Airelle Airelle komentáře u knih

☰ menu

Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

(SPOILER) Když jsem zjistila, že Miriam napsala další knihu, rozhodla jsem se, že jí zahrnu do hlasování o společné čtení v rámci #kniznihratkysfreyou Vůbec mě nepřekvapuje, že kniha v hlasování vyhrála.



Autorka píše vážně skvěle, každá kniha je kvalitativně lepší než ta předchozí. Mojí srdcovkou už navždy zůstane Příběh slunečnice, ale Mateřídouška jí tedy řádně šlape na paty. Navíc se vracíme do Lomné a opět nám tu Miriam odkryla část historie Jablunkovska.

V knize jsou dvě dějové linky, prolíná se zde příběh Aničky a její prababičky Věry, osobně jsem si více oblíbila Věru, která neměla lehký osud a ve své době byla výjimečná. Anička je dost často na ránu, nedokázala jsem s ní soucítit, protože si za své problémy může sama. Musím zatleskat autorce, za skvěle napsané charaktery postav, protože jsem měla pocit, že Aničku znám osobně, je to tím, že podobných žen chodí teď po světe víc, než je zdrávo.

Věřina dějová linka mě chytla neskutečně za srdce, poznáváme jí prostřednictvím pytlíku sušené mateřídoušky a Aniččiných vizí už v dětském věku, kdy touží po tom, chodit místo do polské školy do té české. Zní to jako bezvýznamné přání, ale v té době to bylo něco velkého. V pohraničí mezi Čechy a Poláky vládla těžká rivalita a pokud někdo z Vás četl třeba Šikmý kostel nebo má povědomí o česko-polském pohraničí nebude překvapen. Věra je na svou dobu hodně cílevědomá, a to se mi na ní opravdu líbí. Nevzdává se, ani když jí osud a lidé házejí klacky pod nohy, natož aby lidem vymlouvala jejich názor.

Co se týká závěru knihy, také mi přišel uspěchaný, což je opravdu škoda. Příběh Aničky by si býval zasloužil trochu více prostoru k uzavření.

Knihu si určitě přečtěte! V knihovně by Vám rozhodně chybět neměla.

Hodnocení: 4,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

S autorkou jsem se poprvé setkala při čtení knihy Malibu v plamenech a říkala si, že už se do dalších jejich knih pouštět nebudu. Na Malibu jsem ale zpětně změnila názor, dodnes ve mně kniha rezonuje, což je vlastně výsledek dobře napsané knihy.

Reid dokáže psát fiktivní autobiografie tak věrně, že pak dvě hodiny googlíte, a říkáte si, že to prostě není možný.

Všechny její postavy mají jedno společné, jsou dokonale nedokonalé, mají tolik lidských chyb, že je dokážete nesnášet, jsou protivní, sebestřední (zdravím Evelyn a Daisy), ale projdou takovou cestou, že je ve finále pochopíte.

Carrie Soto je nafoukaná, asociální, protivná hvězda tenisu a vítězka všech možných tenisových turnajů včetně Wimbledonu. Jejím jediným životním cílem je být nejlepší tenistka na světě a v tom jí nezabrání ani to, že už je pár let ve sportovním důchodu.

Když jí totiž mladá a velmi úspěšná Nicki Chan začne šlapat v získaných grandslamových titulech, neváhá a vrátí se znovu na tenisový kurt bojovat o svůj rekord.

Carrie nikdo nemá kvůli její povaze rád, přezdívají jí Válečná sekera, je jen na ní jestli dostojí své přezdívce nebo se změní. Pomůže jí k tomu víc její otec a zároveň trenér nebo její bývalá láska Bowe Huntley?

Pravidla tenisu jsou tu sice popsány z rychlíku, ale celkem pochopitelně a není vynecháno nic podstatného. Tenis jsem nikdy nehrála, ale jsem olympijský fanoušek, a tak si ho nikdy nenechám ujít.

Styl psaní je prostě typická Reid, nechybí tu čtivost, syrovost a emocionální jízda. No a co by to bylo za Reid, kdyby se tu alespoň jednou neobjevilo jméno Mick Riva, fajnšmekři jistě tu propojenost ocení. Navíc tady je větší propojení s Malibu a postavami, takže ani Carrie není úplně neznámá postava.

Objevuje se zde hodně španělštiny, sice je z kontextu pochopitelné, co věty znamenají, ale rozhodně si s tím mohli v rámci překladu poradit lépe, i kdyby se pod čarou vyskytovaly překlady, tak by to bylo lepší.

Pokud jste od autorky ještě nic nečetli, tak to musíte napravit! Taylor Jenkins Reid je jedna z autorů, od níž by si každý měl alespoň jednu knihu přečíst.

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 4 z 5


Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Začíná to poklidnou rodinnou oslavou a strhne se to v nezapomenutelný psychologický thriller.

Když otevírání knihu od pro mě neznámého autora, jsem vždy nervózní, jestli se mi příběh bude líbit. V tomto případě tomu nebylo jinak, po pár stranách mi ale bylo jasné, že knihu jen tak neodložím.

Autorka píše velmi poutavě, velkým plusem jsou dobře napsané dialogy, které nejsou u mnohých autorů samozřejmostí.

Děj knihy mě naprosto dostal, lehce jsem předvídala, co se stalo. Moje tušení se potvrdilo v 18.kapitole, která mě totálně zlomila. Pak už děj jen gradoval a gradoval, až jsem se nestačila ani divit.
Postavy mi přišly charakterově reálné, měly své chyby, což já vždy oceňuji.

Celá kniha ve mě stále rezonuje a dlouho ještě bude. Kniha mě posadila na zadek a já doufám, že se brzy dostanu i k dalším knihám od autorky.

Tento thriller Vám doporučuji všemi deseti! Pokud jste četli, tak mi dejte do komentářů vědět, jak se Vám kniha líbila.

Hodnocení: 4,8/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Příliv démonů Příliv démonů Laurie Forest

(SPOILER) Na čtvrtý díl série Černé čarodějky jsem se moc těšila. Už mi ten svět plný magie chyběl.

Příběh je i tentokrát vyprávěn z více pohledů, vzhledem k tomu, že jsem třetí díl četla před více jak rokem a půl, musela jsem trochu vzpomínat, kdo je kdo. Tentokrát se většina děje odehrává na území Noeů, kam uprchlo obrovské množství různých národů z území Gardneriánů.
Líbí se mi, že se autorka zaměřila na důležitá témata, i přesto že se jedná o fantasy, tak tu nechybí nacionální témata, xenofobie, LGBT, uprchlictví. Navíc je to do děje zakomponováno nenásilně, a to je velké plus.

Autorka opět skvěle vykreslila charaktery všech postav, kdy je každá postava jedinečná, což se jen tak nevidí, ještě navíc s takovým počtem, co se v Západní říši nachází.

Mojí nejoblíbenější postavou zůstává Elloren, kterou jsem si zamilovala od prvního dílu. Nebudu lhát, když řeknu, že jí autorka opět nešetřila. A nešetřila ani nás čtenáře, když už se člověku uleví, že je jeho oblíbenec naživu, dojde k dalšímu zvratu.

První třetina knihy se bohužel trochu vleče, a mně trvalo se začíst, ale jakmile se děj začne věnovat Elloren, nabere hned větší spád.

Posledních 200 stran je tak nabombených, že už jsem se nedokázala odtrhnout. Jeden zvrat za druhým a naprostá emocionální jízda. Pořád nechápu, proč nemá tahle série mnohem větší hype oproti jiným méně kvalitním fantasy sériím. Doufám, že se brzy dočkáme pokračování.

Knihu, stejně jako celou sérii, Vám budu znovu a znovu doporučovat. Je to prostě jedna z mých nejoblíbenějších sérií.

Hodnocení: 4,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

(SPOILER) Od knihy jsem neměla žádná velká očekávání, přeci jen ten hype kolem ní je obrovský, a já jsem z takových knih vždy zklamaná.

Tentokrát jsem se vyhla i přečtení všech recenzí, abych si knihu přečetla s čistou hlavou, a musím říct, že to byla správná volba. Romantasy je žánr, který buď milujete nebo nenávidíte, také se buď povede a zůstane tam dostatečné množství fantasy prvků, a nebo nepovede a je to jen erotika s fantasy omáčkou.

Líbí se mi, když se v knize od začátku něco děje, což se tady povedlo na výbornou, rovnou nás autorka vtáhla do děje a celou dobu nepustila. Zajímavě pojala turnaj, kteří mnozí přirovnávali k Hunger games, což mi tedy nepřijde relevantní, vzhledem k tomu, že turnaj probíhá jinak a hlavně má několik částí. Víc mi to připomíná turnaje z mých oblíbených sérií jako je Skleněný trůn nebo Dvůr trnů a růží, k těmto sériím bych knihu přirovnala asi nejvíc, i když v nich nejsou upíři, ale jen vílí machové.

Hlavní hrdinka Oraya je lidská adoptovaná dcera upírského krále Vincenta, přijde Vám to spojení divné? Nebojte se, nejste v tom sami. Zúčastní se turnaje a po několika peripetiích uzavře spojenectví s upírem Raihnem, jenže se jedná o turnaj na život a na smrt, tak je jasné, že to nemůže vydržet napořád. Vše navíc zkomplikují city a politika.

Romantická linka je v příběhu velmi dobře zakomponovaná, rozhodně nikoho nemůže rušit a skvěle se tam hodí. Postavy nejsou černobílé, což příběhu přidává na napětí, protože nikdy nevíte, kdo na jaké straně stojí, ani jaká strana je ta správná.

Kniha je velmi čtivá, takže jsem jí přečetla během pár dní, až mi bylo líto, že už je konec. Navíc autorka závěr tak vybombila, že bych nejradši sáhla po pokračování, ale na to si ještě budu muset stejně jako všichni ostatní počkat.

Knihu doporučím všem milovníkům Sarah J.Maas, Holly Black, Jennifer L. Armentrout,... A víte co, prostě si to musíte přečíst.

Hodnocení: 4,5/5*

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Už nikdy tvá Už nikdy tvá Merit Niemeitz

(SPOILER) Kniha mě zaujala už na jarním bookstormingu, nejen svou obálkou, ale především anotací, takže jsem si jí samozřejmě nemohla nechat ujít.

Příběh je vyprávěn dvěma postavami - studentkou práv Avery a jejím bývalým přítelem Edenem. Navíc se díky flashbackům dozvídáme i historii jejich vztahu.

Jedná se o autorčinu prvotinu, a co si budeme povídat, německé autorky nasadily laťku hodně vysoko.

Líbí se mi prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Nápad s renovací starého sídla za účelem levného studentského bydlení je taky skvělý. Bohužel se autorka hodně rozepsala v popisných pasážích a je to velká škoda.

Hlavní postava Avery mi nesedla, její problémy mi přišly hodně těžce uvěřitelné, ač se většinou do postav dokážu vcítit, tady se mi to nepodařilo.

Oproti tomu Edena jsem si oblíbila a bylo mi ho líto, do jeho situace jsem se vžila snadno, přesto mi některé jeho reakce přišly neadekvátní.

Knize by rozhodně prospělo zkrácení minimálně o 100 stran, děj by měl pak větší spád.

Druhý díl má být o May, která už teď vyčnívala a jako postava mě zaujala ze všech nejvíc. Na knihu s ní se tedy opravdu těším.

Moc děkuji holkám s @kniznizavislaci se kterými jsme si knihu přečetli. Opravdu jsem si to užila.

Hodnocení: 3,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 4 z 5


Musí to být happy end Musí to být happy end Charlotte Lucas

(SPOILER) Už jste se někdy nemohli smířit s koncem knihy nebo filmu?

Mně se to stalo celkem nedávno u jednoho fantasy, naštěstí má série ještě jeden díl, takže doufám, že to ještě není konec. Proč to ale píšu. Hlavní hrdinka se nemůže smířit se špatnými konci knih a filmů, a tak si založila blog, kde upravuje všechny špatné konce. Řídí se zajímavým heslem: Nakonec všechno dobře skončí. A když ne, pak to ještě není konec.

Její život nabere nečekaný směr v momentě, kdy odhalí snoubencovu nevěru.

Na knihu jsem si musela zvyknout, neseděl mi styl a hlavní hrdinka mi lezla svou vlezlostí a hlavně lhavostí šíleně na nervy. Jen co se přiznala k jedné lži nahradila jí další nebo “jen“ polopravdou. Její motivy mi byly až do posledních kapitol záhadou a Oscara, který se stal cílem její péče, mi bylo opravdu líto. Mohl si vzpomenout mnohem dřív, kdyby Ella stále nemanipulovala s pravdou.

Konec knihu naštěstí vylepšil, i přesto že byl mírně uspěchaný, tak se nakonec vše vysvětlilo. Přiznání Elly bylo opravdu smutné a vysvětlovalo, alespoň částečně její chování, ale rozhodně jí neomlouvalo.
Autorce musím poblahopřát, že hlavní hrdinku napsala charakterově barevnou, která mě tak dokonale rozčilovala. Některé její nápady byly opravdu hezké.

Knihu jsem četla v rámci štafety, jinak bych jí asi ani nedočetla. Vadili mi občas až absurdní situace a co mě štvalo nejvíc byly spoilery. Jak totiž Ella přepisuje konce filmů, tak Vám ho vlastně celý prozrazuje. Nejvíc mi to vadilo u filmu La La Land, který jsem neviděla, ale už vím, jak dopadne. Přečtení knihy nechám na Vás, já se ke knize už určitě nevrátím.

Hodnocení: 2,5/5

10.04.2024 3 z 5


Dceřina kletba Dceřina kletba Tereza Bartošová

Dceřina kletba je třetí kniha od autorky, kterou jsem měla možnost si přečíst. Každý další díl je lepší a lepší. Zápletky jsou čím dál propracovanější a čtení tím pádem napínavější a napínavější. Kniha začíná prologem, který citlivější povahy může úplně rozhodit. Je ovšem nutný a celá kniha se s ním ve finále natolik propojí, že bez něj by to rozhodně nešlo.

Vyšetřovací duo Tomáš a Honza opět nezklamalo, ač měl Tomáš potíže doma, zůstal stále profesionálem. Musím přiznat, že jsem měla tentokrát hodně zamotanou hlavu. Zhruba od poloviny knihy mi vrah byl zřejmý, přeci jen se hlavní důkaz objevil až moc brzy. Nejzajímavější bylo ale sledovat vrahovi motivy. Navíc nikdy není jisté, že vrah je jen jeden.

Bavilo mě to od začátku do konce, tentokrát bylo v knize větší množství postav, ale ani jedna není navíc, do děje skvěle zapadají a dělají z příběhu pěkný propletenec.

Vyzdvihnout musím literární styl a dialogy, ty jsou psané s takovou lehkostí, že by někteří spisovatelé mohli jen a jen závidět. A to prostředí Příbramska? Miluju, když znám místa, kde se kniha odehrává.

Těším se, až si od autorky přečtu další knihy. Tahle série se stala jednou z mých nejoblíbenějších, a zaslouží si tak místo u každého v knihovně.

“Kletbu zůstavuji tobě,
matko má,
kletbu zůstavuji tobě,
bys nenašla místa v hrobě,
žes mi zvůli dávala!

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Nové šance Nové šance Lilly Lucas

(SPOILER) Nové šance jsou pátým dílem série Láska z Green Valley, každý díl se mi líbil, některý víc, některý o trochu méně. Celé sérii se nedá upřít čtivost a dobře napsané dialogy.

Miluji krásné prostředí Skalistých hor (Rocky mountain – překlad úplně nechápu už od prvního dílu), v němž jsou příběhy zasazeny, městečko Green Valley je doslova plné milých lidí, kteří rádi a ochotně pomohou, komukoliv v nesnázích.

Do nepěkné situace se dostane i Leonie, dívka z Německa, která přijela na zahraniční praxi do pivovaru, který však shořel, a tak jí nezbývá než se vrátit domů. Tahle představa se jí je, ale vůbec nezamlouvá. Náhoda jí zavede do Green Valley, kde se v místním baru seznámí se Samem a prožije s ním moc hezký večer. Osud nebo spíš autorka tomu chtěla, aby potkala místní starostku, která jí nabídne místo chůvy svojí vnučky za skvělých podmínek. Leonie s nabídkou souhlasí, nečekané se opět setkává se Samem, který je otcem malé Mayi.

Příběh Leonie a Sama se mi moc líbil, byl lehko uvěřitelný a jejich starosti a strasti mi přišly vcelku reálné. Leonie je navíc sládek, což je dnes vcelku neobvyklá profese, její zápal pro řemeslná piva mě úplně navnadil si nějaké takové pivo dát, i přesto že pivo nepiju. Sam má také své sny, ale dcera je pro něj vždy na prvním místě, a to i v případě že by obětoval lásku svého života.

Nové šance se staly jedním z mých nejoblíbenějších dílů, trochu mě opět mrzí ten uspěchaný konec, vzhledem k autorčinu poděkování na konci knihy bych očekávala, že konci série, který v něm avizuje dá více prostoru. No budeme doufat, že u nás vyjdou i další díly, které nakonec série má a dočkáme se epického finále.

Hodnocení: 4,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

@terka.bartosova.psani je můj letošní literární objev a její knihy mě doslova uchvátily. Líbí se mi, že se odehrávají na Příbramsku a umím si ta místa tím pádem i lépe představit.

Autorka píše velmi poutavě a její styl psaní mi přijde skvělý. Dialogy jsou napsané s takovou lehkostí, že by to mnozí autoři mohli spisovatelce závidět. Navíc soudní lékařka Zubatá? No kde to najdete? Říkám na rovinu, že pokaždé se nad tím usměju.

Jedna žena se ztratí, druhá se najde mrtvá. Stojí za tím snad tajemný vodník?

Líbí se mi propracovanost celého příběhu, styl vyšetřování je uvěřitelný, i slečna Marplová, rozuměj zdravotní sestřička Ema, se do něj plete tak nějak s lehkostí a není to protivné. Občas jedná nelogicky a vždy je v sázce její bezpečí.

Musím zmínit i zajímavá témata, kterých se autorka ve svých knihách vždy dotkne, je to zajímavý přesah.

Knihu jsem opět doslova zhltla, nezbývá mi, než Vám ji doporučit. Musíte si jí zkrátka přečíst.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Chapadla Černé hvězdy Chapadla Černé hvězdy Tereza Kadečková

Tuto knihu jsem dostala přímo od autorky @terezakadeckova v rámci spolupráce a nemohla jsem se dočkat, až si ji přečtu. Moje nadšení mě neopustilo po celou dobu čtení a považuji ji za nejlepší autorčinu knihu.

Nikdy mě asi nepřestane překvapovat fantazie autorů. Postapokalyptický svět zaplavený vodou, kde pomocí symbiontů můžete být doslova rybím hybridem, ale, jak už to bývá, nic není zadarmo.

Lidé už ztratili veškerou víru v dobro a stali se ještě proradnějšími než kdy dřív. Nechybí roboti, co se snaží být lepšími než ostatní, a kult Černé hvězdy, který se chová jako sekta.

Hlavními postavami jsou tu dvojčata, která nemají vůbec nic společného. Neustále spolu soupeří o to, která je lepší, chytřejší a rodiče je v tom soupeření ještě podporují.

Moc se mi líbily flashbacky, které harmonicky doplňovaly příběh a pomáhaly vykreslovat složitý vztah mezi sestrami.

Pokud jste od autorky ještě nic nečetli, tak to běžte rychle napravit, zaručuji Vám, že budete velmi mile překvapeni.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Když padaly hvězdy Když padaly hvězdy Jan Kucin

(SPOILER) Jedná se o autorovu prvotinu a já smekám, čekala jsem všechno, ale dostala jsem ještě mnohem víc. Svět autor vystavěl velmi originálně včetně magických prvků.

Moc neholduji zdlouhavým popisům,a ač autor píše čtivě a stránky ubíhají pod rukama, bohužel jsem občas sklouzávala ke stavu, že jsem četla a nevnímala děj.

592 stran je opravdu dost a i já zastávám názor, že kdyby měla kniha o klidně polovinu stran méně, sedla bych si z ní doslova na zadek.

Co se týče postav, tak mi všechny přišly charakterově stejné. Jediný, kdo trochu vyčníval byl pirát Solomon, proto se taky stal mou nejoblíbenější postavou v příběhu.

Těším se na druhý díl, jsem zvědavá, kam nás autor spolu s postavami zanese. Knihu si určitě přečtěte.

Hodnocení: 3,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 4 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

(SPOILER) Chladnokrevně považuji až na pár drobností za jednu z nejlepších knih této série. Erika je jako vyšetřovatelka vážně skvělá a tentokrát jí nikdo nehází klacky pod nohy, takže má možnost ukázat, co v ní doopravdy je. Trochu mi vadila zápletka v jejím osobním životě, bylo to navíc a já si říkám: „Proč?“

V této sérii se dozvíte, kdo je vrah celkem rychle, za to máte možnost sledovat jeho uvažování, motivy a činy. Tentokrát to bylo trochu jiné, což bylo rozhodně obohacující. Velmi se mi líbily flashbacky, skvěle doplňovaly příběh a přidávaly na tajemnosti. Niny mi bylo celou dobu líto, byla velmi naivní, ale to bylo způsobeno její nevyzrálostí a měla tu smůlu, že potkala zrovna Maxe, který jejich vztah přetvořil v něco tak toxického, že pro Ninu už nebyla cesta zpět. Celý závěr knihy jsem doufala, že to s ní nakonec dopadne dobře, jsem ráda, že se nakonec zachovala jako hrdinka.

Jinak tedy popisy vražd byly opravdu výživné a hodně reálně popsané. Skončit mrtvá uložená v cestovním kufru bych určitě nechtěla. Závěr knihy jsem přečetla jedním dechem, protože to bylo opravdu velmi napínavé.

Knihy Roberta Bryndzy Vám musím doporučit, ještě jsem nenatrefila na jedinou, která by se mi nelíbila. Brzy se chystám půjčit audioknihu Dívky v ledu, kterou namluvil Martin Stránský, sama jsem zvědavá, jak se toho ujal.

Hodnocení: 4,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

(SPOILER) Mám moc ráda historické romány a tenhle mě překvapil svojí autenticitou, i když je celý příběh hlavní postavy smyšlený. Lobotomie jako zázrak v léčení psychických nemocí mi vždy přišla scestná, ale hodnotit jí v rámci historie mi nepřísluší. Koneckonců ve vědě nikdy nesmí zvítězit ego nad prokazatelnými výsledky, což se tady stalo a z popisu mi lobotomie přišla jako šílená řezničina.

Hlavní postavou je tu Ruth Emeraldinová, která pracuje v nemocnici, která se věnuje především psychiatrickým pacientům, v momenté, kdy se seznámí s novým doktorem, charismatickým Robertem Apterem, je její srdce ztracené. Záhy se za doktora provdá a podporovat ho v jeho kariéře. Robert vidí v lobotomii zázračný lék, a tak záhy začne pacienty operovat. Postupem času přestane Ruth zavírat oči nad následky lobotomie u svých pacientů, a začne pátrat po dalších pacientech.

Další zajímavou postavou je Margaret, která trpí poporodní depresí, i jí doktor Apter navrhne jako jedinou léčbu právě lobotomii. Je jen na Ruth, aby jí zachránila.

Ruth se mi jako postava líbila, protože nebyla černobílá. Slepě důvěřovala svému muži, což dělá spousta žen, ale zároveň byla cílevědomá i ve své práci a svojí pilností se dokázala dostat až na ředitelské místo. Ač nemá lékařské vzdělání, tak blaho pacientů je pro ni na prvním místě.

Apter je proti tomu takový doktor řezník, nemá chirurgické vzdělání, ale neváhá operovat mozek. Nebyl mi sympatický ani na chvíli, manipulátor s egem velkým jako Amerika, bohužel mu nešlo o pacienty, ale jen o slávu a vybral si k tomu tu nejhorší možnou cestu.

Autorka knihu napsala velmi čtivě, a když jí dáte šanci a překonáte prvních pár stran úvodu, tak dostanete velmi ucelený příběh s detailními popisy operačních výkonů. Kniha pro mě byla velkým překvapením a jsem ráda, že jsem si jí mohla díky #zavislackespolecnecteni přečíst.

IG: vfreya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Láska po španělsku Láska po španělsku Elena Armas

(SPOILER) Příběhu chvíli trvalo, než se rozjel, pro mě se stěžejním momentem, kdy mě to začalo bavit, stala dražba, při které jsem se začala poprvé smát. Děj je dost přitažený za vlasy, nedá se u něj opravdu ani trochu počítat s opravdovostí, takže je nutno se smířit s tím, že je to opravdu jen pohádka pro velký holky.

Občas se mi stane, že se s ústřední postavou tzv. nesžiji, ale tady jsem jí fakt chtěla proplesknout. Takhle protivnou ženskou jsem dlouho v knize nepotkala. Catalina je prostě prvotřídní zoufalka, která dostane za úkol zhostit se Dnu otevřených dveří, což by pro ni jako vedoucí týmu, měla být hračka, ale opak je pravdou. Celý příběh je navíc vyprávěn jen z jejího pohledu, což je trochu jednotvárné.

Co se týče hlavní mužské postavy i tady mám spoustu výtek, nikdo totiž není takhle dokonalý, a kdyby byl, tak je to zas jedna velká nuda.

Hlavní zápletka jako taková se mi líbila, škoda, že se autorka rozhodla jít jednodušší cestou a chyběl tomu závěrem náboj. Myslím, že knize uškodila i její délka, o 200 stran méně a byla by to rozhodně výborná oddechovka. Vyzdvihnout musím čtivost, protože se to četlo skoro samo.

Velmi se mi líbilo, když se děj přesunul do Španělska ke Catalinině rodině. Kvituji i nápad s polibky na svatbě, to mi přišlo opravdu rozkošné. Tahle část knihy nad zbytkem alespoň za mě vyčnívá.

A jak to bude s doporučením? Ač jsem na knize nenechala nit suchou, tak ji jako autorčinu prvotinu hodnotím vesměs kladně, doufám, že jej další knihy budou také tak čtivé. Druhý díl má i na DK mnohem vyšší hodnocení.

Hodnocení: 3,5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 4 z 5


Twisted Games: Hry na ostří nože Twisted Games: Hry na ostří nože Ana Huang

(SPOILER) Romantika je poslední dobou jediný žánr, u kterého se mi daří skutečně vypnout a odpočívat. V rámci společného čtení jsme s holkami v prosinci četly první díl a moc si ho užily.

Tentokrát jsme se společně vrhly na druhý díl a naše nadšení nebralo konce. První část mě trochu nudila a myslím, že by mohla být dokonce o něco kratší.

V druhé části už začalo pořádně přituhovat, a to nejen mezi ústřední dvojicí, ale i v paláci. Autorka má velmi čtivý styl psaní, a tak Vás kniha vtáhne, a je velmi náročné jí odkládat.

Postavy jsou napsané přiměřeně k žánru, kde bodyguard prostě musí být sexy drsňák a princezna je krásná, chytrá a trošku naivní.

Příběh je plný žhavých scén, ale rozhodně ne na úkor děje. Nepostrádá ani humor, který mi v mnoha romancích chyběl, řeší se i důležitá témata, jako je např. týrání dětí.

Těším se na třetí díl a doporučuji všem milovnicím erotického románu.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


neexistence neexistence Eva Pospíšilová

(SPOILER) Poslední dobou se do čtení štafet nutím, je to jeden z důvodů, proč jsem řadu z nich opustila. I do této štafety od @terr_books se mi nechtělo, nakonec jsem se vzmužila a knihu v neděli otevřela.

Než jsem se nadála byla jsem v půlce knihy, natolik mě kniha pohltila.

Příběh Eliase a Kennetha je plný toxicity, závislosti, manipulace, drog, sexu, ale i lásky! Vtáhlo mě to natolik, že jsem měla pocit, že jsem tam s nimi. Chvíli jsem na ně ječela, že si snad dělají srandu, a měla jsem chuť s nimi pořádně zatřást.

Kniha je rozdělena do dvou částí, přičemž v první půlce blíže poznáváme Eliase a v té druhé právě Kennetha. Oba prošli velkými charakterními změnami, což jde ruku v ruce se závislostí.

Knihu si rozhodně pořídím i domů, protože se k ní určitě v budoucnu vrátím. Určitě není pro každého, věřím, že někomu určité scény mohou vadit.

Je to syrový, pravdivý, zabalený do filozofických myšlenek a konec Vás rozseká, lepší doporučení už pro Vás nemám.

Hodnocení: 4,8/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Odstín smrti Odstín smrti Bianca Iosivoni

Věříte na posmrtný život?

Ke knize jsem se dostala v rámci spolupráce s @knihydobrovsky a moc děkuji @sberatelka.knih a @kniznizavislaci za vybrání.

Série Půlnoční kroniky je jedna z mých oblíbených. Věřte, že po prvním díle bych si to ani náhodou netipla. Každý díl je lepší a lepší. Řeka času měla malý výkyv, kde jsem se chvílemi nudila.

Odstín smrti byl velmi zábavný návrat do světa plných čarodějů, lovců, démonů a upírů. Kde dobro vždy nevítězí nad zlem.

Opět se vracíme k příběhu Shawa a Roxy, jejíž duše je uvězněná v pekle, a na Shawovi je, aby jí zachránil. Navíc je tu ještě Roxyina dohoda s Kevinem o navrácení duší do pekla.

V knize se pořád něco dělo, nechybí žhavé scény, akce je tu také víc než dost. Hlavní záporák Baldur zase řádí a i sám posel smrti Kevin si pro nás přichystá nejedno překvapení.

Už se nemůžu dočkat posledního dílu, jsem zvědavá, jak ho autorky vyšperkují a co si na nás přichystaly. Doporučuji všem milovníkům fantasy.

Hodnocení: 4/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 4 z 5


Francouzská lekce Francouzská lekce Natasha Boyd

(SPOILER) Do knihy jsme se pustili v rámci společného čtení u @adule.books a bylo to super. Překvapilo mě, kolik má kniha stran, ale četlo se to opravdu rychle.

Milovníci romantického čtení zpozorní, protože ani já nečekala, jak krásný příběh se skrývá za mužským trupem na obálce.

Příběh začíná v momentě, kdy se Josephine zhroutí její sen jako domeček z karet, proto když jí její kamarádka nabídne práci chůvy ve Francii, nenechá se dlouho přemlouvat.

Xavier je osamělý otec s malou dcerou Dauphine, který samozřejmě musí být bohatý, a to samozřejmě hodně, v těchto holčičích pohádkách, to ani jinak nejde.

Bála jsem se, že Dauphine bude rozmazlený fracek, ale byla to vážně úžasná holčička.

Líbil se mi autorčin humor, sarkasmus postav, i to že není vždy vše pohádka. Konec knihy byl hoooodně sladký, ale já tyhle konce prostě miluju a vždy je obrečím. Jsem prostě plačka.

Popisy Vás přenesou do prosluněné Francie a já poprvé od shlédnutí Angeliky zatoužila, se tam jet podívat.

Žhavých scén bych brala klidně víc!

Příběh se skvěle hodí na dovolenou, nebo když se chcete v zimě zahřát aspoň imaginárně. Určitě si jí přečtěte.

Kniha splňuje několik témat DK: 14.,15. a 20.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5


Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

(SPOILER) V rámci #kniznihratkysfreyou jste vybrali právě tuhle knihu ke společnému čtení a byla to skvělá volba. Romantika čišela doslova z každé strany!

Tahle slow romance potěší každého, kdo miluje romantické příběhy se žhavými scénami! Těch tu je rozhodně dostatek. Olive a Jason jsou pár, který je pro sebe jako stvořený, jen chvíli trvá, než to Jasonovi dojde. Chlapům zkrátka trvá déle než si přiznají své city.

Prostředí kolem filmu mě vždy fascinovalo, trochu mě mrzí, že ho tu nebylo víc, ale zas se tu objevilo dost odvrácené strany slávy.

Nechybí ani scény, u kterých jsem umírala smíchy. Zvlášť konec s Dylanem byl vtipný. Málokdy to říkám, ale klidně bych brala ještě o 100 stran víc a strávila bych s nimi víc času.

Epilog mě navnadil na pokračování, takže se začínám těšit na 14.2., kdy druhý díl vychází.

Knihu doporučuji všemi deseti. Série si už teď vydobyla místo v mojí knihovně a doufám, že jí na základě mojí recenze dáte také šanci. Moc děkuji holkám, co se účastnily společného čtení, bylo to s Vámi super.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

10.04.2024 5 z 5