Houbařka přehled

Houbařka
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366041/bmid_houbarka-2VA-366041.jpeg 4 2993 2993

Co všechno se dá najít v lese? Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj houbařský způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího. Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas ale nejde neutíkat. Dotisk r. 2020... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Houbařka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (793)

Kač.urbez
včera 3 z 5

(SPOILER) Kniha zaujala krásnou obálkou a ilustracemi i houbovým tématem, které není u rodinných dramat zrovna obvyklé. Motiv mycelia a prohnilé houby jako její rodiny mi přišel nápaditý, na druhou stranu ale nevím, jestli ho autorka úplně rozvedla tak, jak by si zasloužil. Neměl to být ale asi tento typ knihy.

Hrdinka, z pohledu které je kniha vyprávěna, se mi zdá uvěřitelná a někdy po třetině knihy se do ní začínám vžívat, chápu houby jako (neúčinnou) terapii i jako takové její zamrznutí v čase a přežívání.
Její rodina je oproti tomu takový odlidštělý klub monster bez emocí. Zvláště matka, kterou Sára popisuje nejprve jako člověka mimo realitu bez vlastního já, u které je všechno lží a později jako "něco", než někoho. Příšeru, které spadla maska a najednou všichni vidí, že je jenom sulcovitou tělesnou schránkou chroptící v obýváku. Zvláštní, asi ji tak vnímala, bylo mi jí ale spíš líto.

Knížku jsem přečetla za víkend, čtenáře si navine a plyne rychle. Na konci ale nenabízí žádné rozuzlení, které bych u knihy očekávala, i kvůli opakujícímu se motivu klasického dramatu. Bez katastrofy mi přijde kniha neúplná, spíše takový náhled do života jedné dívky, která se snaží nějak přežít po tom, co hrozného na ní bylo napácháno.

xbone
21.07.2024 3 z 5

Že je kniha depresivní, to jsem očekávala, že si na několik stránek budu číst v atlasu hub bylo na mě už trochu moc. Chápu, že je třeba tak nějak připravit “podhoubí, ale na mě to byla moc velká prokousávačka včetně charakteru hlavní postavy, která mi svým chováním a jednoduchostí neseděla. Zhodnotila bych to, že kniha nebyla určená mě.


Oookka
03.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Tíživé téma, zpracované tak sugestivně, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout, přečetla jsem ji prakticky na jeden zátah. Recenze na serveru iliteratura končí slovy "bude předcházet příjemný čtenářský zážitek", to mi přijde absurdní, spíše bych slovo příjemný nahradila slovem intenzivní, jako matku dospívajících dětí mě čtení podobných románů občas doslova fyzicky bolí. I když bych raději šťastný konec, i ten otevřený je u téhle knihy vlastně dobrý.

všechny komentáře

Související novinky (4)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih roku 2020

26.12.2020


50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (1)

2019 - Cena Johanna Steinbrenera (Beletrie a poezie - 2.místo)


Kniha Houbařka v seznamech

v Právě čtených30x
v Přečtených4 101x
ve Čtenářské výzvě1 098x
v Doporučených279x
v Knihotéce617x
v Chystám se číst1 237x
v Chci si koupit246x
v dalších seznamech19x