Oba na konci zemřou

Oba na konci zemřou https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386095/bmid_oba-na-konci-zemrou-5OL-386095.png 4 713 193

Když Mateovi zazvoní těsně po půlnoci telefon a dozví se, že tento den bude jeho poslední, najednou neví, co dělat. Rufusovi zazvoní telefon se stejnou zprávou, právě když se pere s novým klukem své expřítelkyně. Rufus už ztratil celou svou rodinu, a tak ví, jak to s telefonáty chodí. Ale ani tak to není snazší. Kluci se neznají, ale rozsudek smrti je svede dohromady. A tak se společně vydávají na své poslední dobrodružství…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

They Both Die at the End , 2017


více info...

Witchann
Witchann
předevčírem 5 z 5

(SPOILER) Zatraceně, tohle čtení mě skoro fyzicky BOLELO. Já vím, řeknete mi: Máš to přece přímo v názvu, ty kozo, tak co jsi jako čekala? Jenže... Stejně jsem do poslední možné chvilky doufala, že se ti dva milí kluci vejdou do nějaké té vzácné výjimky.
Je to těžký příběh nutící k zamyšlení nad tím, jak moc mrháme časem, který máme. A přece se tam našly pasáže, u kterých jsem nemohla jinak, než se usmívat. Tahle krásná a zároveň krutá knížka se zařadila na seznam těch, u kterých pročtených hodin rozhodně nelituju.

kačuleee29
kačuleee29
04.02.2024 5 z 5

Kniha mi byla doporučena kamarádkou, která o ní nepřestala mluvit, dokud jsem si ji konečně v knihovně nepůjčila a nepřečetla. A řeknu vám, ta nemohla být víc nadšená, že kniha splnila svůj účel, když jsem jí celá ubrečená po dočtení psala (prostě reader things :D).
Upřímně jsem se bála, nikdy jsem nečetla nic podobného- celá jedna kniha o 350 stránkách, která se odehrává v jednom dni? To byla jedna z věcí, které mě na ní hned ze začátku zaujaly. Myslela jsem si, jak to bude nudné, budou tam zdlouhavé popisy a podobně, hlavně natáhnout knihu a příběh samotný.. Jak jsem se mýlila!
Několik měsíců jsem byla lapena ve čtecí krizi, pořád jsem rozečítala další a další knížky a ani jednu nedokončila. Obávala jsem se, že to stejně dopadne i s touhle knihou, ale ta mě naopak zachránila. Stejně, jako Mateo zachránil Roofa.
Kniha mě překvapila v mnoha ohledech, hlavně tím, jak lehce se četla. Nebyla jsem schopná přestat, poprvé po dlouhé době jsem hned po škole měla chuť se zachumlat pod deku a jít si číst, klidně až do noci, což se vlastně i stalo. Mohla jsem číst hodiny a přišlo mi to jako minuty.
Postavy mi přirostly k srdci, jak jsem si ani neuměla představit. Mateo mi opravdu hodně připomínal mě samotnou, nacházela jsem se v jeho myšlenkách, jako u žádné jiné knižní či filmové postavy předtím. Rufus mi ze začátku nebyl úplně sympatický, a dokonce si dovolím říct, že to možná byl autorův účel, ale brzy si mě získal svými blbými vtipy a charismem.
Příběh samotný neměl chybu. Byl propletený takovou bolestí, žalem, smutkem a traumatem, že jsem se někdy prostě musela zastavit a rozdýchat to při koukání na strop. Zárověň v něm bylo ale tolik naděje a lásky, která v příběhu byla nesmírně důležitá. Každá forma lásky.
Byla jsem opravdu zvědavá, jak si autor poradí s tak náročným nápadem. Sblížit dva kluky tak, jak ani jeden nečekal, ani ne za jeden den? Přišlo mi to nemožné, ale postupně se tak dělo a já jsem to prožívala s nimi.
Slzy ve mě vyvolalo i přátelství mezi Mateem a Lidií, Rufusem a Pluťáky, pouto mezi Mateem a jeho tátou či příběhy dalších "náhodných" postav, jako ty dvě paní z metra.
Autor neskutečně dokonale pracoval s emocemi, prostě a jednoduše nejde tuto knížku dočíst a NĚCO necítit. Kniha v mém srdci zůstane ještě dlouho, pokud ne navěky.

,,Rodinu si nevybíráte, přátele ano. V některých případech zjistíte, že byste se jim raději měli vyhnout. Jiní stojí za každé riziko."

,,Moje poslední zpráva by byla, aby se každý snažil najít lidi, se kterými mu je dobře. A taky aby každý den žil, jako by to byl celý jeho život."


Ibišekk
Ibišekk
10.11.2023 3 z 5

Dala bych 3,75 hvězdiček, kdyby to šlo.
Knížka má zajímavý příběh a postavy jsou hezky napsaný. Ale vztah mezi Rufusem a Mateem mi přišel suchý. Jelikož se znali sotva 24 hodin, tak jsem mezi nimi necítila žádný pouto. I tak ale doporučuji přečíst, protože příběh je celkově dojemný a hezký. Jsem jen háklivá na vztahy, ve kterých nic necítím.

Marbla2004
Marbla2004
23.10.2023 3 z 5

Nepřečetla jsem to celé, protože mě to po prvních 50 stránkách nudilo, ale konce byl pěkný. Asi jsem četla už moc takových knížek nebo jsem už moc stará na tento typ knihy.

-knihomolka-
-knihomolka-
09.10.2023 5 z 5

Tenhle příběh mi zlomil srdce. Varování pro citlivé povahy:)

Janamed
Janamed
14.09.2023 5 z 5

Bylo by lepší znát přesný den vlastní smrti? Žít s pocitem, že mi zazvoní telefon a oznámí mi, že jsem ztracenec, je hrůzostrašné. Adam Silvera do svého YA queer příběhu promítá úvahy o lidské smrtelnosti. A ač rozebírá tristní téma, tento dojemný příběh je psán citlivou myslí. Líbí se mi opět nenásilné zahrnutí LGBT+ tematiky, která není na první pohled až tak zřejmá. Všechny postavy jsou výtečně propojeny a každý svou měrou přispívá k tomu, co je z názvu knihy již patrné. Celý román se nečte, ale hltá. A i když Oba na konci zemřou je fantaskní fikcí, v Silverově románu působí realisticky právě svou všedností. Silvera vytvořil svět, který dokazuje, že podstatou života jsou mezilidské vztahy. Nemůžu jinak. Za mne má pět z pěti!

Mala-liska
Mala-liska
25.08.2023 5 z 5

člověk od začátku ví jak to skončí, ale přesto to zabolí. Kniha se dobře čte a člověk jakoby našel smysl života s dvěma mladýma kluky který potká smrt.

Anet18
Anet18
24.08.2023 4 z 5

Vážně jsem byla tak naivní a myslela si že to nakonec dopadne jinak??

Ano byla a proto mě to částečně zničilo.

Na jednu stranu mě mrzí že jejich příběh dopadl tak jak dopadl,že se nedozvíme co by kdyby. I tak si ale myslím, že kniha je ukončená tak aby po dočtení čtenář měl pocit, že s tímhle koncem se dá žít.

Jestli můžu mluvit sama za sebe kniha ve mě zanechala stopu a i když to bude znít zvláště mám pocit že skončila přesně jak měla a pro mě je to hezký uzavřený konec.

Šunkáček
Šunkáček
09.08.2023 5 z 5

Kniha se mi opravdu líbila, za 2 dny jsem ji měla přečtenou (a to je u mě vážně celkem zázrak), nešlo se mi od toho odtrhnout. Mateo mi přirostl k srdci a konec mě úplně odrovnal :( Jestli uvažujete zda si tuhle knihu přečíst, být vámi, neváhala bych.

Američanka510
Američanka510
04.08.2023 2 z 5

(SPOILER) Na tuhle knihu jsem se strašně těšila, protože ráda čtu knihy o tématu LGBT+. Všechny recenze na tuhle knihu byly přívětivé a já jsem si o knize zase udělala moc velké očekávání. Lepší je jít do knihy bez žádného očekávání a vlastě i je lepší, když tu knihu vůbec neznáte.
Tak se jdeme vrhnout na plusy
+Krátké kapitoly
+Zajímavě napsané postavy
A teď ty naše neoblíbené mínusy
- Hodina smrti (tak se jmenuje aplikace, v jejich světě, která oznamuje smrt)
- Mrhání životem
Nejoblíbenější citát
Políbím kluka, který mi poohl vrátit se do života den, kdy oba zemřeme.

Tak snad někdy u další recenze vaše Ld. Lucka

Luciee113
Luciee113
26.06.2023 1 z 5

zatím to čtu... jsem tak ve čtvrtině a pár textů jsem přelétla, páč je tam tolik nudných nezajímavých keců.... hodně, hodně keců o ničem... ale čtu dál, protože nápad má kniha dobrý, ale styl psaní mi zatím nevyhovuje....

Ne, nedala jsem to. Fakt to nešlo. Proletěla jsem, co tam bude a byla by to pro mě jen ztráta času... Tato kniha mi fakt nesedla.

johi_murasova
johi_murasova
18.06.2023 5 z 5

To, že nepůjde o veselé čtení je jasné už z názvu, ale tahle kniha toho nabízí mnohem víc! Autor to napsal naprosto úžasně a navíc se v příběhu nachází spoustu emocí, které na čtenáře působí silně. Kniha je velmi čtivá, já se do ni začetla hned po prvních stránkách, konec jsem probrečela, ale to se dalo čekat. Doporučuji!

Kimi_Jenkins
Kimi_Jenkins
04.06.2023 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, je napsaná tak že se dokážete vžít do všech postav. Je to originální nápad příběhu, je to jedna z mých nejoblíbenějších knih a to hlavně díky své originalitě a krásnému příběhu. Musím říct že u knihy jsem 15 minut v kuse brečela a stihla jsem ji přečíst během dvou dnů. Takže opravdu doporučuji :-)

jahex
jahex
14.05.2023 4 z 5

Nebylo to vůbec špatný. Začátek mě vyřídil. Pak mi trochu klesla potřeba číst, protože mně to přišlo dost zdlouhavý a nezáživný. A konec masakr. I když už díky názvu knihy víte, jak to skončí, tak jsem přesto potřeboval tu bednu kapesníků @Mikoláška
Tahle kniha mě ale donutila přemýšlet. Ne o tom, co bych dělal, kdybych věděl, že dneska zemřu, ale o smrti celkově. Jak to bude, až odejdu? Budu někomu chybět? A co naopak? Kdo bude chybět mně, když odejde. A ta myšlenka, že by mě navěky opustil partner (se kterým jsem jen 2 roky), mi zase vehnala slzy do očí. Moje rodina, mamka, sourozenci.. už zas bulim, takže končím.

martas967
martas967
29.04.2023 4 z 5

Spíše 3,5 *
Na tuto knihu jsem narazil úplnou náhodou. Upřímně jsem čekal něco jako dobrodručná sci-fi a vyklubala se z toho lgbt romantika (čili ne úplně můj šálek kávy). Nápad na knihu je ovšem geniální, myslím že každy z nás přemýšlel někdy nad otázkou: Co bych dělal posledních 24 hodin života. Žačátek mě hodně vzal, ale postupem času se to stávalo víc a víc nezáživné. Každopádně v pohodě knížýka při které se po přečtení zamyslíte.

Mikoláška
Mikoláška
19.04.2023 5 z 5

Bezesporu bude kniha na každého působit jinak - někde se v ní ztratí, jiný ji bude milovat, další nenávidět, další s ní mrští o zeď, někomu nebude stačit bedna kapesníků, další řekne "co na tom vidíš", někdo najde sám sebe, a někdo možná změní sám sebe... Víc k tomu nemám, co dodat. Za sebe jen "děkuji".

czeliza
czeliza
15.04.2023 5 z 5

Já z toho nemůžu. Nezvládám.
Originální příběh, zajímavé postavy i prolínání pohledů, strašní sympaťáci Mateo (kvůli němu zvažuji další tetování, nemluvte na mě) a Rufus, bla bla bla, podstatné je, že mi to vytrhlo srdce z hrudníku a hodilo pod kola náklaďáku. Miluju to a nesnáším to. Strašně silné momenty. Kritizovat nemůžu, protože přes slzy nevidím. Jdu si lehnout ksichtem dolů na podlahu.

uzivatel5475
uzivatel5475
05.04.2023 5 z 5

Tahle knížka rozhodně patří k mým nejoblíbenějším.
Originální nápad, líbilo se mi, že knížka je psána z perspektivy Rufuse i Matea.
Konec byl strašlivě smutný, to jsem spotřebovala asi šest kapesníků : )
Trochu mi vadilo, jak tam někdy byly kapitoly o neznámých lidech, to mi trošku narušovalo plynutí děje.

bara-offici
bara-offici
11.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Někteří tuto knížku nenávidí někteří ji Milujou. Já patřím k skupině lidí který ji milujou. Setkala jsem se z lidmi kteří ji nedočetli z toho důvodu, že je dostatečně neohromil a přišel jim začátek až moc zdlouhavý, Popravdě mi to taky přišlo, občas jsem také měla obavy jestli ji vůbec dočtu, ale udělala jsem to nejlepší rozhodnutí. Konec stál rozhodně za to, a dlouhou dobu jsem se z toho konce zpamatovávala.

Makaja
Makaja
07.03.2023 3 z 5

Sem tam jsem přeskakovala, takže spíš nuda. Námět celkem dobrý, ale děj moc neplyne a konec je víc než předvídatelný.