Dceřina kletba

Dceřina kletba
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527783/bmid_dcerina-kletba-65708ac4b49c8.jpg 4 387 387

Starý zločin si žádá nové oběti. Od autorky hitu Vodník. Poručík Tomáš Vyskočil má velký problém. Je blonďatý, rafinovaný a odhodlaný pořádně mu zavařit. Zatímco se Tomášovo manželství ocitá v ohrožení, je uprostřed Příbrami nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Taková smrt by kriminálku mohla nechat v klidu, kdyby se ovšem dotyčný nedávno nezmínil, že mu někdo usiluje o život. A tak se Tomáš s kolegou Honzou Richterem pouštějí do vyšetřování zločinu, po jehož vyřešení nikdo netouží.... celý text

Přidat komentář

Eva398
23.07.2024 5 z 5

Pěkně psaná, děj mě pohltil a vyznala jsem v něm. Napínavé čtení až do konce.

annettka1098
22.07.2024 5 z 5

Tentokrát jsem se hned od začátku začetla. Své na tom hrál určitě bravurní prolog a osobní linka vyšetřovatele Tomáše. Napnutě jsem čekala, kdy se jak prolog, tak osobní linka Tomáše protne s případem. Když se tak stalo, bylo to ještě lepší než jsem čekala.

Případ i jeho jednotlivé "slepé uličky" byly dobře promyšlené a občas jsem četla se zatajeným dechem. Neříkám, že nemám vůbec žádné výtky, některé situace mi přišly přehnané, ale zahrálo mi to na tu správnou notu a čtení jsem si užila.


m2056
15.07.2024 3 z 5

Kniha se čte v průměru dobře je pěkný že se příběh odehrává v republice jinak hodně i popsán život všech osob ale jinak příběh mě tolik nechytil jak to bylo u Vodníka tak hodnocení je průměr.

Danago
08.07.2024 3 z 5

Autorka od začátku rozehrává dvě dějové linky , linku kdy za podezřelých okolností umírá opilý a podchlazený muž, a linku dvou mladých studentek, které narušily spokojený manželský život jednoho z vyšetřovatelů.
Děj se rozjíždí a najednou nám autorka nabízí až moc informací najednou, které se vzájemně prolínají a zdá se, že ani navzájem nesouvisí. Popravdě podle mě navzájem souvisí jen některé.
Příběh byl na mě až moc zamotaný, autorka nás navádí různými směry a přesto se závěr dal poměrně lehce odhadnout, což je škoda, i když už samotný název hodně napovídá.
Mě asi v knize chybělo větší napětí a spád. Osobně mě mrzí, když dokážu odhadnout slepé uličky, které nepovedou k dopadení pachatele.
Hlavní i některé vedlejší postavy můžete znát z knihy Vodník, ale vůbec ničemu nebude vadit pokud jste Vodníka nečetli.

kniznistranky
07.07.2024 5 z 5

Vyšetřovatelská dvojice Tomáš Vyskočil a Honza Richter před sebou mají další případ. Do nemocnice byl přivezen muž. Opilý, podchlazený a krátce na to umírá. Shodou okolností to byl známý jednoho z policejních techniků, kterému kamarádova smrt nedá spát. Své podezření svěří Tomášovi a ten se okamžitě spolu s Honzou pouští do vyšetřování. Aby toho nebylo málo, v kolečku zamotaných událostí a nejasných informací se komplikuje i Tomášova situace doma. Všechno nasvědčuje tomu, že vyřešení tohoto na první pohled banálního případu bude těžší, než by kdo tušil.

(...)

Tereza Bartošová zasadila děj knihy do rodné Příbrami, která je známá svými uranovými doly. Jedná se už o druhou detektivku, kdy je název knihy vypůjčený z balady v Erbenově Kytici - Dceřina kletba. Začalo to Vodníkem, pokračuje Dceřinou kletbou a kdo ví, jakou baladu si Tereza Bartošová vezme na paškál příště. Prozatím si pojďme rozebrat zpracování této.

Celou recenzi i s mini-rozhovorem s autorkou najdete na Českých detektivkách: https://www.forendors.cz/p/a6ed4a77b78b26ec2be474efeaaba0d1

postrach
07.07.2024 5 z 5

Asi nejlepší díl.

brabofka
05.07.2024 5 z 5

Skvělé. Autorka si i ve třetí knize série drží laťku hodně vysoko. Dalo by se vytknout, že se trochu míjí v práci a chování policistů, ale proč ne? Můžeme přeci zapomenout na naše starosti, a nechat se nést příběhem. Trochu jsem se ztrácela v postavách a jménech. Dost se mi všechny ty ženy pletly. Nakonec se snad vše vysvětlilo a vyřešilo. Povedená česká detektivka. Těším se na další setkání s Honzou a Tomášem a jejich ženami.

LucieT
04.07.2024 2 z 5

Moc nerozumím zdejšímu nadšení. Kniha mě od počátku nechytla, vyšetřovatelé (Tomáš x Honza) se mi neustále pletli, stejně jako obě holky (Linda x Julie). Celé mi to přišlo takové jalové, nezábavné a ani vyšetřování nemělo žádný spád. Měla jsem v plánu přečíst si i Vodníka, ale upouštím od toho.

Liss93
02.07.2024 4 z 5

Solidní detektivka. Čeština je krásný jazyk, ale čeští autoři mají tendence psát v poetických souvětích, která jsou v kriminálkách zbytečná a zdržující. Případ jako takový je velmi zajímavý, jen je škoda, že není uvedeno, že jde o součást série, přečetla bych si nejdřív předcházejících díl, pak by mi dávaly smysl drobné náznaky v tomto díle. Ale (zatím) hodnotím rozhodně kladně.

petrarka72
30.06.2024 4 z 5

Mrazivé - což se hodí v těchto horkých dnech. Odhalení pachatelé ok, vyšetřovatelé zaměnitelní.

Kanimůra2
29.06.2024 5 z 5

a mám další oblíbenou českou spisovatelku. Bravo. Za mě plných 5*

ClaireW
26.06.2024 3 z 5

Česká detektivka, žádnej krvák. Zas tak mě to nebavilo i když hodnocení jsou tady vysoká. Musím ale uznat, že pachatele jsem nečekala.

babystar
24.06.2024 5 z 5

Výborná česká detektivka o lži, která vyústí ve vraždu. Smrt údajného opilce rozpoutá vyšetřování odhalující lidské charaktery i "kostlivce ve skříni". Opět jsem nad četbou probděla noc, ale stálo to za to. Doporučuji a hned se vrhu na Vodníka.

katka.oo
23.06.2024 5 z 5

Výborná česká detektivka, velmi čtivý příběh, české prostředí bez zbytečných krváků, sympatická ústřední dvojice vyšetřovatelů, vřele doporučím s plným počtem 5* a budu se těšit na další případ s Tomášem a Honzou.

Val
19.06.2024 5 z 5

Moje třetí kniha od autorky a troufám si říct, že rozhodně nejlepší.
Uvěřitelné, bez potoků krve a vrazdících maniaků. Sympatická ústřední dvojice vyšetřovatelů mě baví.
Už se těším na další :-)

simaja
19.06.2024 audiokniha 5 z 5

Poslouchala jsem audioknížku, kterou namluvil výborný Martin Hruška. Příběh byl napínavý a pachatel mě překvapil, takže pro mě detektivka jak má být.

rumova_kulicka
19.06.2024 5 z 5

Skvělá česká detektivka!

Abikk
18.06.2024 audiokniha 4 z 5

Výborná česká detektivka. Moc hezky se poslouchala. Trochu jsem kroutila očima nad linkou Tomáše a manželky, protože se to dalo vysvětlit bez těch brikulí :o)

Han-nah
12.06.2024 5 z 5

Tomáš a Honza, sympatičtí vyšetřovatelé, které, včetně jejich partnerek, jsem si již oblíbila ve Vodníkovi. Krásně propracovaná česká detektivka z okolí Příbrami, děj opět s mnoha postavami je dobře propracován a nechybí tu ženský náboj. A že tam těch žen je a každá jiná. Jak si se vším ti dva poradí , ať v soukromí nebo při vyšetřování. Zavařit jiným umí i dvě mladé dívky Linda a Julie a jak mohou druhým účelově škodit. Sobectví, rafinovanost a propracovanost, na což doplatí i Tomáš se svou ženou Zuzkou. Uvěří mu manželka a odpustí? Honza se snaží zjistit důvod náhlého úmrtí svého kamaráda. Byl zaměstnancem firmy, která pracovala s olovem. Má to souvislost s jeho úmrtím?
Každá tajemství vyplavou na povrch. Vždy na to někdo doplatí.
Věta "Zůstaneš sama". Žasla jsem, čeho byl ten blonďatý satan Julie schopen. A zase další , která zůstane se svým tajemstvím.
Autorce přeji další skvělé nápady pro další knihy.

Marci70
11.06.2024 5 z 5

Knížka se mi líbila.. Určitě si přečtu i další knihy od této autorky..

Štítky knihy

české detektivky a krimi Příbramsko Příbram

Autorovy další knížky

Tereza Bartošová
česká, 1985
2023  83%Vodník
2023  82%Klekánice
2024  88%Dceřina kletba
2024  88%Když andělé dřímají