Olava Olava komentáře u knih

☰ menu

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Při čtení zdejších komentářů nevím, co si myslet. Není možné se zavděčit všem, ale spousta lidí si nedokáže představit, čím si člověk závislý prochází, v tomto případě, čím si procházela autorka. Už jen to, že to popisovala, muselo pro ní být těžké, takže je fajn, že vůbec něco takového vzniklo. Pro mě to bylo docela frustrující čtení. Osvěta v tomto moc není, takže každý takovýhle počin je k dobru. Děkuji autorce i za to, do čeho se pustila potom.

06.12.2023 5 z 5


Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

Po Marcovi konečně zas něco pořádného! Přečteno jedním dechem. Bylo víc Carla, víc Asada (hlavně velbloudů), napětí... Díky Jussi, za tenhle díl, byl jeden z nejlepších!

27.09.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Při cestě na dovolenou jsem si zapomněla knihu. Proto jsem navštívila první knihkupectví a tam jsem našla toto. Okamžitě musela být moje, od paní M mám přečteno snad všechno. Nečetla jsem si ani popisek, o čem to má být a rovnou se na to vrhla. Strhující, mrazivé, překvapivé, drsné...jako máma se na to samo dívám asi jinýma očima. Četlo se to samo a byla to taková pecka, lepší než minulý Listopád.
Každopádně nějaká aféra, která se odehrála okolo paní M a TB šla absolutně mimo mě, proto jsem si knihu asi víc užila a neměla žádné předsudky.

18.09.2023 5 z 5


Dračí oči Dračí oči Stephen King

Kinga Mám načteno docela dost, proto tohle byla pro mě výzva. Tohle opravdu nebyl horor, jak je uvedeno v popisku, ale taková pohádka, chvílemi trochu drsnější, než bývá zvykem u pohádek. I přes trochu pomalý rozjezd, než se do toho člověk dostane, protože takový King přece běžně nebývá, to byla parádní kniha, kterou jsem si moc užila. Rozhodně hodnoceno jako "Nad očekávání".

18.09.2023 4 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Jak Čapka zbožňuju, tak tohle je první dílo, co se mi nelíbilo. Ano - námět knihy byl nadčasový, postavy ale tak nějak přiškrcené a byla jsem ráda, že jsem to dočetla. Čapek má rozhodně lepší díla, než je toto.

17.09.2023 2 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

První kniha od Viewegha a nejspíš asi i poslední. Nechci to vyloženě nazvat "blbostí", ale přišlo mi, jako by to mělo nejmíň tisíc stráněk, je to prakticky o ničem a já se tím nemůžu prokousat. Postavy mi byly těžce nesympatické a celkově jsem čekala asi něco jiného. Tento styl psaní prostě není pro mě.

17.09.2023 2 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Myslím, že je to velmi povedená kniha. Uvedení do velkého Sergejova světa parádní. Je v tom otisk té ruské nátury, ale pokud se dokážeme oprostit od dnešního dění ve světě a pohlížet na tuhle knihu jako na běžnou knihu od nějakého spisovatele, člověk si to užije a najde v tom zalíbení. Strávila jsem s ruskou literaturou několik let, byla by škoda to zapudit.

06.11.2022 4 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Nechala jsem trochu doznít tuto knihu. Nějakou dobu už tato paní kolem mě "lítá", tak jsem si řekla, že se na knihu podívám trochu zblízka. Čte se to lehce i pro takové, jako jsem já - nevěřící. Musím uznat, že se mi kniha líbila pro svoji přímočarost. Nezdá se, že by si kniha, potažmo autorka, na něco hrála. A výsledek? I ženy, farářky, jsou jenom lidé, proč nad nimi krčit nos jen proto, že se něčím liší - ať už to je červená rtěnka, boty s podpatky až do oblak? Je to příjemné nahlédnutí do života mladé farářky.

11.07.2022


Devatero pohádek Devatero pohádek Karel Čapek

Milovaný Čapek...tak nádherným jazykem nepíše nikdo jiný. Je to literatura pro děti, taky to bylo čteno dceři na dobrou noc, ale člověk v tom najde krásu i v dospělosti a spíš to i ocení. Jazyk, humor, lehkost..jen pár vlastností vystihujících tuto nádhernou pohádkovou knihu. Stojí za to.

25.06.2022 5 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Neni to typ pribehu, ktery bych vyhledavala. O to vic jsem byla prekvapena, jak prijemne toto cteni bylo. Dej krasne plyne, cte se to krasne a mate chut si dat neco ke kave :-D hlavne je to fajn kniha, kdyz potrebujete vypnout - vemte tuhle knihu a nechte se unaset vuni kavy a skoricoveho sneku.

22.04.2022 3 z 5


Kdo je bez viny Kdo je bez viny Benjamin Black (p)

Nedostala jsem to, co mi slibovali. Celou knihu jsem čekala, co že se tam vlastně stane. Co se týče dějové linky, tak ta není až tak výrazná, jakou byste čekali u "detektivky", proto nemohu hodnotit více. Na druhou stranu, styl psaní je vcelku zajímavý, ale trochu mě trvalo se v tom najít. Dám si nějakou pauzu a rozmyslím se, zda budu chtít zkusit další díl.

08.04.2022 2 z 5


Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Určitě jsme se k této knížce dostali, když jsem byla malá v rámci čtení ve škole. Vůbec jsem si to ale nepamatovala a využila toho teď. Rozhodně mě kniha zasáhla více, než tehdy na základní škole. Nechápala jsem to natolik, abych pochopila, jaké to mohlo být pro dívku, která cítí, že je jiná a neví proč, která v hloubi duše tuší, že je to všechno trochu jinak. Velmi silný příběh.

10.03.2022 5 z 5


Marco Marco Jussi Adler-Olsen

Knihy Jussiho mě baví, jsou čtivé, napínavé, mají výborné náměty, ale u tohoto dílu musím říct, že se mi zdál ze všech dílů oddělení Q nejslabší. Podle mě je to zbytečně dlouhé, natahované a konec moc zběsilý. Málo Carla Mørcka. To ale stejně nemění nic na tom, že se budu těšit na další díl.

06.03.2022 4 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Rozhodně patří mezi autorčiny povedené kousky. Nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem hvězdiček, ptž autorka píše tak úžasným způsobem, že člověk čte a čte a najednou je konec knihy. Příběh krásně plyne, člověk prožívá dobré i špatní chvíle s postavami, jako by stál vedle nich...

11.02.2022 5 z 5


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Velmi čtivý příběh. Hlavní postava mi kolikrát lezla na nervy, ale jsou i horší. Vraha jsem si teda netipla, tak jsem byla spokojená. Nicméně by si kniha zasloužila ještě pár stránek na vysvětlení, proč to tak vlastně bylo. To mi jako jediné dost chybělo. Určitě se ještě k dalším dílům dostanu, ptž to nebylo rozhodně špatné. Rezervy to má, ale jako všechny postavy se vyvíjí, další díl bude určitě lepší.

02.02.2022 3 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Báječná kniha, skvělý humor,ne jako dnes, kdy se z toho snaží vytřískat všichni, co to jde. Psané s takovou lehkostí...prostě bude patřit k mým oblíbeným knihám.

27.01.2022 5 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

První dva díly s HH jsem nečetla a ani nedočetla Říkala jsem si, že jsou lepší severští spisovatelé. Nu i od jiných jsem slyšela, že teprve od třetího dílu je to ono...Tak jsem se do toho pustila...Ze začátku úplný guláš, ale pak to dostalo ten správný rytmus a nemohla jsem to odložit. Určitě se ještě dostanu k dalším.

14.01.2022 4 z 5


Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Pokud jste prvně viděli seriál a řekli jste si "tak to bude pecka, to si přečtu", můžete být lehce zklamáni tím, že se tam nic moc neděje. 3/4 knihy si říkám, že to je akorát plýtváním potenciálu, žádná akce, akorát kecy kecy kecy...ALE...svým způsobem je ta kniha opravdu dobrá, protože znázorňuje myšlenky, vnitřní rozpory, ideály a touhy. Sice dějová linka pokulhává, ale nad touhle knihou musí člověk trochu přemýšlet. Pokud tedy hledáte děj, pusťte si ten seriál.

02.01.2022 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Za mě super. Slyšela jsem od jiných, že téma bylo vzaté povrchově..nemyslím si. Je to o představivosti - paní M. nemusí popisovat nudně do nejdelších detailů, on si to člověk při čtení domyslí, jaké hrůzy se v ději odehrávají. To ve mně zanechalo zvláštní pocit...Nicméně - kniha je skvěle napsaná, dobře se čte a za mě prostě dobrý.

17.12.2021 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Nečekala jsem nic, proto jsem byla docela mile překvapená, že je to dobrá kniha se spoustou vtipných momentů. Mám ráda styl humoru absurdních situací, takže mi to v nemocném období vyloženě bodlo.

29.11.2021 4 z 5