Vermontské psycho

Vermontské psycho https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378342/mid_vermontske-psycho-zG6-378342.jpg 4 369 118

Hororový příběh o síle sesterského pouta. Tower Motel byl kdysi prosperující atrakcí venkovského Vermontu. Nyní je zchátralý a přežívá pouze ve vzpomínkách tří žen – Amy, Piper a její malé sestry Margot, které si v něm jako děti hrály. Tenkrát nadšeně prohledávaly opuštěné místnosti, dokud jejich nevinné hry jednoho dne neodhalily něco temného a ohavného, co navždycky zničilo jejich přátelství. Nyní Amy čelí obvinění ze strašlivého zločinu a jediným náznakem jejích motivů je spěšná zpráva, která přinutí Piper a Margot, aby se znovu ponořily do minulosti motelu a osudu dvou sester, které v něm žily v době jeho největší slávy. Sylvie Slaterová snila o tom, že uteče do Hollywoodu a stane se první dámou Hitchcockových filmů, zatímco její mladší sestra Rose se spokojila s prostým životem. Každá tu druhou považovala za něco zrůdného, ale jen jedna z nich zná tajemství, které má děsit budoucí pokolení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Omega
Originální název:

The Night Sister , 2015


více info...

megamysl1901
megamysl1901
09.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Autorka patří mezi mé TOP a rozhodně ji budu číst dále ale za mě je Vermontské psycho slabší kousek i přesto, že je kniha neskutečně čtivá, mysteriózní a napínavá. Nápad proměny lidí v "přízraky/monstra" asi nebyl úplně pro mě, chvílemi mi to přišlo jako Young Adult fantasy. Každopádně i tak hodnotím 4*.

mirec88
mirec88
25.01.2024 4 z 5

Vermontské psycho som čítal dlho a veru som si ho aj dlho vychutnával. Fakt kvalitné dielo, hororom by som to nenazval, skôr taký thriller aj fantasy, ale najlepšie sa k tomu hodí prívlastok rozprávka pre dospelých. K plnému hodnoteniu mi chýbalo to, že 3/4 knihy čakám, čakám, čakám na niečo a čakal som, že to príde skôr, ale prišlo to až úplne na konci. Inak je to fakt super a fajn oddychovka. 3 časové línie boli super a som s každou jednou spokojní. Na jedno prečítanie fakt dobré.


iv.ča
iv.ča
23.12.2023 5 z 5

Příběh se mi líbil, byl tajemný, bylo to dobrodružství. Těším se na další autorčiny knihy.

Annkag
Annkag
22.12.2023 5 z 5

Já osobně jsem si linii troch časových etap vychutnávala.
Nevím která časová éra mě bavila víc. Nevím která postava byla sympatictejší.
Pohádka bratří Grimmů perem skvělé autorky měla temný nádych už od začátku a nepouštela čtenáře od knihy pryč. Tajemství rodiny ožívá v krvavém masakru, který má svou příčinu v minulosti a přelíná se do budoucnosti ohlodávaná přítomností.
Konec byl skvostný a já jsem ho s husí kůži vstřebávala všemi póry svého já.

gordon13
gordon13
13.08.2023 4 z 5

Zřejmě jedna z prvních autorčiných knih. Již je z ní cítit autorčin nezaměnitelný
rukopis a atmosféra, která graduje v Tajemství pramenů. Toto to spíš taková pohádka pro dospělé, zatímco její pozdější díla se vyznačují tíživou mystikou. Pro mne Top autorka!

senoritar
senoritar
01.08.2023 3 z 5

Tato kniha se mi hodnotí velice těžce, protože je neuvěřitelně čtivá, ne že ne. Slupla jsem ji jako malinu. Problém jsem ovšem měla s celým příběhem. Hlavní kámen úrazu pro mě byl, že kromě Margot mi všechny postavy neskutečně lezly na nervy, opravdu mi nebyl nikdo sympatický, všichni se chovali buď arogantně, hloupě nebo nelogicky. Závěrečné vysvětlení a zbytečně useknutý konec bez dovysvětlení některých věcí to jen završil.

Stanas513
Stanas513
02.07.2023 5 z 5

Příběh má několik časových linií a zpočátku mi dalo docela práci zjistit, kdo je kdo. Ale v podstatě jsem knihu zhltla na dva zátahy, což se mi stává zřídka. (Hlavně není čas...) Příběh je psán napínavě, do konce knihy vlastně nevím, jak to všechno dopadne...

Janík511
Janík511
06.06.2023 4 z 5

Taková pohádka pro dospělé než nějaké psycho. Proměna v šelmy mi přišla už pritazena za vlasy. Autorka slibuje hororový příběh, ale tak tomu určitě není. Přesto se kniha četla dobře díky krátkým kapitolám.

Butterfly340
Butterfly340
29.05.2023 4 z 5

Po přečtení zdejších komentářů jsem se trochu obávala začít knihu číst. Říkala jsem si, že jsem si asi nekoupila to pravé ořechové... No, nakonec to nebyla pravda.

Vermontské psycho jsem zhltla za pár dnů a to ve zkouškovém, prosím pěkně. Po nějaké době zase kniha, která je natolik čtivá, až člověk zapomíná na vše ostatní.

Zápletka je zajímá, vcelku neotřelá. Člověk tak nějak tuší, jak to celé je. Skládá si v hlavě puzzle. Ale přesto je až do konce v napětí, protože si svými teoriemi nemůže být tak docela jist. Přiznám se, že ne vše jsem si domyslela správně a že mě autorka dokázala překvapit.

Příběh se odehrává ve třech časových rovinách - 50. léta, léto roku 1989 a současnost. Ty roviny se vzájemně doplňují a jo, funguje to.

Co bych vytkla a kvůli čemu strhávám hvězdu je jednak ne úplně optimální překlad, jednak neuzavřenost některých dílčích příběhů. Aneb o Amy jsme se toho dozvěděli zoufale málo, což mi přišlo škoda.

Vermontské psycho určitě stojí za přečtení. Horor to sice není, ale thriller je to velmi zdařilý.

.Tera.
.Tera.
29.03.2023 5 z 5

Knihu jsem si fakt užila. Přečetla jsem ji skoro jedním dechem. Střídání časových línií krásně oživovalo příběh. I když je hniha delší, nepřišla mi nudná nebo zbytečně zdlouhavá. I když se nejedná o horor o napětí nebyla nouze.

zsykorova
zsykorova
26.03.2023 3 z 5

Určitě bych to neoznačila jako horor, ale něco do sebe to jistě má. Autorčiny knihy mám moc ráda, ale tohle nebyl její nejlepší kousek. Příběh je dobrý, ale má pár nesrovnalostí a určitě by to mohlo být víc propracované. Také by vadily ty chyby a překlepy, ale stane se.

Amitiel76
Amitiel76
10.02.2023 4 z 5

Konečně jsem se dostala i k této autorčině knize, a tím mám přečteno vše, co zatím napsala... Vermontské psycho mě odrazovalo svým nízkým hodnocením, proto jsem si ho nechala nakonec.
A jaký je můj názor? Já jsem rozhodně spokojená. Sice za hororové čtení, ze kterého by vám běhal mráz po zádech se kniha označit nedá, ale i tak to mělo svou mysteriózní atmosféru, a notný nádech tajemna. Autorčin styl psaní mě vždy na jistotu dostane. A je mi úplně jedno, že má kniha pomalejší tempo, a děj se motá více méně v kruzích.
Tři dějové linie, které od sebe dělí několik desítek let, se stále stejnými aktéry. Sestry a kamarádky, se tu mění v matky a babičky. A jako nit prostupuje celým příběhem záhadné zmizení mladinké Sylvie a záhada 29. pokoje, která vás udržuje po celý příběh v příjemném napětí. A to mě prostě baví! Už se těším na další autorčinu knihu. Jen prosím vás, její překlad už proboha svěřte někomu jinému. Tohle si autorka nezaslouží...
Tento příběh u mě získává čtyři hvězdičky, protože jasné topovky jsou Zimní lidé a Tajemství pramenů.

ludek.n
ludek.n
18.01.2023 3 z 5

Jaké tajemství se skrývá za zdmi chátrajícího Tower Motelu, a především jeho záhadného 29. pokoje? Jennifer McMahonová bezpochyby dokáže dát svým románům onu pověstnou hitchcockovskou atmosféru, ovšem v případě Vermontského psycha tak dlouho váhala se zapnutím čerpadel, až se motor zadřel. Jeho opětovné uvedení do provozu si vyžádalo tolik úsilí, že nakonec nezbyl dostatek energie na to, aby se z tohoto záslužného činu člověk těšil. Příběh se topí ve všech těch sourozeneckých smyčkách, odkazech a náznacích (minulých i současných), až je nutkání hodit mu záchranný kruh téměř nesnesitelné. Asi to mělo být napínavé, postupně gradované vyprávění, ale mně to přišlo jako nekonečně dlouhé přešlapování na místě, a pak v závěru, když jsem se konečně dočkal poskládání všech ingrediencí do jednoho celku, bleskový skok o tyči. Hop a je konec. Že je to mrazivé, temné a podmanivé? Tak to ani omylem. Možná tak vlažné, vláčné a neurážející. Jennifer McMahonovou mám zařazenou poměrně vysoko v žebříčku oblíbenosti, ale příběh z Vermontu jí teď trochu pokazil skóre.

Margerite
Margerite
19.11.2022 4 z 5

Tady jsem váhala mezi 3 a 4*. Čtivé, ale zápletka slabší, taková spíš young adult. Tajemství pramenů je určitě lepší a na mou nejoblíbenější knihu autorky - Zimní lidé - to nemá. Nakonec jsem se přiklonila ke 4*, protože je sakra těžké tuhle knížku uprostřed noci, když už fakt musíte jít spát, odložit.

Veronika2692
Veronika2692
09.10.2022 4 z 5

Tak jsem přečetla další knihu, která mi chyběla od Jennifer a znovu se mi moc líbila. Tajuplný příběh, celou dobu sváděl na úplně jiný závěr, moc se mi líbil. Miluju to střídání vyprávění od několika osob a z různých let.

Belanna
Belanna
11.08.2022 4 z 5

I tato autorčina knížka se mi líbila. Originální prostředí, svižný děj, k tomu střídání časových linií, které mám v knihách ráda. Napínavé momenty s prvky hororu a vcelku povedeným koncem.

Niki08
Niki08
08.08.2022 2 z 5

Za mě bohužel jen dvě hvězdy.. Kniha se zdála zpočátku napínavá a vypadalo to na zajímavý příběh, který mě nakonec zklamal..

Pavlína2019
Pavlína2019
01.08.2022 5 z 5

Opět další kniha, která se mi od autorky velmi líbila.
Trochu jsem se musela soustředit, o kom zrovna z dvojice dívek čtu. Ale vůbec nevadí.
Příběh je napínavý a moc se mi líbil, je v něm opět velká fantazie, to vždy obdivuji...
Toto rozuzlení jsem nečekala, napnutá jsem byla až do konce.
Určitě doporučuji!

Tyto
Tyto
22.07.2022 3 z 5

Když pominu tristní překlepy, záměny jmen apod. .... za které autorka opravdu nemůže, tak je to příběh vhodný spíše pro začínající "náctileté duchařsko-hororové čtenářky".

marci8
marci8
02.04.2022 2 z 5

Kniha byla zbytečně zdlouhavá a nic moc se nedělo. Strašidelná nebyla vůbec. Nejstrašidelnější z knihy je její obal. Lehce napínavých bylo asi až posledních 100 stran. Nepřinesla ani žádné sdělení, nad čímž by se dalo zamyslet po přečtení. Četla jsem od autorky Zimní lidé a tak jsem mela větší očekávání.

Štítky knihy

záhady sestry pátrání v minulosti duchařské romány Nová Anglie

Autorovy další knížky

Jennifer McMahon
americká, 1968
2017  83%Zimní lidé
2020  82%Pozvaní
2018  74%Vermontské psycho
2022  79%Tajemství pramenů
2023  77%Klub monster

Kniha Vermontské psycho je v

Právě čtených6x
Přečtených500x
Čtenářské výzvě49x
Doporučených9x
Knihotéce341x
Chystám se číst190x
Chci si koupit39x
dalších seznamech6x