Zimní lidé

Zimní lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353125/bmid_zimni-lide-6ol-353125.jpg 4 1107 385

West Hall ve Vermontu bylo vždy město podivných zmizení a starých legend. Nejzáhadnější z nich je smrt Sary Harrison Shey, která byla v roce 1908 nalezena mrtvá na poli za jejím domem, jen několik měsíců po tragické smrti své dcery. Nyní, v současnosti, žije devatenáctiletá Ruthie na tomtéž statku se svou matkou Alicí a mladší sestrou. Jednoho rána Ruthie zjistí, že její matka zmizela. Ve snaze najít nějakou stopu prohledává matčinu ložnici a pod podlahou nalézá starý deník Sary Harrison Shey. Ruthie je náhle vtažena do prastarého tajemství a zjistí, že není zdaleka jediná, kdo na tomto statku hledá někoho zmizelého. Ale může být jediná, která tuto stále se opakující historii zastaví...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Thrillery

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Winter People , 2016


více info...

TerkinKnižnySve
TerkinKnižnySve
06.03.2024 5 z 5

Jennifer McMahon - Zimní lidé


Počet strán: 320
Vydavateľstvo: #ediceknihyomega
Žáner: #horor #thriller

Ak hľadáte knihu pri ktorej sa chcete báť ale nie až tak, že by ste sa schovali pod perinou pred bubakom, toto je to prave orechové.

kniha rozpráva príbeh Sáry, príbeh Ruthie a príbeh Katherine.

Príbehy, ktore sa vam zdajú byť niečim spútane ale stále hľadáte to pojitko, ktorým by sa spojili.

Sára, obyvateľka domu z roku 1908, ktorej sa svet zhrúti a roztriešti na tisíce úlomkov, žena, ktorá sa napriek všetkému snaží pomoct samej sebe, hoci i parkovaním s na mesačnými.

Ruthie, dievča z tejto doby, ktorej sa stratí mama a ona sa snaží prísť na to , co sa stalo.

Katherine, žena z prítomnosti, ktorá sa prisťahuje do mestečká aby zistila, čo boli posledne kroky jej nebohého manžela.

Výborný dej, ktorý vás núti čítať ďalej a ďalej, pribeh, ktorý vas zasiahne a príbeh z ktorého mrazí v najbližšom vnutri vášho tela.

Veríte na duchov? Verite, že sa mŕtvi dajú opäť prebudit a byť medzi nami?

Za štafetu ďakujem @katarina_filek


Kniha č. 53/2024
Štafeta č. 148

#recenzieTerka
#kniznastafeta
#kniznarecenzia
#stafetovyzavislak
#kniznizavislaci #milujemeknihy2 #jennifermcmahonauthor #zimnilide

Obsah:


West Hall ve Vermontu bylo vždy město podivných zmizení a starých legend. Nejzáhadnější z nich je smrt Sary Harrison Shey, která byla v roce 1908 nalezena mrtvá na poli za jejím domem jen několik měsíců po tragické smrti její dcery.

Nyní, v současnosti, žije devatenáctiletá Ruthie na tomtéž statku se svou matkou Alicí a mladší sestrou. Jednoho rána Ruthie zjistí, že její matka zmizela. Ve snaze najít nějakou stopu prohledává matčinu ložnici a pod podlahou nalézá starý deník Sary Harrison Shey. Ruthie je náhle vtažena do prastarého tajemství a zjistí, že není zdaleka jediná, kdo na tomto statku hledá někoho zmizelého. Ale může být jediná, která tuto stále se opakující historii zastaví

Rade
Rade
21.02.2024 2 z 5

Taková trošku hororová pohádka.
Moc mrtvých dětí, moc přízraků, moc strašení, moc tetiček, moc zamotaných linií, a nakonec moc vysvětlování. Hlavní postavy ženy a dívky, mužští hrdinové jsou tu tak spíš do počtu. Námětem, nikoliv psaním, připomnělo Stephena Kinga.
Plusem jsou pro mě působivé popisy zimní krajiny ve Vermontu. Zima, fujavice, hromady sněhu, do těžko dostupného strašidelného lesa se dá z domu vypravit jen na sněžnicích, snad jen tady jsem cítila tu mrazivou atmosféru...
Ač mě nalákaly komentáře tady na DK, nakonec spíš zklamání.
Během četby jsem uvažovala o třech hvězdičkách, po úplném rozuzlení v závěrečné akci a dovysvětlení jen za dvě.


cziss
cziss
13.02.2024 5 z 5

Vynikající, velmi povedený horor a trochu detektivka s perfektně budovanou atmosférou. Těším se na další knihy autorky.

matufran
matufran
12.02.2024 3 z 5

Kniha má všechno, co má správná duchařina mít. Ospalé městečko s ponurou minulostí a místem pěti trčících skal, kterým se říká Ďáblův spár. Dokonce dům na samotě u lesa a děj se odehrává v zimě.

Ze začátku jsem nemohl začíst, některé jednání postav mě přišlo iracionální a často jsem si říkal “WTF? V knize se prolíná minulost se součastností a postupně čtenář odhaluje střípky příběhu, na což jsem si postupně zvyknul. Asi po 1/3 knihy začal být pro mě příběh přitažlivější a posledních 150 stran jsem hltal neuvěřitelně rychle.

Jelikož jsem v hororech nováček, ještě jen nenarazil na žádný, u kterého bych se bál. Tady ale často přišlo mrazení či minimálně pocit znepokojení. I když pár scén se určitě dalo vystavět jinak, než byly pojaty a určitě by vyzněly strašidelněji. Kdyby kniha neobsahovala duchařskou linku rozhodně se jedná o obstojný thriller.

Plusové bodíky rozhodně přidávám za rozuzlení a zakončení jakžtakž dávalo smysl. I když od mě kniha obdrží 3 z 5 je duchařinou, která by neměla minout žádného milovníka hororu.

Rihatama
Rihatama
11.02.2024 4 z 5

McMahon stvořila dílo plné mýtů, tajemství a legend, v jejichž centru stojí statek ve West Hallu v americkém Vermontu. Příběhy hlavních postav autorka umístila do dvou různých časových rovin vzdálených téměř 1000 let. To je opravdu hodně dlouhá doba pro propojení dvou linií, k protnutí nicméně dochází a ve finále do sebe zuby kola času spolehlivě zapadnou a dva světy se potkají. Přeci jenom je však s podivem, že celou tuto dobu beze změny přestál onen statek. Právě tam se totiž sbíhají všechny dějové linky, tam se propojí osudy všech postav. Přesuny v čase a přeskakování z příběhu do příběhu mě zpočátku mátly, stejně jako střídané role vypravěčů. Když se s postavami dostatečně sblížíte, je pak již snadné nechat se vtáhnout do hlubin duchařského a nutno podotknout že taky nápaditého příběhu. Zimní lidé neboli náměsíčníci představují tu kategorii nemrtvých, s nimiž se nechcete potkat, natož je vyvolat/stvořit. Kdo ví, zdali McMahon chtěla napsat "pouze" napínavý, temný duchařský příběh – což se jí povedlo, nebo třeba i vyslat varovný signál. Varovný ve smyslu dávejte si pozor, co si přejete. Nikdy nevíte, co vám ve skutečnosti vaše splněné přání může přinést. A za jakou cenu. Ono vůbec s černou magií si lépe nezahrávat, ať už je záměr sebebohulibější.

emilieselden
emilieselden
23.01.2024 4 z 5

Velmi čtivá, tajemná a děsivá kniha. Všechny dějové linky mě bavily. 4,5*

Blanche2000
Blanche2000
06.01.2024 4 z 5

Knížka s originálním námětem, nekončícím napětím a ještě k tomu čtivá.
Nejedná se ani tak o horor jako spíše o detektivku či dokonce thriller. Kniha je sama o sobě skvělá v tom, že nabízí pohledy více postav a taky prolínání minulosti s přítomností, díky čemuž si postupně vše spojujete.
Celou dobu jsem byla napjatá, jak to vlastně celé dopadne, a jaké bude závěrečné rozuzlení. To mě ale docela zklamalo. Nevím proč přesně, asi jsem čekala wow efekt, který mě posadí na zadek. Ten se ale nedostavil, proto hodnotím pouze 4 hvězdičkami.

Biba_with_Book
Biba_with_Book
04.01.2024 5 z 5

"Tento roman ma vsechno, co si zadate od klasickeho ducharskeho pribehu" a s tim nelze jinak nez souhlasit. Sice nemuzu rict, ze bych se pri cteni nejak klepala hruzou, ale tajemna a napeti je tam z meho pohledu vic nez dost. Prolinani minulosti a soucasnosti neni nijak rusive a dokonale pribeh navzajem doplnuje. Ocenuju skvele propracovany dej, autorka ma fakt talent.

LadaLil
LadaLil
01.01.2024 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Neřekla bych úplně horor, ale rozhodně tajemná. Příběh je složen z několika časových rovin, ale nedochází ke zmatkům, vše je velmi dobře propojeno. A do téměř úplného konce není nic úplně jasné. Četbu jsem si užila a knihu vám všem doporučuji.

Mamka_cte
Mamka_cte
30.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Nevím, proč tenhle měsíc čtu knihy kde umírají děti. To, že v knize “obživne malá holčička, dodávalo knize pořádné napětí a správnou atmosféru. Dokázala jsem se vcítit do role rodičů. Pro své děti bych udělala to stejné! Co vy? Využili by jste možnost strávit 7 posledníchí dní s milovanou osobou?

Příběh je vyprávěný z více pohledů, ale neměla jsem problém se zorientovat. Prostředí a atmosféra knihy byla neskutečně mrazivě zpracovaná a občas jsem při čtení snad nedýchala a neustále to komentovala, jako kdybych koukala na film. Např: „Nelez do tý skříně!

Konec knihy mi přišel urychlený a moc mi nezapadl do předchozích událostí. Čekala jsem něco jiného, lepšího. Jinak se mi ale kniha moc líbila.

Od autorky jsem už četla Pozvaní a Tajemtví pramenů. Můžu ale říct, že tahle kniha je jednoznačně zatím nejlepší!

majakmp3
majakmp3
30.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Trochu zvláštní, mysteriózní duchařský příběh s náznaky thrilleru a detektivky, který jen jaksi mimochodem naznačí co si představit pod pojmem zimní lidé. (Jsou to zemřelí, kteří mohou být za jistých okolností na 7 dní vzkříšeni k životu.) Příběh je o jedné konkrétní „zimní“ holčičce, která během svého vzkříšení zabila člověka, a tak se proměnila v nesmrtelné monstrum s duší i myslí malé dívenky, která ovlivňuje osudy několik generací obyvatel na jednom odlehlém statku.
Tento druh literatury není mým šálkem čaje / kávy, knihu však zachraňuje skvělá interpretace Jitky Ježkové (posloucháno jako audiokniha), proto hodnotím 60%.

Adris
Adris
26.12.2023

Příběh byl strašně skvěle namluvený, což mě přinutilo mrknout, co dalšího Jitka Ježková namluvila a koupit si to.
Jedná se o duchařinu, děj je rozdělen do minulosti a přítomnosti, nechybí tajemno, tak trošku i detektivno:) a samozřejmě napětí. Nemám co vytknout.

iv.ča
iv.ča
14.12.2023 5 z 5

Skvělé napsaná kniha. Moc se mi líbila a moc dobře se čte. Těším se na další knihu od této autorky.

Adhara
Adhara
09.12.2023 3 z 5

Tak na tri a pol hviezdičky. Dala by som štyri, ak by to posledná tretina knihy, ktorá mi pripadala písaná narýchlo a nedotiahnutá, nezrazila. Až do nej to ale konečne vyzeralo ako kniha, ktorej upútavka neklame. Naozaj mala všetko, čo od duchárskeho príbehu očakávam. Tajomno, pútavé zápletky, dobré postavy, zimná atmosféra... príjemná oddychovka na dlhé zimné večery.

A teraz spoiler:
Posledná tretina, ako som už písala, bola taká hrrrr. Nejako som nepreciťovala ten des, pocity už boli popísané len v skratke, konanie nie vždy logické. A niektoré klišé ma sklamali - ako že naši milovaní vrátení zo záhrobia musia byť zlí, telesne aj duševne znetvorení a chcieť zabíjať ľudí, oživovanie je fuj (bože, takých poučení som už čítala na tisíce!) a tiež mi riadne dvíhalo obočie, že si rodina adoptuje dievča, ktorej rodičia sú nezvestní a adoptívni rodičia boli poslední, čo ich videli. To im vari byrokracia dovolila?

EvikU.
EvikU.
09.11.2023 5 z 5

Zimní lidé je pravá duchařina. Do pochmurného mlhavého počasí jako dělaná. Já ji měla navíc umocněnou atmosférou audioknihy čtenou Jitkou Ježkovou. Skvělý přednes, atmosféru dokreslovala i hudba, které ale nebylo moc. Opravdu mě místy mrazilo v zátylku.

Příběh je vyprávěný z deníku Sáry Harrison Sheyové z roku 1908 a současnost Ruthie. Ruthie se svou malou sestrou Fawn. Jednoho dne se jim máma nevrátí domů. Hledají ji a při hře na schovávanou nacházejí deník Sáry. Chybí v něm ale zápisky o tom, co jsou zimní lidé neboli náměsíčníci. A kde se nachází portál pro jejich vyvolání, chybí mapa.

Sára měla strašnou smrt. Poslední pár slov napsala těsně před svou smrtí při které byla stáhnutá z kůže a vedle ní byl zastřelený její manžel. Proč museli mít tak krutou smrt a kdo jim to udělal?

Nevědí, co se s maminkou stalo, vědí jen jedno. Dobrovolně by je nikdy neopustila.
Deník obsahuje i příběh a dopisy Sářiný tety. Jak minulost, tak přítomnost byla poměrně děsivá. Věrohodně napsané, styl psaní byl takový, že jsem měla všechny události opravdu před očima.

Prostředí v knize bylo tak výborně popsané, že kdybych knihu poslouchala někde na procházce u lesa, asi bych ji musela vypnout. Děj knihy se krásně prolíná, aby nám vždy prozradil jenom její část, jen kousíček, aby nás to nutilo číst, poslouchat dál. Ke konci knihy jsem neměla sluchátka a vzala si knihu jako e-knihu. Hned jsem ji odložila. Nebylo to ono. Doporučuji audioknihu pro lepší zážitek.

Annicka
Annicka
31.10.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha v podání skvělé Jitky Ježkové s neméně skvěle řešenou hudbou. I příběh sám je výborný, pokud tedy máte rádi duchařské historky... Autorka vás až do konce udržuje v napětí, jak to tedy bylo. Vřele doporučuji.

kristie
kristie
23.10.2023 4 z 5

Příjemné překvapení. Knihu mám už nějaký pátek ve čtečce a teprve nyní na ni přišla řada. Očekávala jsem něco ve stylu Darcy Coates (strašidelná "pohádka" u které vypnu), místo toho jsem ale dostala poměrně kvalitní hororovou jednohubku. Pravda, není to úplně o tom, že by se člověk klepal celou knihu strachy, ale nepříjemná atmosféra prochází celou knihou a není lehké se od příběhu odtrhnout.

Motivace onoho "padoucha" mi ale nepřišla úplně dostatečná. Možná je to tím, že se v knize tato linka tolik nerozvíjela a tím pádem na mě působila trochu přitažená za vlasy...

LuckaLO
LuckaLO
19.10.2023 4 z 5

Kdybyste znali způsob, jak strávit ještě 7 dní se svým zemřelým nejmilovanějším člověkem, využili byste toho? Toť otázka. A jaké tajemsví se ukrývá ve starém domě a v lese u Ďáblova pařátu? Kniha je psaná z pohledu více postav, střídají se časové linky. Postupně se tak rozpletá smutný příběh pár nešťastných lidí, který do sebe postupně zapadá. Konec není úplně uzavřený, takže zůstává prostor pro vlastní fantazii, ale zaroveň příběhu nic nechybí. Námětem mi to lehce připomělo Řbitov zvířátek. Žádný děsivý horor to ale není, pár nepříjemných momentů tam ale je. Knížka je napsaná čtivě a bavila mě, takže účel splnila.

wendulka321
wendulka321
10.10.2023 5 z 5

Poslouchala jsem ve formě audioknihy
Za mě pecka,mám moc ráda tyhle příběhy starých domů a tajemných lesů...sice jsem malinko ztrácela v těch časových linkách, ale nakonec to do sebe krásně zapadlo. Chvilkama jsem se bála. Pár dní se nebudu moct v klidu podívat na jistý kus nábytku....
Bylo to moc hezky načtené Jitka Ježková prostě umí.
Mohu jen doporučit všem milovníkům napětí.

m2056
m2056
13.09.2023 5 z 5

Hodně dobrá kniha stojí za to číst úsudek si udělat může každý nebudete litovat hodiny co čtěte.