Noční hlídka přehled
První díl fantasy série Sergeje Lukjaněnka. Ani na okamžik neustávající boj mezi silami Světla a Tmy – takový je její hlavní motiv. Romány, zasazené do Moskvy let 90., popisují trvalé soupeření sil Dobra a Zla. Na problematickou regulérnost tohoto zápasu dohlížejí protagonisté z Noční hlídky, reprezentující Světlo, a Denní hlídky, která naopak ochraňuje zájmy Tmy. Hrdiny těchto próz jsou Jiní – bývalí lidé, v nichž obě soupeřící strany rozpoznaly nadpřirozené schopnosti a snaží se je získat na svou stranu… Po světě se tato série proslavila nejen díky bravurnímu literárnímu ztvárnění, ale také díky filmu, který byl natočen podle prvního dílu Noční hlídka, a co je pro Čechy zvláště zajímavé, byl natočen v Praze. Příznivci tohoto žánru si tedy jistě přijdou na své.... celý text
Originální název: Ночной дозор (Nočnoj dozor), 1998
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha se zabývá věčným konfliktem mezi dobrem a zlem. V jejím příběhu se objevuje rovnováha mezi Světlem a Tmou, která je udržována dohodou. První část příběhu zaujme, ale následné části ztrácejí tempo a čtenář se může nudit. Postavy jsou zajímavé, ale některé pasáže působí rozplizle. Kniha vyvolává otázky o morálce a etice, což ji činí podnětnou, ale také náročnou na čtení. Celkově je to originální fantasy, která se vymyká běžným klišé žánru. Více v komentářích.
Komu by se kniha Noční hlídka mohla líbit?
- Fanoušci urban fantasy
- Čtenáři, kteří hledají filozofické přesahy
- Milovníci ruské literatury
- Ti, kdo ocení komplexní postavy
- Čtenáři hledající příběhy s morálními dilematy
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noční hlídka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 129 komentářůSouvisející novinky - Noční hlídka (0)
„Světlana byla prostě zlatíčko. Pět nepřátel v pětadvaceti letech - to se věru hned tak nevidí.“
Kniha Noční hlídka v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 17x |
| v Přečtených | 1 727x |
| ve Čtenářské výzvě | 63x |
| v Doporučených | 124x |
| v Mé knihovně | 481x |
| v Chystám se číst | 366x |
| v Chci si koupit | 89x |
| v dalších seznamech | 12x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
zlo hlídka Rusko zfilmováno Moskva nadpřirození tvorové čarodějové dobro městská (urban) fantasySergej Lukjaněnko také napsal(a)
| 2005 | Noční hlídka |
| 2005 | Denní hlídka |
| 2007 | Bludiště odrazů |
| 2005 | Šerá hlídka |
| 2006 | Poslední hlídka |

73 %
93 %
Noční hlídka
Glukhovsky mě naučil dívat se na metro jako na domov, Kopřiva mne naučil dívat se v metru na žluté přívodní kolejnice a Ljukaněnko mě naučil dívat se v metru lidem nad hlavy.
Jo! A zvedat stíny! Samozřejmě zvedat stíny.
Co dál? Kočky popsal Ljukaněnko sice stručně, ale jelikož já sám celý život dosud tato zvířata nepochopil, stačilo to na to, že nyní už vím přesně proč jsem je ani pochopit nemohl.