Hlas kukačky

Hlas kukačky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363274/bmid_hlas-kukacky-V2V-363274.jpg 5 2048 519

Napínavý příběh o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Příběh o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti. Začalo to už v dětství jako pouhá zvědavost, ale tehdy Kristýně na otázky nikdo neodpověděl. V průběhu let se zvědavost změnila v potřebu odhalit vlastní kořeny a přijít rodinným záhadám na kloub. Už dospělá Kristýna se snaží pochopit jednání svých nejbližších, o nichž si myslela, že je důvěrně zná.... celý text

Magpiebirdie
Magpiebirdie
12.03.2024 3 z 5

Příběh odehrávající se na pozadí Mnichovské dohody a války. Těžké osudy lidí jsou leckdy až klišoidní a předvídatelné. Překvapuje mě, že období protektorátu je popisováno příznačně nebezpečně, zato období tvrdých represí v 50. letech vůbec zmíněno není. Jako by se postavy přesunuly do vakua a na vnějším prostředí najednou nesešlo. Možná to byl autorčin záměr, kdo ví...

Christie2020
Christie2020
11.03.2024 4 z 5

Silný a čtivý příběh, i když trošku klišé a předvídatelný. I tak jsem ráda, že jsem se ke knize dostala.


Hedvikasm
Hedvikasm
09.03.2024 5 z 5

Krásný a silný příběh! Doporučuji.

Drnkla
Drnkla
08.03.2024 5 z 5

Krásný příběh, krutý, ale velmi něžně napsaný. Dojemný epilog, Irma byla moc krásnou postavou.

K.a.a
K.a.a
08.03.2024 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem. Dost mi připomínala Hanu od Mornštajnové. Opravdu mne chytla za srdce.

Andulino
Andulino
23.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Chvíli mi trvalo se do knihy začíst, pak jsem ale Erice fandila a byla ohromená tím, jak perfektně autorka zasadila příběh do tehdejší doby a všech významných událostí. Porod ženy putující kvůli odsunu z pohraničních oblastí byl zobrazen tak surově, až se mi tajil dech. Druhá část příběhu pro mě byla zase nová a Erika mi chvíli chyběla, ale pak jsem se opět nadchla. Po vyslechnutí celého životního příběhu Irmy jsem došla k názoru, že je vlastně ještě víc obdivuhodná, vzhledem k tomu, jak ji život zkoušel a trestal. Dojímal mě její vztah k Hedě, nezlomnost, odvaha a odhodlání přijmout vše, co život přinesl a naložil na bedra. Rozplétání rodinného tajemství bylo velmi zajímavé a některá zjištění až příliš bolestivá. Konec knihy mě samotnou dost zaskočil, z první části Eričina příběhu jsem usoudila, že je odhodlaná se o dítě postarat. Odhalení, že utekla od obou svých dětí, mě přistihlo naprosto nepřipravenou. Nesoudím, je jistě lepší, když děti dostanou šanci na krásný život a nemusí ho trávit s rodičem, který o něj nemá zájem. Jen mi celé vyprávění jaksi zhořklo a přineslo zvláštní pachuť. Ale život je zkrátka takový a každý z nás úplně jiný, s jinými hodnotami, prioritami, schopnostmi a možnostmi. Moc hezká kniha a těším se na Heřmánkové údolí!

katpas76
katpas76
12.02.2024 5 z 5

Čtivá kniha o zajímavých ženách. Stejně jako Heřmánkové údolí ve mně zanechala tato kniha silné emoce.

Ishir
Ishir
02.02.2024 5 z 5

Velmi silný příběh!! Doporučuji.

Honey0105
Honey0105
30.01.2024 5 z 5

Autorka je pro mě velký objev minulého roku, kdy jsem se setkala se sérií Vesnice Stamice. Nyní jsem po ní sáhla znovu a opět v audio verzi.
Začátek byl pro mě takový rozpačitý a chvíli trvalo, než jsem se zaposlouchala. Nakonec mě ale příběh strhnul. Autorka opravdu dokáže na pár stránkách vykouzlit velkou parádu. Šlo o silný příběh, který mě u konce dohnal k slzám.
Určitě se těším i na další díla od spisovatelky.

Květ
Květ
27.01.2024 5 z 5

Hlas kukačky je čtivý, smutný román, odehrávající se za 1. a 2. světové války. Od autorky už jsem četla pár knih a jejím hlavním tématem bývá příběh silných žen, které nemají lehký osud. Nejinak je tomu v Hlasu kukačky, ve kterém se rozplétá tajemství rodiny Pospíšilových. Knížka se čte snadno, je poutavá, i když dějově v podstatě depresivní.

Lka
Lka
25.01.2024 5 z 5

Audiokniha :
Opět další skvělá kniha autorky o jedné rodině v nelehké době.

petrulka
petrulka
04.01.2024 5 z 5

Asi by mělo být povinnou četbou pro všechny, kdo tvrdí, že dnešní doba je "hrozná". Tolik bezpráví v historii našeho národa, tolik těžkých období. Zoufalá byla situace žen, matek, které zůstaly samy se svými dětmi. Naprosto mě uchvátila postava Irmy. Tak silná, čistá bytost. Takovou ženu chcete znát. Přijala to, co bylo nevyhnutelné a bez láteření a stěžování si na krutý život jím proplula se ctí. A snad, alespoň někdy, byla trochu šťastná.

MartaPear
MartaPear
03.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavé porovnání morálky, způsobu života, mravů od "c.k. horní vrstvy", úředníků monarchie, "obyčejného lidu" v časovém rozmezí od monarchie, přes první republiku, 2. sv.v. až do současnosti. Vlastním dějem je hledání a nečekaná odhalení rodinných vztahů a utajovaných skutečností.

viweb
viweb
31.12.2023 5 z 5

Krásně, napínavě napsané. Přečetla jsem jedním dechem. Moc doporučuji!

Kníračka12
Kníračka12
29.12.2023 5 z 5

Zajímavý a čtivý příběh ženské části jedné rodiny. Krásně napsáno.

Hella
Hella
29.12.2023 4 z 5

Doba zlá a smutná, prožitky lidí přetěžké, životy přeživších často od mládí předurčené k živoření. Popsáno věrně, procítěně, silně. A nejspíš každého čtenáře musí napadnout, jaké máme štěstí, že jsme tu dobu nezažili. A kéž bychom už nikdy nezažili.

ka.dudk
ka.dudk
27.12.2023 5 z 5

Má v pořadí čtvrtá knížka od autorky. Je vážně skvělá a zatím se mi všechny její knihy moc líbily. Všechny její knihy jsou psané životem, moc dobře se čtou i přes nelehká témata.
Už se těším až se začtu do další její skvělé knihy. Zatím mě žádná nezklamala.

azur
azur
13.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Páni, tato kniha byla opravdu silná. Zobrazuje generaci silných žen (Irma, její máma a následně dcery i vnučka ,,dcera") a konečné vysvětlení, jak to bylo s dětmi Edity bylo překvapivé. Můžeme se dočíst i o odsunu Čechů z pohraničí, kdy scéna s porodem je drsná a běhal mi mráz po zádech, jak to dopadne. Postavu Edity jsem si na začátku knihy oblíbila, no ke konci jsem měla trochu pochyby. Není však mým úmyslem ji nijak kritizovat, její jednání se dá pochopit, možná že nechtěla udělat stejnou chybu jako její máma, která dopustila, že se pouto mezi nimi přetrhlo kvůli Josefovi (k tomu se raději ani vyjadřovat nebudu, postava nesympatická od začátku do konce)? Anebo jen necítila mateřské pudy, čtenář si na věc udělá názor sám. Celkově bylo dílo čtivé a máte ho za chvíli přečtené.

denib
denib
12.12.2023 5 z 5

Výborný, zajímavý, neveselý příběh s výstižným názvem, příběh o nelehkých osudech žen jedné rodiny. Tak nějak se mě dotknul, toho si u knihy vždycky cením. Navíc psáno velmi čtivě. Doporučuji.

Viviana-Mori
Viviana-Mori
10.12.2023 5 z 5

Mám moc ráda romány ze života, s tématikou druhé světové války, rodinných a mezilidských vztahů. Tato kniha mě rozhodně nezklamala, výborně se četla.
Také bych přála postavám více štěstí a čím jsem starší, tím víc si přeji v takových knihách sladký happy end, ale život takový bohužel nebývá.
Irma byla velmi silná, obětavá postava s velkým srdcem.
Edita byla komplikovaná, ale chápala jsem ji.
Obecně je kniha zaměřená na ženské hrdinky, muži zde vystupují většinou jako pěkní šmejdi.
Hlas kukačky je druhá kniha od této autorky (první byla Heřmánkové údolí), kterou jsem četla a druhá, které dávám plný počet hvězd, neboť se jedná o velmi poutavé a dojemné čtení.