Frantina

Frantina https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30793/bmid_frantina-mf7-30793.jpg 4 138 27

Jeden z nejznámějších románů autorky. Vesnický román o hrdince, která ve jménu cti a spravedlnosti obětuje život svého milého ve chvíli, kdy zjistí, že se stal vůdcem loupeživé bandy.

Lexand
Lexand
09.02.2024 5 z 5

Výborná kniha. Finále Game of Trones, Taras Bulba i Robin Hood na známých místech u nás za kopcem. Feministická, polytématická, romantická. Patetická, stará i aktuální. A ten jazyk!

JointlieKat94
JointlieKat94
31.10.2023 5 z 5

Frantinu prostě musím ohodnotit 5* a to už proto, že Karolina psala o silných a chytrých ženách. Takový romány se v dnešní době čtou "jedna báseň".

Moc se mi to líbilo! A asi nemám co k tomu víc napsat- to, jak se mi "za mlada" do těchto knih nechtělo a to, jak je teď jedním dechem hltám, vypovídá o všem. :)


los
los
25.06.2023 3 z 5

jsem přesvědčen, že Frantina Karoliny Světlé je literárním výstupem Náprstkova emancipačního projektu zvaného Americký klub dam = Světlá chtěla pro českou (nóbl) společnost, potažmo literaturu stvořit vzorovou hrdinku - činorodou svobodnou ženu, která má a umí používat vlastní rozum i vůli; takže postava české Amazonky a protofeministky za jedna, no, ale co se týče příběhu, to už myslím Světlá trochu přehnala: pokusila se spojit příliš mnoho (zejména z dnešního pohledu) nesourodých prvků, jmenovitě:
* Chateaubrianda (divošský původ Frantiny, jeskyně dětí-milenců-mrtvých)
* Rousseaua (idylická příroda, volná výchova)
* George Sand (feminismus)
* německou romantiku (loupežníci)
* katolickou morálku (Bartoloměj) a zároveň polemiku vyznání (přírodní pohanství částečně zastupuje evangelické křesťanství)
* sentimentalismus vs. osvícenství (nekonfliktní manželská a pak slepá milenecká láska vs. racionální rozhodování a jednání Frantiny jako dokonalé hospodyně a dokonce mluvčí povstání na trhu, období vlády a kladně hodnocené reformy Josefa II.)
* myšlenky VFBR (volnost, rovnost, bratrství - teda sesterství)
* kritiku společenského zřízení (zvůle a krutost panstva vůči poddaným, zloději na trhu a krádeže lesňáků)
* podještědské folklorní motivy

určitě jsem na něco zapomněl, ty obrazy, témata a ideje se děsně tlučou, ale dokážu si představit, že to jsou různě barevné kamínky, které před 150 lety mohla na poli vzdělání sesbírat ambiciózní žena z vyšší střední třídy a že jí s odstupem zkušenosti skládaly docela zřetelný obraz tehdejšího světa

Romcajs
Romcajs
12.06.2022 4 z 5

Kniha je psaná, tak že dnes ne všem může být čeština srozumitelná a lehce čtitelná. Nicméně obsahuje vysvětlivky některých slov. Dále obsahuje seznam rozdílů v prvním a druhém vydání a různé úpravy v textu. Neobvyklé tvary a genitivní vazby. Co se románu týče, tak se mi kniha líbila. Bylo v ní napětí, láska, příběh a bohužel tragický konec. Jednu hvězdičku jsem ubral právě pro ten konec. Protože mám rád dobré konce, kdy jsou všichni šťastní a žijí až do smrti.

alibaba72
alibaba72
01.04.2022 5 z 5

Karolína Světlá opět překvapila. Sice se mně možná Vesnický román líbil o krapet více, ale i toto bylo pěkné čtení s překvapivým závěrem. Nebojte se klasiky :-)

IreneP
IreneP
05.01.2022 5 z 5

Jsem opravdu mile překvapená. Světlé jsem se roky obávala, ale taky mě přitahovala. Jsem ráda, že jsem začala kratší Frantinou. Okouzlilo mě to. Ta silná ženská hrdinka, vztah k přírodě, životu, právům člověka a lásce. Ten kontrast Frantinina životního názoru, který si sama vytvořila, a na druhé straně papouškování naučené víry, nulové vlastní myšlení a shrbené hřbety. Ano, je tam silné morální poselství, je to idealalizované, ale je to krásné.

Allla9
Allla9
15.08.2021 5 z 5

Ke knize jsem se po letech vrátila. Krásný jazyk.

petra.kosiky
petra.kosiky
22.04.2021 5 z 5

Hodně již bylo řečeno v komentářích pod knihou. Připojuji citát ze str. 77:
"Mně je to jedno - umru-li, aniž z mrtvých vstanu. Nepokládám se za žádnou takovou osobu, abych chtěla přečkat všecky věci a ještě býti, když ani snad žádného již světa nebude. Když tu ještě několik let v zdraví a spokojenosti potrvám, ze všeho jaksepatří rozumu nabudu, co tu krásného, z toho hodně se potěším a od dobrých lidí pochvalu a lásku utržím, tu si pomyslím, že jsem tu marně nebyla, a ráda odejdu, aby na moje místo postoupil zas jiný a zde také v radosti poznal a užil, čeho jsem poznala a užila já."

strana1-100
strana1-100
08.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Překrásné! Pojetím, jazykem i hlavní hrdinkou, jež vyrostla mimo běžnou společnost, nebyla jí formována, a proto mohla jasně poukazovat na rozpory a nedostatky v jednání a smýšlení lidí. Proto mohla jednat podle svého vlastního rozumu.
"...vždyť jste to spáchala vraždu, ženo nešťastná, zbloudilá..."
"A kdybychme byli toho hejtmana lesňáckého tehdáž lapili, pánům odevzdali a ti by ho dali katem svým odpravit, jakž bys pak jeho smrt, jeho bídnou, strastiplnou smrt nazval? Také vraždou? Tuším asi, že jen trestem spravedlivým..."
"Toť něco jiného."
" To že prý něco jiného? A proč? Poněvadž mají páni moc svou nad lidskými životy stvrzenu černé na bílém a červenými pěknými pečetěmi opatřenou?"
Mnoho nečekaných, podnětných myšlenek. O tom, co přijímáme, aniž bychom o tom přemýšleli.
A krásná, silná ústřední dvojice Frantiny a Apolína, který jediný se jí rovná ve svém pojetí světa. Skutečná radost z příběhu.

haki34
haki34
14.02.2021 4 z 5

nalezena v knihobuce...přečtena před několika dny...
a stále uvažuji, co napsat...velmi pěkná čeština.plynulá vazba slov, vět...čtení jsem si užila. Příběh samotný je něco mezi legendou, baladou a pohádnou. OSoby jako Frantina přeci nemůžou být skutečné...(souhlasím s výhradami popsanými již uživateli přede mnou - sleze z hor a hned všechno ví, je nejchytřejší, nejlaskavější, nejhodnější...) a pak se Frantina zamiluje, a tu dostává příběh svého tragického konce. Připomíná Erbena...rozkol mezi láskou a svědomím, také pak již zmíněn Frantinin pohled na víru v Boha, posmrtný život...
Zajímavá knížka, čas rozhodn nebyl ztracen. Ale opět lituji možnosti hodnocení - chybí mi půlhvězda, kterou bych ubrala..

petr59
petr59
20.10.2020 5 z 5

Tento román je opravdu výborný a je velice čtivý. Souhhlasím,
že všechny ještědské romány od této autorky jsou vynikající.
Tato autorka se mi líbí i přes ten archaický jazyk

felixek
felixek
27.04.2020 5 z 5

Knihu jsem četla až po padesátce a musím říci, že až tehdy jsem "objevila K. Světlou", přestože s jejími jinými díly jsem se seznámila už mnohem dříve. Nejvíce mě nadchla forma příběhu, kdy v 19. století hluboce věřící člověk vypráví s velkou láskou a úctou o ženě, která byla víceméně ateistka.

JancaMia
JancaMia
08.03.2020

Mnoho z nás si řekne , povinná četba, biedermaier nebo chcete-li doba obrození (viktoriánská ?! ) .
Nicméně po letech na knihu nahlížím z úplně jiného pohledu , má hloubku a poukazuje na nešvary tehdejší doby, nicméně stále nadčasové .

huhuhu
huhuhu
08.11.2019 4 z 5

Kniha samozřejmě trpí nejrůznějšími nešvary typickými pro literaturu 19. st.: především průhlednost a předvídatelnost děje (pro tehdejší čtenáře to nebylo tak průhledné?), přehnaná sentimentalita (lidi pořád vzdychají, omdlévají...), přehnané hodnocení některých postav (když je někdo kladný, tak je většinou až dokonalý a nemá žádnou chybičku), nerealističnost některých jevů (Frantina, která žila celé dětství a dospívání mimo civilizaci a nikdy nebyla na statku, se stala okamžitě dokonalou selkou jen díky tomu, že o hospodaření slyšela vyprávět) atd. Ale to nemění nic na tom, že kniha je čtivá a plná zajímavých myšlenek. Ráda čtu o tehdejším životě na venkově, o tom, jak lidé přemýšleli, jak žili v sepětí s přírodou, a v neposlední řadě se mi líbí tehdejší jazyk.

Hun
Hun
25.09.2019 4 z 5

Příjemné překvapení. Ta kniha má myšlenku a obstojnou hloubku. Začátek poněkud nezajímavý, závěr přehnaně melodramatický, ale to vše mezi tím super.

Nejzajímavější je střet Bartolomovy křesťanské morálky a přirozeného vnímání etiky u Frantiny, ale také to, jak šel u Frantiny veškerý zájem o druhé a obětavost stranou, když se zamilovala. Tenhle fenomén jsem ještě jiného spisovatele řešit neviděl...

Pavelpi
Pavelpi
12.07.2019 4 z 5

Knihu jsem četl několikrát.Poprvé jako povinnou četbu a protože se mi líbila pak ještě několikrát.Autorka ve svých knihách používá normální jazyk a tak knihu může číst každý.

nikl
nikl
15.12.2018 3 z 5

Pekna knizka, ktera nijak neprekvapi ani neurazi. Dej byl docela predvidatelny (aneb vrah je zahradnik). Nejzajimavejsi mi prisly uvahy nad bohem a peklem, kdy Frantina tvrdosijne odmita existenci neceho bozskeho nebo certovskeho. Jako peklo bere samotnou zemi a pekelnici jsou pro ni lide, kteri zlo delaji. Podle me dost odvazna myslenka na tehdejsi dobu, kdy knihu Svetla psala.

MakiMel
MakiMel
27.09.2016 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci povinné četby, ale velice mě překvapila. Dobře se četla a děj mě také oslovil, nastoluje polemiku o vině a odpovědnosti. Po celou dobu jsem byla napnutá, i když jsem věděla, jak kniha končí. I samotné zpracování konce, které je protkané ne černobílým pohledem, ale spíš jakýmsi smířením se stavem věcí je to, co knize propůjčuje její nadčasovost.

Karolína18
Karolína18
18.06.2015 4 z 5

Světlá psala s neuvěřitelnou lehkostí. Překvapil mě námět, díky kterému jsem knihu přečetla za dva dny. Některé pasáže - zvláště ty s náboženským zaměřením - byly poněkud zdlouhavé, ale daly se překousnout. I když jsem předem věděla, jak román skončí, stále jsem musela přemýšlet, zda to nedopadne jinak. Rozhodně stojí za přečtení třeba jen pro představu o české realistické tvorbě.

BiiZet
BiiZet
11.04.2015 4 z 5

Román Frantina mně velice překvapil. A to příjemně. Jednak námětem díla, ale také čtivostí a velkou dávkou napětí. Tímto románem si mně autorka získala. I když i Vesnický román se mi líbil, tohle jasně vede. Krásně vykreslila charakter hlavní hrdinky a postupným odkrýváním dějem mně ani chvilku nenudila, spíše více napínala. Kdo se chce seznámit s Karolínou Světlou, myslím, že tento román je výborným začátkem. :)

Štítky knihy

venkovské romány život na horách život na vesnici

Autorovy další knížky

Karolina Světlá (p)
česká, 1830 - 1899
1981  81%Vesnický román
1988  80%Frantina
1976  81%Nemodlenec
1998  76%Námluvy
1979  73%Černý Petříček

Kniha Frantina je v

Právě čtených1x
Přečtených249x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených8x
Knihotéce118x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x