Tajemství sídla Craven Manor
Strašidelné domy série
Daniel zoufale shání práci. Když mu někdo pod dveře strčí vzkaz, který mu nabízí místo správce staré nemovitosti, má pocit, že to je příliš skvělé, než aby to mohla být pravda. Když ale dorazí do Craven Manor, zmocní se ho podezření. Dveře do starobylého sídla jsou dokořán a hala je plná pavučin a suchého listí. Je zjevné, že tam už dlouhá léta nikdo nebydlí. Za dveřmi však na něj čeká obálka. Jsou v ní peníze a příslib, že dostane další. Daniel je zoufalý. Navzdory svým pochybám se nastěhuje do správcova domku za rodinnou kryptou. Podivné události a úkazy, ke kterým v sídle dochází, je rozhodnutý nebrat na vědomí. Když se ale s blikáním rozsvítí svíčka v okně opuštěné věže, Daniel pochopí, že Craven Manor v sobě skrývá příšerné tajemství… a že je v sázce jeho život.... celý text
Originální název: Craven Manor, 2017
Komentáře knihy Tajemství sídla Craven Manor
Už od prvních stránek mě tenhle příběh překvapivě vtáhl. Craven Manor má přesně ten typ atmosféry, kdy si říkáš „jen ještě jedna kapitola“, ale přitom se přistihneš, že se rozhlížíš po místnosti, protože něco kolem tebe určitě šustlo.
Ano, chvilkami jsem měla fakt strach — takový ten příjemný, knižní, co tě drží u čtení.
Téma i zápletka mě bavily víc, než jsem čekala. A hlavní hrdina? Odvážnější, než bych kdy byla já.
Zoufalství mu ale dodává úplně jinou energii — když stojíš jednou nohou na ulici, asi opravdu nemáš moc co ztratit. Přesto jsem si několikrát říkala: „Pane bože, já bych tohle nedala!“
Celou dobu jsem měla pocit, že tohle bude jasných 5/5. Jenže poslední třetina se pro mě trochu zbytečně táhla, tempo zvolnilo a už jsem nebyla tak přikovaná k ději jako na začátku. Škoda — protože start byl fakt skvělý.
Bude se mi po těch postavách stýskat. Je to tak úžasná pohádka. Ano, je správně děsivá a autorka určitě prožila v životě hodně těžké období, protože naprosto skvěle popisuje myšlení zoufalého člověka, který prostě nemá co ztratit a může už jen získat. Moc jsem si tu knihu užila, troufnu si říct, že se mi líbila dokonce víc než předchozí díl série. Moc se těším na další díl
Kupodivu se mě tato knížka že všech domů líbí nejvíc. Pohádka od začátku do konce, takže nemám problém s tím, uvěřit na duchy a strašidla. Skvěle vystavěný "pohádkový" příběh.
Duchařinky mám ráda, tady mě to tak úplně nevzalo, možná to bylo i tím, že jsem poslouchala jako audioknihu. Někdy nestačí jen umět číst.
Podle mě by i fantastické příběhy měly mít jakous-takous logiku a tady mi místy chyběla. Ale mělo to atmosféru a jako oddychovka to šlo.
Další dobrý příběh ze série. Čtivé, napínavé. Plus dávám za kočičku :D. Ale nechápu Daniela, já bych už dávno utekla a on je s tím vším úúúplně v pohodě.
Hvězda za přítomnost kočky. To bylo ale jediné, co mě na příběhu zaujalo.
Zatímco v prvním domě bych se místy i bála, sem bych jela na dovču.
Tohle mě fakt bavilo ! Čtivé a napínavé ! První díl z téhle série (posloucháno jako audiokniha) byl asi strašidelnější, ale i tenhle si udržoval svoji strašidelnou a napínavou atmosféru ! Super !!
Limitovaná edice je ještě k tomu naprosto boží!
Dokonalý oddech po náročném týdnu... četlo se to pěkně, člověk u toho nemusel moc přemýšlet, takže spokojenost.
Tento díl se četl velmi dobře, do poslední třetiny jsem nevěděla zda Branovi věřit či ne. Celkový dojem mi trochu zkazil konec, kdy to byl na můj vkus až moc velký happy end.
Fajn hororový příběh, četlo se to v podstatě samo. Autorka skvěle buduje napětí a úspěšně čtenáře dokáže zmást, protože téměř dokonce si nemůžete být jistí, kdo je dobrák a kdo padouch...
Dost se liší od prvního dílu a ne v tom pozitivním smyslu. Určitým způsobem to navazuje na díl předchozí, najdeme tam stejné detaily. Ale zásadně se to liší v budování napětí. V prvním díle by se dalo napětí krájet, tady se napětí budovalo jen tak v první třetině, pak to autorka jakoby vysvětlí a už příběh ztrácí to tajemno a člověk se už "nebojí". To je důvod proč se mi tento díl tolik nelíbil na rozdíl od prvního, nelze ale upřít čtivost.
Tahle kniha mě opravdu zaujala četla se velmi dobře autorka má lehký plynulý který mě rychle vtáhl do děje hlavní hrdina Daniel byl pro mě docela překvapení i když se dostal do dost děsivých situací působil odhodlaně skoro jakoby měl pro strach uděláno zpočátku mě trochu mátl ten tajemný kocour i Vrány nebylo mi hned jasné co přesně představují a jakou roli v příběhu hrají ale pak se děj postupně rozplétá začalo to všechno dávat smysl a já si to opravdu užívala chvílemi jsem nevěděla komu věřit a kdo je vlastně ten zlý což jen přidá na napětí a přesně to neustále napětí občas až mrazivá atmosféra byly tím co mě na knize nejvíc bavilo...
Prvni díl jsem si poslechla v podobě audioknihy a druhý díl nyní držím v rukou.
Jelikož jsem si pořídila limitovanou edici, bylo čtení doprovázeno ilustracemi.
Samotná dějová linie není složitá - do popředí se dostává mladý muž jménem Daniel - bez přátel a bez střechy nad hlavou.
Po dlouhém hledání práce se mu podařilo najít práci zahradníka v prastarém sídle.
Kdo by čekal, že v něm bude i strašit a že Daniel bude muset bojovat o život.
Velmi si líbilo přátelství mezi kocourem a naším hlavním hrdinou.
První třetina knihy Vás uvedla do příběhu, druhá ubíhala hrozně rychle a poslední už byla malinko na sílu.
Hodnoceno 3*
Doporučuji tuhle sérii překládat i jiným žánrem.
Klasická duchařina s parádní atmosférou. Starý dům, tajemství, podivná pravidla a napětí, které pomalu narůstá. Nečekejte lekačky, ale spíš plíživý pocit neklidu, který vás udrží ve střehu až do konce. Četlo se to rychle a bavilo mě to.
Tahle kniha má jako druhá nové vydání s ořízkou a novou obálkou. Musím říct, že to vypadá úžasně a je škoda, že tak nevypadají všechny.
Od předešlé knížky autorky, musím hned říct, že hlavní postava mi tu víc sedla. V některých situacích bych se zachovala jako Daniel. Byl méně dementní.
Začátek vás hodí hned hezký pomalu do děje. V téhle knize se pořád něco děje, takže atmosféru cítíte celou dobu a přejete si, aby jedna postava umřela za to, jak se k hlavnímu hrdinovi chovala.
Nikomu jsem tak dlouho nepřála smrt, () než jeho bratranci. Všechno pokazil a strkal nos tam, kam neměl.
Příběh se mi líbil, nebylo to strašidelné, byla to spíš taková pohádka, což mi bylo líto. Měla jsem chuť se bát. Musím říct, že první kniha byla víc strašidelná. Tady to tu atmosféru postrádalo.
Kniha se mi četla rychle, byla napínavá a člověk se u ní nenudil. Chtěla jsem číst dál a neodtrhnout se, což je za mě velké plus u těhle knížek.
Potrženo sečteno: Knížka je napínavá, ale strašidelno tu vymřelo. Akce je tu dost i zajímavých aspektů. Čte se hezky i hlavní postava má konečně nějaký chrakter. Stojí to za to si to přečíst? Ano stojí. Je to úžasná knížka a určitě se chystám i na další domy.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Darcy Coates také napsal(a)
| 2019 | Duch domu Ashburnů |
| 2019 | Tajemství sídla Craven Manor |
| 2021 | Kořist |
| 2020 | Přízraky domu Carrowů |
| 2021 | Hlasy v bouři |

88 %
78 %

Tajemství sídla Craven Manor
(SPOILER) Tajemství sídla Craven Manor není kniha, u které byste se klepali strachy pod dekou, ale rozhodně je to jízda, která vás nepustí až do poslední stránky. Darcy Coates zde mistrně buduje napětí, které vrcholí v akčním a emocemi nabitém finále.
Nejsilnější stránkou (i slabinou) knihy jsou její postavy. Hlavní hrdina Daniel je sice sympaťák v těžké životní situaci, ale jeho naivita hraničí až s hloupostí. Čtenář má nejednou chuť ho “profackovat”, hlavně když sleduje jeho vztah k bratranci Kyleovi. Ten je vykreslen jako takový “kretén”, že jeho osud v závěru knihy nepůsobí jako tragédie, ale spíše jako zasloužená satisfakce.
Na opačné straně stojí Bran a Annalise. Zatímco Bran je tragicky tajemná postava, u které od začátku tušíte nadpřirozený původ, Annalise je srdcem příběhu. Její statečnost, se kterou se v závěru postaví své matce Elize (skutečnému a nenapravitelnému padouchovi příběhu), dodává knize potřebnou hloubku.
Kniha stojí na klasickém literárním problému - nedostatku komunikace. Kdyby Bran hned na začátku vyložil karty na stůl a popsal Danielovi skutečnou povahu své matky, celá krize s jejím propuštěním z věže by nenastala. Na druhou stranu, právě tato informační bariéra a Danielova pochybnost, kterou i přispěla sousedka Kirshnerová, ženou děj kupředu a vytvářejí onen pocit nejistoty, komu vlastně věřit.
I když postavy občas dělají nelogická rozhodnutí, Craven Manor v mnoha ohledech překonává autorčin jiný hit, Duch domu Ashburnů. Je to příběh o vině, rodinném prokletí a o tom, že ti největší démoni nejsou vždy ti, kteří vypadají jako přízraky. Přestože dílo není bezchybné, jde velmi o atmosférické čtení, které vás navnadí na další autorčiny knihy.