Vězněná

Vězněná https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269808/mid_veznena-Mtc-269808.jpg 4 605 215

Román Vězněná je bezkonkurenčně nejlepším thrillerem z pera Pavla Renčína. Čtenáři přebíhá po zádech mráz, když uváží, že děsivý příběh je inspirován skutečnou událostí ze šumavského pohraničí. Ponořte se do dusivé atmosféry samoty, divoké přírody a zla, které překonává lidské chápání. Při čtení se vám možná vybaví jméno Stephena Kinga, jehož dílům se román žánrově blíží. Středoškolský učitel Martin trpí nočními můrami a podivnými výpadky paměti. Připadá mu, jako by jej stahovala neviditelná bažina, propadá záchvatům zuřivosti – a v posteli se mu zjevuje mrtvá dívka, o níž tuší, že by ji měl znát. Děsí se toho, jakou roli mohl v její smrti sehrát. A možná že se jen ztrácí v hlubině šílenství. Jeho tajemství má kořeny ve čtyřicet let staré minulosti a klíč k němu drží v ruce malá holčička Marie, která jede na prázdniny do šumavských hvozdů. Brána k jejímu hrůznému osudu, jenž je neoddělitelně propojen s osudem Martinovým, je otevřená dokořán a už není cesty zpět…... celý text

Žánr:
Horory , Romány , Literatura česká

Vydáno: , Argo
více info...

denniys
denniys
24.01.2024 4 z 5

Velké překvapení...
Oceňuji mysteriózní prvky ve stylu Kinga, využití motivu skutečného příběhu a střídání dvou zdánlivě odlišných dějových linií, které se spojí ve strhujícím finále.. ( škoda jen, že způsob propojení ohadnete poměrně brzo )..
Máji linka mě bavila o chlup víc, místy byla hodně mrazivá až mi bylo do breku, obzvlášť poté co jsem si vygooglila pana bestii Pilčíka a uvědomila si, že taková Mája existovala..
Dalším plusem pro mě bylo české prostředí a historie, jelikož takovéto knihy čtu hlavně od zahraničních autorů..

Ferda43
Ferda43
30.12.2023 4 z 5

Velmi působivý příběh. Pořád jsem doufala, že nedopadne tak, jak dopadnout musel. Souhlasím s komentáři níž - škoda konce, který se zvrtnul do úplně jiného žánru. I tak to ale stálo za to. Děsí mě to, že takový psychopati opravdu existují - zlého člověka je potřeba se bát, ne strašidel z pohádek...


petym
petym
12.12.2023 3 z 5

Na začátku jsem vůbec nevěděl co čtu ,ale knize jsem chtěl dát šanci. Tak zatím jen 1 hvězda. Potom se to s Májou rozjelo a říkám si dobrý, ještě že jsem vydržel dávám tedy 5 hvězdiček knize. No a zase přišla rána ve formě konce knihy. Přišlo mi jako by to tam vůbec nepatřilo a z knihy se stalo scifi. Tak konec konců dávám 3 hvězdy, škoda.

davidurban1973
davidurban1973
09.12.2023 2 z 5

Podle anotace jsem čekal, že to bude příběh na motivy reálné události, a tak jsem k němu i přistupoval. Nejspíš zčásti, tedy do 3/4 je, potom se to ovšem zvrtne v něco úplně jiného, v podstatě v jiný žánr, což se mi dvakrát moc nelíbilo a zkazilo mi už tak slabý dojem z celé knihy.

Kapitoly vyprávěné psychicky labilním Drástem mě absolutně nebavily a přemáhal jsem se k dočtení. Do poloviny knihy, jsem si říkal, proč tam vůbec jsou, což se vysvětlilo v jedné z pozdějších kapitol s Májou, takže takové závěrečné překvapení se v tomto případě moc nekonalo. Oproti tomu děj s Májou byl psaný dobře, čtivě a celkem zaujal.

Jak jsem psal, konec byl nečekaný, překvapivě se stočil úplně jinam, ale já osobně tento zvrat nehodnotím v pozitivním smyslu. Přitom román by určitě šel držet v celkem reálné rovině a pro hororový nádech nebylo třeba si vypomáhat fantastikou.

Moje první setkání s autorem tedy nedopadlo příliš dobře.

SirChico
SirChico
18.11.2023 4 z 5

Tak se Pavel Renčín dal na thrillery? No ve skutečnosti ani ne, Vězněná sice je z první půlku čistokrevný thriller, ale končí jako temná fantasy.
Začátek byl dokonalej - pomalé propadání se do šílenosti a zjišťování že je něco špatně s pamětí hlavního hrdiny – Martina. Byla to určitě jedna s nejlépe napsaných hororových pasáží, co jsem kdy četl. Celá ta nejistota co je reálné a co ne v kombinace s viscerálníma nočními můrami, které útočí na všechny smysly byla perfektní. Do toho je přimíchána příběhová linka Marie. Tady máme ten osobní hnusný horror, který vychází prostě z hnusné lidskosti – touhy kontrolovat a ublížit. A tyhle dvě linky tvoří pěkný mix psychologického a fyzického hororu.
Je to prostě perfektní kombinace, kterou ale trochu kazí finále. Mnohem víc bych si užil kdyby tam byl jenom náznak nadpřirozena a čtenář by si mohl vlastně vybrat, jestli věří více verzi o šílenosti a drogách nebo o posednutí temným duchem Šumavy. Taky by to více umocnilo, co se stalo Marii – je to podle skutečné události a doopravdy nepotřebujete nadpřirozeno, pro takovejhle hnus nám stačí i člověk.
Celkově to jsou hodně silné 4 hvězdy a určitě budu pokukovat po autorových dalších knihách.

barbora6886
barbora6886
12.11.2023 5 z 5

Podobný příběh se doopravdy stal, dodalo to knize hodně emocí. Ovšem ten konec nebyl zrovna šálek mé kávy a celkový dojem pokazil.

Evaho73
Evaho73
10.11.2023 3 z 5

Na môj vkus bola táto kniha až príliš desivá s množstvom brutálnych scén, z ktorých sa mi dvíhal žalúdok. Navyše aj ten môj celkový dojem zaklincoval fantasmagorický koniec... Z toho dôvodu som z čítania nemala taký pôžitok, aký mávam pri iných žánroch. Je to skôr môj osobný problém, lebo nie som stavaná na tento druh literatúry.

ka.dudk
ka.dudk
03.09.2023 5 z 5

Přiznám se, že jsem knihu měla dlouho v knihovně jen tak mezi ostatními a trvalo mi pár let než jsem se k ní dostala. Teď si říkám, jak jsem byla hloupá, že jsem ji neotevřela dřív.
Byla vážně skvělá a hrůzná.

koubin007
koubin007
04.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak z toho úplně mrazí! Několikrát jsem musel knihu zhnusenim odlozit. Něco vydržím, ale tohle bylo na mě opravdu silné kafe. Po vstupu Marie na scénu, jsem si začal krutě uvědomovat, ze se pohybujeme na skutečných realiich sériového vraha Huberta Pilčíka, který jakožto převaděč převáděl v 50. létech ubohé lidi nejen přes hranice, ale také na onen svět. A když se zjevila scéna z hlavou v dřevěné krabici, tak mi bylo vše jasné a moje domněnka se potvrdila. Skutečný Pilčík svou oběť opravdu několik měsíců věznil s hlavou v dřevěné vypolstrované bedýnce, připoutanou k dřevěné lavici, kam ji chodil pravidelně znásilňovat. Nakonec ho dopadli a oběsil se v cele smrti a dodnes je bedna i lavice jeho oběti, jakožto děsivá kuriozi, k vidění v kriminalistickém muzeu v Praze. Až do ted to pro mě byl jen jeden z mnoha sériových vrahů, ale Renčín dokáže vykreslit psychologii vězněné dívky tak věrohodně,že se mi chce věřit, ze to opravdu přesně tak bylo. A vážně jsem si oddechl až při poslední kapitole, kdy mi došlo, ze je to také hodně velká fikce, a až pak jsem se dokázal uvolnit a knihu si opravu užít. Za mě jeden z nejlépe napsaných thrillerů své doby.

veronika4001
veronika4001
02.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Skvělé! Strana 7 až 10 je hororová esej, absolutně vygradovaná, bez chyby. Tu ale, bohužel, trochu tlumí představování přátel a známých hlavního hrdiny. Nicméně pak se zase vrací zpět a dostává se do předchozí verze.
Líbí se mi srovnávání a slovní improvizace, která je sice nadužívána, přesto ladí a vyznívá plynule spolu s ostatním textem. V některých pasážích mi příběh připomíná a snese srovnání kombinace Smrtelného zla I. a II., kdy hodiny přestanou odbíjet, klika u dveří se začne hýbat a promění se v hada, hlava jelena připevněná na zdi se začne kývat ze strany na stranu a smát se všude kolem, lustr máchá svými rameny a rozpínající se šlahouny se začnou plížit, sápat se a vydávat mlaskavý zvuk. To je přeneseně rajská hudba pro moje oči, metafora pro další vnímání.
Říkala jsem si, buď je to horor, nebo hlavní představitel užil halucinogenní látku. Rozsvítil světlo a nic; všechny věci, pohyby a zvuky zmizely.
Prý trpí nočními můrami. Možná to nebyly jen noční můry, ale objevovaly se i děsy. Noční můry a děsy přicházejí, když jste sami...
Policie a sousedé se rozešli a temno, chlad, vlhkost a zápach se opět začaly sbírat a kolem vás stahovat, žárovky poblikávat, tmavé kouty začaly nabírat tvary.
Druhá kapitola je snad až překvapivým vpádem, a já se těším, až se Martin Drást s malou Marií Svobodovou potkají. Jakmile jsem četla, že si Mája začala vybalovat věci ve vlhkém, zatuchlém a tmavém pokoji, který měla prozatímně obývat, tušila jsem, co je doopravdy bude spojovat. Už i to, jak Šváp tiše našlapoval a díval se nejistě kolem, když Marii vedl ke stavení, mě zneklidnilo.
A pak je tu ten les...
Autor si chtěl příběh se setrvačností užít. Bylo to patrné při popisu lesní přírody a při roztáhnutí děje, aby to skutečně děj byl, ne to lankovité jeho utrhávání na akce, abyste se před skončením jedné začali unášet na začátku druhé, jak to ostatně mám ráda. Také ho prozrazují delší (někdy dlouhé, někdy kratší) kapitoly. Ta imaginace rozehrává všechny smysly, hlavně zvukové, prostorové, sluchové, pohybové. Neuvěřitelné, jak tohle dokázal ve mně rozehrát. Možná je to tím, že původem pocházím z malého města, téměř venkova, a lesy, pole, louky, pastviny a řeka byly základem mého dětství. Vzpomínkové představy spící v podvědomí se probudily. Autor předložil kvalitní základový materiál pro vnímání již vytvořených obrazů. Dobře použity jsou asociace a příměry hororu.
Ale co Martin? Nevěděl o sobě? Co se mu stalo s pamětí? Jaký vliv mělo na něj zlo a jak se od něj odvrátí? S hlavním hrdinou si hrají věcné události a časové souvislosti. Možná žije život mimo svůj život. Žije ho ve stejném okamžiku? Kde je nyní a kde je teď? Nebo je Martin Drást psychotik? Anebo jde o věc a událost neběžnou. To natahování, ty představy za každým koutem naší mysli. Je tím zlem psychická nemoc, nebo je to zlo mimo tento svět, které lze vyléčit jedině mimozemskými silami/způsobem?
Co posedlo Martina Drásta a Švápa? Je to to stejné?
Jak čtu dál, už vím, že hlavní spojitost je jinde.
Krypta pod rozpadajícím se kostelem, kde byla Marie Švápem uvězněná, temný bunkr hluboko v lese, kde měla být ukryta přítelkyně Martina Drásta.
Mája zřejmě zešílela, až do poslední "dětské" chvíle věřila, že rodiče nezemřeli, a že ji oni nebo její babička přijdou zachránit.
A čtenář neví, čemu má věřit on sám. Skutečně byli ti lidé zahrabaní v půdě její rodiče? Nejspíše ano. Marie měla na útěk bezpočet šancí, všechny promarnila. Byla slabá. Nakonec "zachráněna", nelidsky se s ní zacházelo čím dál víc, byla mučena, týrána, stala se předmětem zvrácených praktik, pouhou věcí; stala se jakousi insignií moci svého věznitele. Porodila.
U Martina Drásta je to takové iluzorní, intenzivní bludy, ale nevíte, co je iluze nebo blouznění a co realita. Nakonec se to spojí, ale říkám si, jestli ten jeho život na střední škole nebyla představa a to blouznění, možná šílenství, skutečnost. Kostra, stvůra, Marin Drást. A Klára.
Nechybí tady něco? Třeba racionalita?
Hodně závisí na formě podání a tady jde o horor. Je ale poněkud vláčný, má méně akcí, protože ho více přebíjí plynulé psychologické a somatické vyprávění, které probouzí vaše vjemy. Není to vyloženě temné, ani mrazivé, lekací scény nejsou. Není to nárazové jako když zbrkle řídíte auto a musíte rychle zabrzdit, nebo se vyhnout výmolům na silnici, dalším vozidlům apod. I když nevíte, co přijde na další straně, je tohle taková svižná jízda bez výmolů.

makyna03
makyna03
28.01.2023 5 z 5

Jedna z nejlepsich knih co jsem v posledni dobe cetla. Nedokazala jsem se od ni odtrhnout. Maji mi bylo moc lito. Skoda ze to neni jen fantazie autora. Nicmene 5/5.

Pepina19
Pepina19
17.12.2022 4 z 5

Zajímavě poddaný příběh postavený na dost hrozném příběhu, který se skutečně stal a o kterém jsem četla.
S Májou budete prožívat chvíle, které by nikdo nechtěl zažít. Děsivé a zároveň velmi čtivé.

katasokolov
katasokolov
09.11.2022 4 z 5

Bože můj…


Začátek byl takový typický tajemný thriller, kdy postupně odhalujete, o co se bude jednat. Máme zde dvě hlavní časové roviny a dva hlavní protagonisty. Jeden má výpadky paměti a problémy s léky a alkoholem (místy také s nezbednými studenty a kreténskými materialistickými známými) a druhým je malá houževnatá holka, která Vám ukáže, že vzdát se pro ni není možností, nad kterou by uvažovala příliš často.


Zhruba v polovině knihy přijde zlom a přechod do jakéhosi hororového módu, kdy bych knihu rozhodně nedoporučila slabším povahám, jelikož i mně se dělalo místy dost nevolno. Od poloviny knihy ale také přišel moment, kdy jsem musela takřka bez přestávky knihu dočíst, abych se dozvěděla vyústění příběhu. Je pravdou, že ten mne z části zklamal, jelikož jeho nadpřirozená část se mi, stejně jako valné většině recenzentů, příliš nezamlouvala a myslím, že kdyby se jeho podstata udržela v rovině reálna, tak bych byla poto… až za ušima.


Autor nicméně píše velice čtivě a jeho styl Vás musí zaujmout na první dobrou. Četla jsem, že bývá přirovnáván ke Kingovi a je pravdou, že finální pasáže knihy se dost podobaly knize To (prostředí bažin zase scénám z jedné epizody majora Zemana) přesto si ale kniha zachovala svou originálnost.

Přiznám se, že jsem si v průběhu čtení vyhledala skutečné historické události, na které je v knize odkazováno a člověku z toho běhá doslova mráz po zádech, přičemž zachování některých artefaktů z místa činu je dosti znepokojivé.


Knihu rozhodně doporučuji, byť za konečné rozuzlení děje strhávám jednu hvězdu a případným čtenářům přeji pevné nervy a prosím ujistěte se předem o Trigger Warnings.

Veju007
Veju007
31.10.2022 5 z 5

Mé první setkání s Pavlem Renčínem dopadlo naprosto famózně a Vězněná oficiálně vyhrála nejvíc #spooky říjnovou knížku!

Marie a Martin. Dvě hlavní a stěžejní postavy tohoto hororového příběhu. Střídání kapitol z minulosti a přítomnosti, abychom mohli pomalu sledovat prolnutí těchto dvou postav. Marie, dívenka, která za minulého režimu jela na prázdniny na Šumavu a Martin, učitel trpící výpadky paměti a halucinacemi. Nepopsatelný příběh.

Naprosto strhující a dusivá atmosféra šumavských lesů, roky nepředstavitelného utrpení, příběh, který vás chytne a nepustí, toho pocitu stísněnosti a bezmoci se jen tak nezbavíte. Nebudu lhát, necítila jsem se při čtení příjemně, ale přesně tohle jsem od knihy chtěla, aniž bych to tušila. Za něco takového by se rozhodně nestyděl ani Stephen King. Bravo! A já jdu vyhlížet další autorovu knihu!

Klip
Klip
27.09.2022 5 z 5

Přiznám se, že ze začátku jsem chtěl knihu odložit.. Ale pak se děj rozjel a byl tak napínavý, že jsem knihu nemohl odložit.. Za mě super!

Barbucha2
Barbucha2
30.08.2022 2 z 5

Ač je tomu skoro rok, co jsem knihu četla, stále mi nějak leží v žaludku. Ne, ale asi tím způsobem, jak by si autor přál. Jednalo se o moji první knihu od autora, tak jsem ani nevěděla, co konkrétně čekat a zkrátka zvědavost a chuť přečíst si dobrý thriller/horror, byla silnější.
V závěru jsem se sama před sebou zastyděla, že jsem se vůbec nechala zlákat zmínkami o reálných událostech (bylo mi samozřejmě jasné, že půjde jen o volnou inspiraci), lákavou anotací, ohlasy a celým tím humbukem okolo.
Úvod slibný, mrazivý, atmosférický, realistický. Zjevné držení se skutečných událostí (případ Huberta Pilčíka). Ubírat příběh v tomto duchu a držet se po celou dobu reálné roviny, mohlo jít o velký zážitek (jako třeba filmový Občan X), ale o to tady zjevně nešlo, velká škoda.
Střed je prostě béčkový horror, který se však v jiném podání také nechá napsat velmi dobře (např. Chris Carter, v což jsem i trochu doufala). Tady jsem si jen u jednotlivých dějových klišé (a když píšu klišé, tak skutečně to nejtrapnější klišé) a snahy za každou cenu šokovat otráveně opakovala: "No to snad ne!". Cca od poloviny veškerý dojem z knihy letěl definitivně střemhlav dolů a víc a víc jsem přemýšlela, jestli má cenu pokračovat v četbě.
Pokračovala jsem a dozvěděla se, že závěr a tedy celá pointa, vyústí v jakési přepálené fantasmagorické cosi, které snad mělo příběh ve velkém stylu uzavřít a čtenáře ohromit či co (asi aby toho nebylo málo) a který celou knihu definitivně zazdil. Celkový dojem tedy na bodě mrazu.
Jestli je tohle autorovým nejlepším thrillerem, tak vím, komu se vyhnout.
Trochu naštvání, že jsem se nechala oblbnout anotací a celou to masáží okolo. Samoúčelně splácané páté přes deváté, sázka na efekt a nafouknutá bublina. Historické reálie slouží knize pouze k laciné propagaci a vytvoření falešného dojmu, že se jedná o něco víc. Nejedná. Spíše naopak. Přitom (jak už zde několik ledí uvedlo) tady jenom stačilo popsat reálný příběh, který je děsivý už sám o sobě. Autorův styl psaní je jinak poutavý. Tak proč tedy tohle? Kniha se dobře prodávala a o to tady šlo asi především. Člověk se nějak živit musí.
Vybavilo se mi tedy při četbě kde co, jméno Stephena Kinga to nebylo.
Možná nejsem vhodná cílovka (i když horror/thriller si tu a tam přečtu ráda), jinak si nedovedu vysvětlit ty pozitivní ohlasy. Vážně v knize stačí jen popsat násilí v libovolném kontextu, aby byla úspěšná??? Zejména ten kontext je možná téma k diskuzi.
Za mě ztráta času a vyhozené peníze. Bohužel.

Zunka616
Zunka616
15.06.2022

Za mě ta kniha byla opravdu sousto takové bolesti co hrdinka musela zvládnout doporučuji všem ale pevne nervy

janina66
janina66
02.06.2022 3 z 5

Nevím jak knihu ohodnotit. Většinou tento druh četby zrovna nevyhledávám. Dost napínavé, hororově laděné a na konci trochu přes čáru. Příběh Martina se mi líbil, byl více hororový. Poslouchala jsem audio. Marie mi bylo líto, jak pak vypadala.

Nikusha
Nikusha
27.04.2022

(SPOILER) No teda tuhle knížku nemůžu ohodnotit. Nemám ráda příběhy vězněných, týraných dětí a tady toho bylo moc. To těhotenství byla už poslední kapka. A přihlédnu-li k tomu, že se toto opravdu stalo (ano, bylo to přikreslene, ale i tak), tak tohle se mi prostě nečte dobře. Vygooglila jsem si toho typka a to je moc.

Ale kdybych měla hodnotit knihu podle toho jak byla napsána, tak určitě skvěle napínavá, poutavá. Autor umí zvolit slova a udělat atmosféru. Ale mě to prostě bolí a musím si přečíst Harryho nebo něco.

assa
assa
11.04.2022 4 z 5

Právě jsem dočetl první román od Pavla Renčína, kterého jsem znal doposud pouze z kratších próz.
Román Vězněná se odehrává v českých lokacích a je inspirována skutečným případem. Ten je však namixován s hororovou fikcí a ve výsledku mi příběh připomíná některá díla Stephena Kinga, na kterého je na přebalu knihy odkazováno. Konkrétně se jedná o knihy To a Outsider.
Příběh jsem si opravdu užil a ihned jsem si objednal další dvě knihy od tohoto autora.