Eleanor se má vážně skvěle

Eleanor se má vážně skvěle https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354644/bmid_eleanor-se-ma-vazne-skvele-0oF-354644.png 4 1409 421

Nikdy není pozdě změnit svůj život. Svérázná, asociální Eleanor Oliphantová všechno zvládá sama. Vystudovala klasickou literaturu, ale pracuje jako účetní a je jí úplně jedno, co si o ní ostatní myslí. Po Glasgow chodí v kožené vestě a s taškou na kolečkách. Nemá žádné kamarády a víkendy tráví s lahví vodky, aby vytěsnila vzpomínky na otřesné dětství. Když ale naváže nečekané přátelství s kolegou Raymondem, začne jí docházet, že takhle to dál nejde a že musí vystoupit ze své ulity.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Plus
Originální název:

Eleanor Oliphant Is Completely Fine , 2017


více info...

Přidat komentář

LuckaK.088
16.04.2024 5 z 5

"ZLATO SE POZNÁ V OHNI, STATEČNÍ LIDÉ V NEŠTĚSTÍ."

Když se dostanete přes pomalý rozjezd, tak pak už nelze knihu odložit. Příběh o osamělosti, podivínství, těžké minulosti a vznikajícím přátelství. Moc povedené a dojemné. Doufám, že autorka vydá i další knihy.

ČV 2024 - Kniha s citátem na začátku. Citát z knihy Osamělé velkoměsto od Olivie Laing, který mě docela nalákal, abych si knihu přečetla.

Dandy1
08.04.2024 5 z 5

Nic jsem neočekávala, dostala jsem mnoho. Vyskytují se mezi námi mimoni a náhled do myšlení jednoho z nich mě moc bavil.


BáraLind.
07.04.2024 5 z 5

Tohle bylo silné.. Oceňuji, že Raymond, který sehrál v životě E. takovou roli nebyl žádný hezounek, že měl své chyby a vlastnosti, které se E. nelíbily, nebylo to takové prvoplánové a bylo příjemné, že jsme se podrobnosti z života Eleanor dovídali postupně. Vlastně tam nic nebylo prvoplánového nebo povrchního.

mnohoknih
01.04.2024 5 z 5

Nesmíte dát na prvních pár stránek, kdy příběh vypadá jako nuda. Jak taky jinak hodnotit totálního introverta, který se v práci všech straní, nemá příbuzné ani kamarády a po večer si čte něco z charitativní knihovny nebo kouká na naučné pořady. A víkendy tráví s vodkou. A zase sama. Eleanor pracuje v grafické firmě jako účetní a jednoho dne se jí rozbije PC. A i když to tak nevypadá, je to odrazový můstek ke zlepšení jejího života. Hodně pomalu, jen tak jak nám Eleanor dovolí, odhalujeme, co se jí v dětství stalo a kdo ji zformoval. Na to, že je totální asociál, má velmi dobré postřehy a hlášky. Kdyby to nebylo tak smutné, řekla bych, že je to vtipná knížka. Eleanořin přístup k životu je hodně svérázný, ale je to jen proto, že neví, že by se takhle neměla chovat. Za to má velmi dobrý pozorovací talent a já ji celou dobu fandila, ať to trauma zvládne. Ať ve své hlavě oddělí zrno od plev. Ať zjistí, že není nemilovaná, nechtěná, nenapravitelně poničená. Závěr je jednoduše prostý. Je fajn mít v životě někoho, kdo nám s tím životem pomůže.

Ivule9
10.03.2024 5 z 5

Ze začátku jsem si říkala, co na té knížce všichni mají, rozjezd byl takový zvláštní. Po nějaké době jsem to nadšení začala velmi dobře chápat. Po dočtení zařazuji Eleanor mezi své srdcovky, tj. nejoblíbenější knížky.

Svérázná a samotářská hlavní hrdinka Eleanor (30) se postupně prokousává obrovským traumatem z dětství. Cesta je to trnitá, ale všechno jde snáz, když na to člověk není sám. Líbilo se mi, že i takto vážné téma bylo chvílemi odlehčeno jemným a takovým "eleanorským" humorem.

Já jsem celou dobu Eleanor držela pěsti, ať to dobře dopadne. Ke konci navíc přišel zajímavý zvrat.

"Sledovat lidské námluvy je neuvěřitelná nuda. V říši zvířat se aspoň dočkáte krátké přehlídky pestrobarevného peří nebo dramatického násilí. Kam se na to pohazování vlasy a rádoby bouchání hrabou."

"Oblíbení jedinci se někdy musí smát věcem, které jim nepřipadají moc vtipné, dělat něco, co se jim úplně nechce, a navíc s lidmi, jejichž společnost je dvakrát netěší. To já nemusím."

"Když člověk musí, snese téměř cokoliv. A to je dobře i špatně."

jituliste
28.02.2024 5 z 5

Krásná a dojemná kniha. Je pravda, že začtení do příběhu mi chvilku trvalo, ale pak už vše plynulo hladce. Eleanor je opravdu zvláštní osůbka, ale když se v příběhu rozplétal šmodrchanec až k jejímu dětství, bylo snadno pochopitelné její asociální chování s absencí jakýchkoli emocí. Upřímně mě těšilo její přátelství s Raymondem a zároveň jsem často přemýšlela o tom, jak člověk často sklouzavá v reálném životě k unáhlenému hodnocení někoho, kdo se určitým způsobem odlišuje.

stanislava9718
27.02.2024 4 z 5

Jejda, hlavní hrdinka Eleanor mě v první části knihy hodně, ale hodně štvala. Ve třiceti letech tvrdohlavě odmítat pracovní a společenské zásady, vesta a taška na kolečkách do které se sková i lahvinka vodky, kalkulování, co kolik stojí, to je její obrana svého soukromí. Až po polovině knihy, autor odhalí její životní příběh a nám dojde, co hrdinku v životě potkalo v rodině a co se stalo s její sestrou. Až přátelství s Raymondem, jí pomáhá změnit svůj život. Jestli se tak stalo se mohu domýšlet.

evask
26.02.2024 5 z 5

Můj úplně první dojem z knížky byl, že: asi omyl, vrátím do knihovny. Ale pak jsem se začetla, pochopila, kdo Eleanor je, a rychle jsem změnila názor. Je to smutné a dojemné čtení. A moc zdařilé.

PREBURDA
05.02.2024 4 z 5

Co napsat k tomuto knižnímu příběhu? Začátek knihy mi dělal obrovské problémy se začíst. Nutno říct, že mi pár kapitol trvalo, než jsem si hlavní hrdinku oblíbila, poněvadž se uvedla jako šílená stalkerka, alkoholička,........no asociál na "průplesk". Knihu jsem fakt chtěla odložit. Jsem však ráda, že jsem vytrvala až dokonce, jelikož celý příběh se postupně otevírá čtenáři a není vše, tak jak to na první pohled vypadá. Eleanor je těžce emociálně zaostalá, duševně zakrnělá, ale vinou své "matky"......... cizí lidé jí však postupně ukazují cestu, jak žít, mít rád sám sebe a hlavně se dát do pohody a vytáhnout emoce napovrch a jednou provždy se vypořádat s potlačovanými vzpomínkami. Je na každém čtenáři, jak se k postavám postaví a co si z příběhu odnese. Doporučuji k přečtení.

Monni
03.01.2024 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem hned ze začátku roku sáhla po takové výborné knize. Chvilku mi trvalo, ne z jsem si zvykla na Eleanorin pohled na svět. Přišlo mi totiž, že se chová jako nějaká stará babička a ne jako žena, které je teprve 30. Ovšem s postupem času a odkrývání minulosti se čtenář dozvídá, proč je taková. To co se jí dělo jako dítěti je strašné a nejhorší je, že je to vlastně úplně reálné a možné. Moc se mi líbilo rozvíjení přátelství mezi ní a Rayem. Krásně pozvolné a jejich konec si můžeme jen domyslet ;-).

Bubo19
18.12.2023 5 z 5

Tento příběh se mi hodně líbil. Eleanor je svérázná mladá žena, která se chová hodně specificky, její myšlenkové pochody jsou často úsměvné, když se ale postupně dozvídáme o jejím dětství, začíná z toho spíše mrazit. No a úplné vysvětlení v závěru mě fakt dostalo. Jasných pět hvězdiček.

Liuyio
17.12.2023 5 z 5

Opravdu moc krásná kniha, trochu jsem odbočila z mé komfortní zony a vůbec toho nelituji, kniha ve mě vyvolalo hodně emocí

5tužka
25.11.2023 5 z 5

Tohle bylo pořádné sousto, plné zoufalství, ale i naděje. Za mě velmi překvapivé a působivé! Ráda doporučuji!

Martule44
10.11.2023 2 z 5

Přečteno, ale mám z toho takové rozporuplné pocity. Jistě,je to těžké téma a životní trauma, ale nějak mi to vyprávění prostě nesedlo.

Martica
26.10.2023 4 z 5

Nečekala jsem, že se mi tato kniha bude tak těžce hodnotit. Anotací, obalem a začátkem totiž působí jako jako prvoplánová oddychovka pro ženy na dovolené, potom ale přijde smršť ambivalentních emocí. Co to vlastně vypovídá o mně, že je mi tak nepříjemné číst o osobě, jako je Eleanor? Vždyť je vlastně taková čistá. Tak proč je pro mě její jinakost tolik odpudivá? Její trauma mě zasáhlo tak, že bych jí chtěla přát, aby se jí život obrátil v něco lepšího, ale ta série dost trapných příhod, které asociální žena vlastní i nevlastní vinou prožívá, mi tak trhá žíly, že mám chuť s ní zatřepat a poslat ji k psychiatrovi. Aby se dala dohromady. Ale co to vlastně znamená, dát se dohromady? Opravdu stačí podívat se na svět z jiného úhlu pohledu, vyrovnat se s traumatem, obléct se mainstreemově a začlenit se? Musíme se všichni nutně tak nějak zařadit, abychom cítili štěstí? Konec mě úplně neuspokojil, ale spousta otázek mě při čtení napadala a dráždila, takže dávám nakonec docela silné 4 hvězdičky. Anotacím nevěřte, řachanda o podivínce se podle mě nekoná.

sarahmoon
16.10.2023 3 z 5

Audiokniha - Takhle zmatená jsem dlouho nebyla. Jak na mě celkově kniha působila depresivně, tak hlas načítatelky neskutečně příjemně.

Do teď nevím, která negativní emoce mě knihou doprovázela. Jestli mi byla hlavní postava, tak strašně nesympatická nebo mi jí bylo neskutečně líto... asi kombinace obojího.

Rozhodně těžké téma. Velmi komplikovaná povaha. Temná minulost jenž zanechala viditelné i neviditelné šrámy.

Ale humor, ten jsem tam opravdu nenašla... :o(

Clara_C
06.10.2023 5 z 5

Eleanor má všechno na háku, je jí šumák, jestli zapadá, jak by se měla chovat v pracovním kolektivu i všechny ty další kraviny, na kterých by mělo lidem záležet. Jede si prostě podle svýho. Říká Raymond.

A navíc se nimrá ve svých pocitech, rozebírá si v duchu, proč se lidé chovají v určitých situacích zrovna tak a ne jinak, není dobrou hostitelkou, nechápe složitosti společenského života, nevyzná se v trendech, nepozná, že jí zrovna někdo balí, zjišťuje, že lidský dotyk i přítomnost druhého člověka mohou být i příjemné, což chápeme stránku za stránkou víc a víc.
Za mně moc pěkně napsaná knížka, na to, co má holka za sebou, měla ještě skvělý nadhled a byla nad věcí, byla prostě lidskou bytostí se vším všudy. Úplně jí vidím v té kožené vestě a s taškou na kolečkách bloumat po obchodě a kupovat vodku.

Protože každý, koho potkáte, bojuje v bitvě, o které nic nevíte. Buďte milí. Vždy.

" Když jsem nastoupila k Bobovi, pracovala v kanceláři jedna starší paní, měla jít za několik měsíců do důchodu. Často nepřišla, protože se starala o sestru, která měla rakovinu vaječníků. Ta paní se ovšem o rakovině ani jednou nezmínila, vůbec to slovo nevypustila z úst, mluvila o ní jen v matných náznacích. V té době to bylo docela obvyklé. Dnes je novou rakovinou právě osamělost - je to něco ostudného a trpného a člověk si za to může záhadně sám. Je to děsivá, nevyléčitelná nemoc, tak strašná, že se o ní neodvažujeme mluvit. Ostatní to slovo nechtějí ani slyšet, protože se bojí, aby nepostihla i je nebo aby na ně osud neseslal nějakou jinou hrůzu. "

nevimcoctu
20.09.2023 5 z 5

Super! Zasmála jsem se, poplakala jsem si a na konci jsem byla pěkně překvapená, což se mi moc často nestává. Žádná nucená romantická pletka mezi hlavními postavami, což je vždycky plus. Každá z postav člověku přiroste k srdci.

eleonora0863
19.09.2023 5 z 5

Miluju, jedna z mých nezásadnějších knih! Kdyby nevyšla tak pozdě, tak se vsadím, že mě rodiče pojmenovali po hlavní postavě.

Gilnien
30.08.2023 3 z 5

Knížku mi doporučila kamarádka se slovy, že je moc vtipná a oddechová. Asi mám úplně jiný vkus, ale já bych jí nazvala spíš smutnou a depresivní. Jediné pozitivum je Eleanořin optimistický psychologický posun, i když to mi vyznělo spíš jako klišé. Závěr s její matkou mě velice překvapil, nic jsem netušila celou tu dobu.
Kniha byla čtivá a zábavná, o tom žádná, ale znovu ji číst nepotřebuji.

Štítky knihy

psychologické romány izolace osamělost společenské romány potlačované vzpomínky

Autorovy knížky

Gail Honeyman
skotská, 1972
2017  87%Eleanor se má vážně skvěle

Kniha Eleanor se má vážně skvěle je v

Právě čtených23x
Přečtených1 829x
Čtenářské výzvě394x
Doporučených157x
Knihotéce395x
Chystám se číst832x
Chci si koupit150x
dalších seznamech19x