Žert přehled

Milan Kundera

Žert je první román Milana Kundery napsaný roku 1965 a poprvé vydaný roku 1967 nakladatelstvím Československý spisovatel. Hlavní postavou je Ludvík Jahn, v raných padesátých letech jako student horlivý komunista, který byl kvůli žertovné pohlednici, poslané spolužačce Markétě na socialistické školení, vyhozen z vysoké školy i ze strany. Ludvík se chce po deseti letech pomstít bývalému spolužákovi Zemánkovi, který ho v rozhodující chvíli podrazil, tím, že svede Zemánkovu ženu Helenu. Zjistí ale, že Zemánkovi spolu již stejně nežijí. Většina textu knihy je retrospektivní vyprávění. Příběh začíná tím, že se Ludvík vrací do rodného moravského města provést svoji pomstu, jejíž důvod a Ludvíkův předchozí život je čtenáři osvětlován v následujících kapitolách. Román sice komentuje politickou atmosféru doby padesátých a šedesátých let, ale autorova pozornost je obrácena spíše na Ludvíkovy vztahy a lásky. Obsahuje také části věnované moravské lidové písni.... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha "Žert" od Milana Kundery se zaměřuje na osudy hlavního hrdiny Ludvíka, který se po letech vrací do rodného města. Jeho cesta je protkána touhou po pomstě za křivdy, které zažil. Děj se odehrává v těžké době padesátých let, kdy se jednotlivci potýkají s absurditou politického režimu. Autor mistrně zachycuje složité vztahy mezi postavami a jejich vnitřní konflikty, což dává příběhu hloubku a nadčasovost. Kniha je plná myšlenek o odpuštění, pomstě a lidských osudech, které se prolínají s folklórem a historií doby. Více v komentářích.

Komu by se kniha Žert mohla líbit?

• Čtenáři, kteří se zajímají o historické romány
  • Milovníci psychologických a filozofických příběhů
  • Fanoušci Kunderovy literární tvorby
  • Ti, kdo hledají hluboké emocionální prožitky v literatuře

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žert. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ristridin
21.02.2026

Kniha kultovní, za mě nikoliv dokonalá. V jistém směru je to i vzhledem k době vydání velmi zajímavý a vhodný počin, ilustrující dřívější padesátá léta a nespravedlnosti, které se děly. Směrem k současnému dění příběhu je vcelku jasné, co je účelem a není to moc příjemné, protože Ludvík je prostě blb a nesympatická osoba. I o tom se může psát, ale mám obavu, že se do Ludvíka Kundera tak trochu profiloval...
Jazyk Kunderův je vždy velmi na úrovni, občas trochu příliš intelektuální vyjadřování a pitvání v ničem. V literatuře to má určitě své místo.
A film je velmi fajn, spousta věcí z něj tedy zmizela, ale to zásadní předává. Je vhodné si ho po dočtení pustit.

všech 335 komentářů

Související novinky - Žert (1)

Zpátky do školy: Když povinná četba přestane být povinností

16.09.2025

„Vyznavači radosti bývají většinou ti nejsmutnější lidé.“

„Mluvívá se o láskách na první pohled, jsem si příliš dobře vědom toho, že láska má sklon vytvářet sama ze sebe legendu a zpětně mytizovat své počátky.“

všech 3 citátů najdete u autora

Zfilmováno

Žert (1968)

Kniha Žert v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených4 635x
v Mé knihovně701x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi