Zimní lidé
West Hall ve Vermontu bylo vždy město podivných zmizení a starých legend. Nejzáhadnější z nich je smrt Sary Harrison Shey, která byla v roce 1908 nalezena mrtvá na poli za jejím domem, jen několik měsíců po tragické smrti své dcery. Nyní, v současnosti, žije devatenáctiletá Ruthie na tomtéž statku se svou matkou Alicí a mladší sestrou. Jednoho rána Ruthie zjistí, že její matka zmizela. Ve snaze najít nějakou stopu prohledává matčinu ložnici a pod podlahou nalézá starý deník Sary Harrison Shey. Ruthie je náhle vtažena do prastarého tajemství a zjistí, že není zdaleka jediná, kdo na tomto statku hledá někoho zmizelého. Ale může být jediná, která tuto stále se opakující historii zastaví...... celý text
Originální název: The Winter People, 2016
Komentáře knihy Zimní lidé
(SPOILER) Dost dobrá knížka! Hodně se mi líbilo to střídání časových linií příběhu, které se vzájemně doplňovaly a odhalvaly. Kdo žije na Ďáblově palci (nebo jak se přesně ta skála jmenovala) jsem pochopil z vysvětlení v dopisu Sáry, což mě potěšilo. O to napínavější byl závěr, když se pak na tu skálu vypravily hlavní hrdinky přítomnosti...Hodně dobré, z Gerthi šel opravdu strach...Určitě bych tuto knížku doporučil.
Super duchařina, děj ubíhal rychle, bylo to napínavé a i celkem originální nápad s "nesmrtelnými námésíčníky".
Jako bych četla jinou knihu než ostatní… Prvních 210 stránek jsem se nemohla začíst, prostě to nešlo, měla jsem pocit že se tam nic neděje. Říct že se budovala atmosféra - taky nedá. Posledních 110 stránek byli zajímavé, to uznávám. Za mě by z toho nápadu byla boží povídka na cca 100 stránek. Zbytek je naprosto zbytečný.
Prostě zklamání, možná jsem od knihy měla vysoká očekávání a příliš se na ni těšila.
Moje třetí setkání s autorkou a rozhodně to nejlepší. Zimní lidé měli vše, co od mrazivé duchařiny očekávám a navíc mě nadchnul ten hořkosladký konec.
Velký díl na tom, jak jsem si knihu užila, má určitě Jitka Ježková, která ji namluvila. Její interpretaci mám ráda, skvěle si vyhraje s postavami a už podle přednesu poznám, kdo mluví. Navíc v kombinaci s hudbou mezi kapitolami a poslechem v těch největších mrazech, co letos přišli, bylo o skvělou atmosféru opravdu postaráno na jedničku.
Celý příběh sledujeme ze dvou časových rovin a z několika úhlů pohledů. A musím říct, že nevím, která mi přijde děsivější. Ze začátku spíš ta z minulosti, ale závěr, když se vše propojilo, ve mně probudil ne jen znepokojení, ale i velký smutek pro hlavní hrdinku. Sama sice projevila smíření se svým osudem a že to není špatné, ale je mi líto, že přišla o příležitosti do budoucna.
Stejně jako mě zasáhl úděl malé Gertie. Tohle si nezasloužila a líbí se mi, že ji kniha úplně neodsoudila, ale i přes ty všechny hrůzy došla pochopení.
Pokud hledáte něco na zimní večery, co vás donutí přemýšlet a ohlédnout se za roh, touto (audio) knihou určitě nešlápnete vedle. Mráz po zádech vám určitě přeběhne víc, než jednou.
81%
"Všichni se snažíme dělat to, co považujeme za nejlepší. Někdy to dopadne dobře a jindy zase ne. Někdy se to ani nedozvíme a nezbyde nám, než doufat."
_____________________________________________________________________________
Po čase jsem si knížku znovu přečetla, tak, jak jsem si slíbila. Skvělá duchařina, ale dost krutá a smutná. Líbila se mi stejně, jako poprvé. Ve vyprávění se střídají osoby a je tady několik časových rovin.
Thriller samozřejmě doporučím.
UCHOKNIHA.
Knížku jsem si užila, sice jsem se při poslechu nebála, ale napínavé to bylo, o tom žádná. Směs duchařiny a prolínání dvou příběhů, které jsou od sebe vzdálené celé století, byla zajímavá a podaná čtivě. Atmosféra mrazivá, určitě se knížka hodí na dlouhé zimní večery...
Tak tuhle knihu jsem si nesmírně užila! Má všechno, co mě na podobných příbězích baví, tj. duchařina a dvě časové linie.
Úplně hrůzostrašná četba to sice nebyla, ale napínavá rozhodně ano – a nepříjemný pocit i husí kůži jsem měla téměř nepřetržitě. Myšlenka, že se mrtví mohou na pár dní vrátit zpět… Uuuuu, je jasné, že tohle nikdy nemůže být zadarmo.
Přečetla jsem ji jedním dechem a od Jennifer McMahon si určitě pořídím i další tituly. Její styl psaní mi neskutečně sedl.
Kniha se mi velmi líbila.Příběch je složen z několika časových rovin je tajemný trošku děsivý a napínavý.
Nebylo to žádné hrůzné čtení, ale kniha byla celkem fajn. Četla jsem už ale rozhodně lepší díla.
Největším lákadlem i hrůzou téhle knihy je myšlenka, že mrtví se mohou na pár dní vrátit zpět.
Je to dar, nebo prokletí? Máme se naučit přijmout ztrátu, nebo podléhat pokušení znovu natáhnout ruku k těm, kdo už odešli? Ten pocit,že jsou zemřelí daleko,ale přeci tak blízko?
Zimní lidé působí jako mrazivá pohádka pro dospělé...melancholická, tísnivá a přitom neodolatelně svůdná. Atmosféra, tajemství rodin, tajemství nepoznaného a jeden deník,který skrývá vše...a nebo nic?
Zajímavá kniha se stejnou myšlenkou,ale jiným zpracováním, je "Oživovatel" od Setha Patricka. Doporučuju.
K Zimním lidem jsem se dostala až po autorky knize Pozvaní. I přesto, že si jsou díla v mnoha aspektech podobná (propojení s minulostí, duchařina, proměny pohledů, …), příběhy nejsou totožné, ale minimálně mně chvíli trvalo, než mě tento vtáhl do děje. Ale tak od půlky to bylo už živější, dělo se toho více naráz a vůbec jsem se nenudila. Jediné, co mi trochu chybělo, byl takový ten “wow moment”, kdy vše do sebe zapadne. V knize příběh šel tak nějak postupně, nějaké věci jsem odhadla špatně, takže bych ho nepopsala jako předvídatelný.
Linka s Katherine měla dobrý začátek, ale ve finále mi přišla poměrně zbytečná. A samotný závěr byl za mě dost uspěchaný. Kdyby kniha měla třeba i jen o 100 stran více, vůbec by ji to neuškodilo.
No a Fawn je prostě miláček!
Nebylo to vůbec špatné.. Jen já asi čekala trošku víc..
Musím rozhodně ale vyzdvihnout atmosféru, které autorka dosáhla. Byly scény, kdy jsem měla "husí kůži". Ne, že bych se vyloženě bála, ale pocit staženého žaludku se dostavil. Postavy byly propracované, uvěřitelné. Je teda pravda, že na začátku jsem se v nich lehce ztrácela, ale jen prvních pár kapitol.
Dost mi trvalo se do knihy začíst, ale jakmile jsem došla cca do 1/3, tak jsem byla napnutá až do konce.
No a konec je asi to, co mě zklamalo nejvíc. Já otočila poslední stránku a čekala jsem další kapitolu a ono tam bylo poděkování. Neříkám, že by konec nebyl uzavřen, je. Ale nějak jsem čekala víc. Nějaké vyvrcholení, nějakou tu třešničku. Něco.
Trošku mě mrzí, že jsem si ji nenechala na sychravé podzimní nebo zimní večery, protože by to možná knihu povýšilo ještě o level výš v děsivosti :)
A na závěr - líbí se mi, že je zde jasně ukázáno, že se smrtí není radno si zahrávat, co spí, nech spát. Nebo přijdou následky.
Kniha se mi moc líbila, četla se svižně..
Příběh byl velmi napínavý až do samotného konce a strašidelný tak akorát..
Nečekaně dobrá kniha, poslouchala jsem jako audioknihu, (paní Ježková to načetla moc hezky). Od začátku až do konce napínavé, dějově dobře vyvážené.
Trochu jsem se bála, že to bude obsahově něco, co jsem už viděla zfilmované, nebo zpracované do videoherní podoby, ale naštěstí to tak nebylo, a tak jsem až do konce neměla tušení, jak to dopadne.
Tahle volba knihy byla pro mě příjemným překvapením.
Zimní lidé jsem si vybrala náhodně v knihovně, protože tento žánr nečtu, myslela jsem si, že mě to nebude bavit, ale můžu říct, že jsem to měla přečtené za tři dny a chvilkama jsem se i bála. Moc hezky napsaná knížka, možná kouknu i na další knihy od této autorky.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
duchovno horory romantika duchařské romány prolínání minulosti a současnosti Nová AnglieJennifer McMahon také napsal(a)
| 2017 | Zimní lidé |
| 2020 | Pozvaní |