Z kouře a kamene

Z kouře a kamene https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372030/bmid_z-koure-a-kamene-EBJ-372030.jpg 4 163 56

Morigan – nádherné, ale kruté město. Obyčejní smrtelníci zde žijí po boku nadpřirozených bytostí Šerosvěta a pod přísným dohledem čtyř vládců města. Když se jeden z nich objeví na prahu domu Carys Obelové a zemře jí v náručí, dívka netuší, že tenhle okamžik jí zásadně změní život. Může se totiž stát jeho nástupkyní – nositelkou titulu paní kouře a kamene. Aby titul získala, musí však podstoupit těžkou zkoušku od ostatních pánů města. Obstojí? Dokáže poznat spojence a odhalit nepřátele? Najde sílu a odvahu bojovat s nástrahami, ale i sama se sebou?... celý text

Přidat komentář

Hobitka
03.02.2024 4 z 5

Tohle bylo dobré čtení.
První kapitoly mě naprosto vtáhly. Pak tempo příběhu zpomalí, ale pořád se něco děje, a dozvídáme se spoustu nového. Závěr opět zrychlí, a vypravěči se střídají i v rámci kapitol. Za mě vělice dobře rozprostřené, a ke čtení mě to táhlo, bavila jsem se.
Líbila se mi i podstata samotné zkoušky.
Epilog pěkně uzavírá jednotlivé linky příběhu, zároveň ale nechává prostor pro představivost čtenáře, či pro případné pokračování ze Šerosvěta. :)

Dadama1
06.11.2023 4 z 5

Pěkná kniha, doporučuji. :)


Kate3003
12.12.2022 3 z 5

Na knize se mi líbí zajímavé a originální téma i celkové pojetí příběhu, ale chybí mi něco co by mě naprosto vtáhlo do příběhu a nutilo hltat další strany. (Možná je to způsobeno i knihou Renegáti kterou jsem četla předtím a ta je nabitá akcí) Nemůžu říct, že by se mi kniha četla špatně, naopak autorka píše příjemným stylem a příběh okolo mě tak v klidu protekl, ale plně mě nezachytil. Někdy se vyskytli velmi zajímavé momenty, které pak ale stekly zpátky do klidného toku příběhu. Jedná se o prvotinu autorky, proto se chystám i na její další knihu a věřím, že mě zaujme.

goodness
24.11.2022 5 z 5

Knihu jsem doslova zhltla. Čtu většinou jen cestou v autobuse, dnes jsem to musela dočíst doma až do konce. K dokonalosti mi tam chyběl jen ten polibek(zkouška se nepočítá), tak snad někdy bude v dalším díle….konec mohl být více rozepsaný, ale je to poutavé a milé čtení, skvělé nápady krásná jména i prostředí. Oblíbila jsem si Roana, Maru, Doriana a všechny vládce, no Roana vlastně miluju.

Sandalkar
17.11.2022 4 z 5

Na prvotinu vazne dobre, ikdyz ke konci vse dost zrychlilo, jakoby uz to chtela mit autorka hotove. Par preklepu pres korekturu taky proslo.
Obecne napad WOW, ale slo by z nej vytezit vic, otevreny konec nabizi i pokracovani. Autorku beru jako jednu z nej ceskych fantasy autoru, tesim se na dalsi dila.

Bezkyne9
30.10.2022 5 z 5

Velike vrele doporuceni :)
Atmosfericky fantasy pribeh, poctiva zapletka, mile postavy, jejich kvalitni vyvoj a vrele myslenky, odvaha, pratelstvi…
Mlada ceska skvela autorka, ktera mi po dlouho dobe privodila stare zname mrazeni s otocenim posledni stranky.
Ctete a kupujte, kdo chovate lasku k pribehum, at se muzeme tesit na dalsi knihy :) pro me ma cetne misto v knihovnicce :)

lenka0383
28.10.2022 4 z 5

Moc se mi to líbilo. Bylo to takové poklidné, pohádkové, ke konci se to zrychlilo a bylo to i dost napínavé. Trochu mě mrzí, že hlavní postavy mi zas tak moc nepřirostly k srdci, protože jsme je vlastně moc nezažili v akci, takže když někdo umřel... no, zas tak moc mě to nebralo :-D Děje tam opravdu moc není, spíš je to takové pohádkové povídání o zajímavém světě a jeho obyvatelích. Konec mě taky trochu zklamal, bylo to sice zcela uvěřitelné a vlastně přirozené, ale chyběla tomu taková ta epická tečka, kdy se všechno vyřeší a všechno už bude v pořádku :-D Hlavní postavy mě celkem zklamaly, že do toho nešly s větší vervou... No nic, budu věřit, že se jim to nakonec podaří :-D

Sirina
27.09.2022 5 z 5

Jak už tu někdo psal, tohle bylo hodně slušné na prvotinu. A navíc mi autorka celkem napravila chuť na české autory fantasy. Pěkně byl vymyšlený Šerosvět, včetně cestování mezi městy. A moc se mi líbily schopnosti pána z kouře a kamene. Pokud by někdy byl druhý díl, moc ráda si ho přečtu také.

mstychov
22.04.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že mi trvalo přes půlku knihy, než jsem se srovnala s délkou kapitol. Kindl mi ukazoval čas mezi 30-50 minutami. Jsem ovšem ráda, že jsem to překonala a knihu nakonec dočetla. I když mi to trvalo pekelně dlouho.

Příběh vypráví o dívce jménem Carys Obelová, které je oznámeno, že bude budoucí paní z Kouře a kamene Severního panství. To jí oznámí předchozí pán a umře na prahu jejího domu.

Carys si v dalších dnech uvědomí, že pohádky, které jí táta vyprávěl jako malé holce ožívají. Svět, ve kterém se odehrávaly je skutečný. Carys musí udělat jediné- rozhodnout se, zda nástupnictví přijme a obhájí. Do cesty se jí během toho zamotá syn jejího předchůdce Roan. Jak to celé dopadne? :)

holkazaknihou
29.03.2022 5 z 5

Wow, skvele napsana knizka a dokonce od ceske autorky. Toho si moc cenim..
Co se tyce pribehu, tak jsem velice spokojena. Dokazala bych si predstavit, kdyby to bylo trosku vic rozepsanejsi, ale chapu, ze jelikoz je to prvotina, tak na to nemela prostor.

Marushka27
23.11.2021 3 z 5

Líbí se mi, že se čeští autoři pouští do urban fantasy. Zaujal mě námět, ale až tak už ne postavy, které jsou docela nezáživné, včetně hlavní hrdinky, která je tam víceméně jen do počtu, a je ze všech nejméně sympatická. Navíc Carys chybí propracovanější pozadí, nějaká uvěřitelnost, vývoj. Hodně věcí je zmíněno, ale chybí tomu emoce, jinde jsou věci jen zkratkovitě popsané. Jsou tu mnohá klišé, která by ani tak nevadila, ale svět by mohl být zajímavý, i pro lepší příběh. Všechno bylo načrtnuto velmi hrubě a nic nebylo rozvedeno, takže nakonec kniha sice hezky plynula a dobře se četla, ale připadala mi o ničem. Rozporuplně musím konstatovat, že koupě nelituji a byla jsem spokojená, ale na druhou stranu tu byly nelogičnosti, občas si odstavec protiřečil s tím předchozím. Jindy jsem si říkala, že je škoda, že se autorka nezaměřila pořádně na určité věci a nepouštěla se zbytečně do dalších odboček. Na prvotinu je to ovšem dobré. Kladné body za Roana a snad bude někdy i další podobná kniha.

Teruberu
14.11.2021 5 z 5

Chci další díl. Na prvotinu je to super. Trochu více propracovat svět a více děje a mnohem více stránek na čtení a bude to luxus.

ydnac
08.10.2021 3 z 5

Nejdříve mi byla doporučena kniha Kosti Mraza, ale rozhodla jsem se nejdříve pro prvotinu této české autorky :-)
Už dávno věřím našim spisovatelům, že píší stejně skvělé fantasy jako ti zahraniční.
Děj knihy sice není nijak náročný, ale i tak se mi líbil a kniha se dobře četla :-)
Šerosvět (svět magických bytostí) mohl být více propracovaný.
Vlastně bych tuto knihu brala jako lehký rozjezdový díl a tak doufám, že se dočkáme dalších :-)
Hlavní hrdinka se jednoho dne stává nástupkyní jednoho ze čtyř vládců města.
Musí se připravit na splnění zkoušky, která je nutná k převzetí moci.

SPOILER: Od splnění této zkoušky jsem očekávala velkolepější závěr knihy a musím říct, že na tom by se dalo ještě hodně zapracovat.
Ovšem vlastně je pravda, že postavit se sám sobě může být hodně těžké.

HEZKÁ, LEHKÁ, ODDECHOVÁ FANTASY :-)

Anett525
14.07.2021 5 z 5

První jsem četla Kosti Mraza, už tím si mě autorka získala, měla jsem obavy a do prvotiny jsem se bála pustit, po tom co jsem četla,že je slabší. A musím říct, že teda rozhodně nezklamala, moc se mi kniha líbila a klidně bych brala další díl z tohoto skvělého světa. Bylo to super. :)

Lea_41
17.06.2021 5 z 5

Na to, že ji napsala česká spisovatelka to bylo hodně dobrý. Byla to jízda. Ani jsem si to nestihla pořádně užít. Bylo to rychlé a svižné. Byla bych ráda za druhý díl.

1259
13.05.2021 5 z 5

Přiznávám se, moc českých spisovatelek ve své knihovně nemám, ale když už nějakou najdu, tak to musí stát za to a v tady tom případě to tak zrovna je. Z kouře a kamene od Alžběty je dle mého skromného názoru originální a naprosto úžasný příběh, který by si zasloužil klidně i nějaké pokračování, ale je fakt, že knih na pokračování je až až.

Julinka679
11.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Nutně bych potřebovala aby Alžběta napsala "další" díl a vytvořila se tak série Morigan, protože tohle bylo opravdu super!

Hodnocení:
Většinou jsem k českým fantasy knihám skeptická ale zde není důvod, za mě je tohle fantasy, které se (alespoň pro mě) dá srovnávat se zahraničními tituly a které si mohou přečíst jak děti, mládež nebo dospělí.

Morigan: Fantasy svět, ve kterém lidé naprosto normálně, tedy běžným způsobem, používají moderní technologie. Zpočátku jsem se bála, zda moderní technologie a fantasy svět jdou dohromady ale nakonec jsem se obávala zbytečně, zapadlo to do sebe velice dobře.

Carys: Sympatická hlavní hrdinka, kterou jsem si poměrně rychle oblíbila a která mi svým chováním občas připomínala samu sebe... Tedy až na to, že já nejsem (a nebudu) vládkyně, takže žádná koruna pro mě :-( :D

Rychle a stručně: 4,5*, naprosto doporučuji a prosím autorku aby vznikl návazný díl! Opravdu prosím na kolenou, a když nebude zbytí tak i ten střevíček zavážu! :D

Hanjimka
04.04.2021 4 z 5

Jako prvotina mladé autorky je tohle super kniha. A protože už jsem četla i Kosti Mraza tak můžu říct že je vidět obrovský posun. Mám tyhle fantasy ráda a autorku si řadím k oblíbeným a přejí jen více takových knih.

Rowana
19.03.2021 4 z 5

Počáteční nedůvěřivá rozpačitost s pojetí světa i příběhu se u mě po několika kapitolách rozplynula v nenávratnu a pak už jsem se jen nechala unášení vyprávěním. Autorka rozhodně vyprávět umí. Přála bych si pokračování. :-)

Akin309
14.03.2021 4 z 5

Zo začiatku mi trvalo sa začítať ale potom konečne som sa dostala do deja. Kniha sa mi celkom páčila. Rada si prečítam aj pokračovanie pri ktorom autorke držím palce.

Štítky knihy

městská (urban) fantasy

Autorovy další knížky

Alžběta Bílková
česká, 1994
2020  78%Kosti Mraza
2018  76%Z kouře a kamene
2023  81%Balada mrtvého světa

Kniha Z kouře a kamene je v

Právě čtených4x
Přečtených197x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených10x
Knihotéce140x
Chystám se číst168x
Chci si koupit42x
dalších seznamech10x