Dlouhá trať přehled

Dlouhá trať
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447916/bmid_dlouha-trat-s9l-447916.jpg 4 1011 1011

Sbírka povídek s tématem sebevraždy. Život se někdy zastaví. Ať už je to vědomí smrti, osobní selhání, ztracené iluze, nebo prostý strach, nevyhnutelně s nimi přicházejí také úzkosti, pochyby a otázky. Jsou to okamžiky, které nutí promýšlet vlastní bytí v jasném světle, jehož svit často nepřeje společenským konvencím a tomu „být jako ostatní“. A to, čemu přeje, se zdá být tak děsivé, uhrančivé a lákavé zároveň… Prozaička Viktorie Hanišová po třech románech ohledává subtilnější a sevřenější prostor povídky. Tematicky propojené svižné texty jsou jako dobře míněné facky: zabolí, ale proberou. Stejně jako protagonisté povídek z Dlouhé tratě se i čtenář musí nejednou zastavit a sám sebe se ptát: Jaký má tohle všechno smysl? Možná to není příjemné pomyšlení, ale kdo jednou začne, už nemůže zpět. A to samé se dá říct i o Dlouhé trati. Možná to není nic líbivého — ale číst přestat nelze.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dlouhá trať. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (256)

Friedulka
22.07.2024 3 z 5

Proti povídkám nic nemám, někdy dokážou vzít za srdce a usadit se v paměti. Nemyslím si, že u této povídkové knihy se to povede. Až na výjimky mi připadají příliš přitažené za vlasy, zdá se, že autorka hodně tlačí na pilu. Příběhy jsou vesměs o duševně nevyrovnaných jedincích, kteří se neumí či nechtějí postavit čelem problémům, vyrovnat se s minulostí – prostě chybí jim životaschopnost. Zmiňovanou výjimkou dle mého názoru je Zbytečný člověk, jenž řeší zásadní etickou otázku a následky volby a dále Pozůstalost, která na mě dýchla tíživou patologickou láskou. Nápad sejít se po 20 letech mi připadá ne příliš šťastný.

Luccinda
08.05.2024 4 z 5

Obvykle příliš nevyhledávám povídkové sbírky, na kterých se nepodíleli různí autoři, ale na Dlouhou trať od Viktorie Hanišové jsem se moc těšila. Autorka napsala sedm povídek, které spojuje téma sebevraždy. A za sebe můžu říct, že až na jednu povídku byla tahle sbírka naprosto perfektní.

Bohužel mě zklamal hned první příběh Běžkyně na dlouhou trať. Ta byla na mě příliš obrazná a metaforická, přiznám se, že jsem jí úplně nepochopila. Ostatní povídky byly zkrátka skvělé. Mezi ty top patří Vrátíš se?, Manažerka a Zbytečný člověk. Každá zpracovává téma sebevraždy z trošku jiného úhlu pohledu, což je prvek, který se mi na povídkových sbírkách líbí - když se na jedno téma pohlíží z více úhlů. A Viktorii Hanišové se tohle povedlo na jedničku.


Evaho73
23.04.2024 4 z 5

Dlouhá trať obsahuje niekoľko poviedok, ktoré sú tematicky prepojené a skúmajú rôzne aspekty ľudského života, ako sú láska, strata, smrť, hľadanie identity a zmysel života.
Kniha je napísaná pútavým a poetickým štýlom, kde autorka sofistikovane vykresľuje vnútorný svet svojich postáv, ich pocity a emócie. Poviedky sú krátke a úderné, ale dokážu v nás zanechať hlboký dojem.
Kniha Dlouhá trať je skvelou voľbou pre čitateľov, ktorí majú radi realistické a dojemné príbehy o ľudskom živote, lebo ponúka zamyslenie nad dôležitými témami a núti nás premýšľať o vlastnom živote a jeho hodnotách.

všechny komentáře

Související novinky (3)

50 nejčtenějších knih roku 2021

27.12.2021


10 právě čtených knih podle uživatelů (říjen)

16.10.2020


Knižní novinky (40. týden)

27.09.2020


Citáty z knihy (8)

Copak má člověk právo nezasáhnout, když vidí, jak někdo páchá sebevraždu?


Jako by ten divný text drnkal na známé struny kdesi uvnitř ve mně, jen tón pořád ne a ne zaznít.


To víš, první láska, ta se bere vždycky strašně vážně. Možná až moc.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Dlouhá trať v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených1 369x
ve Čtenářské výzvě451x
v Doporučených61x
v Knihotéce275x
v Chystám se číst448x
v Chci si koupit102x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

sebevražda povídky česká literatura

Část díla

všech 7 částí díla

Autorovy další knížky

Viktorie Hanišová
česká, 1980
2018  88%Houbařka
2015  83%Anežka
2019  76%Rekonstrukce
2020  83%Dlouhá trať
2022  85%Neděle odpoledne