Dívka ve vlaku
Román, který si podmanil všechny žebříčky bestsellerů na obou stranách Atlantiku, trhá rekordy v rychlosti prodeje a je kritikou označován za letošní Zmizelou. Potřebujete vědět víc? Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…... celý text
Originální název: The Girl on the Train, 2015
Komentáře knihy Dívka ve vlaku
Aniž bych tomu přisuzoval přehnaný význam, knížka se mi dostala do ruky v období, kdy jsem sám už asi měsíc abstinoval (a možná mě podvědomě přiměla vydržet dál :-) ). Příběh právě do značné míry stojí a padá na pseudohrdince, která je v jednu chvíli odporná, jindy nesnesitelně otravná, ale vždy vlastně odhodlaná přijít na kloub záhadě, kterou si částečně vybájila, částečně skutečně zaznamenala. Říct, že je kniha o alkoholičce je asi příliš zjednodušující, je to o zlomeném člověku, kterou jeho bolest stáhla k alkoholu a "vyšetřování" záhady zaměstnává její mysl a odvádí od další skleničky. Tím, že se jí to ne vždy daří pak příběh získává zajímavé tempo, kdy se pokroky ve vyšetřování střídají se chvílemi sebelítosti nebo chvílemi, kdy jí okolí (spolubydlící, exmanžel, policie, ...) přesvědčují, aby se vzpamatovala, neberouce ty bláboly, které ta "troska" vykládá příliš vážně.
Absolutně mě příběh nezaujal. Vůbec nechápu hype kolem. Bohužel, ale neumím knížku nedočíst.
Přidávám hvězdu za finální konfrontaci hlavních aktérů.
Po této knize jsem sáhla, jelikož mi ji doporučila kamarádka a rozhodně toho nelituji. Děj byl poutavý a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Jenom hlavní hrdinka mi moc nesedla.
Poutavý příběh, který chcete co nejdříve dočíst, abyste věděli, jak vše dopadne. Rohodně doporučuji. Nudit se nebudete.
Kniha mě chytla od první stránky a nepustila, dokud jsem nebyl na konci. Paula Hawkins skvěle buduje napětí v ponuré, deštivé atmosféře Londýna. Skvělý psychothriller. Doporučuji!
„Dívka ve vlaku“ mě fakt překvapila – dávám tomu vyšší hodnocení jak je tady. Napětí tam drží skoro pořád, a to, že má méně postav, mi sedlo – člověk se v tom neztratí.
Hlavní hrdinka je sice trochu chaotická, alkoholička a nevíte někdy jestli ji litovat nebo nenávidět ale její odhodlání zjistit pravdu mě bavilo.
Líbilo se mi i to střídání pohledů jen pár lidí – dává to celé věci šmrnc. Prostě fajn psychothriller, který stojí za přečtení.
Co k tomu napsat? Prostě bestseller, od kterého se očekává hodně a už to bývá často na škodu. Příběh nebyl špatný a knihu jsem přečetla rychle, ale nemělo to "wow efekt", který jsem podle recenzí očekávala. Občas mi to přišlo zdlouhavé, ale byla jsem zvědavá, jak to dopadne, takže kniha svoji úlohu splnila.
Příběh mě sledoval víc než moje notifikace na Instagramu jak napětí stoupalo a já pořád čekala, kdo z toho vagónu vypadne jako první. Postavy jsou tak zamotané, že jsem si připadala jako v tom nejlepším seriálu, co nikdy nekončí.
Na tady tuto knihu jsem se moc těšila. Ze všech stran jsem slyšela, že je skvělá a všichni byly sní paf.
Když jsem byla uprostřed knížky. Tak nějak jsem tušila, kdo je vrah. Všechny tři vypravěčky mi nebyly sympatické.
A tak trochu nechápu, jak tady tato kniha může být bestseller.
ČV 09/24. Uznávam, že som sa ani s jednou z troch rozprávačiek nestotožnila osobnostne (možno tak s vedľajšou postavou Cathy, ale určite toľko neupratujem), no i tak som sa nemohla od príbehu odtrhnúť. Prelínanie časových línií a pohľadov ma udržiavalo v pozornosti, aj keď som sa musela niekedy vracať o pár stránok a porovnať dátum. Oceňujem neobvyklé riešenie podkapitol ráno/večer i záver (niečo som odhadla počas čítania, ale nie všetko). Celkovo príjemný zážitok jedného večera a rána :)
Kniha se dobře čte, ale hlavní hrdinka mi občas pořádně lezla na nervy. Závěr je ale nečekaný a staví knihu na vyšší úroveň.
Hlavní postava mě pěkně iritovala, ale přesto jsem nedokázala přestat číst a přečetla jsem knížku za 2 dny.
Já jsem po všech těch hodnoceních asi čekala něco co mne strhne a nepustí. Nějak se to nestalo. Z diskusí jsem věděla o čem kniha má být a jak je vyprávěná. Stejně však jsme se nepotkaly.
Tahle kniha byla první, kterou jsem četla a byla napsaná v tomto stylu, kdy se střídají úhly pohledu. Už tehdy mě nadchla a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Poté jsem četla více takových krimi a dosud ji pro mě žádná nepřekonala. Četla jsem ji dvakrát a následně i další autorčiny knihy a tahle je za mě od Hawkins nejlepší. Prostředí působí temně, ale ne jako u severských detektivek. Zároveň jsou tu psychologické motivy, dobře vykreslené postavy,... Myslím, že každému fanouškovi krimi se bude líbit.
Upřímně jsem překvapená, že tato kniha má relativně nízké hodnocení. Jedna z prvních detektivek tohoto typu, kterou jsem četla a strhla mě hned na první dobrou.
Přesně ten thriller od kterého nečekám hluboké čtení, ale pohlcení a odpočinek u volnočasové literatury.
Děj funguje, postavám rozumím, emoce celkem pracují.
Časové linky ani pohled ze tří postav mi nedělal problém. Autorka to zvládla bravurně.
Takže kniha na odpočinek výborná.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
nevěra Anglie prvotina vraždy vlaky zfilmováno anglická literatura tajemství alkoholismus psychologické thrillery zmizení lidí thrillery pro ženyPaula Hawkins také napsal(a)
| 2017 | Do vody |
- Filmová versus knižní Dívka ve vlaku / M., S čajíkem v křesílku
- DÍVKA VE VLAKU, DO VODY / Romantický zápisník

68 %
85 %

Člověk má od knížky velká očekávání, když je to ten světový bestseller... U tohoto dílka moc nechápu, jak se mu toto ocenění přihodilo. Příběh se dobře četl, ale nijak extra mě nenadchl ani se nezadřel pod kůži ani nešokoval ani neokouzlil, ani nepoučil... prostě dobrá oddechovka.