Houbařka diskuze

Houbařka https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366041/bmid_houbarka-2VA-366041.jpeg 4 2917 779

Co všechno se dá najít v lese? Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou, v kapse pohladí ostrý nožík a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Jako dobrovolná poustevnice se s nikým nepřátelí ani neopouští Pošumaví. Jen občas vyrazí za psychiatričkou do Plzně přesvědčit ji o svém vyrovnaném duševním stavu. Zpráva o matčině smrti proto Sářin život příliš nezmění. Zúčastní se pohřbu, setká se s bratry, kterým se už dávno odcizila, a vrátí se zpátky do lesa. Jenže co se zdá jako nepatrnost na povrchu, bouřlivě bují pod ním. Dědické řízení do jejího života navrátí rodinu, která ji zavrhla. A domek se postupně rozpadá. Obchody nejdou. Začíná být jasné, že Sára bude muset svůj houbařský způsob života opustit. A jedinou cestou ven je přestat odvracet oči od toho předchozího. Viktorie Hanišová zpříma a zároveň citlivě měří, co vydrží dětská duše a kde jsou hranice rodiny. Román Houbařka je příběh předem neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas ale nejde neutíkat. Dotisk r. 2020... celý text

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

marky2558
26.08.2022 5 z 5

To si opravdu nemyslím, že by se to Sáře zdálo nebo že by si to vymyslela. Podle mě je to celé úplně jasné i podle chování členů rodiny. Co mě však zaráželo bylo chování Evžena. Nejspíš Sáře nevěřil a bral ji prostě za problémovou? Proč se k ní choval celý život tak škaredě..

Péťa1950
28.04.2022 5 z 5

Protože jsem přes čtyřicet let učila na druhém stupni ZŠ, tak mě po přečtení děsí, kolik smutných nebo netečných a ospalých dětí si něčím podobným procházelo. Ve škole byly v bezpečí. Třikrát jsem při tělocviku objevila fyzicky týrané dívky podle spousty modřin na nohách. Jednou šlo o matku vysokoškolačku, dvakrát o otce také vysokoškoláky. Řešení bylo jen částečné a krátkodobé. Sexuální násilí se odhaluje hůře. Matky manžela chrání, je živitel rodiny. Zažila jsem, že rodina nechala zavřít do ústavu syna místo otce, který zneužíval vlastní dcery. Smutné je, že se to děje stále a po celém světě. Dobře, že autorka toto téma otevřela. U Sáry v hlavě se to asi nezrodilo. Dítě se snaží vytěsnit krutý zážitek, hledá pomoc, která nepřichází. Kdo by věřil dítěti, když je otec vysoce postavený.


Sarah01
12.01.2021 5 z 5

Já si nemyslím, že vše zrodilo u Sáry v hlavě. Nevím, z čeho tak někteří čtenáři usuzují, vždyť je to přece nad slunce jasné. Že někde uvažuje nad tím, že je to sen, ona se probudí a všechno bude v pohodě? To je přece u týraných nebo zneužívaných lidí často běžné. Popírají to špatné a přejí si, aby bylo zase všechno v pořádku. Autorka to vystihla naprosto přesně.

Nočnípták
09.01.2021 5 z 5

Zajímalo by mne jestli ještě některého čtenáře/ku napadla otázka, kterou v komentářích pokládá pakoshka.
Otázka: "má Sára pravdu, nebo se vše zrodilo v její hlavě?"

Přiznám se, že tohle mne fakt teda nenapadlo. Navíc si myslím, že se bratři chovali, jako kdyby byli vinni. Ne, že by sestře něco udělali. Ale, že nezasáhli, že nepomohli.