Dceřina kletba

Dceřina kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527783/bmid_dcerina-kletba-65708ac4b49c8.jpg 4 236 70

Starý zločin si žádá nové oběti. Od autorky hitu Vodník. Poručík Tomáš Vyskočil má velký problém. Je blonďatý, rafinovaný a odhodlaný pořádně mu zavařit. Zatímco se Tomášovo manželství ocitá v ohrožení, je uprostřed Příbrami nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Taková smrt by kriminálku mohla nechat v klidu, kdyby se ovšem dotyčný nedávno nezmínil, že mu někdo usiluje o život. A tak se Tomáš s kolegou Honzou Richterem pouštějí do vyšetřování zločinu, po jehož vyřešení nikdo netouží.... celý text

Přidat komentář

Lena79
24.04.2024 5 z 5

Mám autorčiny knihy ráda, dobře se čtou a příběh rychle odsýpá. Ani tento není výjimkou. Už se těším na další případ sympatické dvojice vyšetřovatelů Tomáše a Honzy.
Toho arogantního a sebestředného spratka Julii bych preventivně řezala 3x do týdne....

alzbeta4340
23.04.2024 5 z 5

Ještě lepší než už tak povedený předcházející Vodník. Dějové linky se vzájemně proplétají a i když je pointa pro zkušeného čtenáře brzy jasná, počtení je to příjemné.


Olous1
21.04.2024 5 z 5

Opět jedná povedená detektivka z rukou české autorky. Zápletka dobrá, akorát bych ubrala pár stránek. Jinak dobrý, určitě stojí za přečtení.85%.

iveta3689
21.04.2024 5 z 5

Výborně napsané. Propletené, ale ne přeplácané. Uvěřitelný příběh, chování postav i dialogy.

Etule
20.04.2024 4 z 5

Fakt mě bavilo číst o mém městě. :-) Člověk si dokázal mnohem lépe představit reálie. Knihu jsem poslouchala jako audio. Bavilo mě to velice, ačkoliv jsem si zpočátku říkala, že manželská krize jednoho z vyšetřovatelů je mi lehce proti srsti, ale nakonec se to srovnalo.
Vyšetřovatelé sympatičtí, jejich drahé polovičky celkem taky, detektivní linka mě taky bavila, byť jsem závěr tak trochu uhodla, ale za to nemůže autorka, nýbrž množství thrillerů, které jsem přečetla.
Samé plusy.
Jen se mi trochu zdálo, že mi tam unikají nějaké předchozí události, což se ukázalo jako pravdivé a bylo by asi lepší mít přečteného Vodníka před touhle knihou. Pokud jsem správně pochopila, tak jsou tam stejní vyšetřovatelé, proto trochu nechápu proč to není vedeno jako série.

lapagerie
17.04.2024 4 z 5

Předchozí díly jsem zatím v knihovně neulovila, tuto jsem poslouchala jako audio. Hezky načteno. Co se příběhu týká, zpočátku mi přišel takový o ničem. Když se do všeho přimotala potvora Julie, začalo to být zajímavější. Závěr hodně překvapil, to se povedlo. A zůstává po něm pachuť.
Pro mě má detektivka velký bonus v tom, že se odehrává v Příbrami. Vím, kde je Atollo, Březáky nebo křižák. Jen nesouhlasím s názorem postav (autorky?), že Příbram ošklivá. Není. Miluju jí. :)

Mimochodem skvěle zvolený název knihy v návaznosti na Kytici. Sice trvá, než se všchno propojí, ale sedí to jak pr...l na hrnec.

“Kletbu zůstavuji tobě, matko má,
kletbu zůstavuji tobě, bys nenašla místa v hrobě,
žes mi zvůli dávala!"

Mishi
15.04.2024 4 z 5

Začátek vyšetřování byl tak pozvolný, že jsem se dlouho nemohla pořádně začíst. Druhá půlka byla zajímavější, zápletka nakonec docela zajímavá. Přesto mi chybělo nějaké napětí a akce.
Stále u mě od autorky vede Vodník.

momo01
14.04.2024 audiokniha 3 z 5

Dceřina kletba mě, na rozdíl od většiny hodnotících, příliš nezaujala. „Poklidné“ detektivky mám na poslech ráda, ale tentokrát jsem se nijak necítila vtažená do děje a byla jsem jen nezúčastněným pozorovatelem vyšetřování (o které vlastně nakonec až tolik nešlo). Takže nakonec tři hvězdičky s odřenýma ušima.

pogmanka
14.04.2024 5 z 5

Další skvělá detektivka od autorky. Už jsem četla dvě předchozí, takže jsem věděla, že nebudu zklamaná a nebyla jsem. Znovu pěkně uchopené, jenom na mě bylo možná moc postav, trochu jsem se v tom ztrácela, ale jinak se mi to moc líbilo a ten závěr, co z toho vlastně vyšlo je prostě hustý. Autorka každou knížkou dokazuje, že vážně umí. Těším se na další díla.

lexikon_tf
14.04.2024 5 z 5

Od autorky je toto moje první kniha, kterou jsem četla, ale jelikož mě velice zaujal styl psaní, určitě si nenechám ujít její další knihy. Navíc se mi moc líbí, že jsou autorčiny knihy inspirovány názvy básní z Kytice od K. J. Erbena. Mám ráda, když mají knihy styl a kontinuitu.

V Příbrami je poblíž náměstí nalezen velmi podchlazený opilec, který v nemocnici záhy umírá. Nebožtík se však před časem zmínil známému, že má pocit, že po něm někdo jde. Souvisí to snad s prací v továrně, kde byla oběť zaměstnána?

Proto se do případu s vervou vrhá kriminálka s vyšetřovateli Tomášem Vyskočilem a Honzou Richterem, což jsou mimochodem sympaťáci, a snaží se co nejdříve vyřešit záhadný propletenec intrik a lží, do kterých se sami začínají nechtěně nořit.

Moc pěkně napsaná čtivá detektivka, hltala jsem stránky a byla jsem velmi napnutá, jak to všechno dopadne. Za mě velké doporučení a musím si brzy přečíst i předchozí autorčiny knihy (Vodník a Klekánice).

Knihomura
12.04.2024 4 z 5

Kruté, co naši nejbližší před námi tají ve snaze nás ochránit, ale...

marekB78
12.04.2024 4 z 5

Zajímavá kniha s fajn kriminalisty. Taková pohodová detektivka se zajímavou zápletkou. A dobře napsaná :)

Žužlík
11.04.2024 5 z 5

Kniha je super, četla se velmi dobře.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

Dceřina kletba je třetí kniha od autorky, kterou jsem měla možnost si přečíst. Každý další díl je lepší a lepší. Zápletky jsou čím dál propracovanější a čtení tím pádem napínavější a napínavější. Kniha začíná prologem, který citlivější povahy může úplně rozhodit. Je ovšem nutný a celá kniha se s ním ve finále natolik propojí, že bez něj by to rozhodně nešlo.

Vyšetřovací duo Tomáš a Honza opět nezklamalo, ač měl Tomáš potíže doma, zůstal stále profesionálem. Musím přiznat, že jsem měla tentokrát hodně zamotanou hlavu. Zhruba od poloviny knihy mi vrah byl zřejmý, přeci jen se hlavní důkaz objevil až moc brzy. Nejzajímavější bylo ale sledovat vrahovi motivy. Navíc nikdy není jisté, že vrah je jen jeden.

Bavilo mě to od začátku do konce, tentokrát bylo v knize větší množství postav, ale ani jedna není navíc, do děje skvěle zapadají a dělají z příběhu pěkný propletenec.

Vyzdvihnout musím literární styl a dialogy, ty jsou psané s takovou lehkostí, že by někteří spisovatelé mohli jen a jen závidět. A to prostředí Příbramska? Miluju, když znám místa, kde se kniha odehrává.

Těším se, až si od autorky přečtu další knihy. Tahle série se stala jednou z mých nejoblíbenějších, a zaslouží si tak místo u každého v knihovně.

“Kletbu zůstavuji tobě,
matko má,
kletbu zůstavuji tobě,
bys nenašla místa v hrobě,
žes mi zvůli dávala!

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

alnahu
08.04.2024 4 z 5

Již třetí detektivní příběh od této české autorky.V příběhu nás zavede do Příbrami, kde vyšetřovatelé Tomáš a Honza,řeší záhadné úmrtí Radka Bíliny,který byl nalezen mrtví na lavičce a tak se rozvine docela složité vyšetřování. Motiv vraždy byl zajímavý a možných vrahů několik.Poručík Tomáš Vyskočil řeší v knize I svůj osobní život,jeho manželství je na hranici rozpadu.Opět skvělá Česká detektivka.

karoli77
08.04.2024 5 z 5

Tereza Bartošová a její knihy pro mě nejsou nikdy krok vedle. Píše čtivě, velmi uvěřitelně a navíc má perfektně zpracované postavy i reálie. Zápletka je velmi uvěřitelná a příběhy postav jsou velmi autentické, navíc zasazené do českých měst a vesnic. Opět musím doporučit, za mě zase 100%.

evelýny
05.04.2024 3 z 5

Název knihy a citace z Erbenovy balady na jejím začátku mě navnadily a já čekala příběh baladický, možná s kapkou mystiky. Dostala jsem příběh detektivní z hornického města Příbram. Trochu Les v domě, trochu Maryša. Přes Perníkovou chaloupku jsem se konečně dostala k Dceřině kletbě.
Pro mě příběh postrádající jiskru, točící se v kruhu falešného motivu a uražené ješitnosti jednoho z policistů.
Vyústění příběhu překvapivé, motiv kriminálního činu diskutabilní, přesto nabídne dost podnětů k přemýšlení.

P. S.: ,,A zlo plodí zlo, zlo zamořuje místa a přitahuje k nim další zlé skutky“ Garth Nix

Audiokniha: Martin Hruška čte dokonale obsažně, příjemně vnímavě, vyváženě.

čef
03.04.2024 4 z 5

České detektivky si vždy rád přečtu, mohu lépe posoudit, co si autorka vymyšlenkovala a co dokázala naopak dobře vystihnout. V této knize jsem velké fauly nenašel, ale také extrémní vypětí ducha se mi objevit také nepodařilo. Je to takový poctivý příběh, kde se sice nenudíte, ale také hrůzou ani napětím nezapotíte. Nicméně na českou dobrou to má.

martineden
01.04.2024 4 z 5

Hodně dobrá záležitost. Trošku jsem tušila, že to nebude úplně jasný zločin. Plný počet nedávám kvůli dvěma věcem- časté sloveso zubit se a křenit se. A pak nevím proč, ale trošku mi připadá klišé to parťáctví dvou detektivů, nebezpečné situace, kdy si “kryjou záda, to je trochu dívčí román. Ale jinak klady převládají, navíc ta inspirace Kyticí, to je geniální.

slaska77
31.03.2024 4 z 5

Využila jsem možnosti výpůjčky audio knihy a s Tomášem a Honzou trávila velikonoční zahradní práce. Díky nim se dalo všecko přežít. Knížka byla hezký natočená a trošku moc okatě bylo od začátku poukazováno na skutečného vraha, proto si jednu hvězdu schovám. Jinak moc hezky zpracované téma, za mě by to mohlo být i trochu ponurejší.

Štítky knihy

Příbramsko české detektivky Příbram

Autorovy další knížky

Tereza Bartošová
česká, 1985
2023  82%Vodník
2023  82%Klekánice
2024  89%Dceřina kletba
2024  87%Když andělé dřímají

Kniha Dceřina kletba je v

Právě čtených16x
Přečtených295x
Čtenářské výzvě100x
Doporučených17x
Knihotéce143x
Chystám se číst354x
Chci si koupit84x
dalších seznamech4x