Duch domu Ashburnů

Duch domu Ashburnů https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399362/bmid_duch-domu-ashburnu-axc-399362.jpg 4 2333 738

Strašidelné domy série

1. díl >

O tomto domě se šířily podivné zvěsti bezmála sto let. Jeho majitelka, Edith, odmítala nechat kohokoli vstoupit dovnitř a nedaleké městečko navštěvovala jen málokdy. Po její smrti zdědila dům její jediná příbuzná, Adrienne. Vše co má, je jeden kufr, dvacet dolarů a milovaný kocour. Dům je pro ni příležitost, jak začít nový život, kterou si nemůže dovolit odmítnout. Ačkoli na duchy nevěří, při zkoumání svého nového domova naráží na věci, které v ní vyvolávají neklid. Do tapet na zdech jsou vyryty podivné nápisy, v lese nedaleko domu je ukryt starý hrob a tajuplné portréty v chodbě v prvním patře jakoby sledovaly každý její pohyb. Jak odhaluje další a další tajemství domu, začíná věřit, že pověsti, které se o něm vyprávějí, mají možná pravdivější jádro, než předpokládala. Budova má chmurnou a děsivou minulost. Adrienne postupně zjišťuje, že o její život usiluje něco hluboce nepřirozeného a děsivě odporného.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Haunting of Ashburn House , 2016


více info...

Přidat komentář

foxi_ii
včera 5 z 5

Moje první kniha od Darcy byla Duchové rodiny Folcroftů a ta bohužel nebyla tak dobrá jak jsem předpokládala. Nenechala jsem se ale odradit a zkusila od ní Kořist a tam jsem teda byla velice ráda, že jsem nad touto autorkou "nezlomila hůl". Byla to paráda a tak díky tomu, jsem se pustila opět do série Strašidelných domů a teda říkám vám, na to, že tímto dílem začínala, tak super!
Nejsem už žádný strašpytel, ale atmosféru měla kniha boží a postava ať už hlavní tak i ty další okolo, mě bavily, a to je rozhodně víc než důležitý.

Takže jo, za mě je tohle určitě povedený příběh a já jsem zvědavá na další :)!

Jenny46
22.04.2024 2 z 5

Audiokniha, i když krásně načteno můj dojem není moc nadšený - knihu bych určitě nedočetla...
Začátek vypadal dobře, ale postupně upadalo a to mám duchařské romány ráda, strašná nuda, nezáživné mě autorka moc nesedí a nenadchla. Jsem hodně zklamaná dějově teda nic moc ještě, že kocour trochu držel latku...


yaoiyuri
14.04.2024 1 z 5

Ještě tak v půlce jsem si říkala, že to bude příjemné oddechové béčko o strašidelném domě, přestože hrdinčin chronický nedostatek peněz, dopravních a komunikačních prostředků, sociálních kontaktů a oslabená schopnost kritického myšlení očividně slouží jen jako laciný plot device, aby se mohla utápět ve větších sračkách.

No, ne. Je to totální brak – a ne v tom pozitivním smyslu. Místy je to čtivé, ale co je to platné, když je námět zoufale neoriginální, absolutně ničím neozvláštněný a čím víc se blížíme k finále, tím víc se ukazuje, jak strašně jsou celý ten dějový zvrat a vysvětlení kolem pitomé. Napětí a záhadno se zpočátku tváří slibně, pak kniha rychle ztrácí tempo, aby to konec zabil úplně. Původ nadpřirozených schopností strašidla je zhruba na úrovni „somehow, Palpatine returned“.

Půlka věcí mohla být jinak, kdyby si pratetička dala trochu víc práce s tak zatraceně důležitou věcí, jako jsou instrukce, kdyby hlavní hrdinka ten barák prošla pořádně hned na začátku a kdyby prostě a jednoduše trochu přemýšlela. Lepší zápletky a nadpřirozeno (a na třetinové délce) mají i díly z pradávné brakové edice Stop Hrůzy, a to už je co říct. Třešničkou na dortu pak je, že nejlepší, nejuvěřitelnější a nejsympatičtější postava knihy je kocour.

Janadvorackova
08.04.2024 2 z 5

Nevadí mi duchařiny, divné domy, strašidelná minulost, krev na stěnách a hnusné věci plazící se po zahradě, nepřirozeně se chovající zrcadla a obrazy, škrabavé zvuky a chřestění kostí, vrzání V NOCI, zhasínající elektřina, škrábance na dřevěných podlahách, různé vzkazy vyryté, napsané, nastříkané po domě, staré fotky a zatuchlé sklepy, úzká schodiště a čmoudící krby, nepochopitelné chování příbuzných, hlavně tedy těch mrtvých :) a různé jiné drobnosti... Ale tvl, autorka se natolik snažila z tohohle umíchat dobrotu, až mě půlka děje nudila a chování hlavní hrdinky bylo k smíchu, což prostě přerušilo touhu se bát.
A za to, Darcy, shoř v pekle!

alishek
05.04.2024 4 z 5

Knížka mě velice bavila, dala jsem si ji v podobě audioknihy a ta muzika tomu dodávala správný strašidelný nádech. Místy byl příběh lehce předvídatelný, ale i tak to bylo velmi zajímavé.

Veronika_mad
04.04.2024 5 z 5

Od autorky jsem četla sérii Černá zima a už se nemůžu dočkat dalšího dílu ze série Strážkyně hrobů. Za mě je Darcy Coates mistryně duchařin a hororů a to se mi s prvním dílem Strašidelných domů opět potvrdilo.
Duch domu Ashburnů byla moje první audiokniha a určitě ne poslední.
Co se týče příběhu, tak čtení krásně odsýpalo. Jediné, co mi nešlo do hlavy, tak bylo to, že Adrienne se vzbudila docela brzy, šla do města a najednou šup a byla tma. Každopádně všechny otazníky byly vyřešeny a já jdu na druhý díl :)
A mimochodem - svojí další kočku určitě pojmenuji "Wolfgang"! Je to frajer :D

haWranka
02.04.2024 3 z 5

No, co napsat. Horor není mým oblíbeným žánrem, ale chtěla jsem změnu. Nadšená nejsem. Začátek mě celkem navnadil a zjistila jsem, že při čtení mám na rtech pobavený, shovívavý úsměv, ale nenudila jsem se. Atmosféra taky nebyla špatná. Jenže pak už se vše moc opakovalo, třeba to neustálé připomínání blížícího se večera. Hlavní hrdinka byla taková bez osobnosti a chovala se divně. A co mi vadilo hodně, to byly nesmysly, jako že hlavní hrdinka nemá mobil. Haha. Už po této sérii určitě nesáhnu. Jako oddechovka fajn, ale na horor to nebylo vůbec děsivé a nic jiného kniha nepřinesla.

Vixiene
01.04.2024 3 z 5

Nutno podotknout, že do knih Darcy Coates se zrovna neženu. Duch domu Ashburnů je druhou knihou autorky, do které jsem se pustila a dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Svižně ubíhající příběh, který nemá moc hluchých míst (na 250 stranách pro ně není ani moc prostoru), a který sice slibuje hororový zážitek, nicméně do hororu to má skutečně daleko. Ačkoli musím přiznat, že husí kůže párkrát nastoupila. Doteď se vlastně nedovedu rozhodnout, zda mi rozuzlení příběhu vyhovovalo nebo ne, ale hádám, že toto je prostě autorčin styl a podobně bude končit mnoho jejích děl. Kniha neurazí, nenadchne, za mě to bylo odpočinkové čtení, ke kterému se nejspíše už ale nevrátím.

Kopretina
30.03.2024 5 z 5

Za mě dost strašidelné, ještě že jsem mohla audioknihu občas zastavit. Hlavní hrdinku jsem obdivovala, zdrhla bych první den.

Proveju
30.03.2024 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na hlas a mluvu, ty mi nějak nesedly. Nechci ale hodnotit knihu podle hůř jen proto, že mi nesedl způsob nahraní audia. Příběh byl jinak dobrý, sice to není vyloženě horor, ale Darcy má hezký a hlavně čtivý způsob psaní, Knihu hodnotím proto kladně a moc se těším na další knihy ze série.

tereza3242
29.03.2024 4 z 5

Jak někteří už psali, kniha není hororová natolik, aby se mi z ní ježily chlupy hrůzou, ale to přesně já jakožto prvotřídní strašpytel vřele uvítám. Je to moje třetí setkání s autorkou a musím říct, že příběh je úžasný, sice mírně nadpřirozený, ale stojí za to. Určitě si brzy přečtu další knížky z této série.
PS: na knihy od Darcy jsou teď v KD velké slevy a tato je jako audio zdarma

vybusna
25.03.2024 3 z 5

Ja neviem...Najväčšie plus pre mňa bolo, že som to počúvala ako audio a nemusela čítať. Do posledných chvíľ som verila tomu, že celá tá situácia bude mať normálne, reálne a ľudské vysvetlenie. Vážne som bola prekvapená, že tam išlo fakt o ducharinu. Hlavná hrdinka mi išla na nervy. Tak ona sa nasťahuje do domu a vôbec ho nepreskúma. To že má dom zadných vchod zistila, povedzme, keď už bolo takmer neskoro...a o ostatných vchodoch ani nehovorím. Sú tam klišé, ale teraz už vymyslieť niečo absolútne originálne sa asi nedá. Hoci, pamätám si, aká som bola pred rokmi šokovaná, pri filmoch Tí druhí a 6 zmysel....vtedy som si tiež myslela, že už žiaden horor na svete ma nemôže prekvapiť. Dosť na tom, kniha neurazila, bola načítaná veľmi slušne a teším sa na ďaľšie.

alabra
21.03.2024 4 z 5

Bezezbytku souhlasím s předchozím hodnocením Kniholenka 9, moje první kniha neoblíbeného žánru, ale překvapila skvělým dosažením napětí, na druhé straně naprosto nelogické jednání hlavní postavy.

Luckazudoli
21.03.2024 1 z 5

První seznámení s autorkou a také poslední. Asi moje chyba, dle popisu jsem myslela, že je to horor a to tedy rozhodně není.

DK197
19.03.2024 4 z 5

AUDIOKNIHA: Skvělý příběh. Možná plný klišé a toho, co už jsme někde viděli. Ale napsané tak skvěle, že to úplně vytěsníte a jenom si užíváte slovo se slovem. Až ke konci nemám co vytknout. Namluvené je to taky úžasně.
SPOILER: Ale ten happyend na závěr byl trochu nedořešený. Jestli jsem četla správně, tak se na konci hlavní hrdinka ocitala v úplně přesné situaci jako její teta. Ale bez vysvětlení (kromě zrcadel) zrušila všechna její opatření, aby ochránila obyvatele města. Nevidím důvod proč. Situace je přeci pořád stejná. A kdykoliv se mohla znovu vymknout kontrole.

Kniholenka9
17.03.2024 3 z 5

Moje první kniha od autorky. Na to, že tento žánr normálně nečtu, tak mě to dost bavilo. Akorát jsem musela přimhouřit oko nad některými nelogičnostmi.

TessieB
16.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Poslechnuto jako audiokniha a moc jsem si to užila. Jakožto pravidelný čtenář hororů jsem si říkala, že to bude pohodička, ale musím se přiznat, že jsem se místy u poslechu i bála :) na začátku mi trošku vadil přednes, ale pak jsem si na hlasité dýchání do mikrofonu zvykla a soustředila se na příběh. Klasická duchařina, která mě opravdu nezklamala, a rozhodně mě navnadila na poslech/přečtení dalších knih od autorky. Je mi jasné, že příběh bude v dalších knihách podobný, ale jako jednohubka to bude určitě parádní. Každopádně já se někam nastěhovat a jako první vidět nápis "Žádná zrcadla" vyrytý nožem ve dřevě, vzala bych si kočku a pápá šáteček :D

Slezadav
16.03.2024 3 z 5

Velice nenáročné čtení plné různých klišé a situací notoricky známých z béčkových hororů. Nad jednotlivými scénami ani nad jejich propojením se nesmí moc přemýšlet, protože jinak vyplouvá na povrch ohromné množství logických děr a nesmyslů.
Nicméně má to i světlé stránky. Netypicky mě celkem bavil úvod, kdy hrdinka přijíždí poprvé do zděděného domu na malém městě, setkává se s tamními lidmi a snaží se začlenit do komunity. Oceňuji absenci jakýchkoliv nepotřebných romancí. Upřímně jsem ani nedoufal, že by se ro bez nich obešlo a byl jsem velmi příjemně překvapen.Ve chvíli, kdy se naplno začne projevovat onen Duch domi Ashbornů, šla podle mě kniha trošku směrem dolů. Některé scény se párkrát opakovaly, hrdinka měla dost příležitostí projevit svou hloupost.
Líbilo by se mi, kdyby se celá věc se strašidlem držela trochu víc při zemi. Některé scény byly až na sílu bombastické.
Můj dojem trochu zlepšilo, že jsme poslouchal jako audio. Přeci jen tam jde chvílemi trochu nevnímat. Při čtení knihy bych byl asi ještě kritičtější. Dávám slabé, ale přeci jen 3/5. Oproti prvnímu dílu Černé zimy, kterému jsem dal 2* toto bylo znatelně lepší.

Zuzíček77
10.03.2024 4 z 5

Tak toto se mi už líbilo podstatně více. Darcy jsem objevila náhodou a hned jsem si říkala, že zkusím přečíst aspoň jeden díl a uvidím a musím říct, nesáhla jsem vedle. Tady jsem chvilkama měla fakt husí kůži a místy jsem se opravdu bála. Je to krásně napsané a detailně popsané. Určitě bych v takovém domě nechtěla žít sama ani zadarmo. Tímto dílem jsem si vytvořila na Darcy závislost.

biairicia
05.03.2024 3 z 5

Začátek je možná zbytečně zdlouhavý. Kdo očekává, že se bude vyloženě bát, tak úplně ne. Knihu bych určitě nezatracovala, celkem fajn kousek. Ale že by mě to úplně nutilo, co nejdřív přečíst další , to asi ne.