Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129734/bmid_stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel-129734.jpg 4 7134 1562

Stoletý stařík série

1. díl

V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášeno pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho „ukradl“, tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu dvacátého století. Jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky – od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena – a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomby). Jak patrno, má přímo cimrmanovské rysy. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je kniha duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná. Švédsky vyšla poprvé na podzim 2009 a skoro okamžitě se stala čtenářským hitem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Panteon
Originální název:

Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann , 2009


více info...

petrn
petrn
09.03.2024 3 z 5

Na to, že to byl v době vydání světový bestseller, tak je to pro mě trochu zklamání. Příběh se četl lehce, to jo, ale kromě začátku, kdy jsem se fakt bavil, už byl příběh takový na jedno brdo. Ne nudný, ale nenadchne. Stále opakující se humor na téma alkoholu, kořaly a drinků s paraplíčkem brzy přestal být vtipný.
Společnost "kamarádů", všichni s pochybnou historií, zejména zbytečně sprostá zrzka mi prostě neseděla. A konečné završení případu státním zástupcem na mě prostě dělalo dojem filmu se skvělým rozjedem a trapným, jakoby unáhleným koncem filmu, protože prostě dramaturgům už se prostě nechtělo psát.
Ale jak jsem již psal, kdyby to nebyl všude oslavovaný bestseller, možná bych měl menší očekávání a knihu bych hodnotil lépe. Takhle to je za mě tak trochu nafouknutá bublina.

Stanas513
Stanas513
07.03.2024 4 z 5

Tak stařík Alan se mi jeví jako směska několika knižních hrdinů. Svým neochvějným klidem mi připomíná Švejka, svou ochotou radit v důležitých objevech Járu Cimrmanna a svým zvláštním způsobem přichomýtnout se vždy někam, kde se dějí "věci", mi přijde jako Forrest Gump. I když je tam spousta protichůdných situací, které by se v běžném životě stát opravdu nemohly, je to čtení vhodné k hezkému pobavení.
Není to tak dávno, co jsem viděla ukázky na film, bohužel jsem se už k filmu nedostala. Vždycky mě totiž zajímá, jak věrohodně filmaři ztvárnili knižní předlohu a tady to mohlo být opravdu zajímavé.


Mruskulka
Mruskulka
27.02.2024 5 z 5

Příběh se mi líbil. Překvapilo mě, že už je kniha na světě tolik let. Pamatuju si, jak vyšla a jaký měla úspěch nikdo nezažil tolik dobrodružství, jako tento stoletý stařík :)

felixrr
felixrr
18.02.2024 5 z 5

Představte si alternativní vesmír, ve kterém se Jiří Grossmann dožil vydání Forresta Gumpa, přečetl si ho, a pak s Miloslavem Šimkem místo povídek napsali román...

Databáze.knih
Databáze.knih
06.02.2024 3 z 5

Švédsko, město Malmköping, 2. květen 2005, domov důchodců, chystaná pompézní narozeninová oslava. Alan Karlsson slaví 100 let. Ale oslavenec otvírá okno, vylézá a jde... Rozvíjí se příběh v přítomnosti, útěk, prolínající s Alanovou minulostí, a to od jeho narození 2. květen 1905. Příběh, kde světoběžník Alan je součástí absurdních událostí, ale i historických reálií a i jako spolutvůrce světových dějin.
Vidím a slyším barona Prášila na letící kouli.
"Ty, co říkaj jenom to, co je pravda, nemá cenu poslouchat."

Kanylka
Kanylka
08.01.2024 3 z 5

Přečteno podruhé v rámci čtenářské výzvy a jde se dál

jasminecka
jasminecka
03.01.2024 3 z 5

Cetla jsem do ucha a docela me to bavilo, ale pocet hvezd odpovida tomu, ze z ni ve mne mnoho nezustalo...

Kara28
Kara28
29.12.2023 5 z 5

Nejdříve jsem sice viděla film, ale knihu jsem četla s dostatečným odstupem, Původně jsem si ji chtěla přečíst jen tak někdy, ale když už ji mám v seznamu na maturitní četbu, sfoukla jsem to najednou. Celou dobu mě kniha bavila, i díky propojení dvou linií to neztrácelo dech, smála jsem se některým pasážím, ovšem tak v půlce už jsem se začala v událostech ztrácet. I přes to se mi moc, na rozdíl od některých čtenářů, líbilo propojení staříka s událostmi. Protože si myslím, že by v každé knize měl být alespoň kus pravdy.

katerina3502
katerina3502
20.12.2023 3 z 5

Začátek knihy je fajn, zábavný, ironický, ale druhou půlku už to taková jízda není...takový švédský Forest Gump, ale přece jen tomu něco chybí...

zdennyrakky
zdennyrakky
06.12.2023 3 z 5

Tyjo, tohle nějak zhodnotit je dost náročné. Místy ukrutně zábavné (teda pro toho, komu to sedne), místy vůbec. Umělecká kvalita? To fakt ne. Poselství? To možná, ale... Rozhodně nelituju, ale hlavně ke konci už toho na mě bylo nějak moc.

VevodkyneLinda
VevodkyneLinda
11.11.2023 1 z 5

Na knížku jsem dostala doporučení od několika známých. Před půlkou jsem ale čtení knihy vzdala. Nemám ráda používání vulgárních slov a v této knize jich bylo neuvěřitelně mnoho. Humor mi nesedl a nepřišel mi inteligentní. Prostě jedna blbost za druhou, jako podprůměrný zábavný pořad v televizi.

maxmiliánka
maxmiliánka
11.11.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem si užila. Dokáže rozjasnit svým humorem a nepředvídatelnými zvraty i temnější dny. Stoletý stařík má šťávu a ukazuje, že věk, nepřízně osudu atd. nic neznamenají. :) Navíc oproti pozdějšímu filmu je kniha nádherně čistá, není zanesená násilnými aplikacemi novodobých trendů. Jestli budu někdy v důchoďáku, chci po vzoru hlavní postavy vylézt z okna a zmizet :) :) .

uzivatel6305
uzivatel6305
22.09.2023 5 z 5

Já tuhle knížku prostě miluju. Pan Jonasson dokáže popsat minulé století s obrovskou nadsázkou a jeho typickým ironicko-sarkastickým humorem, zná perfektně 20. století a díky postavě stoletého Alana proplétá celou historii a vypichuje veškeré paradoxy doby. Obě linie vyprávění mají své kouzlo a srandu a proto se ke knížce neustále vracím, tentokrát už asi po páté ve formě audioknihy, nepřekonatelně načtené panem Stránským. Doporučuji všem a jdu na Analfabetku. :)

Katy_vKnihách
Katy_vKnihách
14.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Upřímně, tuhle knihu jsem četla proto, abych se dozvěděla, co na ní všichni vidí. A nevím to do teď. Dá se říct, že já osobně jsem ji přetrpěla. Kniha v žánru humoru, při níž se nezasměju ani nepousměju je velká slabota. Nicméně, to nebyl ten hlavní problém. Problém je, že jsem si chtěla číst opravdu o stoletém staříkovi, který vylezl z okna a zmizel. Nechtěla jsem se zabývat celým stoletím a všemi politickými situacemi ke kterým během sta let došlo. Vážně tady je víc té minulosti, než té přítomnosti, kdy už je z hlavního hrdiny opravdu ten stoletý stařík. Tohle je opravdu s odřenýma ušima průměrné, jen díky slibnému začátku a celkem uspokojivému závěru. Rozhodně nejdu s davem, kdy bych měla být z této knihy uchvácená.

posvicmichal
posvicmichal
12.08.2023 4 z 5

Celkem příjemné, nenáročné čtení. Nic extra hlubokého, ale zároveň to jisté poselství skýtá :)

Vetes-nice
Vetes-nice
26.07.2023 4 z 5

Audiokniha. Se Stoletým staříkem jsem bojovala asi deset let. Poprvé jsem ustrnula krátce po začátku, možná někdy kolem první půlhodiny nebo hodiny, už si nevzpomínám. Pak následovala opravdu desetiletá pauza, kdy jsem si ani nevzpomněla, že ten příběh nemám doposlouchaný. Až nyní jsem se odhodlala znovu - a opět jsem měla tendenci asi kolem čtvrté hodiny, to, ne-li přímo vzdát, pak rozhodně dávat přednost jiným věcem. Čím to vlastně bylo? Ani sama přesně nevím. Snad, že jsem měla dojem, že Alanovy eskapády v minulosti jsou jen taková autorova exhibice "koukněte, co všechno vím" a že to celé nikam moc nesměřuje... Vydržela jsem, a to se vyplatilo. Jakmile všechno do sebe zapadlo a finále se rozuzlilo, zpětně musím říct, že stálo za to tyhle pocity překonat. Hej, Alane, měli jsme to spolu těžké, ale nakonec bych si tu kozí pálenku s tebou vypila. P.S. Martin Stránský je skvělý interpret.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
21.07.2023 5 z 5

Super knížka na odreagování, pobavilo. Za mě takový Forest Gump na steroidech. Alan je přesně ten typ člověka, který by Vám osobně neskutečně lezl na nervy, ale když otravuje někoho jiného, tak ho máte chuť ještě pochválit.

engelbert
engelbert
19.07.2023 2 z 5

Svět je vlastně hrozně jednoduchý. Hlavně se nestarat o politiku. To by asi tak mohlo být mottem knihy. Poměrně vtipný příběh je znehodnocen nedostatkem jakékoliv motivace. Hrdinové v něm nemají žádný důvod, proč by takto konali, stačí že nejednají v souladu s očekáváním společnosti, reprezentované tupými úředníky. Autor vlastně žije v jednoduchém světě, kde stačí říct o někom, že je neuvěřitelně hloupý, a pro dokreslení toho tvrzení stačí, že si plete pravou a levou stranu, a protože tuto jednoduchost očekává i od čtenáře, připomíná mu to při každé zmínce. Hrdinům se daří docela dobře, protože jsou v balíku a ani je nenapadne se o něj handrkovat.

Bonus pro mně - jsem na stopě zavedeného klišé severské populární literatury. Po přečtení Stoletého staříka a před tím Milénia, začínám mít pocit, že ve Švédsku není jiné zločinecké struktury, než jsou motorkářské kluby.

Přesto dávám 2 hvězdičky, protože mě nesmírně bavilo fabulační úsilí autora, který vytvořil v podstatě zbytečnou postavu Herberta, jen aby o něm mohl někdo utrousit: "Však on to není žádný Einstein." Jako velmi prosté zábavné čtení to plynulo slušně, ale nesměl jsem se zamyslet, pak už to drhlo. Číst znovu? Never Again!

LukasB.453
LukasB.453
12.07.2023 3 z 5

dobře se to rozjede, ale brzo ztratí dech a pak je to furt na jedno brdo.

capar
capar
09.07.2023 4 z 5

Oddechovka..a ač se může zdát, že ten život mladíka byl plný zážitků, lidí, zásadních zvratů, tak mě se líbilo spíš to dobrodružství staříka, které pár dní bylo plné zážitků, zvratů a dobrodružství...mimochodem já bych taky prchla, zvednou ve sto letech nohy až do okna