Deník farářky

Deník farářky
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477779/bmid_denik-fararky-wsb-477779.png 4 672 672

O životě někde mezi nebem a zemí. Boží cesty jsou nevyzpytatelné a nekonvenční farářka Martina Viktorie Kopecká o tom ví své. Valnou většinu jejího života se nezdálo, že bude aspirovat na službu v církvi – a přesto je dnes výraznou postavou Církve československé husitské. Jak vypadá život moderní farářky? To se dozvíte v jejích zápiscích, které se odvíjejí v rytmu církevního roku a nabízejí neopakovatelný vhled do zážitků ženy-kněze: od bohoslužeb až po setkání s papežem Františkem.... celý text

hapac
08.06.2025 4.5 z 5

Inspirující člověk, hezké a hlavně pohodové čtení i farářka je jen člověk a má své radosti i bolesti.

lukas5373
26.05.2025 4.5 z 5

Ta obálka je úplně top, je opravdu skvělá. A co se té knihy týče, tak nevím, co vytknout. Bylo to příjemné čtení.

Ančísek
23.04.2025 5 z 5

Paní farářka je opravdu jedinečná a inspirativní bytost, která by i člověka přiměla k tomu obstarat si Bibli, aby ji mohl pročíst jejíma očima a jejím nadhledem. Neskutečně otevřený pohled na svět a tak by to mělo být.

Láska, respekt, tolerance, naslouchání, pochopení, empatie a otevřenost světu. Až tohle všichni pochopí, bude nám tu spolu nádherně :)

Petratra
18.04.2025 4 z 5

Inspirativní žena, inspirativní kniha.

"Terapeutka chtěla nakonec napsat, jak to s tou mladou paní dopadlo. Ale farářka míní, že jsou věci mezi nebem a zemí a mají v tom stavu posvátného tajemství zůstat. Navíc, univerzální rady ani jedna nedává, snad jen jednu jedinou: žij, teď a tady."

LilianTae
03.04.2025 3 z 5

Knihu jsem si chtěla přečíst především proto, že jsem netušila, že existují farářky. Tak teď jsem díky autorce o něco chytřejší v této oblasti.

Co se samotné knihy týče... mám z ní hodně rozporuplné pocity. Na jednu stranu je tam spousta pasáží o bohu, aktivitách autorky v církvi, přepisů kázání a dalších věcí souvisejících s náboženstvím. Na druhou stranu je to prolnuté rozhovory z televize, rádií, články do časopisů o módě a nespočtem červených rtěnek. Pro mě hodně velký nesoulad.

V některých místech mi to pak přišlo, že autorka má nasazené růžové brýle a všechno vidí jako báječné, zatímco okolí si říká: "Musíme ji tu přetrpět, aby z toho nebyl diskriminační skandál." Nevím, možná vidím jenom to, co vidět chci.

Celkově za mě průměr za 3 hvězdy. Dobrý náhled do zákulisí některých církevních aktivit, důvěryhodnost ale podkopaná množstvím aktivit z médií a pohledem autorky samotné.

ivanita72
28.03.2025 2.5 z 5

Jednotlivé kapitoly byly fajn, ale jako celek mi to nesedělo, i když jsem věděla, že se jedná o deník, pro mě tomu chyběl celkový rámec, nedočetla jsem.

Starmoon
20.03.2025 4 z 5

Podobne ako iných českých "celebritných" kňazov (Zbigniew Czendlik, Marek Orko Vácha...), aj pani farárku Kopeckú považujem za enfant terrible zjav, čo mi je pri mojej náture skôr sympatické. Jasné, to neneguje otázky v pozadí, napríklad kde sú hranice medzi autentickosťou a svojvôľou, ako (za)pôsobiť vo svete a nebyť pritom (príliš) svetský a podobne. Faktom však je, že autorskin štýl (myslenia i písania) ma bavil a knižku som doslova zhltla. Samozrejme, treba mať na zreteli, že autorka je verná tomu, čo avizuje názov; je to skrátka "deník farářky", nie "duchovný denník farárky" ani "opus magnum farárky". A ako sa vraví, papier (zvlášť ten v denníku ;-)) znesie všetko, teda aj všemix tém a ich nenadväznosť, istú povrchnosť, skratkovitosť, prílišnú subjektivitu... Aj s tým všetkým (a možno vďaka tomu) bola knižka príjemným zážitkom, asi ako keď idete na pokec s milou, úprimnou, autenticky originálnou kamarátkou, ktorá už len svojou prítomnosťou dokáže zdvihnúť náladu; a s ktorou môžete klábosiť o všetkom možnom, aj zdanlivo banálnom, a dané stretnutie bude mať pre vás hodnotu aj bez filozofických traktátov.

Kopta
05.01.2025

Nalákala mě účast ve StarDance. Za mě moc patetické a ne nijak oslovující,. Kdyby se víc řešila teologie a filosofie, tak si mlaskám. Ale chápu, že se to musí prodávat.

Sandalkar
25.11.2024 5 z 5

Svezi mix zivotnich nazoru, cestovani, fuckupu, tipu na knihy a duchovnich zamysleni. Me se libilo.

"Nevloupavejte se do zavrenych dveri. Nekdy staci jen pozorne kracet kolem zdi a verit, ze se pro me ty prave dvere nakonec otevrou."

PS.: Zachyceni krehke doby covidu take donuti k zamysleni

Annicka
22.11.2024 5 z 5

Zajímalo mě to, přece jen farářka, co tančí ve Stardance, je dost exotický tvor. Ale jako někdo s odporem k církvím jsem se trošku obávala, jak se mi to bude číst. A musím říct, že skvěle. Ano, byly tam přepisy některých kázání, které jsem sice přečetla, ale trošku se sebezapřením. Ale pak spousta každodenních postřehů, díky kterým člověk třeba zjistí, že i farářka může být blázen do severské krimi, prostě že je to úplně stejný člověk jako kdokoliv jiný. A že farář je taky práce, sice ne jako každá jiná, ale trošku jo.

gabriela8704
29.09.2024 5 z 5

Zajímavá kniha jiného úhlu pohledu na víru, církev a knezstvi.

nula87
25.09.2024 3 z 5

Nejsem věřící, přesto mě deník farářky zaujal - ale hlavním přínosem pro mě bylo to, že jsem alespoň trochu pochopil, proč lidé mohou věřit, a nahlédl tak do pro mne zatím téměř neprozkoumané oblasti.

Emily82
01.09.2024 5 z 5

Jako audiokniha skvělé. Krásné poslouchání autorky a Terezy Kostkové.

Hobitka
31.08.2024 audiokniha 3 z 5

Pěkné nahlédnutí pod pokličku života farářky.

Některé části mě opravdu zaujaly. Jinými bych se v textu prokousávala hůře. Proto jsem ráda za audioverzi, která je hezky načtená.

Mandalaaa
11.07.2024 5 z 5

Jaké to je být farářkou v dnešním světě? Co může víra mladým lidem nabídnout a jak v tom paní Martina pomáhá? A nejen to, ale formou deníku se dozví čtenář i její životní názory a jak vypadá její běžný den. Mám ráda lidi, kteří otevřeně vyprávějí o sobě s pokorou a na nic si nehrají. Velice příjemná kniha. Autorku si musí zamilovat snad každý.

tami1
15.06.2024 audiokniha 3 z 5

Knihu jsem doposlechla vlastně jen kvůli fantastickému přednesu Terezy Kostkové.
Jak někdo zmiňuje v předchozích komentářích, celý koncept je fajn jako blog , ale na knihu je to málo. Je to trochu kočkopes, a čtenář se o Martině skoro nic nedozví. Je tam spíš spousta citací z bible, úryvky z projevů a kázání, hodně cestování a potkávání, ale přitom nic nejde do hloubky.

Někdo bude nadšen, ale mě neoslovila.

janulka1310
08.05.2024 5 z 5

Kniha mě zaujala nejen svým nápaditým zpracováním a krásnou obálkou, ale i formou jakou je napsaná. Deníkové záznamy jsou doplněny o kázání a niterné myšlenky autorky a to se mi moc líbilo. Samotný obsah mě bavil, poučil a donutil se zamyslet.

Maki229
05.04.2024 5 z 5

Martinu Viktorii Kopeckou mám ráda. Vyzařuje z ní radost a pohoda. Dle mého mínění může oslovit nejen věřící, ale i toho, kdo je ochoten zamyslet se nad životem vůbec - témata k zamyšlení, ale i běžný každodenní cvrkot. Každý si zde může najít myšlenku, poznámku i víru k povzbuzení.
Líbí se mi i formát knihy se zaoblenými rohy.

SimulinaT
03.04.2024 5 z 5

Poučná knížka plná zajímavých věcí k zamyšlení. Mám pocit jako bych farářku znala přitom jsem ji v životě neviděla. Knížka se dobře četla jsou tam krásně fotky a popisky. Doporučuji.

maminaOlina
19.02.2024 4 z 5

Četla jsem knihu po částech a vždy s vědomím, že je to deník. Je to zajímavě popsaný život jedné z nás. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla.