kikidok kikidok komentáře u knih

☰ menu

Dítě číslo 44 Dítě číslo 44 Tom Rob Smith

Kniha má dvě rozdílné linky - jedna thrillerová, druhá sociologicko-politická. Musím říct, že právě propracovanost a prozkoumanost a následný popis politického dění z pohledu jednoho z 'monster' dělá tuto knížkou skvělou. Doporučila bych z čistě praktických důvodů poznání režimu, jeho praktik a hloupých ideologií následovaných hloupími rozhodnutími. Thrillerová složka za mě zbytečná, srazila jednu hvězdu. Předvídatelné, nesmyslný konec. Ispirováno skutečností, která je ovšem velmi přikreslená. Za mě tato dějová linka vůbec nemusela být.

16.03.2022 4 z 5


Vděk Vděk Delphine de Vigan

Velmi zajímavá kniha o stáří, která mě donutila se zamyslet nad nepodmíněnou láskou a nad tím, co to vůbec stáří znamená a jak to berou ti, kteří stárnou. Minimální počet postav, přesto každý splnil svoji roli. Smutné a přitom vtipné. Jen si myslím, že to ve mě nezanechalo tolik, jako jsem si myslela.

16.03.2022 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Skvělý námět, od začátku knihy to gadovalo a wow efekt se objevil v podstatě tak na začátku knihy. Konec wow efekt sice neměl, ale vzhledem k celéu dění knihy si neumím představit jak by se tam vůbec dal zakomponovat. Nic mi nepřišlo přitažené za vlasy, vše dávalo smysl. Za mě skvělá kniha.

10.03.2022 5 z 5


Nejkrásnější dárek Nejkrásnější dárek * antologie

Hezká knížka, některé povídky mě zaujali ale celkově mi nic moc nedala.

27.12.2021 2 z 5


Vlčice a dívka Vlčice a dívka Henri Loevenbruck

Velmi příjemně mě kniha překvapila. Čekala jsem děckou klasickou midgrade ale nakonec se z toho vyklubala velmi zajímavá, místy surová a hlavně originální young adult. Určitě se co nejdříve pustím do dalších dílů.

13.12.2021 5 z 5


Chata 1879 Chata 1879 Josef König

Asi jsem moc nepochopila, co mi kniha měla předat. Čekala jsem fakt hodně, ale ve výsledku vůbec nevím, co si mám myslet. Kniha neměla ani začátek ani konec. Vlastně ani nevím, co o knize napsat, protože mi prostě nic neřekla.

29.08.2021 1 z 5


Zabít není snadné: Strhující příběh nejmladší nizozemské odbojářky Zabít není snadné: Strhující příběh nejmladší nizozemské odbojářky Wilma Geldof

Ve výsledku mi to přišlo spíš jako kniha o ničem. Námět podle skutečných událostí super, ale na toto téma existují daleko zajímavější a daleko šokující knihy. Za mě takový průměr, neměla jsem moc motivaci to dočíst.

29.08.2021 3 z 5


Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Moc hezký historický román, který prozkoumává část dějin, o které se úplně nemluví a ještě více schované téma a zvěrstva páchané na Španělech. Sepetys se považuje za autorku jak pro young adult tak pro dospělé a to hlavně proto, jak mistrně dokáže najít balanc mezi tou historickou částí a romantickou dějovou linkou. Až na konec byla kniha podle mě dost reálně napsaná, žádná postava nijak nepřeháněla. Na tak dlouhou knihu mi trošičku přišlo, že se autorka nepouští moc hluboko do postav. Otevřela dost příběhů a neměla možnost všechny uzavřít. Kniha se mi ale líbila, až na pár drobností se mi četla úplně skvěle a rychle. Proto se nakonec rozhoduji pro 5*.

04.07.2021 5 z 5


Alchymista Alchymista Paulo Coelho

Kniha plná myšlenek o tom, jak dosáhnout štěstí v životě. Většinou knihy, u kterých si musím domýšlet pointu nemusím, ale tady je to velmi dobře napsané a není tak nutné číst mezi řádky. Citátů tam bylo tolik, že už mě nebavilo si je vypisovat. Tuhle knihu si chci přečíst ještě mnohokrát, protože mám pocit, že v různých fázích svého života si z ní vezmu něco jiného. Jedna z nejlepších knih.

02.07.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Velmi zajímavý a originální námět, který byl možná trochu hůře zpracovaný, než jsem od autorky čekala. Velmi čtivá knížka popsala obě strany obětí socialistického státu a vzbudila ve mě emoce vděčnosti za svobodu jakou máme. Bohužel se ke mě kniha nedokázala dostat tak blízko, aby mě události jakkoliv zasáhly. Chyběl mi tam wow-efekt, který se autorce povedl třeba u Hany.

23.06.2021 5 z 5


Kosti Mraza Kosti Mraza Alžběta Bílková

Velmi originální young adult fantasy, ovšem tvrzení 'nejde tam tolik o lásku' - jde. Ale určitě má originální a neočekávaný konec. Jediné, co mi na knize chybělo byla mapa, kde bych hezky mohla vidět, kde se hlavní hrdinové nachází. Kvůli délce knihy autorka nešla úplně do podrobných popisů postav a proto byly postavy řešeny dost jednoduše, což ale k žánru patří. Není to nejlepší kniha, co jsem četla, ale asi nemám proč ubírat hvězdičky.

23.06.2021 5 z 5


Hvězdopravec Hvězdopravec Martin Bečan

Tahle recenze je pro mě velmi těžká. Řekla bych, že se mi kniha nelíbila, ale na druhou stranu si nemyslím, že to je 100% autorova chyba. Kámen úrazu byla pravděpodobně autorova neuvěřitelná a moje nedostatečná představivost. Knihu jsem moc nepochopila upřímně. Nemyslím si, že by kniha měla bůh ví jaký přesah, v situacích jsem se velmi často ztrácela a autor hodně přeskakoval. Kniha mi nesedla ani do nálady. Všechny tyto aspekty tvoří bohužel negativní hodnocení. Za mě nejradši 1,5*

13.06.2021 1 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

V celku zklamání. Knihu jsem četla na popud její popularity všude ve světě a v podstatě jsem neviděla ani anotaci. Příběh o muži, který úplně s problémy ale bez problémů proplul svým životem mě ze začátku hrozně bavil. Bohužel to ale postupem času, začalo být předpověditelné a nezajímalo mě, jak bude příběh pokračovat. Vadilo mi střídání času - minulost a současnost. To dávám za vinu dlouhým kapitolám, ve kterých jsem vlastně nevěděla, kde jsem skončila. Nakonec asi hodnotím průměrně, kniha není běžná, ale asi mi úplně nesedla.

31.05.2021 3 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Pokračování Šikmého kostela mi dalo přesně to, co jsem od něj čekala. Autorka ladně převyprávěla osudy jedné rodiny ve třech generacích a bouřivé události první půlky dvacátého století. Styl autorky je velmi čtivý a čtenářsky nenáročný - ovšem emočně velmi náročný. S postavami jsem velmi lehce splynula a soucítila. Neobyčejná kniha.

31.05.2021 5 z 5


Čáslavská Čáslavská Jan Novák

Strašně těžko hodnotit vzhledem k tomu, že komiksy v podstatě nečtu. V knize je příběh, který jsem neznala a člověk na Čáslavskou může pohlížet zase z jiného úhlu. Kontroverzní příběh o tátovi je sice zajímavý, bohužel jen z jednoho úhlu. Těžko v něm najít pravdu - každá strana si bude tvrdit něco jiného (dělala jsem si menší průzkum). Obrázky jsou krásné, tvořené jen opakujícími se barvami. Příběh má spád - jinak by ten komiks byl samozřejmě obrovský. Možná své hodnocení nakonec změním, ale pro zatím zůstanu na průměru.

26.05.2021 3 z 5


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Jazyk, kterým je kniha napsaná je neskutečně čtivý a zajímavý, ale zároveň dost jednoduchý na to, aby se z knížky stala pořádná oddechovka. Kniha je psaná formou: a teď vám řeknu, co jsem ve své službě zažil a je čistě příběhová - autor málokdy popisuje atmosféru, okolí či osobnost lidí. Příběh je hezky propojený a všechno má svůj důvod. Tady ale taky narážíme na jediný problém, který kniha dle mého názoru měla a to je délka. Kniha má 755 stran a nemůžu říct, že jí to neuškodilo. Chápu autorovu potřebu všechno co nejpodrobněji vysvětlit a seznámit čtenáře se všemi detaily, ale kniha byla prostě moc dlouhá a místy jsem si říkala, že kdyby se určitá pasáž prostě jen nenapsala, stačilo by to. Byla jsem si jistá, že to bude taková ta super petihvězdičková kniha, která sice nebude patřit k nejlepším knihám na trhu, ale rozhodně k těm velmi dobrým, ale tohle mě asi odradilo. Nehledě na to, že kniha úplně neobsahuje moc zvratů. Jsou tam vlastně 2 a ten první - nejdůležitější jsem v podstatě uhádla asi 200 stran před hlavním hrdinou. Určitě bych doporučila knihu si přečíst, ale nevychvalovala bych ji.

25.04.2021 4 z 5


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Milá knížečka, není úplně silná na příběh a proto chápu, že někoho nemusí bavit. Pro mě je to takový výlet dětstvím a v kombinaci s mojí láskou ke psům je to prostě pekfektni.

23.04.2021


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Dobrá kniha o holocaustu, která se překvapivě až tolik nesoustředí na koncentrační tábory jako spíš na samotnou psychiku a psychický vývin Židů jak před tak po válce. Kniha se mi líbila, ale asi mi tam chybělo něco navíc. Nějaká myšlenka, nějaké poučení.. Prostě něco. Co musím vyzdvihnout je rozvoj postav, který je prostě brilantní!

16.04.2021 4 z 5


Soběstačný Soběstačný Zuzana Dostálová

Kniha byla dost silná. Líbilo se mi, že se autorka nebála smutných témat. Štěpán vlastně nakonec dostane to, co celou dobu chtěl, ale vlastně nedostane. Kniha ukazuje život ne zrovna bohaté rodiny, která rozhodně nemá v životě štěstí a je velmi důležité si to jako průměrný člověk uvědomit.

13.04.2021 5 z 5


14-14 Přátelství napříč staletími 14-14 Přátelství napříč staletími Silène Edgar

Román pro děti a mládež. Co jsem si sakra myslela? Samozřejmě, že mě upoutala anotace a tenhle detail jsem úplně vynechala. Takže hodnotím opravdu jako dětskou knížku. Pro kluky i holky ve věku 10-15 let, měl i menší 'poslání' a poučení. Kniha byla čtivá, 200 stran a velká písmenka. Zvláštnost cestování v čase bylo to jediné, co knihu odlišovalo od druhých. Jinak byla docela průměrná, věřím, že se mládeži bude líbit ale asi to nebude žádná must-read. Je těžké hodnotit dětskou knihu, aniž by k ní člověk měl vztah. Já hodnotím 3,5* za originálnost ale zároveň nevyužití potenciálu.

11.04.2021 3 z 5