Kosti Mraza

Kosti Mraza https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445106/bmid_kosti-mraza-nc8-445106.jpg 4 174 63

Siva dokáže přežít i ty nejtužší zimy. Je totiž jednou z Dětí Mraza… vlastně byla. Její lid byl vyhlazen, ona jediná zůstala. Teď musí žít mezi vrahy svých nejbližších a čelit požadavkům kněžky Jedwigy, které ji dovedou až do vězení. Tam potká Bogobora – tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet – a uzavře s ním dohodu. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který může zabránit Jedwize, aby otevřela bránu samotné Nicoty a zničila severní království, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?... celý text

Přidat komentář

barcasknihou
17.01.2024 3 z 5

Od autorky jsem četla její knihu Balada mrtvého světa a ta se mi moc líbila. Byla jsem dost zvědavá, jaké bude její další dílo. 
Kniha byla psaná krásným jazykem a svět byl skvěle vykreslený. Hlavní postavy Siva, Dítě Mraza se zajímavou magickou mocí a Belek, prokletý Bogobor zbavený vlastní vůle, který se mění na nebezpečnou nestvůru nucenou zabíjet. Oba byly sympatičtí a jejich vztah mě od začátku moc bavil, byla mezi nimi chemie a přála jsem jim to. Historie obou postav je zajímavá, ale především ta Belekova. Postupně se dozvídáme, za jakých okolností byl prokletý a jak šel jeho život po spoustu staletí. 
Siva a Belek se seznámí za zajímavých okolností, při kterých utvoří dohodu. Mají před sebou nebezpečnou dobrodružnou cestu, musí porazit bogoústou Jedwigu a zachránit svět. Vyskytuje se tu spoustu nebezpečných a strašidelných tvorů z mytologie, kteří jim jsou někdy překážkou. Zápletka a vyvrcholení děje byly určitě zajímavé, ale...Bohužel musím říct, že mě ten příběh vůbec nevtáhl. Nemohla jsem se začíst. Chvilkami jsem se i nutila. Nebylo to vůbec špatné, ale čekala jsem, že mě to chytne a nepustí, což se nestalo.

Kniha má krásnou obálku a mám ji ve spolupráci s @megaknihy

Atekram
14.01.2024 3 z 5

Kniha se mi líbila. Pokud hledáte fantasy v mrazivých východoslovanských kulisách jsou Kosti Mraza dobrá volba.


deedulka
11.06.2023 3 z 5

Na knihu jsem se díky velkému množství pochvalných recenzí dosti těšila, bohužel jsem se do ní ale od začátku nemohla vůbec začíst. Pořád jsem si nemohla zvyknout na ta cizí slova Bogousté, bogové,... a čtení mi to ještě víc zpomalovalo. Těžce jsem se příběhem prokousávala a od poloviny jsem přeskakovala odstavce, abych se vůbec někam dostala. K hlavním postavám jsem si nevytvořila nijak blízké pouto a tak mi bylo celkem jedno, co se s nimi na konci stane. Abych jen nehanila, některé části knihy byly opravdu povedené a oceňuji propracovanost s jakou se vše prolnulo. A obálka se taky moc povedla. :)

Sisssi
31.03.2023

Na fantasy by člověk neměl uplatňovat stejná měřítka jako na historii, ale protože spousta lidí má představy o středověku a dobách před přijetím křesťanství ovlivněné právě tímto žánrem, myslím, že nebude na škodu upozornit na pár drobností.

Stejně jako v Pánovi prstenů, i zde narazíme na brambory, které evropský středověk ještě nezná. Bogoústá Yalka je oděna do spousty kůží, ověšená náhrdelníky z kostí a zubů a pochopitelně jí nesmí chybět čelenka z paroží, dřeva a tesáků šelem, což více než středověku odpovídá dnešní romantickým představám o pohanství, složeného ze směsky pravěku i středověku, jak se nám to hodí. Rovněž to, jak žena při svém vyprávění oživí zem a trávu, aby z nich udělala "animaci", na který se děti dívají jako na televizi je prvkem, z něhož modernost přímo čiší. I origami ptáček složený z papíru je něco vemi nestředověkého. Papír a pergamen byly drahé, lidé je nenosili po kapsách, šlo o luxusní zboží, ke kterému se nedostal jen tak někdo, navíc většina lidí pro ně stejně neměla využití. Ještě úsměvněji působí plátky masa, zabalené v mastném papíru. Bogobor/Belek, který si po močení myje ruce sněhem je adept na nejvtipnější moment celé knihy. Na straně 173 čteme o jakémsi odkouzlování světa, kdy lidé zapomínají na nadpřirozené bytosti a ty mizí. Těm, kdo mají dojem, že se odkouzlování děje v mysli lidí (v jejich představách, imaginaci) už ve středověku s nástupem křesťanství, doporučuji více studovat středověk, který je plný divoké fantazie, bájných zemí, zvířat i bytostí, které najdeme třeba i na zdech středověkých katedrál. A neméně doporučuji Danielu Tinkovou, která píše o odkouzlování v době osvícenství.
Dalším naprosto nestředověkým prvkem je Sivin kroj. Bělostná sukně s rudým lemem je pro vekovanku středověku nesmysl, obarvit lásku na bělostně bílou je luxusní záležitost úzké vrstvy bohatých, proč myslíte, že se za renesance nechávaly vykukovat košile z průstřihů? Protože se bílá a spodní prádlo konečně začaly stávat běžnější záležitostí, mohlo si je dovolit více lidí, ale stále jen těch lépe situovaných. Halena s širokými volánovými rukávy a přes ni černý šněrovací živůtek s výšivkou - to středověk neznal, lidový kroj se šněrovačkou je totiž venkovská, zpožděná nápodoba šlechtického oděvu baroka a rokoka.
Strana 206 - Siva vzpomíná, jak Yalko přivolávala z lesa slabé kusy zvěře, které by stejně nepřežily, a obětovala je Mrazovi. To je naprosté nepochopení přístupu pravěku, starověku a zčásti ještě i středověku k obětem a obětování. Obětovat slabý kus nemá smysl, taková oběť je bezcenná. Žádám-li hodně (přežít zimu, dobrou úrodu, zažehnání nemoci), musím za to také hodně nabízet, něco cenného, jinak přeci nic neobětuji, pro tehdejšího člověka šlo o obchod mezi ním a božstvem.
Také vylíčený přístup k víře je značně moderní. Svět, "který hlásá svobodnou vůli od smotných bogů" je moderní kočkopes - božstva se vzdát nechci, ale musí to být bůh, který ospravedlňuje mé samostatné jednání. Když bogové nevyplní prání lidu, nepřinesou jim to, za co se modlí, lidé se od nich odvrátí a začnou uctívat své vládce - chci všechno, teď, hned, rychle a přesně podle mého přání, tohle pojímání bohů jako někoho, kdo je tu vlatně jen proto, aby plnil má přání, je velmi moderní. A přitom se vlastně nic nestalo, jenom zemřel pár dobrých panovníků, to je přece běžná realita, ne důvod k náboženské reformě.
Strana 335 - "Žádný smrtelník by neměl rozhodovat o osudech jiných." - proč pisatel zasazuje děj svého příběhu do starších dějin, když tam takovýto přístup ke světu a životu existoval jen jako úlet, anomálie, názor ojedinělých jedinců?

Proč musí všechny postavy v tranzu měnit hlas ala Trelawneyová v Harry Potterovi? Jedwiga ala Melisandra z Hry o trůny, vodník pootevírá ústa, aby pozřel Sivinu duši ala mozkomor, království se rozpadlo a bohové je nadobro opustili či odešli do zemí Neznáma, daleko na sever, kam lidé nemohli - ala odchod elfů za moře v Pánovi prstenů (a Bogobor na straně 318 mluví jako Glum). Jako další byly použity motivy z pohádek o ptáku Ohnivákovi, o Budulínkovi a o
Popelce, asi i o Mrazíkovi (Bogobor/Belek změněný v medvěda).

Američanka510
07.03.2023 4 z 5

Krásný mrazivý příběh
Nevím úplně, jak začít. Dlouho jsem přemýšlela, i jaké dám hodnocení (hvězdičkové). Na to, že je to napsané českým autorem, tak příběh je velmi působivý. Čeští autoři by měli dostat více prostoru na trhu. Knihu jsem rozčítala několikrát za ty dva roky, co je venku a nemohla jsem se začíst. Nakonec se mi to povedlo až tenhle rok.

Plusy, které jsem vnímala já
+ Nestvůry, které mají více vlastností
+ Překvapivé zvraty
+ Hlavní hrdinka, které umí nakopávat zadky a je velice dobře napsaná.
+ Pohled z více stran (osob)

Mínusy, které vnímám já
- Naivita hlavní hrdinky, kterou jsem si neuměla vyložit
- Věčné opakování některých vět, které už byly řečeny

Nejoblíbenější citát
Je válka tvořena monstry, nebo jsou monstra stvořena válkou? (strana 121)

Snad někdy příště u další recenze Vaše Ld. Lucka

Tesset
19.11.2022 2 z 5

Nebylo to špatné, ale jen se pořád všechno opakovalo dokola, což ve mě vzbudilo dojem, že se tím jen nahonily stránky. Trošku vykradačka známých pohádek a příběhů, ale chápu, má to být založeno na slovanské mytologii, takže se to dalo čekat. Mile mě překvapil konec, moc autorů by na něho nemělo odvahu, škoda jen že taková nebyla celá kniha.

brankaemka
23.06.2022 5 z 5

Kniha sa mi páčila aj sa dobre čítala, mňa to bavilo :), za mňa odporúčam :)

1259
15.06.2022 5 z 5

Super příběh, skvěle vymyšlený názvy bohů ale ten konec mě fakt dostal. Mohlo to skončit o trochu líp, ale i tak byl více méně šťastný.

PeťkaW.
08.03.2022 3 z 5

Někdy mi jdou psát komentáře skoro samy... někdy mi myšlenky ale skáčou od jedné ke druhé a já nevím, jak je sesumírovat, a to je přesně případ Kostí Mraza. Příběh se skoro celou dobu držel na krásných 4 hvězdičkách. Tempo bylo pozvolnější, ale všechno šlapalo relativně hezky, postupně se před námi odvíjel zajímavý příběh jehož začátek započal mnohem dřív, než se v úvodu zdálo. Postavy měly jasné motivace, svoje démony, silné i slabé stránky a člověk jim tak poměrně snadno všechno věřil. Autorčin svět by si možná zasloužil víc pozornosti, ale co bylo podstatné, to nám Bílková popsala a objasnila. Zapojení bytostí slovanské mytologie a folklóru bylo taky milým zpestřením. Všechno se výborně četlo, krátké vsuvky v úvodech kapitol nijak nerušily, i když o jejich obsahové a informační hodnotě bychom mohli polemizovat. Našlo se tu i několik vyloženě dobře vymyšlených motivů - například zlá podstata Jedwigy a minulost Beleka. Konkrétně tihle dva ale mohli celkově dostat podle mě mnohem víc prostoru a možností k vyniknutí. Největší problém pak představoval závěr knihy a hlavní rozuzlení, které na mě působily dojmem, jako kdyby autorka najednou nevěděla, co si s příběhem počít a nechtělo se jí řešit důsledky. A tak všechno ráz naráz utnula, honem si vycucla z prstu řešení, předhodila nám jeden velký "wow" prvek, který člověk ale tušil od dobré poloviny knihy, hlavní záporačky se zbavila jako mávnutím kouzelného proutku a aby toho nebylo málo, tak se rozhodla vrátit Bogoborovy karmicky všechny jeho předchozí hříchy. A vy marně hledáte, kde jako ta kapitola pokračuje?! V závěru chybělo už jenom výsměšné: "Pac a pusu, tvoje Máňa!". Omlouvám se za ten naštvaný konec komentáře, ale já závěr knihy vážně nemohla rozdýchat a hodnocení se rázem srazilo na průměr, což je hrozná škoda. Autorka mělo našlápnuto dobře a očividně si i tak svoje fanoušky získala, ale mně to přišlo jako hrozná podpásovka nejenom vůči čtenářům, ale i vůči příběhu samotnému.

Marie2004
18.01.2022 5 z 5

S touto knížkou jsem měla možnost se ponořila do světa zcela nového. Nové postavy a jiné prostředí bylo pro mě vítanou změnou. V druhé půlce knížky jsem měla dokonce momenty, kdy jsem se od knihy nemohla utrhnout a s každým novým nebezpečím se mi zastavoval dech. Konce byl dojemný, ale smutný. Sice mě k pláči knížka nedohnala, ale měla jsem na mále. Naprosto doporučuji čtenářům, kteří mají rádi fantasy s napětím a romantickou zápletkou.

Deia
08.01.2022 2 z 5

S príbehom som mala v podstate problém hneď od začiatku, až príliš mi pripomínal knihu Medvěd a Slávik. Aj tu sa vyskytujú nadprirodzené bytosti, čjorti (ešte aj ten istý názov), s ktorými hrdinka rozpráva a dáva im nejaké obety. S hlavnými postavami som si tiež nesadla, ani Siva, ani Bogobor mi neprišli nejak sympatickí. Príbeh na môj vkus napredoval až príliš pomaly, veľkú časť deja tvorili vnútorné monológy postáv, ktoré sa dosť často opakovali, čo viedlo k tomu, že čítanie som si vôbec nevedela vychutnať. Siva sa neustále zamýšľala nad tým, ako ju v dedine nenávideli a nad svojou chromou nohou, Bogobor zase nad svojou kliatbou. A stále dookola, zakaždým keď znova nejaký takýto monológ začal, som len pretáčala očami a dúfala, že čoskoro skončí. Pomedzi to teda putovali k tým kostiam, po ceste stretávali nejaké ďalšie nadprirodzené postavy, ktoré boli síce zaujímavé (tieto časti ma vážne bavili), ale boli tam dosť krátko. Čo sa mi na knihe páčilo bola atmosféra, tá bola skutočne mrazivá. Ináč mi kniha teda veľmi nesadla, čo ma naozaj mrzí.

Julinka679
04.12.2021 4 z 5

Alžběta Bílková prostě umí psát a umí vás vtáhnout do děje!
Další skvělá kniha od této autorky, kterou jsem si naprosto užila a kterou s klidným srdcem můžu doporučit!
Z kouře a kamene se mi možná líbilo malinko víc ale i Kosti Mraza mají hodně co nabídnout a to v prvé řadě dvě skvěle propracované hlavní postavy, Sivu a Beleka/Bogobora. Jejich vztah se opravdu vyvíjel celou knihu a já jsem nakonec skoro až naštvaná jak to dopadlo! To se prostě nedělá postavám, které si zamilujete již od začátku! :-D
Slovanská mytologie v české fantasy byl dobrý nápad a já jsem ráda, že jsem se k tomuto počinu nakonec dostala!
Právoplatných 4,5* a naprosto doporučuji! :-)

evilunicorn
14.10.2021 5 z 5

Osobně si myslím, že slovanská mytologie je skvělým zdrojem a pramenem pro fantasy. Ostatně, nynější boom knih s touto tématikou to jasně dokazuje.Kniha samotná mě bavila, příběh měl spád a nápad a množství bájných stvoření dodávalo ději punc neotřelosti.Velmi oceňuji konec,uzavřít příběh takto.. to bylo nečekané.A nakonec-ten přebal! Nádhera. Za mě plný počet, mnohem lepší než autorčina prvotina.

Sandalkar
10.10.2021 5 z 5

Ceska fantasy zije!
Krasny originalni pribeh, jemna vztahova linka, konec bych obema sympatakum prala jiny, ale je osvezujici, netipnout vse. Rozuzleni vyborne.
Mam taky radost z kazdeho fantasy pribehu, ktery neotvera nekonecnou x-dilnou serii, kde kvalita kazdeho dilu je uplne jinde.
Drobne me rusily nepresnosti (napad z hury dat jmeno?, Siva ztrati hul a o par stran dal sni jde). Tesim se na dalsi tvorbu autorky.

viola5163
10.09.2021 4 z 5

První knihy od této autorky, její předchozí knihu se mi moc nechtělo číst, nesedla mi, ale tohle bylo něco jiného. Krásně vyzdvižená slovanská mytologie. Akorát prvních sto stránek mě moc nebavilo, ale potom děj nabral na obrátkách. Vývoj vztahu dvou hlavních hrdinů byl pěkně popsaný. Konec mě sice moc nepotěšil, ale byla to příjemná změna, konec byl dojemný, velice mě dojal.

dominika2585
26.07.2021 5 z 5

Moje první kniha od autorky, ale rozhodně ne poslední. Kniha mě bavila od začátku do konce, všechno z knihy na mě dýchalo jako bych tam sama byla, uprostřed zasněžených lesů. Konec mě nepotěšil, čekala jsem romantický happyend. Ale na druhou stranu, tak končí skoro každá YA kniha, že?

Horselen
20.07.2021 5 z 5

Oproti autorčině prvotině je tohle velký pokrok. Autorka umí psát poutavě, dokáže navodit napětí a přestože některé věty se v knize opakují, já jsem velmi spokojená. Moc se mi líbilo prostředí, postavy i vybudovaný svět.
Jen škoda že v knížce nebyla mapa.

kikidok
23.06.2021 5 z 5

Velmi originální young adult fantasy, ovšem tvrzení 'nejde tam tolik o lásku' - jde. Ale určitě má originální a neočekávaný konec. Jediné, co mi na knize chybělo byla mapa, kde bych hezky mohla vidět, kde se hlavní hrdinové nachází. Kvůli délce knihy autorka nešla úplně do podrobných popisů postav a proto byly postavy řešeny dost jednoduše, což ale k žánru patří. Není to nejlepší kniha, co jsem četla, ale asi nemám proč ubírat hvězdičky.

SakiG
23.06.2021 4 z 5

Asi nejvíce se mi na příběhu líbilo (mimo slovanskou mytologii samozřejmě), že autorka nepopisovala do detailů okolní svět. Sem tam název království, lehce naznačený systém vládnutí ale jinak je příběh zaměřený na putování, vztahy a strasti kolem toho, což vnímám jako veliké plus. Občas jsem si říkala kolik ran a pohmožděnin dokáže Siva ještě unést a přitom putovat sněhovými závějemi s chromou nohou. Trochu nadčlověk podle mě ale musíte být více zdatní když chcete zachránit svět :D
Konec mi přišel trochu utnutý ale na druhou stranu, někdy je lepší nechat čtenáře ať se nad vším zamyslí a nechat osud světa jiným.

Za mě je knížka nadprůměr. Všechny příšerky a strašidla byly výborně popsané a staré rituály na mě přímo dýchaly. Takhle si představuju knížku o slovanské mytologii, která je temná a občas strašidelná

Arkagas
11.06.2021 4 z 5

Kosti mraza jsou knihou, ke které jsem byla obezřetná, protože na soc.sítích byla vidět hodně a čekala jsem od ní nějaké typické YA zasazené do slovanské mytologie. Opak je pravdou, příběh Sivy, která se chystá najít kosti Mraza - svého otce, aby zabránila Jedwize (prastaré čarodějce) ve zničení světa je skvělou, mrazivou fantasy, která čerpala ze slovanské mytologie a autorka si s náměty pohrála skvěle. Společné putování s Bogoborem (tím, který byl prokletý k věčnému životu) není vůbec jednoduché, plné nástrah v podobě nemrtvých, vodníků, lešajů a dalších mytologických stvoření. Mrazivá atmosféra se nese celou knihou. A Konec knihy není vůbec předvídatelný. Naopak, autorka zazářila tím, že očekávaný konec přetočila o 360 stupňů. Potěší všechny čtenáře, kteří milují mytologii a mrazivou atmosféru knih.