nikl nikl komentáře u knih

☰ menu

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Krásná kniha o úplně obyčejném životě, který byl vlastně v mnoha ohledech velmi neobyčejný :) Je to o velké síle ženy, manželky, matky. O přerodu malé holky v sebevědomou a silnou osobnost. Příběh se četl úplně sám. Je to jedna z knih, u které si člověk uvědomí, jak se má vlastně v dnešní době hrozně dobře.

25.04.2020 5 z 5


Psí tinder Psí tinder Petra Macková Hrochová

Super oddychovka, neměla jsem od ní žádná očekávání, takže jsem ve výsledku byla příjemně překvapená. Evžen je borec jak ďas se skvělým smyslem pro humor. Jestli si někdy pořídím buldočka, tak je jasné, jak se bude jmenovat! :)

17.03.2020 4 z 5


Tisíc kousků tebe Tisíc kousků tebe Claudia Gray (p)

Příjemná oddechovka. Neměla jsem od ní nějaké extra očekávání, ale nakonec mě překvapila tím, jak se lehce četla. Oceňuju to, že autorka se šikovně vyhnula zabředávání do nějakých velkých teorií fyziky, které by mě asi stejně nakonec unudily :) Prostě to brala z pohledu hrdinky, která jim sama pořádně nerozumí. Moc se mi líbil nápad celé knížky, cestování mezi dimenzemi? Supr. To, že šlo o trošku naivní příběh se zápletkou ala "vrah je zahradník" mi vůbec nevadilo. Je to přece sci-fi a vlastně dívčí román, takže nečekejte Lars Keplera, ale fajn oddychovku :)

16.01.2020 4 z 5


Duch domu Ashburnů Duch domu Ashburnů Darcy Coates

Tak nějak zjišťuji, že ty závěry u hororů bývají často to nejslabší místo :) Nicméně i tak dávám plných pět hvězd, protože by to jinak nebylo fér. Knížku jsem přečetla v rekordním čase, měla jsem problém se od ní odlepit. Miluju duchařské příběhy a tento měl všechno, co kvalitní duchařina má mít. Hlavní hrdinka byla sympoška, co se ze všeho neposadí na zadek, takže není o čem. Pokud máte rádi příběhy o tajuplných starých domech, ve kterých se dějí divné věci a vy jste tak hrozně zvědaví, co to asi tak může být, toto je ta pravá knížka pro vás.

05.11.2019 5 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Kniha se čte sama. I když lítáte z jedné dějové linky do druhé, autorka to má dobře zvládnuté a jakmile se trochu zorientujete, začne vás to střídání bavit. Myslím, že tato - ani nevím, jestli říct duchařina, prostě hororová story - by neměla uniknout žádnému fanouškovi strašidelných příběhů. Čtyři hvězdy dávám proto, že jsem teď trošku "postižená" horory od Kariky a hodně srovnávám. A v tomto hororu mi přece jenom trošku chyběla ta pátá hvězdička :) Možná to bylo tím, že mě trošku zklamalo finále, kdy se ta pravá bububu duchařina, která z knihy dýchala na úplném začátku, hodně vytratila. Tak či tak stojí knížka za přečtení.

05.11.2019 4 z 5


Strach Strach Jozef Karika

4 hvězdy dávám jen z důvodu, že Trhlina je jenom jedna a Strach ji nepřekonal. I tak jde ale o mistrně napsaný horor, kdy jsem nevěřícně kroutila hlavou nad tím, že mi nedošlo, jak to skončí. Přitom podobný závěr, kdy "vrah je zahradník" :D tu už několikrát byl. Ale Karika to prostě umí schovat za detaily. Odvede čtenáře přesně tam, kde ho chce mít. Celou dobu jsem byla u knížky napnutá a živě si představovala ty temné lesy s hrůzami číhajícími uvnitř. Za mě skvělá knížka.

16.09.2019 4 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Velmi pěkná knížka. Vypráví příběh několika lidí z různé doby, kteří spolu na první pohled nemají nic společného. Když jsem četla závěr knihy, bylo to až děsivé - připadala jsem si, jakoby postava z budoucnosti popisovala to, co nás brzy čeká po celém světě, pokud se budeme chovat vůči přírodě tak nezodpovědně, jako doposud. Doufejme, že ještě není tak pozdě a že se nenaplní to, o čem autorka píše.

20.08.2019 5 z 5


Marina Marina Carlos Ruiz Zafón

Neurazí ani nenadchne. Místy se mi povídání zdálo krapet přitažené za vlasy a vlastně se mi zdálo, že se děj skládá ze samostatných dvou příběhů - jeden o honbě za zloduchem, druhý o Marině. Zkrátka taková knížka, když chcete trošku "bububu" povídání, ale bát se u toho nechcete :)

17.05.2019 3 z 5


Frantina Frantina Karolina Světlá (p)

Pekna knizka, ktera nijak neprekvapi ani neurazi. Dej byl docela predvidatelny (aneb vrah je zahradnik). Nejzajimavejsi mi prisly uvahy nad bohem a peklem, kdy Frantina tvrdosijne odmita existenci neceho bozskeho nebo certovskeho. Jako peklo bere samotnou zemi a pekelnici jsou pro ni lide, kteri zlo delaji. Podle me dost odvazna myslenka na tehdejsi dobu, kdy knihu Svetla psala.

15.12.2018 3 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Krasna knizka. Skvely pribeh z pohledy Nemky behem druhe svetove, coz se moc casto nestava, cist pribeh z te druhe strany (napada me snad jen Katerina Tuckova a jeji Gerta Schnirch). Obcas jsem se trochu ztracela ve velkem mnozstvi postav, na druhou stranu se mi libi, ze autorka casto detailne popsala osudy i tech lidi, kteri nebyli v pribehu uplne klicovi. To mi prislo fajn, takove mini pribehy. Takze za me velmi hezke a poucne cteni.

15.12.2018 4 z 5


Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Dej byl az na zaver celou dobu skvely. Desivy, mrazivy, proste pecka horor. Jenomze ten konec, ach jo. Ten mi prisel jako z nejakeho spatneho fantasy/scifi filmu. Desne pritazene za vlasy. Coz me dost mrzi, protoze mam pocit, ze to z celeho pribehu dela zbytecne fantasmagorii. Takze tri hvezdy kvuli zaveru, ktery je pro me dulezity. Jinak se knizka cetla sama a urcite si rada prectu i jina dila autora.

15.12.2018 3 z 5


Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Nenechte se zmást pomalým rozjezdem. Než jsem se do toho dostala, chvíli to trvalo. Měla jsem pocit, že to vůbec není vtipné (podle recenzí jsem čekala, že bude) a hlavní hrdinka mi dlouho připadala trochu otravná. A pak se najednou něco zlomilo a celé se to rozjelo tím správným směrem. Jakmile do sebe začala zapadat kolečka a čtenář si začínal dělat obrázek o tom, čím si Eleanor prošla a prochází, nešlo ji nemít rád. A neobdivovat za to, jak se s osudem vypořádává. Moc příjemná knížka, u které si člověk uvědomí, že se má vlastně skvěle :-)

29.04.2018 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Uf. Dočteno. Z této knihy mi zůstaly dvě věci - první je nepříjemný pocit něčeho, co můj mozek nedokázal vstřebat, protože to je nad lidské chápání a vymyká se racionálním představám o fungování světa. A druhá věc je nezhasínat lampičku, dokud to není opravdu nutné (teď trošku vtipkuju, ale během čtení to tak často bylo). Mistrně zvládnutý horor, který si s vaší psychikou pohrává jako kotě s klubkem vlny. Přičemž není vůbec důležité, co je a co není pravda. O tom přece horory nejsou a částečně i v tom "nevědomí" tkví jejich kouzlo. Zároveň oceňuji i to, jak se autor snaží knihu přizpůsobit mladým čtenářům a udělat ji tak nějak živější - odkazy na články, Youtube atd. Závěr? "Must have" pro všechny milovníky hororů, nadpřirozena a tak vůbec těch temných věcí okolo nás a v naší hlavě.

25.03.2018 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. I když popisuje spoustu hrozných okamžiků a člověk by se nad ní snadno rozbrečel, je skvělá. A zároveň děsivá. Najdete v ní totiž spoustu paralel k dnešnímu světu - nenávist k menšinám, mylná jistota, že přece genocida ve 20. století uprostřed Evropy je nemožná a opovrhování nad těmi, jejichž problémům nerozumíme a vlastně ani rozumět nechceme. Protože bychom mohli po čase přijít k tomu, že část viny za jejich rány neseme i my.

31.01.2018 5 z 5


Lapkové Lapkové Tom Cooper

Moc pěkná kniha, čte se lehce. To ale neznamená, že zůstává na povrchu, naopak. Autor umí sáhnout do nitra postav a působivě vykresluje jejich vnitřní strachy, naděje a noční můry. Bála jsem se, že mě nebude bavit povídání odněkud ze zátoky na druhé straně světa, ale naštěstí to bylo úplně naopak. Navíc celkem překvapila - to, co se zpočátku zdálo jako srandovní čtení, nakonec přešlo v celkem smutný, ale zároveň pěkný závěr. Za mě palec nahoru :-)

21.09.2017 4 z 5


Potomci lidí Potomci lidí P. D. James (p)

Knížka stojí na hodně zajímavé a vlastně ne tak úplně nereálné myšlence: co kdyby lidi ztratili schopnost mít děti? Svět bez dětí se najednou zdá děsivý, beznadějný a tak nějak úplně zbytečný. Minusem byly některé pasáže, které se mi zdály hodně zdlouhavé (popisné), ale vynahradily to moc pěkné myšlenky, například ta, kdy kněz okřikuje zvěř v polorozpadlém kostelíku, aby ještě chvilku počkala, že jí stejně bude zanedlouho patřit celý svět. Pokud máte rádi scifi, jděte do toho :-)

04.09.2017 4 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Dvojici Lars Kepler zbožňuju! A ani tentokrát mě nezklamali, ač to byl úplně jiný příběh, než na jaký jsme od těchto dvou zvyklí. 4 hvězdy dávám proto, že to nepřekonalo Písečného muže, kterého jsem zhltla hned, a který měl podle mě o něco větší spád a četl se mi úplně sám. Ale jinak paráda.

04.09.2017 4 z 5


Cesta Cesta Cormac McCarthy

Tato knížka mě dostala. Možná proto, že popsala jednu z mých nejděsivějších nočních můr: že to přesně takto jednou se zemí dopadne. Když už vás nechytí příběh otce a syna (mě teda chytl na 100 %), aspoň vás přinutí se zamyslet nad tím, jak se sami k té naší modré planetě chováme. Zajímavé čtení, místy sice děsná depka, ale jsem fakt ráda, že jsem se do knížky pustila.

22.08.2017 5 z 5


Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Fajn detektivka, hodně se mi líbil samotný nápad, kdy se někdo zvenčí (vlastně z vlaku:-)) takto zaplete do víru dění. Je hezky napsaná, čte se sama. Za mě palec nahoru!

22.08.2017 4 z 5


Sarajevská princezna Sarajevská princezna Edo Jaganjac

Do knížky jsem se pustila během návštěvy Sarajeva. Bylo to zvláštní. Těžko si představit, že město, které je teď plné kaváren, obchůdků a všude je zkrátka živo, zažilo ještě před 20 lety takové hrůzy. Jedna z mála knížek, díky které si hluboce uvědomíte, jaké často řešíme malichernosti. Hodně těžko jsem se vyrovnávala s něčím, co se v dnešní době zdá jako samozřejmost, tedy zachránit malé děvčátko před smrtí. Přitom největší překážkou není její stav, ale byrokracie, zaslepenost a neschopnost těch na vysokých postech. Hodně silná kniha, smutný, ale ohromně důležitý příběh.

22.08.2017 5 z 5