Eleanor se má vážně skvěle přehled

Eleanor se má vážně skvěle
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354644/bmid_eleanor-se-ma-vazne-skvele-0oF-354644.png 4 1471 1471

Nikdy není pozdě změnit svůj život. Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. Po Glasgow chodí v kožené vestě a s taškou na kolečkách. Nemá žádné kamarády a víkendy tráví s lahví vodky, aby vytěsnila vzpomínky na otřesné dětství. Když ale naváže nečekané přátelství s kolegou Raymondem, začne jí docházet, že takhle to dál nejde a že musí vystoupit ze své ulity.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Plus
Originální název:

Eleanor Oliphant Is Completely Fine , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Eleanor se má vážně skvěle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (437)

SuperSmidrs
17.07.2024 5 z 5

Z knihy jsem nadšená, Eleanor mi od začátku přišla opravdu vtipná a ještě to nakonec celé dobře dopadlo :-) průběh/rychlost terapie je asi více než nereálný, ale hobiti taky neexistují a všichni s tím žijeme :-D

Vojslava
12.07.2024 5 z 5

Knížku jsem si trochu namátkově vybrala do Čtenářské výzvy, ale byla jsem překvapena, jak mne ve své jednoduchosti a schematičnosti baví. Na prvních stránkách jsem si říkala, ok, bude to místy trapně zábavná četba o jedné poruše autistického spektra, nicméně když se začínalo ukazovat nastiňované trauma, obrysy se posunuly. Bylo jasné, že všechno dobře dopadne, ale ocenila jsem některé pozitivní dialogy mezi postavami; kdybychom občas podobně uměli zakomunikovat všichni! Poslední část s psychoterapií byla zajímavá, ale jak už bylo zmíněno dříve, neskutečně časově nerealistická; sama bych takový výsledek tipovala spíše v řádu let než měsíců, natož potom dnů. Ale je to beletrie a bylo by to dlouhé... V souhrnu: zábavná a docela příjemná letní četba s maličkým přesahem plus ten bod do Čtenářské výzvy. Stojí za odpočinkové přečtení.


MeLeny
08.07.2024 2 z 5

Tato kniha měla být skvělá, ale na mě bohužel nezafungovala. První třetinu knihy mi Eleanor lezla na nervy a vůbec jsem nechápala, proč bych o někom takovým vůbec měla číst knihu. Naštěstí se po první třetině pomalu začalo odhalovat proč se Eleanor chová tak podivně.

SPOILER: Ve 2/3 knihy když na scénu nastoupila psychoterapie jsem zaplesala, konečně něco zajímavého a říkala jsem si, že dosavadní poměrně podrobný popis Eleanořina života a chování byl nutný, abychom si teď mohli užít tu psychoterapeutickou práci s dětským traumatem. Pasáže s psychoterapeutkou byly dobré, ale bylo jich málo a byly hodně osekané. Celkově v poslední třetině knihy šlo všechno nerealisticky moc rychle. Eleanor mnoho let potlačovala obrovské trauma, které prožívala celé dětství, trauma které dokonce vytěsnila, došlo to až tak daleko, že plánovala svoji sebevraždu. Jenže pak se ze dne na den dostane na psychoterapii s klinickou depresí a hned první týden je jí mnohem líp (a to dokonce bez podpory jakýchkoliv léků, které kategoricky bez vysvětlení odmítne - pokud by chtěla autorka dělat osvětu v oblasti psychického zdraví, jsem si jistá, že toto by si zasloužilo přeci jen přidat pár poznámek), okamžitě přestane svět vidět černě, dokonce si začne uklízet a zvelebovat svůj byt... Při dalších sezeních u psychoterapeutky už se jen odhodlává si vzpomenout, co se jí stalo a ejhle jako mávnutím kouzelného proutku si během dvou měsíců Eleanor všechny traumata z dětství připustí a pochopí - ačkoliv do té doby byla prezentovaná (řekněme i celkem uvěřitelně) jako žena, kterou prožité trauma výrazně povahově a emočně ovlivnilo - až tak, že ze začátku knihy jsem si myslela, že má pravděpodobně snížené IQ, EQ nebo dokonce jistou formu autismu. V realitě by Eleanořino vyrovnávání s traumatem i s tím související depresí trvalo rozhodně podstatně déle a ani by nebylo tak jednoduché, jak je to prezentováno v knize.

Když to tedy shrnu, na knize byla pro mě tématicky zajímavá spíše až poslední třetina ovšem ta zase byla pro změnu strašně nereálně a povrchně vyobrazena. Celkově mi provedení knihy připomínalo Mlčící pacientku od Michaelidese, která mě taky zklamala. Od této knihy jsem čekala jiný žánr, ale bohužel jediné co kniha nabízí je také jen trocha napětí ve formě touhy odhalit, co se Eleanor stalo, že se chová tak, jak se chová. Hlubší psychologické zpracování tématu zde nečekejte. Jediné v čem může být kniha možná přínosná pro lidi, kteří se třeba potýkají s nějakými psychickými démony, je fakt, že vyznívá celkově velmi optimisticky a neváhala bych ji označit jako takovou instantní reklamu na psychoterapii. Bohužel to ale na druhé straně přebíjí fakt, že člověk, který by se na základě toho pro psychoterapii rozhodl, bude mít zkreslenou představu o tom, jaké výsledky, v jakém časovém horizontu očekávat. Navíc velkou pomoc v Eleanořině případu poskytuje také její okolí - to se chová sice až příliš idealizovaně, ale v podstatě chování Raymonda, jeho matky, nemocného milého stařečka a jeho příbuzných bylo to jediné, co se mi na knize líbilo a kéž by to takhle v reálném světě optavdu fungovalo.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022


Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (8)

Kamarádění jako takovému jsem se nikdy nebránila, ale zároveň jsem o kamarády nijak neusilovala. Jen pro mě vždycky bylo těžké najít podobně smýšlející jedince.


Dnes je novou rakovinou právě osamělost – je to něco ostudného a trapného a člověk si za to může tak nějak záhadně sám. Je to děsivá, nevyléčitelná nemoc, tak strašná, že se o ní neodvažujeme mluvit. Ostatní to slovo nechtějí ani slyšet, protože se bojí, aby nepostihla i je nebo aby na ně osud neseslal nějakou jinou hrůzu.


Když se potřebujete s něčím vyrovnat, je dobré mít vedle sebe někoho milého.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2018 - British Book Awards (Book of the Year)


Kniha Eleanor se má vážně skvěle v seznamech

v Právě čtených22x
v Přečtených1 911x
ve Čtenářské výzvě426x
v Doporučených165x
v Knihotéce403x
v Chystám se číst841x
v Chci si koupit155x
v dalších seznamech16x

Štítky knihy

psychologické romány izolace osamělost společenské romány potlačované vzpomínky

Autorovy knížky

Gail Honeyman
skotská, 1972
2017  87%Eleanor se má vážně skvěle