Čáslavská

Čáslavská https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443158/bmid_caslavska-nUy-443158.jpg 4 136 33

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním „2000 slov“ a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí raději šla uklízet činžáky. Tím ale příběh jejího života ani zdaleka neskončil.... celý text

Přidat komentář

Vivetkav
11.09.2023 4 z 5

Na to, že to je komiks, tak musím říct hustý.. moc hezky zpracovaný jsem ráda, že se mi dostala do ruky

Yarwen
25.08.2023 2 z 5

Věru Čáslavskou považuji za velkou osobnost jak po stránce morální, tak sportovní. Její pád ze slávy do perzekucí komunistického režimu po boku podlého a násilnického manžela se pro knižní či filmové zpracování přímo nabízí. Ale tento komiks není Věry hoden.
Text se hlavně v první polovině knihy často zabývá banalitami, které jsou místy trapné. Autoři se chlubí, že mají s komiksy dobré zkušenosti, ale pořadí textových bublin je náhodné, takže si často přečtete nejdříve odpověď a pak otázku.
To nejhorší je ovšem kresba. Pan Švejdík si vystačí se třemi barvami, na pozadí rovnou zapomeňte, naopak, neváhá stejné obrázky použít několikrát, akorát na jednom má obličej modrou tvář na žlutém pozadí a na druhém červenou na modrém. Postavy vypadají podobně a Věru Čáslavskou lze poznat hlavně podle (většinou) žlutých vlasů. Zatím jsem se nesetkal s tak mizernou a odbytou kresbou, jakkoliv by malíř nejspíš tvrdil, že tohle provedení byl jeho záměr.
Zatímco příběh Věry je pětihvězdičkový, provedení vydá tak na jednu hvězdu. Na druhé straně i jednooký je mezi slepými králem a výběr knih o Věře Čáslavské není valný - některé jsou zcenzurované, jiné zaměřené jinam než na biografii. Tato kniha se snaží informace podávat objektivně, a za to jí jednu hvězdu přidám.


Šáruška406
04.08.2023 5 z 5

Paní Čáslavskou jsem měla moc ráda.
Komiksové vydání je skvěle provedené. Více takových komiksů. Polidšťují člověka. Tleskám!!!

Booky84
18.03.2023 5 z 5

Skvělý komiks o úžasné a jedinečné gymnastce. Krásné zpracování, které přináší nejen sportovní úspěchy, ale i politickou odvahu a hodně složité soukromí.

Lka
20.01.2023 5 z 5

Komiksové zpracování o životě Věry Čáslavské. Něco málo jsem samozřejmě o ní věděla, ale z této knihy jsem se dozvěděla mnohem víc. Neměla lehký život.

pipetion
01.08.2022 5 z 5

Komiksová jednohubka. Sportovní úspěchy paní Čáslavské jsou úžasné, ale její životní postoj a odvaha inspirativní.

Gabi13
29.07.2022 5 z 5

Příběh paní Čáslavské znám a znovu žasnu nad její statečnosti. Díky skvělé zpracovanému komiksu. Lákalo mě právě to zpracování.

erik385
24.05.2022 4 z 5

Hoci nie som fanúšik komiksov, tak toto na mňa zapôsobilo. Bolo to silné, dojímavé a konečne som sa dozvedel čo to o Čáslavskej, ktorá tu na mňa pôsobila ako fakt pevná osobnosť, ktorú len tak niečo nezloží. A možno som si niekde v duchu hovoril, že či to nie je trochu preheroizovaný text, veď všetci máme svojich kostlivcov v skrini a nikto nie je dokonalý, ale vlastne mi to nevadilo. Veril som tomu všetkému ako decko a prijal som príbeh superženy s obdivom a pokorou.

Kate18
12.05.2022 5 z 5

Kniha vyniká velmi osobitou kresbou a coloringem více méně v základních barvách a bez větších detailů. I tím mě příběh legendy zaujal. Celý příběh o životě paní Čáslavské je velmi silný, stejně jako ona sama.

Čand@
06.05.2022 2 z 5

Nie som fanúšik komiksov a po tomto som siahla jedine pre osobnosť, ktorej je venovaný. Bohužiaľ to, že nie som zbehlý čitateľ grafických románov, sa dosť odráža na mojom celkovom dojme. Keby som už predtým o Věre Čáslavskej veľa nečítala a nevidela snáď všetky dokumenty o nej, asi by som v tejto knihe dosť plávala. Strácala by som sa v deji. Nepochopila by som mnohé skratkovité náznaky v okienkach. A čo mi ozaj vadilo, že sa autor (a jednoznačne ani korektor) pri slovenských textoch neobťažoval osloviť niekoho, kto by mu ich napísal správne, sú tam ozaj nezmysly. Škoda. Oceňujem ale snahu vzdať hold tejto výnimočnej žene, jej rovnosti, športovým úspechom i jej neľahkému životu.

keny
19.03.2022 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé....hold úžasné ženě. Teď si říkám, proč ji někdo nevzpomněl při volbě největšího Čecha. Charakterní žena, kterou obdivoval celý svět, která nás proslavila a ke které se československá republika zachovala tak krutě. Aspoň že na konci života byla snad šťastná

klaraj093
08.01.2022 4 z 5

Zajímavé pojetí krátkého životopisu Věry Čáslavské.

JajaCZ
06.01.2022 4 z 5

Wow, tak rozhodne oproti príbehu Zátopka bol príbeh Very dychberúci. Jediné, čo mi na v komikse vadilo bola nespisovná slovenčina.( preklady ako z google translatora. Slová, ktoré vo vete nedávali zmysel) I grafické spracovanie bolo dosť rušivé (farebne vyfarbené postavy) Vzhľadom na tému komiksu by som asi volila farby, ktoré by zvýrazňovali významnosť popisovanej osoby a vážnosť obsahu. Keby mi doslova tieto komiksy nepadli do ruky v knižnici, tak ich miniem, čo by bola naozaj škoda, pretože som vôbec netušila aký zaujímavý život (a hlavne smutný) Vera prežila.

LuckaH2
26.11.2021 5 z 5

Životopisy nemam moc rada, a asi bych si nikdy neprecetla ani ten pani Čáslavské, ale díky komiksu jsem do jejího života náhledla. Barvy super, zluta kola jako svetla, stiny, pozice gymnastu, gradace atmosfery. Super. Moc jsem si to uzila a jeste smekam pred Verou, co dokazala.

gleti
05.11.2021 5 z 5

Moje druhá knížka od této dvojice a opět maximální spokojenost.

Autoři nás citlivě provedou nejenom největšími úspěchy Čáslavské, ale i jejími tragédiemi.
Čtenáři nezbývá, než statečnou ženu obdivovat.

jiri77
31.10.2021 4 z 5

Jednoduše a srozumitelně popsané životní momenty, jedné z našich největších sportovkyň ,pomocí báječného komiksu.

Katy_71
24.10.2021 5 z 5

Úsporně a docela stručně zachycené důležité okamžiky života Věry Čáslavské, kterou jsem velmi obdivovala pro její sílu všechno zdolat. A skvělá práce Jaromíra 99!

Pavlína197
09.10.2021 5 z 5

Knížku jsem si půjčila v knihovně, protože jsem chtěla zjistit, jak vypadá grafický román. No, je to prostě komiks! :-)
Každopádně toto dílo pro mě bylo velké překvapení v dobrém slova smyslu. Obrázky jsou jednoduché, barev nenajdete víc než na titulní straně, slov pomálu, a i tak člověk načerpá a hlavně si zapamatuje spoustu informací a pocítí atmosféru zobrazených situací a doby. Kdyby se podobným způsobem psaly učebnice dějepisu, možná bychom byli v oblasti historie vzdělanější. Že Věra Čáslavská byla sportovní gymnastka a olympionička jsem věděla, od teď už si budu kromě jiného pamatovat i to, na kterých olympiádách medaile získala.

puczmeloun
01.10.2021 3 z 5

Bez diskuze zajímavá kniha. Velké sportovní úspěchy, osobní síla a integrita, vytrvalost, odhodlání i odvaha, ale také desítky let pod tlakem komunistické totality, rodinných sporů i bulváru. Kniha má zajímavé rámování příběhu i povedené grafické zpracování.

Ano, vím, že jde o komiksové zpracování, ale přijde mi, že se kniha snaží v logicky omezeném rozsahu pokrýt co nejvíce témat. I ono rámování "Nuselským mostem" je spíše jen alegorie života (vychází to vůbec z reality?), než něco víc. Mnoho políček komiksu je jen naznačením a pro hlubší pochopení je nutné si něco na internetu najít, nebo už znát předem. Já nejsem obvyklým fanouškem sportu ani čtenářem bulváru, proto jsem o Věře Čáslavské věděl jen málo. Komiks zaplnil některé chybějící informace, ale taky vyvolal spoustu dalších otázek. Je to tak hezká grafická hříčka, ale mířící spíše pro čtenáře znalého, nebo takového, který nepotřebuje nahlédnout pod pokličku. Každopádně rozhodně doporučuji k přečtení.

Sám příště radši sáhnu po normálním životopise, při hledání odpovědí na některé otázky pomohl Pavel Kosatík a jeho Život na Olympu – více než hutné zpracování, které komiks dobře doplňuje... Dostupný je online na stránkách Městské knihovny v Praze.

Jizi
12.09.2021 3 z 5

Graficky poutavě provedené zpracování letem světem životem jedné z nejvýraznějších českých sportovkyň minulého století. Osud Čáslavské tvrdě poznamenal minulý režim, nicméně v knize je vykreslena v podstatě jako chudáka ženská, co měla smůlu na chlapy. Postrádá živost, energii, jiskru.
Fragmentárnost jednotlivých výjevů a snaha dostat do útlého svazku všechno, nakonec zanechává roztříštěný dojem, kdy na mě nejsilnji působí fakt, že máme memoriál člověka, který tloukl manželku a děti. To je něco, co nedokážu dostat z hlavy. Bez ohledu na to, jaké zaběhl výsledky, bez ohledu na to, jak sporná mohla být jeho smrt, skutečně v dnešní době připomínáme jméno domácího násilníka? Opravdu?! Tak to mi ho teda vyndej.

Štítky knihy

gymnastika čeští sportovci Věra Čáslavská, 1942-2016

Autoři knihy

Jan Novák
česká, 1953
Jaromír 99 (p)
česká, 1963

Kniha Čáslavská je v

Přečtených173x
Čtenářské výzvě57x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst36x
Chci si koupit14x