Vodník

Vodník https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508666/bmid_vodnik-BBI-508666.jpg 4 489 147

Emina kamarádka zmizí bez jediného slova. O dva dny později se v nedaleké vesničce objeví tělo. Probralo se v údolí protkaném říčkou Litavkou, jejími slepými rameny a starodávnými mlýny k životu něco děsivého? Nebo zaúřadovala obyčejná lidská zloba? Celý případ smrdí bahnem a pořádným průšvihem i kvůli Emě, která se vyšetřovatelům neustále motá pod nohy. Dojde k odhalení pachatele dřív, než vodník zaklapne pokličku na hrníčku s novou dušičkou?... celý text

Přidat komentář

LeHor
předevčírem 5 z 5

Povedená detektivka, fandím českým autorům a autorkám. Čtivé, napínavé a s krátkými kapitolami děj rychle ubíhá.

e-Lisbeth
19.04.2024 3 z 5

Nejdřív se to tvářilo slibně, ale nakonec pachatel a jeho motiv nijak zvlášť nepřekvapí.


Natty
14.04.2024 4 z 5

Česká detektivka, ve které figuruje hned několik obětí - jedna ztracená žena a jedna mrtvola úplně jiné ženy nalezená ve vodě u náhonu. Dvojice policistů byla docela fajn, ale čekala jsem asi nějaké větší šetření a zvraty, nevím, něco tomu zkrátka chybělo. Po začtení se však příběh utíkal rychle a byla to příjemná napínavá oddychovka, zamotaná zápletka tak akorát, jak to mám ráda a žádný krvák. Rozhodně lepší než Klekánice.

Airelle
10.04.2024 5 z 5

@terka.bartosova.psani je můj letošní literární objev a její knihy mě doslova uchvátily. Líbí se mi, že se odehrávají na Příbramsku a umím si ta místa tím pádem i lépe představit.

Autorka píše velmi poutavě a její styl psaní mi přijde skvělý. Dialogy jsou napsané s takovou lehkostí, že by to mnozí autoři mohli spisovatelce závidět. Navíc soudní lékařka Zubatá? No kde to najdete? Říkám na rovinu, že pokaždé se nad tím usměju.

Jedna žena se ztratí, druhá se najde mrtvá. Stojí za tím snad tajemný vodník?

Líbí se mi propracovanost celého příběhu, styl vyšetřování je uvěřitelný, i slečna Marplová, rozuměj zdravotní sestřička Ema, se do něj plete tak nějak s lehkostí a není to protivné. Občas jedná nelogicky a vždy je v sázce její bezpečí.

Musím zmínit i zajímavá témata, kterých se autorka ve svých knihách vždy dotkne, je to zajímavý přesah.

Knihu jsem opět doslova zhltla, nezbývá mi, než Vám ji doporučit. Musíte si jí zkrátka přečíst.

Hodnocení: 5/5

IG: @freya_zlaskykpribehum

Aghatte
07.04.2024 1 z 5

(SPOILER) Kniha má krásnou obálku a poutavý název, kr. slibuje mnoho.
Bohužel z 90 % je to děsná nuda, prostě sledujete, jak dva policisté putují jako ne příliš úspěšní koledníci po vesnici od jedněch dveří k druhým a od usedlíků s prdlýma jménama se nedozvědí vůbec nic.
Pak následuje řada nejasností a nesmyslů. Jakože se znají od zdrávky, to na ni Naďa nastoupila ve 20? A kolik jí tedy bylo nyní. A když s ní primář vyhodí dveře, nemá k tomu co říct vedení nemocnice? To jim tam sestra nechybí? Nechtějí vrátit uniformy a přístupovou kartu? A že by se někdo oběsil na šňůrce od andělíčka? To jako vážně? Tak možná náramek by si z nich udělal. A na klice? 100 kg chlap?
Jo, a navíc to nemá rozuzlení, takže to nedopadne nijak, protrpíte 300 str. nudy a nakonec se nedozvíte vůbec nic. Jen samé dohady.
Doporučuji pouze lidem trpícím nespavosti, po třech hodinách se zákonitě uzíváte ke spánku.
Hvězdička za obálku, ta se povedla.

IVANA0123
05.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Hodně dobré. Drsné a perfektně popsané- postavy jsou reálné a prostředí vesnice mezi loukami a lesy protkanými řekou Litavkou a rybníky s temnými hlubinami jsem přímo viděla před očima. Knížka je neuvěřitelně napínavá, vyšetřovatelé se dobře doplňují a příběh se několikrát zamotá a když už se zdá řešení jasné, je opět vše jinak. Až do konce jsem se nestačila nudit a ke konci knížku ani odložit. Mám jednou výtku - nečetla jsem zatím Klekánici, která byla první a dvakrát se v knize objevila zmínka o předchozím případu a trochu bylo naznačeno, jak dopadl, tak mi přijde líto, že mám částečně vyzrazený konec knihy, na kterou se teď chystám. A konec tentokrát? Tak mrazivý, že vás ta poslední věta připoutá do sedačky. Doporučuji knihu i autorku. 5*
(4/24)

malýčtenář
04.04.2024 5 z 5

Moje již druhá kniha od autorky, která chytne a nepustí. Přečteno za dva dny. Napínavý děj, žádný krvák. Těším se na další knihy od autorky. Líbí se mi, že názvy knih vychází z podkladů Erbenovy Kytice, zajímavé a neotřelé téma.

Nika.
29.03.2024 4 z 5

"Oddechovka", dá-li se to tak říct vzhledem k ději :)). Příběh se mi moc líbil, do posledních stran byl napínavý, zamotaný...

Mishi
28.03.2024 5 z 5

Fajn detektivka, žádný drastický krvák. Četlo se to samo.
Za mě lepší než Klekánice.

jarin58
23.03.2024 4 z 5

S odřenýma ušima za čtyři hvězdy.

Tupoun
23.03.2024 3 z 5

No, já nevím. Přestože většina komentářů knihu chválí, já dávám 2,5 hvězdy s odřenýma ušima. Námět dobrý a stačilo málo a celé dílo by bylo mnohem napínavější, nechci použít v tomto případě termín akčnější. Po přečtení jsem si říkal, že by z toho šla udělat kvalitní detektivka ve stylu již historické postavy detektiva Kalaše v podání Rudolfa Hrušínského, bez ohledu na dobu vzniku.
Poněkud nechápu autorku, proč používá tak excentrická příjmení? Jako by se bála nějakého vola, že ji bude popotahovat za GDPR. Ale k tomu stačí jediná věta o fiktivních postavách a podobnosti čistě náhodné. Nicméně příjmení jako Skuhravec, Blahoslavová, Štípalová, Krkavec nebo dokonce Kazimour, to je tedy síla.
Ti vyšetřovatelé taky žádný extra přebor. Jeden přemýšlí spíše jenom rukama (ale to jak víme, se u sboru občas stává i ve skutečnosti). Poněkud nechápu to zarputilé zamítání teorií Emy, kamarádky jednoho, bývalé lásky druhého. Už jen kdyby jako kamarádi měli pohnout kostrou. V příběhu je dost nelogických kiksů, kdy markant jako dům přehlédnou a mikroskopickou nepodstatnost pitvají dlouhé hodiny. Třeba telefonát ze zahraničí bez jakéhokoliv ověřování pravosti...
Jak říkám, ten základ je kvalitní, chvílemi opravdu na úrovni, kdy by člověk nerad odcházel, jen to zpracovat celkově lépe, aby to neposkakovalo kvalitativně jako sinusoida. Škoda, když chybí tak málo. Podobně mému názoru se vyjádřil třeba HaHa11 nebo Lenoulinka, Aleš.R má taky svým způsobem pravdu (samozřejmě pravdu dle mého soukroméno názoru, kterou nikomu nevnucuji).
Řada lidí si pochvaluje, že zde netečou potoky krve. Ano, je to klasická česká detektivka nikoliv thriller. To škatulkování je někdy na závadu. On i potůček červené tekutiny může nadělat dostatek hrůzy v hlavince čtenáře.

Falco peregri
17.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Tereza Bartosová je rozhodne dobrá autorka detektivek, které já nectu, jak tvrdím (uz jsem s tím trapná). Takze po Klevisové a Brezinovi jsem se vrhla na tohle. Asi jsem to prehnala, mela jsem pak nocní mury. Takze zatím zase klid a zadne detektivky, nejak se do toho moc vzívám.
Obchod s lidmi není neco z dávné historie anebo neco, co se deje jen v daleké cizine, je dobré si to uvedomit a chválím autorku za to, ze toto téma nastínila.
Postavy popsala dobre, hned jsem je pred sebou videla. Malá holcicka mluvila podle mého názoru obcas moc rozumne na petileté díte, v rozvitých vetách a slovní zasobou, která je (podle mých zkuseností) atypická jejímu veku. Jinak zádné zádrhely, jsem ráda, ze to jeste dopadlo celkem dobre.

lucie.svobodova
15.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Jednoho dne zmizí beze slova kamarádka a kolegyně Emmy, Naďa.
Příteli Nadi dorazila pochybná zpráva, že se vrátila k mamince, ale proč by to dělala? Neměla s ní dobré vztahy, a neodjela by přeci jen tak a bez toho aniž by něco řekla nebo se alespoň rozloučila.

Dva dny po jejím zmizení se v nedaleké vesnici objevuje tělo. Naďa to však není, je to jiná mladá žena - Pavla. A smrdí bahnem, byla nalezena totiž ve vodě u náhonu.
Kdo má toto na svědomí? Probudilo se zde k životu něco děsivého nebo zaúřadovala lidská zloba a řádí nám zde vrah?

Policie nefunguje podle Emminých představ, protože pracuje na vyšetřování vraždy Pavlíny a zmizení Nadi neřeší, přeci dala vědět, že odjela za matkou. Emma však odmítá věřit, že se Naďa vrátila za matkou, a tak se pouští do vyšetřování po vlastní ose.
Přijde na něco nebo se bude vyšetřovatelům jen plést pod nohy?

Knížka je velice čtivá, zhltla jsem ji během jednoho večera, jedná se o detektivku zasazenou do města Příbram a jeho okolí. Čím dál víc je mi sympatické, když je děj zasazen do našeho prostředí, jelikož stále domácí autoři často dávají přednost zasadit děj do zahraničí.

Jelikož se autorka nechala lehce inspirovat Vodníkem od K. J. Erbena, nalezneme zde i nádech tajemna. I když by ho člověk podle názvu a obálky mohl čekat více. Nechybí ani napětí, vyšetřování, nějaká ta romantika a autorka nevynechala ani popisy přírody a života na maloměstě.

Co se týče postav, nemáme je zde vykreslené úplně do podrobností, máme jich zde totiž větší počet, ale i to má svůj důvod. Vyšetřovatelé Honza a Tomáš byli velice sympatičtí a tvořili sehraný tým. A Emma, odhodlaná přijít na to, co se kamarádce stalo, byla prostě výborná.

Knížka se mi velmi líbila, stejně jako Klekánice a teď vzhůru na Dceřinu kletbu ..

tittanie
14.03.2024

Docela příjemné čtení. Dlouho jsem se bála knihu číst, protože je označená jak thriller a já se hodně bojím, ale tady vlastně nebylo čeho. Konec byl takový překombinovaný, ale knihu jsem přečetla za dva dny.

Lenoulinka
10.03.2024 3 z 5

Tohle bylo těžko uvěřitelné. Větší množství osob. Občas jsem v tom měla chaos. Chtěla jsem zkusit další českou spisovatelku. Mezi oblíbené si ji zatím řadit nebudu.

monushka
10.03.2024 5 z 5

Knihy paní Bartošové mě opravdu baví! Už se těším na další setkání s Lukášem a Honzou.

Ďobi-1968
06.03.2024 5 z 5

Dobré čteníčko

HaHa11
06.03.2024 3 z 5

Dle názvu a dalších indicií očekáváte mysteriózní záležitost spjatou s českou kotlinou, dostane se vám poměrně plochého vypravování - jakoby bez energie, bez originálního nápadu, postrádajícího vlastně i napětí. Čtenář se prokousává stránkami, sleduje lopotné přejíždění mezi maloměstem a jeho okolím, jehož se zúčastňuje ústřední dvojice vyšetřovatelů (ve snaze o "lidovost" jejich mluva nepostrádá občas peprnější výraz, jinde autorka nepříjemně inklinuje k jazyku jiných žánrů - "holčina" ?!?), totéž činí i samozvaná detektivka amatérka, prosta pudu sebezáchovy. Pokulhává motivace činů, klopýtá logika všeho možného (babička nechá pětiletou vnučku vyzpovídat neznámou soukromou osobou, a o samotě ?!).
Překvapilo mě vysoké čtenářské hodnocení - za mě maximálně průměr, rychlé čtení na dlouhou nudnou cestu vlakem, s nezáživnou krajinou za okny. Česká detektivka to umí rozhodně lépe (ale v zájmu objektivity i hůře)!

Micha-Él
02.03.2024 4 z 5

Vodník mě velmi mile překvapil! Sice zhruba třetinu trvalo, než jsem se začetla, ale pak mě čtení opravdu bavilo. Fajn česká detektivka, na níž mi přišlo obzvlášť sympatické, že nebyla nijak přehnaná. Na začátku jsem dokonce uvažovala, že knihu odložím, přece jen pořád nové postavy, atmosféra nic moc, ale přesto mě zajímalo, co se vlastně ve skutečnosti stalo. A jsem moc ráda, že jsem ji nevzdala! Vyšetřovatele i prostředí jsem si upřímně oblíbila, nakonec se ukázalo, že i množství postav mělo svůj účel. Líbilo se mi, jak autorka vyšetřovatelské duo vystihla, nejsou to žádní superhrdinové, ale obyčejní lidé. Příbramsko jako součást našich luhů a hájů mi bylo blízké. Nicméně pár výhrad mám. První ten zmatečný začátek a přehršel postav. Zadruhé mi navzdory krásným popisům přírody chyběla atmosféra. Nejvíc tedy zpočátku. Možná to způsobil také fakt, že k české tvorbě přistupuju trochu nedůvěřivě. Celkově jsem však moc spokojená, už se těším na nějakou další autorčinu (nebo jinou českou) detektivku.

Lehrerin
01.03.2024 3 z 5

Detektivka jako taková není špatná. Příběh z českého prostředí, jak už tady někdo napsal, netečou potoky krve, sympatické postavy... Ale ten jazyk. Autorka píše čtivě, děj odsýpá a potom najednou vloží větu přes 5 řádků se třemi květnatými básnickými obrazy (minimálně). Nemám nic proti krásám češtiny, ale tohle ne.

Štítky knihy

Příbramsko české detektivky

Autorovy další knížky

Tereza Bartošová
česká, 1985
2023  82%Vodník
2023  82%Klekánice
2024  89%Dceřina kletba
2024  87%Když andělé dřímají

Kniha Vodník je v

Právě čtených15x
Přečtených602x
Čtenářské výzvě129x
Doporučených29x
Knihotéce177x
Chystám se číst401x
Chci si koupit87x
dalších seznamech6x