Balada mrtvého světa

Balada mrtvého světa https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518941/bmid_balada-mrtveho-sveta-Zcv-518941.jpg 4 79 35

Před stovkami let rozdělila magická apokalypsa svět vedví. Nikdo přesně neví proč, a Hledačka Robin Pembertonová doufá, že se stane první vědkyní, která na to přijde. Neváhá proto riskovat a podnikat cesty do Starého světa, ve kterém magie ještě funguje, je ale vrtkavá a může zabíjet. Kai Austen – kapitán jednotky strážců Hranice o tom ví své. Jeho bratr vědkyni na jednu z výprav doprovázel a už se nevrátil. Kai jí to nemůže zapomenout a během vzájemné potyčky ji pronásleduje skrze Hranici až na druhou stranu. Kvůli všudypřítomným hrozbám uzavřou křehké spojenectví a brzy zjišťují, že magie Starého světa začala hnít. Dokážou včas odvrátit blížící se konec, který může pohltit celý kontinent?... celý text

Přidat komentář

nofreeusernames
19.04.2024 5 z 5

Představte si svět rozdělený dávnou magickou apokalypsou vedví. Jedna půlka zůstává téměř nezměněná, plná nadpřirozených bytostí a magie, z té druhé kouzla vymizela a život šel dál. Ve své hlavě to vidím jako viktoriánský Londýn ve stylu Kronik prachu versus starý svět s magií inspirovanou v anglosaském folklóru (myslím, že manga Čarodějova nevěsta čerpá z podobného zdroje, nebo možná ne, ale prostě se mi to spojilo).

Z toho „nemagického“ světa se dříve pořádaly pravidelné výpravy za Hranici, což byla úloha hledačů, jenomže s tím je konec. Hledačka Robin toto rozhodnutí ale nehodlá akceptovat, a tak se i přes zákaz ocitne zpátky ve Starém světě. A ne sama, omylem se k ní připlete i kapitán strážců Kai, jehož bratr se kdysi nevrátil z jedné z výprav, shodou okolností z té s Robin. Takže asi chápete, že není její největší fanoušek a asi tušíte, že se to změní, protože #hatetolove, hihi. Tohle mě samozřejmě dost bavilo, protože romantiku já potřebuju.

Ale nebojte, tahle recenze nebude jen o lásce, bude i tom, jak parádní má ta knížka atmosféru (miluju třeba cestu lesem), jak si ji Bětka nekonečným přepisováním vyňuňala, takže má dobré tempo, je napěchovaná spoustou zajímavých informací, které hltáte a pořád nemáte dost. Bětka sama na Goodreads píše, že má její kniha připomínat dobrodružný film mixnutý špetkou nadpřirozena, něco jako legendární klasika Mumie s Brendanem Fraserem. A jo, sedí to. Není to komplikované a těžké čtení, je to fakt jako se dívat na film, u kterého sem tam lapáte po dechu, sem tam přijde nějaké to awww, ale nezatíží vám to mozkové buňky do jejich úplného vyčerpání. Strašně fajn to je, fakt.

baru_lienka
26.03.2024 4 z 5

Dámy a pánové, tohle je ze mě další skvělý adept na českou knihu, která by se měla přeložit do angličtiny, protože si to zaslouží. Děsně ráda bych se podívala na autorčin proces tvorby, dát něco takového dohromady by mi uškvařilo hromadu mozkových buněk - charakter postav, jejich pozadí a celkově historické pozadí vytvořeného světa, nadpřirozené bytosti a zápletka děje je prostě boží.

Moc se mi líbí styl psaní, je to takové melancholické čtení a zároveň oceňuju lehce feministický nádech, který se projevuje v tvrdohlavosti Robin jít proti tradicím společnosti, studovat na univerzitě a podstupovat dobrodružné cesty do neznámého světa.

Jediné, co bych příběhu vytkla bylo občas pomalejší tempo a někdy i zbytečné odbočky od děje, celkově mi cesta Robin a Kaie přišla dlouhá a na konci nás čekal pěkný cliffhanger TAKŽE IHNED POTŘEBUJU DALŠÍ DÍL


jennefer
20.03.2024 4 z 5

Mám, nebo ještě před chvilkou jsem měla, rozečtené tři knihy. To se mi normálně neděje. Ale ty dvě mě nějak nebaví. Tak jsem sáhla po téhle, ta obálka si mě v knihovně našla sama - a udělala jsem dobře, že jsem ji vzala. Jen jsem si teda taky myslela, že je to samostatný román, ajjjj... za mě pecka, byla jsem napnutá jak kšandy! Snad se druhého dílu dočkáme brzy...

barborazveze
15.03.2024 2 z 5

Začlo to tak dobře! Ale asi to nedám. Trápím se s tou knihou už 14 dní, což vzhledem k rozsahu fakt není běžný čas, který potřebuju k přečtení. Ale příběh se strašně vleče, občas jen očima skenuji celé odstavce, stránky a vlastně o nic moc nepřicházím, nikam se to neposouvá. První vějička, která mě zaujala, se objevila někde ve 30 % knihy. Až!
A co teda nedávám maximálně, to jsou chyby. Což není tak úplně chyba autorky, ačkoliv to, že něco v někom dřímá a ne třímá by vědět mohla, stejně jako že je rozdíl mezi "zadat" a "zavdat". O dalším mraku chyb, u kterých je ale mnohdy vidět, že vznikly v procesu psaní a prostě je jen NĚKDO nevychytal, ani nemluvě (chybné větné vazby, opakování slov, někde i lehce si odporující dějové situace).
Dávám příběhu velkou šanci, že se k němu časem vrátím, ale jak to začlo fakt velkolepě a napínavě, zase mě to hodně rychle ztratilo. A ani po padesáti procentech knihy stále nevím, k čemu se vázal ten prolog (nebo teda, jasně, v něčem tam spojitost vidím, ale zkrátka mi chybí informace, kam tahle část pokračovala).
Zopakuji, co se píše v jedné recenzi níže: Hodně rozvleklé, spousta popisných a vysvětlujících pasáží, chaotické vzpomínky, málo dialogů a zoufale pomalý posun v ději.

Julinka679
28.02.2024 5 z 5

Knížky od Alžběty Bílkové prostě můžu a tohle není výjimka, dokonce to z pomyslného trůnu sesadilo Z kouře a kamene, tak dobrý tenhle příběh je!

Robin a Kai jsou zprvu velice zvláštní "pár" ale jak se postupem času začínají více poznávat a boří se mezi nimi určité hranice tak spolu vycházejí čím dál lépe a jejich "vzájemná" nevraživost pomalu ustupuje a bere za své.

Kniha je z pohledu obou postav - bylo fajn se na Starý svět a jeho obyvatele dívat i očima Kaie, někoho kdo to vidí prvně v životě, zatímco Robin už je v tomhle kovaná a ví přesně co očekávat. I tak se samozřejmě objevily chvíle kdy jim šlo o život a že svět kolem nich byl pořádně nebezpečný!

Četlo se to jedním dechem a mě jen mrzí, že to bylo tak rychle utnuté, teď napjatě čekám na pokračování protože nutně potřebuji vědět jak to bude dál!

Hodnocení z původních 4,5* posunuji na 5* protože tahle knížka si to zaslouží a já za ni dávám ruku do ohně, naprosto doporučuji!

andrejci
20.02.2024 4 z 5

Začátek knížky byl pro mě nejdřív zamotaný a táhlý. Nemohla jsem se pořádně začíst a celkem jsem se trápila. Až když jsem se trošku víc dozvěděla o světě, Hranici, magii tak se zlepšilo. Největší wow pro mě, ale nastalo po cestě do Starého světa. Od té doby mě knížka začla bavit o hodně víc a já si to moc užívala. I když putování bylo trošku zdlouhavé tak ten konec to vynahradil.
Starý svět je úžasně popsaný a zpracovaný a rozhodně jsem z něho byla nadšená. Jde vidět, že autorka to má všechno úžasně propracované a já se nemůžu dočkat dalšího dílu.
Moc se mi líbily i postavy. Robin i Kaie jsem si oblíbila a moc se mi líbila i okénka do minulosti.
Knížka mě moc bavila a rozhodně mě daný svět uchvátil. Dala bych 5*, ale za mě se začátek strašně táhl a to mě nebavilo. Rozhodně ji, ale doporučuji, protože knížka je opravdu zajímavá

strana394
09.02.2024 5 z 5

Moc děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy. #spoluprace IG: @strana394

Jen co jsem přečetla prolog, jsem věděla, že tahle kniha bude něco výjimečného. Autorka vytvořila opravdu zajímavý, originální a místy nemilosrdný svět, včetně úžasné historie. Naši dva hlavní hrdinové si při své cestě opravdu sáhnou na dno a já už nutně potřebuju další díl! Je to příběh, kde o akci a zvraty není nouze. Jste v neustálém strachu o hlavní postavy, protože v magickém světě za Hranicí se skrývají nebezpečí, o kterých se normálním smrtelníkům může jen zdát.

Robin je tvrdohlavá, mladá slečna, která sice pochází z vyšší společnosti, ale odmítne se promenádovat v šatech a absolvovat čajové dýchánky. Ne, Robin si raději oblékne kalhoty a jde prozkoumávat nebezpečný svět. Úkolem Hledačů je prozkoumávat Starý svět, sbírat vzorky, rozpoznávat všechny magické bytosti. Abyste se tam dostali, musíte přejít tzv. Hranici, která oba světy od sebe odděluje. V Caledonu můžeme nalézt různé magické bytosti, trolly, obří ještěrky, zeleného zajíce, Jelocha, kterému z hlavy vyrůstá květina a další různá magická stvoření, která vás budou lákat do svých spárů.

Druhou postavou je Kai, nejmladší kapitán jednotky strážců Hranice a jednou Robin pronásleduje do Starého světa, aby se konečně po roce dozvěděl pravdu o svém bratrovi. Jeho bratr Willem společně s Robin podnikal výpravy do Starého světa, ale jedna výprava se mu stala osudná. Zmizení svého bratra dává za vinu právě Robin, a tak spolu nevychází zrovna nejlépe. Aby ale přežili hrůzy Starého světa, musí uzavřít chatrné spojenectví. Ze začátku Kai působí jako pěkný protiva, ale postupem času se nám otevírá a my zjišťujeme, že to v dětství a dospívání neměl vůbec jednoduché. Robin v průběhu celé cesty seznamuje Kaie s tím, jak to za hranicí funguje. Informace o světě tak získáváme postupně během čtení. Často se děj vrací do minulosti, díky tomu se dozvíte, proč se některé postavy zachovaly, tak jak se zachovaly. A postupně se také dozvídáme, co se tu osudnou noc stalo Willemovi a Robin.

Jak jsem na začátku chválila prolog, tak teď musím pochválit epilog, který vás jednoznačně navnadí na další díl. Strašně se mi líbí, když jsou prology a epilogy nějak propojené a přesně to se mi tady dostalo. Autorce tleskám a těším se až se zase společně s Robin a Kaiem vydám do Caledonu.

Ejmy30
25.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Docela dobrá kniha.
Svět, ve kterém se dvě hlavní postavy Robin a Kai pohybují, je velmi promyšlený, originální a zajímavý.
Trochu mě štvaly dlouhé popisy, kterých tam bylo celkem dost, hlavně když hlavní postavy vzpomínali na nějaké své zážitky nebo na Willema. Sem tam se objevila i nějaká pravopisná chyba.
Taky by mě zajímalo, jak se Robin ze své nevydařené výpravy do Ashary, na které byla ještě s Willemem, dokázala vrátit, protože celý příběh je o tom, jak Robin s Kaiem procházejí velmi nebezpečnou zemí a snaží se dostat právě do Ashary, ale Robin to tenkrát zvládla jako těžce zraněná, což mi přijde trochu nelogické.
Navíc mě velmi zklamalo, že Robin Kaie na konci knihy opravdu opustila, i když byl skoro slepý a zraněný.
Jinak ale zajímavá kniha a určitě si budu chtít přečíst pokračování, takže... 4/5

rakosnicek333
08.01.2024 5 z 5

Doporučuju ke čtení playlist autorky na Spotify!
Naprosto úžasný příběh, jediné co mě naštvalo, že jsem při čtení netušila, že to není samostatný kniha a jelikož není další díl a ten konec je jaký je, tak to je trápení zvířátek!
O co lepší příběh, o to ale horší práce korektora! To je naprostá KATASTROFA a co na začátku knihy bylo občas, tak ke konci už bylo téměř všude a dost to kazilo dojem... špatně použitá spojka nebo předložka ve větě, špatný tvar slova, tu slovo úplně chybělo. A na začátku tu byl William, pak Willem a nakonec to byl Willemem (kdo vymyslel tento patvar ?!)

M.C.SMITH
07.01.2024 3 z 5

Nenadchne a ani neurazí.
Kniha se mi vcelku líbila. Zajímavý svět i postavy, ale přesto tomu pro mne něco chybělo.
Určitě si zaslouží šanci.

Ann1307
19.11.2023 4 z 5

Tahle kniha mě zaujala náádhernou obálkou a tak tím, že ji napsala Alžběta Bílková, od které jsem ještě nic nečetla a tak jsem se rozhodla to napravit!

Myslela jsem si, že je to standalone. Není. Teda po dočtení aspoň doufám! :))

Při čtení jsem si pořád říkala, že ta kniha má nějak málo stran, že se na ně přeci zbytek příběhu nemůže vejít. No a nevešel :D

Svět, který autorka stvořila, je úžasný jen někdy mi přišel až moc komplikovaný, ale to je asi tím, že čtu běžně spíš “lehčí fantasy.
Je rozdělen na dvě části, kvůli magické apokalypse, která se udála před stovkami let. Hlavní hrdinka je Hledačka Robin, která se vydává na nebezpečné výpravy do Starého světa, ve kterém magie ještě stále funguje, narozdíl od toho Nového, kde žije většina lidí.

Na svou poslední výpravu vyráží ve společnosti kapitána strážců hranice, Kaie, který je bratrem Robinina pohřešovaného bývalého spolupracovníka.

Kai zmizení svého bratra dává za vinu právě Robin, a tak spolu ti dva nevychází zrovna nejlépe a společné putování ani jednoho z nich netěší. Aby ale přežili hrůzy Starého světa, musí uzavřít chatrné spojenectví.

Kniha plná momentů, kdy jsem se skutečně bála, momentů, kdy jsem byla fascinovaná autorčinou fantazií, momentů, kdy jsem byla napjatá jako struna, jak to s našimi dvěma hrdiny dopadne a momentů, kdy jsem si užívala jejich putování nádhernou a děsivou krajinou.

Robin i Kai byli moc sympatičtí, bavilo mě jejich popichování a vývoj jejich vztahu :)

Jediná věc, co mi úplně nesedla, bylo opakování některých věcí a křivd z minulosti několikrát dokola. :(

Ale to je drobnost, další díl(y?) si určitě a ráda přečtu! :)

annes
15.11.2023 4 z 5

Ne e. Kosti Mraza jsem jaksi ještě nečetla, byť o nich vím delší dobu. Ale tahle obálka mě zaujala. Byla jsem opravdu zvědavá a jsem naprosto spokojená.
Na začátku jsem se trochu bála, jak se vysvětlovaly informace o světě na druhé straně, že mi to bude vadit. Ale nakonec to bylo dobře zvládnuto a pomocí příběhů jsem se dozvěděla všechno, co jsem chtěla vědět. Že to bude taková romantika jsem teda nečekala, ale love story mě hodně chytla. Více než svět, ve kterém ožívají různé bájné převážně zatím severské a slovanské mýty v trochu upravené podobě. A hlavní hrdinka je trochu Lara, takže super námět, všechno co mám ráda.
Doufám, že příští rok nejpozději bude další díl. Moc se těším.

vendylein
10.11.2023 4 z 5

Těžko se mi komentuje kniha od autorky, se kterou mám to štěstí se osobně znát a kamarádit. Nedokážu tím pádem být úplně objektivní, ALE!!! Bětce jsem po přečtení prologu Balady psala, že jsem zapomněla dýchat. Což je fakt. Fantasy svět, který autorka stvořila mě vtáhl, obývají ho velmi zajímavá stvoření :)
Romantické linky nějak zvlášť nepotřebuju, ta v Baladě mě bavila, dialogy mezi hrdiny mají jiskru a spád.
Přála bych si do Starého světa proniknout hlouběji, dozvědět se o něm víc, tak snad dojde na nějaké to pokračování.

Turlogh
03.11.2023 3 z 5

Začátek knihy vůbec nebyl špatný, myšlenka vcelku originální, děj docela akční. Ve druhé půlce románu mě hodně rušily při četbě dosti zmatené vzpomínky hlavních hrdinů, jak Robin, tak Kaie, jejich občasné návraty do minulosti, chvílemi mi tak děj knihy připadal dosti chaotický. Konec samotný byl takový uspěchaný a šitý horkou jehlou. I když samozřejmě nevím, jestli si autorka nepřipravuje další pokračování. Howgh.

Lutzinka
03.11.2023 3 z 5

Nečekala jsem nic, a dostala překvapivě dobrou knihu.
Zajímavý svět, zajímavé postavy, čtivé.
Začátek knihy je wááááu.
Bohužel jsem netušila, že to není standalone, teď musím čekat na další díl.

Foxie89
31.10.2023 3 z 5

Kniha má krásně propracovaný svět plný magie a potvor a jeho objevování mě spolu s postavami dost bavilo. Kai i Robin byli dobrá dvojka, a tak doufám, že v dalších díle bude i trochu víc romantiky. Co mi na knize trochu vadilo, byly zdlouhavé popisy. Jasně, dodává to atmosféru, ale když Robin popisovala detaily světa, bylo to na mě trochu moc a děj v půlce knihy kvůli tomu dost stagnoval. Posledních 50 stránek bylo ale bomba a těším se na další díl :)
3,5/5

JaneKatty
20.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Upřímně, knihu jsem si koupila spíš tak z nudy. Od autorky jsem žádné předchozí knihy nečetla a do knihy jsem šla skoro s nulovým očekáváním. A o to víc mě ale kniha překvapila.
Svět, který je zde představen je nápaditý a originální. Bylo velmi zábavné ho společně s Kaiem skrze Robin poznávat. Hlavní postavy se mi velice líbily a postupem příběhu jsem s nimi sympatizovala čím dál více. Samotný příběh je čtivě napsaný a čtení příjemně odsýpá. Jediné co je takové ne úplně čtivé je prolog, u kterého vlastně až na konci zjistíme, proč v knize byl. Kromě tohoto však nemám knize co vytknout.
PS. Nutně potřebuji další díl

nela3812
15.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Za knihu děkuji @humbook_blogeri

Dlouhou dobu se mi nedařilo do příběhu začíst. Zpočátku mě neoslovil svět ani postavy. Autorka má však opravdu neskutečný talent na velice detailní popisy, díky kterým se v ději neztratíte.

Na vyprávění je vidět, že si autorka do detailu promyslela o čem, a o kom chce vlastně psát. Příběh je smysluplný, drží se jedné linie a odvíjí se stejným tempem, aby v závěru vyeskaloval. Netušila jsem, že se jedná o budoucí sérii, avšak takto zpětně to vysvětluje pomalé tempo, které je pro první díly typické. Avšak já se právě díky tomu nemohla do příběhu tak úplně začíst.

Svět, který autorka vytvořila, je originální, a právě díky detailním popisům, skvěle pochopitelný. Robin v průběhu celé cesty seznamuje Kaie s tím, jak to za hranicí funguje. Informace o světě tak získáváme postupně během čtení a nijak nás to, jako čtenáře, nepřehltí. Hlavní hrdinka však každou chvíli stojí proti jinému zlu a přišlo mi to překombinované.

Romantická linka je slabší, ale ti kdo ji ve fantasy mít nemusí to určitě ocení. Já jsem byla velmi ráda, že nehraje v příběhu zásadní roli. Měla jsem však pocit, že láska vznikla tak nějak z ničeho. Postavy se myšlenkám na druhého příliš nevěnují, takže nějaké sblížení pak přichází jak blesk z čistého nebe. Čas od času se autorka připomene, že tam něco jiskří, ale z těch dvou to moc cítit nebylo.

Napsané je to opravdu moc hezky, ale nepodařilo se mi začíst do příběhu. Toto fantasy by vám však nemělo uniknout, ten svět je neskutečně promyšlený a opravdu kouzelný!

Hodnocení: 3,5/5

#humbookblogeri #spolupráce

Zatoulana
15.10.2023 5 z 5

BALADA MRTVÉHO SVĚTA - Alžběta Bílková

Od autorky jsem četla už knihu KOSTI MRAZA. Jedná se o první díl série nabízející temný a tajemný příběh s lehkou romantickou linkou.
Děj se odehrává ve velmi propracovaném magickým světě, který je bariérou odtržený od klasického lidského. Začátek byl velmi popisný, ze začátku trochu utahaná ale od 3. kapitoly se to naplno rozjelo.
Hlavní hrdinka, Hledačka Robin, se vydává za Bariéru s naději že objevili důvody, proč se svět rozdělil. Později se do toho zamotá i kapitán stráži Kai. Mezi postavami funguje ta správná chemie, která se mi v knize moc líbila. Autorčina schopnost vytvořit komplexní magický svět a jeho historii dodává příběhu hloubku.

I přes pomalejší začátek jsem si knihu moc užila a těším se na pokračování. Autorce moc děkuji za podpis na #humbookfest2023

Kniha se moc hezky četla a i když měla hlavní hrdinka nešvary jako většina hlavních postav co se nyní objevuje, moc jsem si ji užila a zanechala ve mě mnoho emocí. Možná jen škoda že obálka knihy měla více temného potenciálu ale to už je jen drobnost.

Hodnotím 5/5


V rámci #spoluprace děkuji Humbook

klarunas
14.10.2023 5 z 5

Nevěděla jsem co očekávat, jelikož toto byla má první knížka od autorky Alžběty Bílkové. A absolutně nelituji! Kniha vás zavede do světa, který je prodchnut magií a plný bohů. Nicméně byl v minulosti rozdělen vedví a na jedné straně najdete “náš svět bez magie a na druhé straně, za Hranicí, je ten magický, plný monster, lidí co ovládají kouzla a plný starých bohů. Tento magický svět mají za úkol prozkoumat takzvaní hledači, kteří riskují svůj život, aby odnesli vzorky a zapsali si zvláštní jevy ze země za Hranicí.

Hlavní hrdinkou je slečna Robin Pembertonová, tvrdohlavá dívka, která pochází z bohaté rodiny, ale vždy si šla za svým i když s ní rodiče nesouhlasili. Robin je právě zmíněnou hledačkou a jednoho dne se vrátí v zuboženém stavu bez svého kolegy, který nejspíše zahynul. Nic si z té události nepamatuje. A od této chvíle se její svět obrátí naruby. Díky knize, kterou dostala od bytosti z magického světa se u ní začne projevovat magie. Je z toho vyděšená, tudíž se vydá na druhou stranu za Hranicí, aby zjistila co se sní děje a vyřešila záhadu s jejím ztraceným kolegou.

K Robin se přidá i Kai Austern, kapitán jednotky strážců Hranice, který ji chce polapit a získat od ní informace o jeho ztraceném bratrovi.

Ten svět, který vylíčila autorka v knize je dokonalý, ano mísí se tam severská mytologie až po jiná náboženství, monstra, kletbyale vždyť je to fantasy a tohle přesně miluju. Čím déle knihu čtete, tím více je temnější a strašidelnější. V životě by mě nenapadlo, že si zamiluji knihu, která prakticky vypráví o cestě na jedno místo. Ale stále se tam něco děje, buď hrdinka či hrdina přemítají o svém životě a nebo je chce někdo zabít. Moc se těším na další díl!!! A prosím víc romantiky mezi Robin a Kaiem. Protože milostná linka tam je taky, ale jen malilinkatá .

Moc doporučuji.

Autorovy další knížky

Alžběta Bílková
česká, 1994
2020  78%Kosti Mraza
2018  76%Z kouře a kamene
2023  81%Balada mrtvého světa

Kniha Balada mrtvého světa je v

Právě čtených2x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce90x
Chystám se číst110x
Chci si koupit44x
dalších seznamech4x