Eleanor se má vážně skvěle
Komentáře knihy Eleanor se má vážně skvěle
První dvě kapitoly jsem byla dost skeptická, říkala jsem si, že to nebude nic pro mě. Eleanor je divná, ale postupně člověk začíná mít Eleanor vážně rad, pomalu se dozvídá proč se tak chová a nejraději by ji šel obejmout. Nádherný, emotivní příběh u kterého jsme si uvědomila, jak je důležitý být milý na ostatní a jak i male činy můžou mít velký význam, jak je laskavost v životě důležitá. Prostě nádherné, jedna z knih u které je mi líto, že ji nemůžu číst znovu poprvé.
Upřímně mě docela překvapila tak kladná odezva na knihu. Mně se kniha také líbila a postava Eleanor mi byla sympatická, jen bych čekala, že většině čtenářů přijde kniha nudná, vleklá a o ničem. Takže mám radost, že je nás takových víc.
Ach, tohle mě tak chytilo za srdce…poplakala jsem si a kniha zůstává v mojí knihovně, kde zcela a naprosto výjimečně kromě odborné literatury a sci-fi a fantasy najde jakýkoliv jiný svazek místo. Jsem si jistá, že si “Eleanor” v budoucnu moc ráda, s radostí a gustem přečtu znovu. A těším se na to!
Výborné dielo, plné čierneho humoru, trefných obratov a neotrepaných myšlienok. Dokonca konečne po dlhej dobe kniha, ktorá dokáže vykresliť traumu, depresiu a čiastočne by som si trúfala povedať aj neurodivergenciu (PAS) u hlavnej hrdinky realisticky, úprimne a aj pre človeka temnotami duše nepobozkaného plasticky predstaviteľne. Nie je tu prehnaný happy-end, ani "láska vylieči všetky bolesti", "čas zahojí" a "predpíšeme jej lieky". Proste bravo!!! Konečne sme s mojím Willom (viď. Než som ťa poznala) narazili na knihu, ktorá verejnosti trochu poodhrnie závoj do našeho sveta... Vďaka za to a veľké doporučenie od (nevyžiadaných síce, ale osud sa nepýta) vyšších manažérov firmy PTSD-PAS-hard-depression a spol. ;)
(SPOILER) Za mě velmi vtipná a nápaditá kniha o zpracování traumatu a jak z toho ven. Musím říct, že po vzoru Eleanor, začínám drobné rozhovory s náhodnými lidmi a všem to zlepší náladu, jim i mně. Jen jsem trochu nepochopila pravidelné telefonáty s matkou, když uhořela. Ale asi se jednalo o sebemrskačské fiktivní telefonáty. Kniha mi vlila optimismus do žil :-)
Kniha se mi moc líbila, nechápu, že jsem ji objevila až teď. Byla vtipná i smutná a proměna Eleanor byla přirozená a uvěřitelná. Nemyslím, že by se jednalo o červenou knihovnu. Vzniku nového přátelství jsem fandila.
Nádherná knížka. Nejdřív jsem se výborně bavila (sociální nemotorností a svérázností hlavní hrdinky), pak mě mrazilo (když začalo vycházet najevo, proč je, jaká je).
První půlka dobrá. Druhá stojí za starou belu. Škoda. Mělo to našlápnuto v docela slušný psychothriler, změnilo se to v červenou knihovnu.
Pokud se chcete hodně zasmát, přečíst si vtipnou a romantickou knihu, rozhodně vynechte Eleanor se má vážně skvěle. Myslela jsem si, že si odpočinu od klasických romanťáren, zasměju se trochu potrhlé Eleanor a kapka romantiky taky nebude na škodu. Jak moc jsem se spletla. Eleanor v sobě hluboce uzamkla traumatizující dětství a chvíli, kdy přišla o sestru. Ví, že není všechno v pořádku, ale žije, má co jíst, vydrží pravidelné telefonáty s matkou a vodka taky dost pomůže. Ale naštěstí potká Raymonda a její život se začne ubírat úplně jiným směrem. Ray ji doslova zachrání život, je to opravdový kamarád, který to s ní nevzdá, nesměje se jejímu podivínství a pochopí, že za ním něco stojí. To co v hlavě hlodalo se najednou začalo drát ven a ona si uvědomí, jak moc chce žít a nebýt sama. Na závěr přišlo i překvapení s její matkou, kdo četl asi ví, co myslím. To jsem opravdu nečekala a ten konec byl plný naděje.. Tak snad se už má Eleanor vážně skvěle, moc bych ji to přála.
Přečteno opět v rámci letošní čtenářské výzvy. Nečekaný konec, silný příběh, vtipné i dojemné zároveň.
Posloucháno jako audiokniha, kterou skvěle načetla Petra Špalková. Myslím, že i díky ní mě příběh bavil.
Poprvé jsem ji četla před dvěma roky, teď jsem ji poslouchala jako audioknihu - obě verze jsou boží a já jsem nadšená podruhé.
Díky názvu jsem nečekala, jaký závažný námět se v ní bude skrývat, což mě trochu překvapilo. Eleanor trpěla velkou osamělostí a jelikož měla za sebou i hodně zlé dětství, chovala se zvláštně a některé situace byly až komické. V zaměstnání ji kolegové zesměšňovali a dávali jí nepokrytě najevo, že ji nesnáší. Proto v závěru překvapuje náhlý zlom v jejich chování, když se Eleanor vrací po dvouměsíční neschopnosti, kdy se dozvídáme, čím si vlastně prošla a jak je to s jejími telefonáty s matkou.
Potěšilo mě, že se v příběhu vyskytuje kočka Glen, která Eleanor pomůže v překonávání její samoty.
"Je to bezpodmínečná láska - to nejsnadnější i nejtěžší na světě."
Dokonalé!!!! Vždycky jsem hrozně ráda, když vylezu ze svých čtecích žánrů a přečtu si něco jiného.. pokaždé si říkám, proč takové knihy nečtu častěji, zase jsem měla štěstí.
Asi si knihu brzy přečtu znovu – a tentokrát pomalu, abych si plně vychutnala všechny ty skvělé dialogy, vtipné postřehy a emoce hlavní hrdinky.
Příběh Eleanor mě neuvěřitelně bavil od začátku do konce, i když rozjezd byl trochu pomalejší. Nejdříve nás autorka seznamuje s jejím světem plným rutin a osamělosti. Následně postupně odkrývá svou traumatickou minulost a cestu k sebepoznání a uvědomění si, co je v životě opravdu důležité (spojení s lidmi, laskavost, odvaha změnit se). To vše je servírováno s takovou citlivostí a humorem, že nevíte, jestli se máte smát, nebo plakat.
Náhodná příhoda svede Eleanor dohromady s Raymondem – s nedokonalým, trochu neohrabaným, ale neskutečně lidským a laskavým mužem. Právě díky němu se Eleanor začne otevírat světu, vypořádávat se sama se sebou i se svou minulostí.
Závěr mě tedy překvapil, to jsem opravdu nečekala. Navíc mě trochu mrzí ten náhlý konec – klidně bych snesla ještě pár kapitol. Na druhou stranu si můžeme sami domýšlet, což je vlastně také fajn. :-)
(SPOILER) Kniha je podle mě moc dlouhá. 300 stran se tam toho moc neděje a pak najednou přijde na posledních pár stránkách vysvětlení a člověk ani nemá moc šanci to vstřebat. Jak se změnilo chování Eleanořiných kolegů z práce pro mě bylo těžko uvěřitelné. Nejdřív jí pomlouvají a pak jsou najednou tak přejícní a tvrdí, že bez ní nemůžou existovat. Připadalo mi to přehnané.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
přátelství, kamarádství psychoterapie Skotsko skotská literatura psychologické romány izolace osamělost psychická traumata mezilidské vztahy introvert společenské romány matky a dcery láska neopětovaná Glasgow potlačované vzpomínkyExterní recenze
- Gail Honeymanová: Eleanor se má vážně skvěle / WuWejův zápisník
- Eleanor se má vážně skvěle - Literární senzace pro všechny asociály / Vendula Jindrová kritiky.cz
- Eleanor se má vážně skvěle / Budiž kniha!

77 %
80 %
Eleanor se má vážně skvěle
Zatím nemám přečteno. Chybí mi už jen kousek. Nicméně, už teď vím, že bych, aspoň ve snu, chtěla mít svého Raymonda. A doma Glen