlastní historii. Díky!

03.05.2022 4 z 5


Oba na konci zemřou Oba na konci zemřou Adam Silvera

Další kniha, která se zajímavě dotýká tématu smrti, konečnosti a (ne)naplnění. Asi chápu některé komentáře, kritizující pár aspektů knihy, ale já osobně musím říct, že nic na knize mi nevadilo tolik, abych jí ubrala hvězdu. Možná je to tím, že jsem ji právě teď dočetla a jsem plná emocí, ale jsem z ní i přes její nedokonalosti nadšená.

30.04.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Neskutečně milá (a moudrá) knížka, kterou doporučuju všema deseti!

13.04.2022 5 z 5


Bratříček Bratříček Marek Hnila

Pro mě je toto druhé dílo od autora a nemůžu se zbavit pocitu, že Marek Hnila má skvělé nápady, ale chvílemi trochu problém je uchopit a přenést na papír. Knížka se mi vlastně líbila a četla se lehce, ale zároveň tam narážím na pocity umělosti a kostrbatosti (jak děje, tak třeba vyjadřování postav).

13.04.2022 3 z 5


Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Ačkoliv by se dalo několik bodů vytknout (občasná zřejmá nereálnost situací nebo třeba některé opakující se fráze na efekt), kniha se mi četla lehce a opravdu příjemně plynula, což mi přijde u prvotiny nejdůležitější. Autorka má určitě talent, takže jsem zvědavá (a těším se!), kam svoji tvorbu posune.

02.04.2022 4 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Mě na Kunderovi tak baví, že při čtení jeho knih mám často pocit, jako kdyby uchopil mé myšlenky a rozebral je pomocí neuvěřitelných slov a frází. Zároveň mi vždy dají jeho knihy množství nových podnětů k zamyšlení. Přesto ale musím přiznat, že v porovnání s jeho předchozím dílem, které jsem četla, byl Žert chvílemi (pro mě osobně) nezábavný.

31.03.2022 3 z 5


Mezi dobrem a zlem Mezi dobrem a zlem Marek Hnila

Všechny povídky byly zajímavé, některé víc, některé míň. Každá z nich měla určitě hlubší podněty k zamyšlení, jen jsem si občas všímala trochu kostrbatých částí a pro mě osobně i ne vždy úplně přirozeně znějících dialogů. I tak se mi kniha ale líbila.

25.03.2022 3 z 5


Zápisky mladého lékaře Zápisky mladého lékaře Michail Bulgakov

Moc se mi líbilo, jak na první pohled "obyčejný" příběh začínajícího lékaře může vykreslit mnohem více, co se týče historie. Některé části lékařských zákroků na mě osobně byly detailnější, než bych potřebovala, ale kromě části s morfiem (ta mi přišla zbytečná) nemám co vytknout.

23.03.2022 4 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Zezačátku jsem si knihou nebyla jistá, i když se mi četla snadno, ale nečekala jsem od ní nic velkého. V druhé polovině jsem ale začala být opravdu nadšená, přišlo mi to silné, naprosto mě to vtáhlo a chvílemi jsem se musela nutit zvednout oči a zpracovat emoce, které u mě stránky probouzely. Houbařku rozhodně doporučuji dál!

17.03.2022 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Bohužel jsem měla velká očekávání, která ta kniha nenaplnila. Námět super, ale musela jsem se zorientovat, navíc nějaké části tam pro mě osobně byly nudné. Zároveň ale musím říct, že posledních několik desítek stránek mě bavilo moc, takže i ve výsledku přemýšlím nad přečtením si pokračování.

11.03.2022 3 z 5


Zbabělci Zbabělci Josef Škvorecký

Na jednu stranu moc zajímavá kniha, na druhou mi to kazilo některé zbytečně dlouhé pasáže (+ styl psaní, který mně osobně příliš nesedl) a co si budem, také silná sexuální objektifikace a misogynie. To mě odrazovalo. Zároveň ale byla myšlenka knihy dost silná na to, abych ji dočetla.

08.03.2022 2 z 5


Dvojí život Heleny Grahamové Dvojí život Heleny Grahamové Anne Brontë

Chtěla jsem si přečíst alespoň jednu knihu od každé ze sester Brontëových a musím říct, že po přečtení Na Větrné hůrce od Emily Brontë jsem měla příčku očekávání nastavenou vysoko. Nicméně i tak mě tato knížka přišla krásná a trochu mě mrzí, jak často zůstává Anne ve stínu Emily a Charlotte. Louskala jsem se skrz ni sice delší dobu, protože jsem ji četla v originále a jazyk v té době byl samozřejmě trochu jiný, ale zároveň to tomu čtení nejspíš i ve výsledku přidalo na hodnotě. Doporučuji a sama bych si ráda v budoucnu přečetla i Agnes Grey.

06.03.2022 4 z 5