Heřmánkové údolí
Strhující příběh ženy, které osud původně rozdal horší kartu než jiným. Byla silná, ačkoli si svou sílu neuvědomovala, a statečná, ačkoli o statečnosti nikdy nepřemýšlela. Dokázala najít obyčejné lidské štěstí i v tvrdé době a ještě tvrdších podmínkách. Přesto se nikdy necítila odstrčená či o něco ochuzená a dokázala prožít svůj život naplno. Příběh začíná v roce 1946, kdy sedmnáctiletou Annu repatriují z Ruska do poválečného Československa. Oba rodiče jsou mrtví a matčini příbuzní v Čechách se uvolili o sirotka postarat. Anna přijíždí do krajiny, kterou zná jen z vyprávění, ale která se v jejích představách jeví jako země zaslíbená. Neumí řeč a příbuzné zná jen z fotografií. Přesto u nich doufá nalézt nový domov - jedinou jistotu v nejistém světě, který ji obklopuje. Po příjezdu na místo se ale dovídá, že všechno je jinak. Ze dne na den se ocitá v nádherné, ale téměř vylidněné krajině Středohoří, s mužem, o němž ve skutečnosti nic neví...... celý text
Komentáře knihy Heřmánkové údolí
Příjemné čtení, které zanechá vzpomínku na všechny postavy i děj. Vřele doporučuji do každé knihovny.
Tohle byla síla! Doporučuju opravdu vřele všem.
Silný a strhující příběh. Slupnuto opravdu jedním dechem. Během tohoto příběhu si člověk uvědomí, jaké má vlastně štěstí. Neskutečný respekt před hlavní hrdinkou, která život přijímala takový, jaký je. S odhodláním a pozitivním přístupem.
Líbilo se mi i politické pozadí. Člověk si opravdu utvoří obrázek toho, jak se žilo v té době, jaké to bylo...
Určitě to nebyla první/poslední kniha od této spisovatelky. :-)
V noci, po přečtení knihy, jsem zhasla a šla si dát sprchu... už jen tyto dva běžné úkony jsem si sakra uvědomila..... Před Annou z knihy klobouk dolů a před spisovatelkou smekám až na zem!!! Po dlouhé době přečteno na jeden zátah. Doporučuji.
Životní příběh statečné ženy, matky devíti dětí. Sama prožívala nelehké dětství, a tak přijímala život s odhodláním vše těžké překonávat a pomáhat druhým. Ve stáří svůj život hodnotí tak, že měla štěstí na dobré lidi, ale ty získala tím, že měla pochopení pro ně a byla ochotná jim pomoci. (Jana"12- 15. 5. 2020)
Znovu jsem se vrátila k této krásné, ale těžké knize.
Aniččin nelehký příběh jsem tentokrát poslouchala jako audioknihu, namluvenou skvělou Simonou Postlerovou, která už bohužel není mezi námi.
Kniha mě opět dojala, stejně jako před lety, kdy jsem ji četla poprvé.
Románová hrdinka Anička. Hustý příběh. Taky krásně románový, je to hrdinka "běžných dní". Kniha se mi četla těžce. Syrovosti chování, dřina. I když se zdálo, že z nás dvou jsem to já, která to hůř snáší.
Bylo to obohacující, četlo se to samo.
Nádherný román o těžkém životě Anny. Velmi mě kniha dojala. Vůbec jsem neočekávala, že to bude tak pěkné čtení.
Kdybych mohla, dám knížce třeba dvacet hvězdiček. Něco tak strašně krásného jsem dlouho nečetla. Životní příběh statečné Anničky je naprosto dechberoucí. Ten, kdo jí bude číst nebude litovat! :)
Ah, to bylo tak krásné čtení, ani jsem to nečekala. Zezačátku jsem knize moc nevěřila, ale asi od 30. strany si mě velmi rychle získala a zhltla jsem jí do 24 hodin a mega mě bavila. Příběh šílenost, zároveň heavy on women power (we love).
Téměř až neuvěřitelný životní příběh jedné ženy, který má ilustrovat, že žena to v životě nemá vždy jednoduché. Věrně vykreslené nejen politické scény, ale také postavení ženy v partnerském či manželském životě. Příběh je psán velmi čtivě, vtáhl mě do sebe úplně naplno. Půl hvězdičky dolů za redakční a korektorskou práci, která by především na posledních cca 50 stranách zasloužila větší péči.
Úžasná kniha namluvená skvělým hlasem a podáním Simony Postlerové. Během poslouchání se ve mě mísily pocity radosti, zoufalství, naděje a pocitu nespravedlnosti. Silný příběh l neskutečně statečné a odvážné Anny, která zdolávala překážky ve velmi nelehké době. Po dočtení knihy si snad každý musí položit otázku: "na co si furt stěžujeme?" Doporučuji.
Tuhle knihu bych si nejraději četla pokaždé, když mě napadají myšlenky nad nespokojeností s dosavadním životem. Je neskutečné, co se dřív považovalo za běžné a normální. Bylo mi fyzicky úzko, jak se dříve jednalo se ženami - plnění manželských povinností, domluvené sňatky, stoprocentní závislost na partnerovi a práce až k sedření. Prolínání komunismu je jen přiostření těžkosti minulého života. Jsem opravdu vdečná, že po těžkostech, které si hlavní hrdinka zažila, se příběh alespoň ke konci obrátí k lepšímu.
Musím říct, že kniha popisuje skoro vše, co se dá zažít. Strach a lidé se raději odvrací, nenávist druhých k druhým, aby si přišli důležití místo, aby na sobě pracovali. Migraci neřízenou i řízenou a lidé nezvládající přijímat změny když mají zaryté špatné zkušenosti s daným národem.
Co bylo děje se i nyní jen to vypadá malinko jinak. Není to o národnosti, ale o tom kým skutečně dotyčný je.
Heřmánkové údolí je jako ten nečekaný šálek čaje, který vám připraví babička, když máte pocit, že už nic nemůže být hezčí, a najednou zjistíte, že i ta nejklidnější místa mohou skrývat víc než jen vůni léčivých bylin. Všechno tu voní nostalgií, ale bez té trapné cukrové polevy, takže si to můžete vychutnat i bez alergie na sladké sentimenty. Jde o takové místo, kde byste klidně chtěli zastavit čas, ale ne na věky, protože pak byste přišli o ten skvělý mix melancholie a jemného humoru, co vás drží na nohou. Tohle údolí vás nepřetlačí přes hranice kýče, ale pohladí tak akorát, že i vaše srdce dostane lehkou masáž bez nutnosti objednávat si drahé wellness. A když si to všechno takhle spojíte, zjistíte, že je to přesně ta chvíle, kdy chcete být tou nejopatrnější verzí sebe sama, ale zároveň si říkat, že život umí být krásně jednoduchý i komplikovaný zároveň. Takže jestli hledáte něco, co vás zahřeje, ale nepřevaří, tady je vaše srdcová zastávka. A ano, takhle bych to psala klidně i u šálku heřmánku.
Téhle knize dávám 5*, protože se mně velice osobně příběh dotkl. Nemůžu a nechci se srovnávat s Annou, hlavní hrdinkou, měla to neskutečně těžké a já smekám, jak obdivně to zvládala. Sama jsem mladá máma dvou dětí, z nichž je jedno postižené, lítám od dětí do práce a z práce k dětem, stěží sháním hlídání když vážně potřebuji, osobní život nula - ale tenhle příběh mi vlil nový život do žil. Annu velice obdivuji a jestli něco, tak chci být jako ona. Úžasný příběh, díky němuž mám znovu sílu jít dál, děkuji děkuji a děkuji. Určitě se k němu budu v těžších časech vracet
Silný příběh u kterého se člověk až lekne co naše babičky/maminky zažívaly. Příběh je příjemně plynulý - pro čtenáře, protože pro hlavni hrdinku je to jízda na horské dráze.
Druhé setkání s autorkou a opět nezklamalo.
Knížka se čte sama. Místy až se zatajeným dechem jsem prožívala osud hlavní hrdinky. Je neuvěřitelné, kolik toho jedna žena na svých bedrech unese.
Tato kniha pro mě byla takovým pohlazením. Strašně dobře se četla. Zaujal mě život hlavní hrdinky, se kterou jsem prožívala celou knihu. Poutavě popsána tehdejší doba.
Ať už se jednalo o popis Heřmánkového údolí nebo nekalé praktiky StB, vše bylo velmi čtivé, nijak rozvláčné, ale dokázalo to čtenáře totálně vtáhnout.
Jsem zvědavá na další díla autorky.
Nádherně napsaný příběh. U některých pasáží se mi tajil dech, jindy jsem dojetím neviděla na stránky. Jeden z těch příběhů, jehož dozvuky rezonují myslí ještě dlouho po dočtení poslední stránky.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
20. století česká literatura domácí násilí mateřství psychické problémy poválečná doba ságy český venkov hrdinkyHana Martinková také napsal(a)
| 2012 | Heřmánkové údolí |

72 %
83 %
Heřmánkové údolí
Nádherná kniha.
Od autorky jsem nejdřív četla novější Hlas kukačky, ale o této knize mi s nadšením vyprávěly moje babička i maminka. A tak jsem se jí jako třetí generace vlastně nemohla vyhnout.
Moc se mi líbilo, že se příběh soustředí hlavně na Annu. Nepopisuje podrobně konkrétní politické události ani historické detaily, přesto je tehdejší doba v příběhu jasně cítit. Ovlivňuje Annin život každý den, na každém kroku, i v maličkostech.
Silně na mě zapůsobila ženská soudržnost, která se celým příběhem prolíná. Anna je odvážná a život bere takový, jaký přichází. Pro mě osobně to byl hodně inspirativní příběh, navíc jsem ho četla ve správný čas.
Kniha mi připomněla, že ke všemu, co život přinese, se dá postavit s pokorou a vděčností. A že i to nejtěžší se může proměnit v nový začátek. Naděje existuje.