Hlas kukačky

Hana Marie Körnerová (p)

Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti. Začalo to už v dětství jako pouhá zvědavost, ale tehdy Kristýně na otázky nikdo neodpověděl. V průběhu let se zvědavost změnila v potřebu odhalit vlastní kořeny a přijít rodinným záhadám na kloub. Už dospělá Kristýna se snaží pochopit jednání svých nejbližších, o nichž si myslela, že je důvěrně zná.... celý text

Komentáře knihy Hlas kukačky

princesse
09.04.2026

Další skvělá kniha od autorky! Perfektní a neodolatelná. Krásně se četla a příběh vás opět vezme za srdce! Každého, bezpochyby. Životní příběh, který stojí za to přečíst. Rozhodně doporučuji.

marataheja
10.03.2026

Moc pěkně napsaná knížka... Musím si znovu přečíst Heřmánkové údolí, abych porovnala, která je lepší ...:))A mohu jen opět podotknout, že stojí za přečtení...

darlalala
09.03.2026

Další kniha od mé oblíbené autorky. Příběh mě rychle vtáhl a napětí si drží až do samotného konce. Přestože je děj místy více roztažený, četla se mi kniha velmi dobře a nakonec jsem ji přečetla téměř na jeden zátah. Byla to příjemně strávená neděle nad knihou.
Líbila se mi nejen hlavní dějová linka, ale i zmínky o historických událostech, které příběh zajímavě doplňují. Možná jen rodinná propojení postav byla místy trochu složitější, protože se v příběhu objevuje více dětí vyrůstajících jako malé kukačky v cizích hnízdech.

hased
08.03.2026

Chytlavě napsaná kniha, nemohla jsem se odtrhnout stejně jako od Heřmánkového údolí. Opět kniha o ženském údělu v ne tak dávných dobách. Běh dějin je v knize spíše jen kulisa, jde o ženy samotné. Doporučuji.

Hana1050
02.03.2026

Příběh silný, 3 ženy v turbulentní první polovině 20. století. Z vyprávění jsem rozpačitá. Editin příběh nastavil laťku, která ale dále není udržena. Ostatní jakoby kloužou po povrchu. Mě se nejvíc líbily ty nemnohé popisy historických událostí - vyhnání Čechů ze Sudet, anšlus. To bylo silné.

Květi62
28.02.2026

Velmi silný příběh. Příběh, od kterého se nebudete moci odtrhnout. Příběh o nenaplněné lásce, o mateřství, o rodinném tajemství. Příběh Irmy, která přes všechny rány osudu zůstává silná. Krásná kniha, dobře propojený příběh s historickými událostmi. Doporučuji k přečtení.

mariquita85
26.02.2026

Velmi hezky napsaný příběh. Nikdy nesuďme lidi, pokud neznáme celý jejich příběh. Hlas kukačky je plný tajemství, naděje, lidskosti, pochopení, ale také krutosti, beznaděje, zadostiučinění a odpuštění. Maminka Irma je obětavá žena zkoušená životem, která i přes svůj těžký osud neztrácí optimistický pohled na svět.

miliváv
24.02.2026

Nádherná kniha, již má třetí od této autorky a všechny byli naprosto perfektní.
Hlas kukačky je nádherný příběh jedné velmi silné ženy Irmy. Její příběh mě chytl za srdce. Líbili se mi citlivě popsané události 2. světové války. Paní autorka se zařadila mezi mé velké oblíbence.

Kiikuus
18.02.2026

Jak hrozná musí být rodinná tajemství, aby je nevykopal ani nejostřílenější hrobník?

To je Hlas kukačky. Irma a její dvě dcery - Eva a Magda. Eva od narození odmítaná otcem a Magda, na kterou byly kladené vysoké nároky. Mezi nimi Irma, která miluje obě své dcery stejně, ale doba a osud jí nadělily takové podmínky, se kterými se nedá jen tak poprat.

Pojďte se ponořit do příběhu z první poloviny 20. století, který vás semele.

Sedím tu po dočtení a jsem schopná jen koukat do zdi. Dotklo se mě to na tom nejhorším možném místě. Na tom mateřském..

Doporučuji všema deseti. Na rukou i nohou.

Maranta
09.02.2026

V novější české literatuře existuje hodně knih o válce, protektorátu, koncenrácích a útrapách. Mnohé jsou skvělé, ale já jsem se na další podobnou nálož zrovna necítila, a tak mi fakt, že novodobé dějiny tvoří jen pozadí intimních osudů hlavních postav, přišel velmi vhod. O drama sice nouze není, ale číst příběh o rodinných tajemstvích, lásce a nenávisti a síle i malosti se mi aktuálně líbilo víc než lecjaký opus o odboji za 2.světové války. Doporučuji.

Zupote
06.02.2026

Dlouho odkládaná kniha, u které jsem čekala pořádnou emoční nálož. Rozhodně doporučuji.

MedvedBrtnik
04.02.2026

(SPOILER) Z dnešního hlediska jediný relativně normální chlap byl v této knize Editin švagr. Jinak je to opět hladce a hezky plynoucí, většinou dosti neutěšený příběh několika žen, které se musí prát se životem za sebe, nebo za své děti a z nepochopitelných důvodů, v případě Irmy, i za svého naprosto hnusného muže.
Bohužel to tak prostě ve většině případů bylo a dodnes bývá.
Oproti očekávání na začátku, není Edita hlavní hrdinkou. Její příběh je nesmírně smutný - celý její život byl trudný s smutný, stejně jako jeho závěr. Lví podíl na jejím osudu měla její matka Irma, která ji měla bohužel tak brzy, že za ni nedokázala bojovat. Pokorně se dívala, jak je její dítě odstrkováno a týráno, sama ponižovaná a týraná, byť ne fyzicky.
Ano, na závěr se píše, že by se člověk měl s traumaty z dětství do čtyřiceti vyrovnat, ale Edita žila v době, kdy nebylo možné vyhledat účinnou odbornou pomoc a se svým dětstvím a mládím se nevyrovnala nikdy.
Irma, které nahradila maminku úžasná Heda, jistý pozitivní vývoj absolvuje, ovšem čemu tedy nerozumím, proč si nechala Josefa. Proč, proboha? Důvod, který uvádí: "Když jsem se postarala o Hedu, postarám se i o Josefa" není relevantní - Heda pro ni byla druhou matkou a milovala Irmu jako vlastní. Josef nenáviděl Hedu, nesnášel Irmu, protože ho nikdy neměla ráda, natož aby ho milovala a nenáviděl Editu, která za nic nemohla. Byl ochoten ji nechat i zemřít. A za toto, za všechna ta léta ponížení a nelásky, se o něj už stárnoucí Irma mateřsky stará? Navíc tím člověku, který nebyl nikdy spokojený a šťastný, nijak neprospěla. Prskat žluč, vrhat vražedné pohledy a nenávidět mohl kdekoli.
Ano, věřím, že jsou takové ženy a sama bych se rozdala, ale toto bylo i na můj altruismus moc :)
Velmi jsem ocenila na začátku, v Editině příběhu, útěk Čechů ze Sudet. Spousta nevinných Čechů musela prožít pravé peklo, obětovat domov, majetek, život..., aby se za několik let totéž stalo Němcům, opět většinově těm, kdo za nic nemohli - ženám, staříkům, dětem...
Stejně dobře je vykreslená doba těsně před vypuknutím II. světové války. Takové detaily se ve škole neučí. Málokdo si uvědomuje, že ta rozbouřená doba před zabráním Sudet a těsně potom, byla vlastně docela dlouhá - válka nevypukla lusknutím prstů.

Druhá kniha této autorky (první bylo Heřmánkové údolí) a hodlám pokračovat, zatím mě nezklamala :)
Přečteno jako audiokniha - moc krásně, doporučuji!

AlenaF
02.02.2026

Krásná kniha, působivý příběh o silné ženě, která se musela poprat s životními překážkami.

Ďobi-1968
25.01.2026

Perfektní kniha, přečtena během pár dní.

HanaKol
15.01.2026

Nechápu jak mě mohla autorka tak dlouho míjet. Hlas kukačky je má první kniha této autorky a už vím, že musím přečíst i všechny ostatní. Krásný, velmi čtivý příběh!

Krispin2
08.01.2026

Skvělá kniha. Skvělá ukázka toho, jak vztahy v rodině ovlivňují děti. Střet tří generací žen s těžkými osudy. Od knihy jsem se někdy po první třetině nemohl odtrhnout, protože potřebujete všem těm záhadám přijít na kloub, a když se to začalo konečně rozplétat, to jsem tedy nestačil zírat. Souhlasím s komentářem níže, Heda byla opravdu hvězda.

Jana512
26.12.2025

Zajímavě napsaný román tří generací. Hlavní hrdinky jsou ženy, které musely odolávat těžkým životním osudům, aby odstranily důsledky jednání svých partnerů, kteří svým chybám na úkor žen, unikli. Obětavost žen zachráila situaci a ukázala snahu žen nést důsledky za vzniklé situace.¨
Jana"12- 17. 4. 2023

Riccia
22.12.2025

Ve srovnání s dalšími knihami autorky mi tato kniha úplně nesedla. Po většinu času jsem si při jejím čtení připadala jako v rychlíku, za jehož oknem se mi velice rychlým tempem převíjel celý příběh. Vyprávěný byl velice svižným, střízlivým, až jakoby dokumentárním způsobem. Žádné "převalování děje", žádné zbytečné věty. Jen velmi vzácně ten příběh "zabrzdil", ale jen jakoby dopřál nadechnutí, znovu se rozjel. Chyběla mi šance víc si ten příběh "užít". Těžký život v těžké době.

true.penny
19.12.2025

Silný příběh o statečných ženách, o těžkých situacích a o sebezapření. Klobouk dolů, před stylem, jakým se autorky příběhy rozhodla vyprávět. I přes tu komplikovanost prolínání dějových linií zůstala kniha napínavá a ohromně čtivá.

Chesterton
17.12.2025 audiokniha

Heda byla hvězda příběhu! Přesně taková babička jakou Irma i Eva s Magdou potřebovaly. Trochu to byl i typ mojí mamky. Alespoň svou šetrností a laskavostí.
Muži jsou v příběhu tací, o kterých si ženy mohou myslet to nejhorší, byť milenec Irmy byl svázán tvrdostí a pokrytectvím židovských tradic. A milenec Edity narazil na podobný typ ženy jako byl sám.

Trochu černobílé, ale přesto, že se mi takový přístup k životu a vztahůn příčí, se kniha poslouchala dobře asi proto, že obětavost ženských postav nakonec vítězí nad sobectvím a slabostí mužů. A je to bohužel hodně ze života včetně historických souvislostí.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi